INTERVIU | Cosmin Contra s-a deschis pentru ProSport. Ce surprize pregătește pentru campania de calificare, cum a trăit Tătărușanu dispariția lui Sala, de ce plânge des și cei doi idoli în antrenorat: „Sunt revoluționari”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Cel mai mare vis? Să fie pe banca tricolorilor la Campionatul European. Selecționerul României, Cosmin Contra, a acceptat invitația ProSport și a răspuns la câteva întrebări. De la naționala mare la cea mică, de la fosta sa echipă, Dinamo, la cele mai mari forțe din Europa, de la „mai vine Mitriță din America la națională?”, am ajuns și la omul Contra, care a dezvăluit că „plâng cam des” și că este pierzător: „n-am câștigat, am pierdut pariuri„.

În septembrie 2017, atunci când ați devenit selecționerul României ați spus: „Pentru mine, să ajungi selecționer, este ca și cum ai antrena o echipă de top din lume. Nu cred că există ceva mai mare decât să antrenezi echipa ta națională”. După un an și 4 luni, care este părerea dvs despre ce înseamnă să fii selecționerul țării tale?
Sentimentul este același, nu s-a schimbat. E clar că atunci când te apuci de fotbal îți dorești să joci în echipa națională, iar atunci când te lași și începi o carieră de antrenor îți dorești să antrenezi echipa ta națională. Mai ales că ai atâtea bucurii și deziluzii din viața de sportiv și, atunci când ajungi antrenor, încerci să compensezi.

Cum a fost trecerea de la antrenor de club la selecționer ?
A fost o trecere destul de grea pentru că este o muncă diferită. Nu este o muncă de zi cu zi, munca de antrenor se rezumă la 10 zile o dată la 3-4 luni de zile, în rest este o muncă de a observa jucătorii care pot veni la echipa națională, cei care dau randament la echipele lor de club, e total diferit. Adevărul este că la început nu mi-a fost ușor, mai ales că am fost obișnuit întotdeauna să antrenez zi de zi, dar încet, încet m-am obișnuit. Acum încerc să fac această treabă cât mai bine posibil.

Credeți că ați putea fi selecționerul altei echipe naționale?
Poate să-mi fie mai ușor la o eventuală ofertă de la o națională diferită. Experiența cumulată aici e clar că mă va ajuta pe viitor dacă cumva va trebui să accept o ofertă de la o altă echipă națională. Deocamdată nu mă gândesc la lucrul acesta. Mă gândesc să îmi fac treaba cât mai bine aici și apoi vom vedea ce se va întâmpla. 

Urmează meciurile cu Suedia și Insulele Feroe, v-ați făcut o listă cu juniorii de la Under21 pe care să-i convocați sau cum faceți, vorbiți cu Mirel Rădoi înainte? 
Ne consultăm, avem o colaborare destul de bună cu Mirel și în momentul de față prioritatea o are naționala de seniori, mai ales că el, până în vară, nu are nicio acțiune oficială și în funcție de randamentul pe care îl vor da anumiți jucători, care au făcut deja pasul spre echipa mare, se vor afla în lotul echipei pentru meciurile cu Suedia și Insulele Feroe. 

Dacă ar fi să alegeți între calificarea naționalei mari sau calificarea în finală a României U21, care ar fi răspunsul dvs? 
Păi mă pui să aleg între ce este bine pentru mine și ce este bine pentru jucătorii de la Under 21. Îmi doresc clar pentru mine să mă calific la Campionatul European, ar fi un vis împlinit să mă așez pe banca echipei naționale la EURO, dar în același timp nu-mi pot dori acest lucru mai mult decât o calificare în finala Under 21. Îmi doresc amândouă lucrurile. 

V-ați gândit care o să fie discursul dvs când o să vă reîntâlniți cu băieții?
Improvizez, depinde cum îi simt pe băieți în acel moment, însă discursul este același de când am ajuns la echipa națională, băieții știu acest discurs, primul lucru pe care îl spun este că au o responsabilitate foarte mare atunci când îmbracă tricoul echipei naționale. Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl simtă când îmbracă acest tricou, când se schimbă de haine când ajung la echipa națională și îmbracă acel tricou în cantonament trebuie să simtă o responsabilitate foarte mare față de tot ce înseamnă România.

Vă amintiți de vreun jucător care a avut nevoie de un sfat special din partea dvs?
Am avut jucători care nu mă întrebau cum eram eu ca jucător pentru că eu cred că mă cunoaște toată lumea, dar au venit foarte mulți jucători care mi-au cerut sfaturi în anumite momente. Și chiar dacă au fost sfaturi tehnice sau sfaturi personale despre anumite decizii pe care trebuie să le ia în viață și mă bucur că pot să mă dau și eu cu părerea în anumite momente în viața lor și poate părerea mea să conteze puțin în luarea deciziilor. 

