INTERVIU cu jucătorul cu cel mai important CV din Liga 1. Amintiri cu Zola, Mourinho, Ronaldo și Adrian Mutu

Autor: Vlad Măcicășan Publicat: 23 Feb. 2018, 22:32 Actualizat: 23 Feb. 2018, 22:33 Liga 1
  • Filipe Oliveira a ajuns la Sepsi după o carieră impresionantă în care a împărțit vestiarul cu superstaruri, la Chelsea, Parma sau naționala de juniori a Portugaliei.


Un fotbalist în al cărui CV apare un titlu în Anglia, cu Cheslea, se vede foarte rar în Liga 1, aproape deloc. Este cazul lui c, un portughez care are ce povesti. Luat de englezi de la Porto, pe când avea 18 ani, acesta a ajuns să fie coleg cu câțiva dintre cei mai importanți fotbaliști ai Europei în ultimele două decenii. Oliveira explică pentru ProSport cum a ales să joace în România și despre cele mai frumoase amintiri din carieră.

Sfaturile lui Ranieri și Mourinho, relația cu Gianfranco Zola sau Cristiano Ronaldo, cu care a fost coleg în naționala de juniori a Portugaliei, sau despre Adrian Mutu, cel care l-a găsit pe Oliveira la Chelsea, când a fost transferat de londonezi. O poveste cu fotbaliști mari, spusă de jucătorul care a gustat din performanța adevărată în fotbalul european.

Filipe, cum de ai ales să joci în România?
Am ales să vin în România, la Sepsi, pentru că toate informațiile pe care le-am primit, când clubul m-a contactat, au fost foarte pozitive. Proiectul este foarte interesant, cred că este un club cu mare ambiție, se știe că au feed-back cu Ungaria, unde am stat câțiva ani și am avut informații foarte bune. A fost foarte simplu pentru mine și foarte clar că vreau să ajut clubul în acest proiect. Sunt multe lucruri care pot fi făcute la acest club și putem să atingem împreună obiectivele. E mereu interesant și îți creează ambiție să fi într-un club ca acesta.

Care este prima impresie despre fotbalul românesc?
Cred că are multă calitate. Am mai jucat meciuri amicale, în trecut, împotriva unor echipe românești și aveam deja opinia asta. Jucătorii români sunt dezvoltați din punct de vedere tehnic și tactic. Chiar dacă am jucat doar trei meciuri, dar am urmărit multe alte partide, iar liga mi se pare foarte competitivă, cred că are multă calitate și sunt impresionat de competiție. Cred că este o ligă foarte interesantă.

L-a schimbat pe Gianfranco Zola, la debut

Ai semnat cu Chelsea la 18 ani. Cum a fost trecerea la un club așa mare?
Fusesem deja la un club mare (n.r. – FC Porto), dar am primit oportunitatea să joc pentru Chelsea. La 17 ani am fost la academie, iar la 18 ani în prima echipă. Desigur, a fost o mare onoare să joc pentru un club atât de mare. Am fost o perioadă incredibilă pentru mine și ca jucător și ca persoană.

În primul meci la Chelsea l-ai înlocuit pe Gianfranco Zola. Care a fost sentimentul?
Am fost extrem de onorat să-mi fac intrarea în prima echipă, schimbându-l pe Gianfranco Zola, care a fost unul dintre modelel mele la acest club. Îl urmăream mereu și m-a ajutat foarte mult înaintea sezonului, în acel an.

Care a fost cel mai bun jucător lângă care ai evoluat?
E greu de spus un singur jucător, dar, dacă trebuie să menționez unul, aș spune că am avut privilegiul să joc cu Cristiano Ronaldo. Am jucat cu mulți jucător extrem de talentați, cu campioni mondiali, cu campioni europeni, dar să joc cu Ronaldo a fost cu adevărat foarte special, pentru ce a făcut în cariera lui.

