INTERVIU | Cabron, artistul cu vocea lăsată pe un scaun de pe "Ilie Oană". "Pot avea şi concert, tot strig pentru Petrolul până răguşesc"

29 iul 2014 6225 afişări Comentează şi tu Liga 1
INTERVIU | Cabron, artistul cu vocea lăsată pe un scaun de pe "Ilie Oană". "Pot avea şi concert, tot strig pentru Petrolul până răguşesc" 11 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/12993982/2/10566449-859897244038022-1773495102-n.jpg

Locuri însemnate din galeria suporterilor diferitelor echipe de fotbal din România sunt ocupate şi de personalităţi din afara sportului. Steaua, Dinamo, Rapid, Universitatea Craiova, Petrolul sau Universitatea Cluj sunt doar câteva dintre grupările adulate de oameni de cultură, de actori sau de cântăreţi. Din grupul artiştilor a căror carieră s-a clădit pe emoţii de tot soiul, repetiţii interminabile, eşecuri sau semi-eşecuri şi aplauze dătătoare de speranţe, coordonate care influenţează şi viaţa sportivilor, se află şi Cabron, pe numele său real Alexandru Minculescu. Cunoscut publicului mare din muzică şi mai puţin cunoscut celor îndrăgostiţi la infinit de fotbal, rapperul din Ploieşti ratează un meci al Petrolului doar când Petrolul nu are meci. Îşi verifică inflexiunile vocii de la 90 de minute în sus în timpul unei partide de pe "Ilie Oană" şi îşi găseşte inspiraţia necesară ori de câte ori găseşte în plicul de pe smartphone un filmuleţ în care Romario Pires, Geraldo sau Mutu interpretează acapella o melodie pentru care şi-a ţinut ochii deschişi cu scobitorile nopţi întregi.

Muzica lui nu sună ca o pianină răsturnată pe scări şi tinde să creadă că melodiile scrise de el îi alimentează pe "Lupi" cu energia necesară pentru un sezon de foc. I-ar dori pe val şi iarna, dar mai ales primăvara spre vară, la finalul campionatului. Cabron e adeptul ideii că în faţa niciunei echipe din Europa Petrolul nu ar trebui să stea în poziţia ghiocelului şi crede X Man Răzvan Lucescu va deveni chiar Superman în istoria galben-albaştrilor. Într-o discuţie de 45 de minute (fără prelungiri), Cabron menţine ritmul alert printre videoclipuri cu tematică sportivă, imnuri celebre de la Mondiale, atitudini de suporteri şi box cu umbra prietenului Doroftei. Nu a tras de timp şi nici nu a solicitat time-out de hidratare. "A-pa, a-pa, a-pa" a venit abia în final. Aşa a început totul.

Alexandru, de ce n-ai mai continuat fotbalul?
Aşa a fost să fie. Am jucat doar un an, în 1993, când aveam 10 ani. Am evoluat pe postul de portar şi mă aruncam din bară în bară. Simt şi acum parcă.

Ai vreun coleg de generaţie care a ajuns fotbalist profesionist?
Nu îmi mai aduc aminte pentru că am jucat la juniorii Petrolului doar un an.

Cum ţi se pare arena actuală a Petrolului faţă de cea veche?
Total schimbată. Arată ca un OZN, pentru mine e cea mai frumoasă din ţară şi publicul este cel mai activ şi cel mai fidel.  Eu merg la toate meciurile atunci când am timp, dar în deplasări nu am fost. Mă feresc de efectul de turmă, de a ne bate toţi dacă suntem pe acolo.

Crezi că în România încă mai persistă agresivitatea pe sau în jurul stadioanelor de fotbal?
Nu numai în România. Uită-te la fanii lui Manchester United. Atunci când echipa lor joacă în Liga Campionilor prin Europa, e panică. Se îmbată şi refulează prin bătaie, lucru cu care eu nu sunt de acord şi nu vreau să fac parte dintr-un astfel de anturaj.

Ai în echipa Petrolului mai mulţi prieteni, iar câţiva dintre ei ţi-au făcut  o surpriză înainte de începerea campionatului. Au interpretat, din cantonamentul de la Maribor, o melodie scrisă de tine.
Da, mi-a făcut o surpriză Romario Pires, suntem prieteni buni, de fapt sunt prieten cu mai mulţi, iar ei, brazilienii, au cântat piesa asta. Alături de ei şi portughezul Geraldo, care nu e brazilian, dar vorbesc aceeaşi limbă.