„Spania nu are niciun secret față de mine”

Cel mai tare meci din grupă este cel cu Spania. Dvs ați jucat acolo, ați antrenat acolo și locuiți acolo, vă puteți lua informații mai în detaliu? 
Nu trebuie să iau niciun detaliu pentru că îi cunosc foarte bine. Cunosc foarte amănunțit fiecare jucător din naționala Spaniei, știu stilul, trăind atâția ani printre ei le cunosc filosofia, cunosc gândirea lor despre fotbal, metodologia pe care o au în felul în care pregătesc meciurile. Din punctul ăsta de vedere pot să spun că Spania nu are niciun secret față de mine. 

Credeți că putem să-i batem?
Totdeauna cred că putem să-i batem.

Și dacă îi batem, faceți vreo nebunie?
Nu, nu fac nebunii. În general nu am făcut nebunii nici când am avut performanțe foarte mari. Nu sunt genul.

Mulți dintre jucătorii români pe care dvs i-ați convocat la echipa națională s-au transferat în această perioadă de iarnă, încep cu Adrian Stoian, care a venit de la Crotone la FCSB, ați discutat cu el înainte de acest pas?
Deocamdată nu am apucat să vorbesc cu el, e clar că urmează o perioadă de adaptare a lui la campionatul României, nu îi va fi ușor și sperăm că va fi foarte bine. 

Am înțeles că ați vorbit puțin cu Stanciu până să ajungă la Al Ahli…
Puțin, am vorbit despre această posibilitate, dar după nu am mai vorbit cu el. Se pare că transferul s-a realizat și nu pot să îi urez decât multă baftă și să joace cât mai bine. 

Despre Mitriță în MLS, credeți că se va putea acomoda, îl mai chemați la națională din America?
Orice jucător, indiferent de campionatul în care joacă, dacă evoluează foarte bine, poate să vină să joace la echipa națională. Aici, la echipa națională, primează jucătorii care sunt în formă, care evoluează meci de meci la echipele lor de club și în cazul în care Mitriță se va transfera acolo și va juca bine, de ce să nu vină la echipa națională. Sunt diferite campionatele, este o diferență și de fus orar, zborurile sunt foarte lungi, dar sunt și alți jucători la alte naționale care joacă în MLS sau în alte campionate îndepărtate și merg la echipa națională. 

Tudor Băluță în Premier League, se va acomoda?
Nu îi va fi ușor, am fost și eu acolo ca jucător și nu e ușor să te adaptezi acolo, dar este un jucător de mare perspectivă, cu niște calități care pot fi îmbunătățite și e clar că poate să facă față în viitor în Premier League fără probleme. 

„Dinamo trebuie să se gândească și la posibilitatea retrogradării”

Ați lăsat banca tehnică din Ștefan cel Mare, pe cea de selecționer. Iar la Dinamo situația este una destul de tragică. Ce credeți ar trebui să le fie frică de retrogradare sau poate Mircea Rednic să salveze echipa?
Fiind în poziția în care este e clar că Dinamo trebuie să se gândească și la posibilitatea retrogradării, dar sunt sigur că la experiența pe care o are Mircea Rednic nu îi trece prin cap asemenea lucru și se gândește așa cum facem noi, toți antrenorii, gândim pozitiv, întotdeauna la lucruri mărețe. Sigur el crede că încă mai are șanse să prindă playoff-ul și va face tot ce depinde de el, împreună cu băieții, să prindă acest playoff. Nu se va gândi niciodată la retrogradare, dar dacă nu va prinde playoff-ul, e clar că următorul pas este salvarea de la retrogradare. 

În această iarnă au fost aduși 13 jucători la Dinamo și aici vorbim numai de străini, practic este o problemă și pentru echipa națională, de acolo nu mai aveți pe cine să luați, poate doar pe Dan Nistor?
E o situație destul de complicată, ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp la Dinamo, dar până la urmă este filosofia antrenorului, sunt alegerile pe care el le ia în aceste momente și vom vedea dacă rezultatele îi dau dreptate să facă aceste lucruri sau nu. Până la urmă jucătorii tineri care erau în lotul lui Dinamo au plecat la echipe din Liga a doua, cu posibilitatea să joace și să crească și până la urmă și acesta este un pas bun în cariera lor pentru că au posibilitatea să joace meci de meci.  

Dacă tot vorbim de Dinamo, vorbim și de un fost dinamovist, Tamaș mai are loc la națională?
A venit la echipa națională jucând foarte bine la echipa sa din Israel, acum are o suspendare de trei etape în urma roșului primit în meciul cu Serbia și deocamdată este suspendat. Pe viitor vom vedea ce se întâmplă. 

Care este situația actuală a lui Chiricheș? 
Revine încet, încet după accidentare și toată lumea are speranțe că la începutul lui martie este disponibil să joace.