Mourinho: „Era avangardist, privea înspre dezvoltare”

Cum era Claudio Ranieri, primul tău antrenor de la Chelsea?
A fost unul dintre cei care au decis ca eu să ajung la Chelsea, pentru că le-a spus celor din club că mă dorește. A fost cel care mi-a dat oportunitatea să joc multe meciuri pentru prima echipă, așa că îți imaginezi că am cea mai bună părere despre Claudio Ranieri. Nu doar că mi-a dat oportunitatea să joc acolo, dar m-a ajutat să cresc. Îi place mult să lucreze cu tinerii și mi-a oferit multe ocazii să joc la un club așa mare, când aveam 18 ani. Pentru asta îi mulțumesc foarte mult și, desigur, ce a realizat apoi în fotbal nu a fost o surpriză pentru mine. Relația pe care o avea cu jucătorii putea să aducă doar succes.

Ce ai învățat de la jucătorii mari cu care ai evoluat?
Am învățat mult de la jucători ca Desailly, Lampard, John Terry, Zola, Hasselbaink, Emmanuel Petit. Tot timpul înveți de la colegii tăi, nu contează nivelul la care joci, dar cu siguranță de la jucători cu așa experiență, care au atât de multe meciuri, au jucat în așa multe competiții și au câștigat atât de multe titluri, înveți multe lucruri, în special când ești tânăr. Înveți cu să te concentrezi, cum să evoluezi în jocuri, cum să-ți ajuți colegii, înveți să fi un bun profesionist, pentru că exact asta sunt. Ei sunt modele pentru tineri, pentru generația care urmează. Am fost foarte norocos să am aceste modele, la antrenament.

Ai lucrat și cu Mourinho. Ce-mi poți spune despre el?
Da, am fost cu „Mou” pentru un sezon. A fost o experiență foarte bună pentru mine, pentru că atunci când a ajuns la club a început să lucreze cu metode diferite, a introdus antrenamente diferite, o altă mentalitate, care era foarte pozitiv pentru toată lumea. Aveam deschidere spre noi metode. Era convins că fotbalul se dezvoltă și este într-o continuă schimbare. Era avangardist, privea înspre dezvoltare. Relația mea cu el a fost una bună, suntem amândoi portughezi și a încercat să mă ajute să evoluez.

„Mutu avea un șut fantastic. Nu comentez despre viața lui privată”

Ai jucat cu Adrian Mutu, la Chelsea. Cum era el?
Da, am avut oportunitatea să fiu alături de Mutu, la Chelsea, a fost un jucător extraordinar. Îmi amintesc că era un jucător tehnic, rapid, cu un șut fantastic, iar când a ajuns la club toată lumea l-a primit bine și s-a văzut imediat că are multă calitate.

Ce părere ai despre „episodul cocaina”, în care a fost implicat Adrian Mutu?
Nu am ce să comentez despre asta, ține de viața personală și cum nici mie nu îmi place ca oamenii să vorbească despre viața mea privată, nu am nimic de spus despre asta.

A fost în lotul de titlul al lui Chelsea

Ai un titlul de campion al Angliei, cu Chelsea. Cum este să câștigi cel mai puternic campionat din lume?
Am fost implicat în câteva meciuri cu prima echipă, când Chelsea a luat campionatul, am jucat în ultimul meci. A fost o onoare, te simți privilegiat. Eram în primul sezon la club și să vezi cum clubul evoluează este extraordinar. Să ai o mică parte din acest merit te face să te simți foarte mulțumit și asta va rămâne pentru tot restul vieții tale. Am fost în locul potrivit, la momentul potrivit și am fost foarte fericit că, după atâția ani, clubul a câștigat titlul pentru care lupta.