Petrolul joacă joi, de la ora 21:00, la Ploieşti, contra Viktoriei Plzen (Cehia), în prima manşă a turului 3 preliminar din Europa League


Spune-mi cine are voce din echipa Petrolului?
Romario şi-a făcut treaba.

Imnurile de la Mondiale sunt fredonate mulţi ani după încheierea unui turneu. Care ţi se pare cel mai inspirat?
Cel din Italia 1990, dar nu mai ştiu cum se cheamă...

„Notti magiche”, iar italienii l-au transformat în „Notti tragique”, după eliminarea prematură din Brazilia.
Da, n-am fost fan Italia niciodată. Nu mi-a plăcut stilul lor drept şi fără haz.


FOTO Remember 1990. Brehme îl învinge pe Goycoechea şi Germania câştigă titlul mondial. 1-0 cu Argentina lui Maradona

Cel din Brazilia, interpretat de Jennifer Lopez te-a impresionat?
Da, cu Pitbull.

N-ai loc să faci un duet de Pitbull...
Da, de Pitbull şi What's Up (râde). Ăştia doi fac featuringuri cu toată lumea. (râde)

Dar ai şi tu cu el...
Da, a făcut şi cu mine. Nu puteam să n-am eu cu el.


FOTO Zi-le, Loredana! Cabron şi una dintre adevăratele artiste din România

Melodia interpretată alături de Loredana, „Apa”, este cea mai difuzată pe care ai avut-o?
"Apa” e piesa Loredanei, dar dintre piesele mele, „Iarna pe val” a fost cea mai difuzată. A fost chiar pe locul al treilea în 2013, în topul Mediafax al celor mai difuzate piese.

De cine au fost scrise versurile?
De mine în totalitate şi, în general, compoziţia pieselor e făcută de mine, împreună cu Smiley şi colegii de la Hahaha Production.

Cum ţi-ai ghidat paşii spre muzica asta? Ce ascultai înainte din afară?
Când eram mic, tata mi-a băgat în cap Stevie Wonder, Jimmy Hendrix, James Brown. Aveam magnetofon Tesla şi asta ascultam. La rap nu mai ştiu cum am trecut. Am prins primele casete prin 93 şi mi-a plăcut. Nu ştiam eu cu ce se mănâncă, doar ascultam, nu aveam de gând să realizez ceva concret.


FOTO Simona Halep, ambasadorul fără cusur al României în 2013 şi în 2014

"Am invitat-o pe Simona Halep în clipul <<Vocea ta>>, dar din păcate nu era în ţară. Se pregătea pentru Wimbledon"

Câţiva artişti români au rugat vedete din sport să apară în clipuri: Lăcătuş, Doroftei, Lupescu, Năstase. Te-ai gândit să inviţi un sportiv într-un clip?
Năstase a apărut şi la Smiley, la Radio Killer. M-am gândit şi eu de multe ori, dar parcă s-a fumat treaba asta cu sportivii. Aş fi invitat-o, de fapt am şi invitat-o pe Simona Halep în videoclipul „Vocea ta”, dar, din păcate, nu era în ţară pentru că se pregătea pentru Wimbledon. Cred că dacă ar fi apucat să asculte piesa, ar fi venit. Este mai mult motivaţională şi atunci e cu trimitere şi la sport. E important să îţi duci visul până la capăt. Dacă eşti un puşti care vrea să joace fotbal, joacă fotbal până îţi rupi genunchii pentru a ajunge pe terenul mare.

Refrenul de la „Iarna pe val” cărui sportiv crezi că i s-ar potrivi?
Lui Connect-R. Glumesc. Acum iarna şi zăpada se confundă cu altceva şi n-aş vrea să se facă o confuzie. Piesa le-o dedic prietenilor mei sportivi, Gicu Grozav e unul dintre ei, Adrian Mutu, Romario, prietenii mei de la Petrolul.

Ai văzut noul echipament. Cum ţi s-a părut?
Da, au făcut contract cu Nike. Sincer, îmi plăcea mai mult cel vechi. Nu e vorba de brand, ci doar de design, îmi plăcea galbenul simplu, cu şortul albastru, fără dunga aceea pe piept. Acum îmi place echipamentul negru de deplasare.