Cosmin Contra: „Plâng cam des”

Ați rămas fără Bogdan Lobonț, ce vă faceți fără el în vestiar?
Ce să fac, nimic 🙂 mă adaptez la situație, dar m-am bucurat enorm când Bogdan a acceptat să fie antrenorul lui U Cluj și lucrând cu el, câteva luni de zile, mi-am dat seama că va depune foarte multă pasiune și dacă are și puțin noroc în această carieră va ajunge un antrenor foarte mare. 

Aveți vreo superstiție?
N-am avut niciodată superstiții. 

Când ați plans ultima dată?
Plâng cam des, sunt emotiv eu așa. Spre exemplu dacă văd un reportaj care te atinge la inimă plâng, nu mi-e frică să spun lucrul acesta, plâng de tristețe, de fericire, depinde.

Care este ultimul pariu pe care l-ați câștigat?
N-am câștigat pariuri, am pierdut pariuri. Cu fiul meu am pierdut pariuri, nu mai știu pe ce am pus, pe ceva de fotbal și el l-a câștigat. 

Tragedia prin care a trecut fostul jucător al lui Nantes, Emiliano Sala, a înconjurat întreaga lume. Dvs ați avut episoade tensionate cu avionul ?
Am avut turbulențe, dar nu într-atât încât să îmi fie frică.

Cu Ciprian Tătărușanu ați vorbit despre situația aceasta?
Este o situație destul de grea pentru toți jucătorii de la Nantes, inclusiv pentru Ciprian. Nu este o situație ușor de gestionat, dar până la urmă, indiferent ce se întâmplă într-o anume zi, în următoarea zi trebuie să te trezești și să îți continui viața. Chiar dacă ești un pic mai trist trebuie să îți continui viața și să încerci să faci lucrurile cât mai bine. E păcat ce s-a întâmplat cu Sala, dar până la urmă destinul a făcut ca el să ia acel avion și să dispară și să nu îl mai găsim până în ziua de azi. 

„Guardiola este un revoluționar în fotbal, iar Mourinho e un revoluționar … pe partea lui de fotbal :-)”

Cu ce antrenor din lume ați vrea să luați masa, să vă răspundă la câteva curiozități și care ar fi acelea?
Am luat masa cu antrenorii cu care aș fi vrut să vorbesc. Am luat masa cu Simeone, cu Ancelotti. Dacă stau să mă gândesc la un antrenor cu care nu am luat masa și aș vrea aș spune Pep Guardiola și bineînțeles, când luăm masa, antrenorii între noi, vorbim numai de fotbal. Sau poate un Mourinho. Sunt doi antrenori diferiți și poate luând masa cu ei aș vrea să îmi povestească din experiențele lor, cum au ei viziunea asta diferită față de fotbal pentru că Guardiola este un revoluționar în fotbal, iar Mourinho e un revoluționar … pe partea lui de fotbal.

Sir Alex Ferguson a spus că Messi este mai bun decât Maradona, dvs ce părere aveți?
Eu cred că noi comparăm epoci diferite. Fotbalul se juca într-un fel în timpul lui Maradona și se joacă altfel acum, pe timpul lui Messi. Sunt jucători total diferiți. Maradona a fost un jucător total, cel mai bun jucător în epoca lui, iar Messi este, în momentul de față, cel mai bun jucător în epoca lui. Bineînțeles că Maradona l-a avut pe Pele ca adversar, iar Messi pe Cristiano Ronaldo. Fotbalul de atunci se juca la o viteză mai mica decât se joacă fotbalul în ziua de azi, comparând, poate, Messi este un jucător mai complet pentru că joacă la altă intensitate, la altă viteză de joc, la alt nivel. 

Cine câștigă Liga Campionilor?
Mi-aș dori Atletico Madrid.

Și obiectiv? Are putere Juventus?
Are putere Juventus, dar nu o văd câștigătoare. Eu mă gândesc la Barcelona sau Liverpool. 

Dar Liga I Betano cine o câștigă?
Cred că sunt trei sau patru echipe care se vor bate pentru a câștiga campionatul, CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova și Viitorul, dacă se califică în playoff, poate să fie surpriza plăcută în lupta pentru titlu. 

Și o ultimă curiozitate pe finală l-ați vizitat pe Vasile Mogoș, cine este?
Un jucător român, plecat de foarte mult timp din România, din Vaslui, familia lui plecând în urmă cu 21 de ani din țară, mi-a spus tatăl lui, când m-am întâlnit la meci cu el. O familie săracă, muncitoare, s-a deplasat aproape toată familia la muncă în Italia. Mogoș a reușit în fotbal, e un jucător interesant, mai ales dacă va continua în viitor la fel. Joacă meci de meci la Cremonese, a dat și două, trei goluri, e un jucător care poate să vină la echipa națională și ne poate ajuta în anumite momente. 

Vă mulțumesc pentru răspunsuri.
Mulțumesc și eu.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…