Ai plecat apoi în Italia. Ți-a plăcut stilul fotbalului italian?
Când m-am mutat în Italia a fost o mutare foarte bună pentru mine. Jucasem cu regularitate la Braga și o făceam foarte bine, iar Parma a venit cu oferta. Fotbalul italian este diferit. Ai nevoie să te adaptezi pentru că este o mentalitate diferită, o altă filosofie a fotbalului și, din păcate pentru mine, nu a fost cea mai bună parte a carierei, pentru că nu m-am adaptat foarte bine și am stat un singur sezon. A fost însă impresionant, pentru că, așa cum am spus, în fotbal înveți mereu de la antrenori și colegi. A fost interesant, din punctul acesta de vedere, pentru că în privința tacticii ei sunt maeștri, sunt cei mai buni și am reușit să-mi dezvolt această parte tactică a jocului.

Care sunt cele mai frumoase amintiri de la Chelsea și Parma?
Am mai multe amintiri frumoase de la Cheslea, decât de la Parma, pentru că am petrecut mai mult timp acolo. Am multe amintiri frumoase, prima dată când am jucat la Chelsea, prima partidă din Europa League, cu Chelsea, prima dată când am jucat în Champions League, anul în care am luat titlul… Au fost momente fantastice și e dificil să spui care a fost cel mai frumos. Și la Parma am avut oportunitatea să joc cu jucători de top, precum Giovinco, Bojinov sau alți și când îi cunoști pe aceștia, orice zi este o amintire frumoasă pentru că joci cu cei mai buni.

Ai vreun regret, după o asemenea carieră?
Nu am regrete. Tot timpul spun că în fotbal trebuie să iei decizii, ca în viață. Sunt multe lucruri pe care le faci și în momentul când iei o decizie, te gândești că este cea mai bună pentru tine, pentru familie, pentru cariera ta. Uneori este așa, uneori te înșeli, dar când decizi o faci cu conștiința clară. Sigur că am făcut greșeli, așa cum fac toți jucătorii. Mereu înveți din viață, din fotbal, dar nu am regrete. Tot timpul am încercat să iau decizia bună pentru mine și familia mea.