FOTO Şi pentru ei cântă Cabron. Petrolul, varianta 2014-2015

Imnul Petrolului conţine şi pasaje pe care unii le consideră învechite. Dacă ţi s-ar propune să-l refaci, ai fi de acord?
Mi s-a propus să fac un imn pentru Petrolul, dar cred că nu mă simt pregătit. Imnul din prezent, cântat de George Nicolescu, e imnul pe care îl cânt eu din 1996. Dacă aş face un imn pentru Petrolul, aş folosi acelaşi refren din imnul de acum. Deocamdată nu l-aş schimba, îmi place.

Pentru Rapid sunt mulţi rapperi care au compus melodii, cum ar fi Dragoş Leasa, Rappa...
Ştiu. Pe albumul pe care urmează să-l scot, nu-i ştiu încă numele, fac referire la Petrolul în vreo două piese, dar nu sunt exclusiv pentru Petrolul. Când o să simt, atunci voi şi face una.

Simpatizezi doar cu Petrolul sau mergi să susţii şi alte echipe din oraş, gen Asesoft?
Da, normal, dar spre ruşinea mea nu prea am fost la curent cu baschetul. Ştiu despre valoarea lor, dar nu le-am avut niciodată cu baschetul, nu am fost un tip înalt.


Îndemnul la atitudine nu se opreşte la piesa „Vocea ta", ci continuă pe www.romaniaestevoceata.ro. Aplicaţia le permite oamenilor să îşi exprime creativ percepţia despre România. Pasajele înregistrate vor fi inserate în melodia „Vocea ta" şi vor putea fi ascultate şi votate de mii de oameni. După piesa „Ţara arde", Cabron îşi continuă linia de mesaje cu puternic caracter social în „Vocea ta", o colaborare cu trupa Voltaj. Piesa îndeamnă oamenii să aibă curajul să se exprime şi să îşi facă vocea auzită, să iasă din mulţime şi să îşi schimbe viaţa.


"La meciurile de baschet ar prinde recitalurile în pauzele meciurilor"

Ai prins perioada în care artiştii susţineau concerte în fiecare weekend datorită partidelor politice?
Cum e şi anul ăsta. Am prins-o, dar m-am ferit mereu să mă asociez cu o culoare politică. Dacă am fost plătit, m-am dus, dar am cântat şi nu am mulţumit cuiva la sfârşit.

La ce sporturi crezi că ar prinde în momentul actual concertele în pauzele partidelor?
La baschet, pentru că e asociat cumva cu rappul, fiind sport american. Şi la sporturile de contact, cu toate că acest K1 nu îmi place, chiar dacă Edi Irimia e prietenul meu. Sunt invitat pe la astfel de gale, dar nu-mi plac bodyguarzii care se bat într-un ring.  Mai degrabă aş prefera o gală de box.

Ai bodyguarzi?
Nu. Părerea mea că dacă ai bodygurazi mai degrabă atragi bătaia decât o respingi. Asta am învăţat pe stradă, prin faţa blocului.

X-Men, supranumele lui Răzvan Lucescu, crezi că i se va potrivi şi în acest sezon?
Da, cred că de asta face şi egaluri, dar mie îmi place mult de Răzvan Lucescu. Nu putem să-i contestăm calităţile de antrenor, pentru că are rezultate, dar, judecând după felul cum antrena Cosmin Contra, sunt pro Contra. Erau mai agresivi şi mai pe atac, iar acum sunt mai mult pe aşteptare. Dar nu e un lucru rău, îmi plăcea mie mai mult acel stil. Foarte mare schimbare nu mi se pare, pentru că înainte să plece de la Petrolul, Cosmin Contra era tot cam X-Men. Nu cred că a fost din cauza antrenorului, ci prin asta a trecut echipa în momentul ăla. L-au luat pe Zicu care nu s-a mişcat în niciun fel, Mutu s-a accidentat şi a stat pe bară de la început, dar eu sunt mulţumit de echipă şi de băieţi.


FOTO Reclamă la radiografii dentare. Made in Uruguay

"Suarez şi Chiellini? S-a întâmplat şi cu Bornescu, la Petrolul"

Clipurile tale sunt pline de scene surprinzătoare. Ar avea loc un cadru cu Suarez muşcându-l pe Chiellini?
Pe teren nu poţi judeca pe nimeni. Nu ştii ce te-apucă, şi nu numai în fotbal. S-a întâmplat şi la Petrolul, cu Bornescu, a făcut asta la meciul cu Gaz Metan. Au luat şi suspendare atunci, în finala Cupei nu a jucat. Nu ştiu cum să traduc astea, dar gândindu-ne că fotbalul are legătură în primul rând cu fair-play-ul, e prost, e urât să faci o chestie ca asta.

Te inspiră un meci de fotbal?
Îmi dă un vibe foarte bun, mai ales când sunt pe stadion şi îi aud pe oamenii aceia, cât de apropiaţi sunt de echipă. Este foarte greu, cred, să joci pe "Ilie Oană" împotriva Petrolului.

Mergi în peluză?
Am fost de câteva ori, dar în mare parte nu, pentru că merg cu un grup de prieteni şi stăm liniştiţi în altă parte a stadionului. Dar să ştii că urlu la fel de tare. Plec răguşit!

Şi nu ai reţineri dacă urmează un concert?
Nu, nu... nu mă reţine nimic, am timp să "mă dreg" până la concert. Este important să urlu acolo. Eu am locurile mele, la tribuna zero, am abonament, chiar în spatele băncii de rezervă. Să văd eu, ce se întâmplă acolo, ce se schimbă, ce se face... ce se discută...


FOTO Cabron, forever young.

Ok. Îmi spui că pleci răguşit. Eu percep vocea ta acum ca o voce baritonală. Te-ai fi îndreptat şi către un alt stil de muzică?
Aş putea să fac şi alt stil, dar deocamdată, "nu mă coafează", poate la bătrâneţe. Mă văd aşa un Frank Sinatra, mai tare decât Horia Brenciu.

Sinatra, Brenciu, ce CD-uri ţii în maşină?
De toate felurile De fapt, nu am CD-uri în maşină. Am început să îmi trag de pe I-tunes tot felul de albume. Am Michael Jackson, Bruno Mars, am rap, tot felul de chestii rap. În general muzică bună îmi place să ascult.

Ai un videoclip preferat? Tot aşa, la graniţa dintre sport şi muzică, de-a lungul anilor '80, '90, au fost mai multe clipuri care, fie au avut un sportiv, cum a fost cel al lui Michael Jackson cu Jordan, Jam, fie cum a fost hitul lui Whitney Houston, cu Olimpiada din '88, de la Seul, în care apare şi Daniela Silivaş.
În România, BUG Mafia a făcut primul clip cu Doroftei şi cu Lăcătuş. Pe urmă însă, Doroftei, săracul, a cam apărut prin toate videoclipurile, suntem prieteni foarte buni, dar nu am putut să îl mai bag în nici un videoclip pentru că deja lua toată industria. Ne vedem la bar, da. Bem, mâncăm, stăm. Se încuie barul, noi rămânem până dimineaţă, dar...

Dar nu-l inviţi în nicun videoclip...
Nu. L-a luat toată lumea! (râde).

În ce rol l-ai vedea într-un videoclip?
Ce personaj să îi dai? Pe un om cu o asemenea valoare, dacă îl aduci, îl aduci, să fie chiar el!

Dar el a jucat diverse roluri în showuri TV!
Dacă vrei, el poate să joace o mulţime de roluri. Dacă vrei asta, el e haios.


FOTO Fost campion mondial de box profesionist, Leonard "Dorin" Doroftei ocupă în prezent funcţia de preşedinte al forului român de box

Deci este exclus să îl aduci într-un videoclip pe Bute, să nu se supere Moşu'?
Eu am vorbit şi cu Bute, eu unu' sunt imparţial. Atât timp cât cineva nu îmi face nimic, nu mă afectează cu nimic. Sunt prieten cu toată lumea. Cu Doru sunt prieten de mult timp, ne ştim acolo... ne-am cunoscut prin Adrian Diaconu, tot din box. Cu Adrian chiar sunt prieten vechi.

S-a întors în Ploieşti?
A venit, era acasă, anul ăsta chiar în primăvară a fost, dar acum nu ştiu. Nu am mai vorbit, îmi pare rău de ce i s-a întâmplat, îmi plăcea mult de el. A impresionat şi el în Canada. A fost Doroftei, apoi a venit el, apoi Jojo Dan şi apoi a venit Bute.