4 ani a fost legitimat Filipe Oliveira la Chelsea, între 2002 și 2006

Autor: Vlad Măcicășan Publicat: 23 Feb. 2018, 22:32 Actualizat: 23 Feb. 2018, 22:33 Liga 1
Pe aceeași temă
Ce au găsit legiştii în gura Elenei Ceauşescu întrece orice imaginaţie
Ce au găsit legiştii în gura Elenei Ceauşescu întrece orice imaginaţie
Revoltător: Gino Iorgulescu, sfătuit la radio să muşamalizeze nenorocirea produsă de fiul său
Revoltător: Gino Iorgulescu, sfătuit la radio să muşamalizeze nenorocirea produsă de fiul său
VIDEO Momentul în care nevasta îşi prinde soţul în maşină cu amanta chiar în timpul unei partide de amor. „Eşti înfocată de... Nu îţi dau nicio haină“
VIDEO Momentul în care nevasta îşi prinde soţul în maşină cu amanta chiar în timpul unei partide de amor. „Eşti ...
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică pe Dan Voiculescu: Voi discuta cu avocaţii
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică ...
Zidane OUT de la Real Madrid? Perez a pus mana pe telefon dupa ultimul esec si i-a transmis un mesaj clar! Anuntul momentului in Spania
Zidane OUT de la Real Madrid? Perez a pus mana pe telefon dupa ultimul esec si i-a transmis un mesaj clar! Anuntul momentului ...
Iorgulescu, sfatuit sa musamalizeze CRIMA comisa de fiul sau. Ce solutie i s-a propus? E strigator la cer
Iorgulescu, sfatuit sa musamalizeze CRIMA comisa de fiul sau. Ce solutie i s-a propus? E strigator la cer
Peste jumătate dintre şoferii din România pot lua amendă pentru aceasta neregulă!
Peste jumătate dintre şoferii din România pot lua amendă pentru aceasta neregulă!
Lovitură de teatru. Vom avea un nou super brand în Liga 1? ”Va ocupa locul Stelei”
Lovitură de teatru. Vom avea un nou super brand în Liga 1? ”Va ocupa locul Stelei”
BREAKING NEWS: Veşti extrem de proaste pentru salariaţi. COŞMARUL NEGRU pentru MILIOANE de români a devenit REALITATE
BREAKING NEWS: Veşti extrem de proaste pentru salariaţi. COŞMARUL NEGRU pentru MILIOANE de români a devenit REALITATE
Atenţie! Plăţile cu cardurile ”sar în aer”.Schimbări majore pentru TOŢI posesorii de CARDURI
Atenţie! Plăţile cu cardurile ”sar în aer”.Schimbări majore pentru TOŢI posesorii de CARDURI
Surpriza de care a avut parte un actor pentru adulţi când partenera lui s-a dezbrăcat. Poliţia a intrat pe fir / „Playboy nu ar accepta aşa ceva”
Surpriza de care a avut parte un actor pentru adulţi când partenera lui s-a dezbrăcat. Poliţia a intrat pe fir / „Playboy ...
Doamne, ce a putut primi Simona Halep acasă într-un PACHET. Când l-a deschis a avut un ȘOC!
Doamne, ce a putut primi Simona Halep acasă într-un PACHET. Când l-a deschis a avut un ȘOC!
Breaking News! Orban anunță când va fi votat noul Guvern! Ce a rezultat din negocieri
Breaking News! Orban anunță când va fi votat noul Guvern! Ce a rezultat din negocieri
BOMBĂ! Bărbatul care a fost prins cu amanta în Gorj riscă ÎNCHISOAREA. Ce s-a întâmplat după filmare
BOMBĂ! Bărbatul care a fost prins cu amanta în Gorj riscă ÎNCHISOAREA. Ce s-a întâmplat după filmare
Răzvan Fodor A SPUS ADIO FAMILIEI! Motivul despărițirii, neașteptat!
Răzvan Fodor A SPUS ADIO FAMILIEI! Motivul despărițirii, neașteptat!
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | VIDEO
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | ...
Mihai Bendeac și-a tunat mașina! Cum arată acum bolidul juratului iUmor: a început să plângă când l-a văzut
Mihai Bendeac și-a tunat mașina! Cum arată acum bolidul juratului iUmor: a început să plângă când l-a văzut
Asia Express data de incepere a sezonului 3. Lista completa a concurentilor, surprize mari
Asia Express data de incepere a sezonului 3. Lista completa a concurentilor, surprize mari
Bomba la casa regala! L-a inlocuit pe Printul Harry cu un alt barbat. „O să ne căsătorim”
Bomba la casa regala! L-a inlocuit pe Printul Harry cu un alt barbat. „O să ne căsătorim”
Nunta secreta in showbiz! S-au casatorit departe de ochii curiosilor. Casatoria lor a fost una exclusiva
Nunta secreta in showbiz! S-au casatorit departe de ochii curiosilor. Casatoria lor a fost una exclusiva
Un Duster pe care nu-l vei găsi niciodată în reprezentanţă. Costă 35.000 de euro şi sigur îl vei remarca pe stradă - GALERIE FOTO
Un Duster pe care nu-l vei găsi niciodată în reprezentanţă. Costă 35.000 de euro şi sigur îl vei remarca pe stradă ...
Anamaria Prodan şi-a pierdut casa la casino! A dat în patima jocurilor de noroc
Anamaria Prodan şi-a pierdut casa la casino! A dat în patima jocurilor de noroc
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele pentru bărbaţi. FOTO
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele ...
Prima zi din weekend aduce certuri serioase în cuplu! Atenție mare daca esti Berbec, Gemeni, Rac dar și…
Prima zi din weekend aduce certuri serioase în cuplu! Atenție mare daca esti Berbec, Gemeni, Rac dar și…
„Nu arunca chiștoacele-strada nu e scrumieră”
„Nu arunca chiștoacele-strada nu e scrumieră”