Astra cum era în Ploieşti? Cum o vedeţi, ca pe un copil nedorit?
Astra!? Eu zic că nu e rău să fie două echipe într-un oraş, să reprezinte oraşul, dar la noi Astra când juca la Ploieşti, ea juca în deplasare de fapt!  Nu venea nimeni pe stadion. Au avut o perioadă, atunci, la început, până să facă fuziunea aia, de atunci, a fost o struţo-cămilă, dar până atunci, când Petrolul nu mai era în cărţi, lumea se mai ducea să vadă fotbal, aşa, ca la spectacol. Dar cu fuziunea aceea nu le-a mai convenit ploieştenilor şi nu l-au mai suportat nici pe Niculaie (n.r. miliardarul Ioan Niculaie, patronul Astrei Giurgiu), nici pe Astra şi au plecat. În opinia mea, a fost o mişcare foarte bună pe care au făcut-o ei, că au plecat.

Ce înseamnă pentru tine, meciul acela din Cupă, din '95, ţi-au povestit prietenii, ai fost pe stadion?
Nu, nu am fost pe stadion, am văzut meciul, s-a ieşit pe stradă, la noi a fost groasă. Veneam şi după '94, când România a avut parcursul ăla bun la Campionatul Mondial şi deja lumea se obişnuise să iasă pe stradă. Şi a ieşit pe stradă şi atunci.

Cei mai mulţi rapperi sunt asociaţi cu luxul, cu excentricităţile. De ce?
La noi este mai greu, poţi să ajungi şi la noi să îţi permiţi să îţi faci o casă, să îţi iei o maşină drăguţă, dar atât. Să ajungi la nivelul ăla, de MTV Cribs, e greu. Pentru că noi cântăm... Din 22 de milioane de locuitori, cât are România, eu aş fi bucuros să mă asculte două milioane. Iar cei din America sunt world-wide deja şi se discută la alt nivel, alţi bani, alte drepturi. Deocamdată nu ne dau banii, drepturile pe piese, pe chestii care ne ajută să facem mili-, bili-!

"Cine a stins lumina, Ruby", Kliciko şi Mayweather

Să ne întoarcem la perioada radiourilor-pirat. Se difuzau şi melodiile tale pe acele posturi? Era mai bine?
Da, erau. Era mai bine, adică era ok. Pe noi nu avea cum să ne afecteze, ne afectau radiourile celelalte, din FM. Pentru noi era ok. Cu cât ţi se aude piesa mai mult şi în mai multe locuri, cu atât este mai bine. Dar, nu ştiu, mai sunt radiouri pirat?

Nu le-au închis pe toate...
Erau mişto radiourile pirat pentru că acolo se dădeau fără cenzură, fără nimic şi eu stăteam şi mai ascultam. Erau câteva pe la mine prin cartier şi mai căutam banda.

Ai un vers... "cine-a stins lumina, Ruby". Dacă ar fi să iei pe cineva din sport şi tu să fii regizorul scenei, ce ai pune pe secvenţa aceea, când ar rula vocea ta?
E din "Iarna pe val", e o scenă cu o fată în cadă.

Dar te-ar duce cu gândul la box, la un sport de contact?
Da, chiar la asta mă gândeam, că ţi-o iei şi te întrebi cine a stins lumina? Pf!ff Cine a stins lumina? Nu ştiu acum!? Nu ştiu, mă interesează, mă uit! Probabil Vladimir Kliciko, deşi nu-mi place. Ce, ăsta e box? El e atât şi se bate cu tot felul de pitici. Mayweather îmi place şi mi se pare şi spectaculos. Şi rapid, şi tehnic, frumos. Emană şi forţă, face şi bani. Şi stinge lumina şi o aprinde când vrea el!

Se poartă în România dueturile foarte mult. De ce? Prind mai mult?
A fost o perioadă în care nu mai mergeau din cauza radiourilor, pentru că duetul în principiu e aşa: o fată care cântă refrenul sau strofa şi un rapper. Şi prin 2007, când a scos Puya "Undeva-n Balcani"... nu mai ştiu exact când... până atunci era o problemă pe radio, aaaa... piesa asta are rap... nu intră... Nu se mai intra şi atunci au picat combinaţiile astea. Dar acum au revenit. Aş vrea să cred că am fost printre primii care au relansat moda asta, piesa Loredanei, care a avut mare succes (n.r. - Apa). Şi aş vrea să cred că am relansat moda asta. Apoi, am văzut că au mai apărut mai multe combinaţii.

Cum a apărut piesa?
Loredana avea piesa, a venit să o orchestreze la noi, la HaHaHa Production. Mie mi-a plăcut foarte mult. Fără să ştie ea, am tras o strofă şi am zis: dacă îi place, bine... dacă nu îi place, după ce scoate ea piesa, scot şi eu o variantă cu strofa asta. Şi i-a plăcut foarte mult, am avut-o puţin la sentiment cu versul "Bună seara, iubito!". Ştiam sigur că o să-i placă!

Clipul?
E caterincos. Liviu Neagoe face clipuri din astea, mai spre film. Trebuie să ai un erou, nu doar vii şi cânţi. A fost un clip frumos, probabil că şi de aia a rulat atât de mult.

Cu băieţii de la Petrolul vorbeşti când se află în cantonament?
Da, vorbesc şi când sunt înainte de meci, înainte să se ducă la stadion. Băieţii îmi ascultă piesele. Da, da. Sunt mulţumit rău şi mândru tare de chestia asta. 

E un element comun, un vers care vă leagă?
Nu ştiu. I-am auzit cântând şi "Iarna pe val" şi  "Dă-o tare". Pe mine mă bucură chestia asta. În general, în afară de noile achiziţii, nu ştiu acum cum îi cheamă, cam toţi ştiu româna. Mai aşa şi aşa, de exemplu Geraldo. Ai văzut la interviuri, râzi de te tăvăleşti. Ştie perfect româna. Ev de apreciat.

Episodul "Galamaz" văzut de Cabron

Petrolul are o galerie frumoasă, dar gestul individului care l-a lovit pe Galamaz a adus un prejudiciu de imagine. Erai la meci?
Ăsta este un lucru negativ clar. A făcut rău echipei. Până la urmă, pe urmă Galamaz a venit la Petrolul şi l-au luat toţi în braţe. Ca sportiv, te duci după bani şi te duci după varianta cea mai bună. Acum, dacă Galamaz era la Steaua... s-a întâmplat la Galamaz, dar putea să fie oricare altul. Dar gestul a fost prost. Nu ştiu câte etape sau câte luni s-a suspendat terenul. Oricum, de apreciat că au lăsat femeile să meargă la meci cu copiii şi stadionul a fost jumătate plin!

Când mergi la meci, ce vezi în tribune? Cât de deschise sunt familiile cu copii să vină la meciuri?
Da, mai ales aici, la Tribuna Zero, unde merg eu, da, vezi tot felul. Dar de exemplu am stat lângă un dinamovist, la un meci Petrolul-Dinamo. Eram lângă un grup de dinamovişti, dar era friendly, e altă atmosferă. N-ai treabă. De ce să ne duşmănim! Fiecare ţine cu cine vrea! Mi se pare aiurea - aaa, eu sunt dinamovist, tu eşti stelist, nu ştiu de unde vin clinciurile astea. Susţine-ţi echipa dacă eşti în galerie, dacă eşti în teren, susţine-o, dar să ne apucăm să înjurăm... Nu cred că prin asta echipa merge mai bine, pentru că i-auzi cum îi înjură ăştia, cum fac unii.

"Am cântat pe Cluj Arena cu stadionul plin. Am emoţii la fiecare concert. Nu ştiu cum sunt oamenii din faţa scenei, poate vor da în tine cu roşii!"

Dacă ţi s-ar propune să iei portavocea?
M-aş băga! Da, m-aş băga, ştiu şi cântările, mi-ar plăcea. Cred că este cu totul şi cu totul altceva. Sigur este cu totul şi cu totul altceva decât la un concert. Adică vocea galeriei e de apreciat. Trebuie să te asculte toţi... şi trebuie să fii respectat în primul rând, ca să fii vocea galeriei. Să fii vocea lor! Galeria-i vocea noastră. Nu ştiu cine este şef de galerie la Petrolul... nu ştiu. Acum galeria s-a împărţit în două. Nici aici nu ştiu povestea, de ce se ceartă unii cu alţii. Mie îmi place spectacolul, ce se întâmplă pe teren. Îmi place că se agită şi clubul şi investeşte pentru echipă şi pentru coregrafie şi este frumos.

Ai cântat pe vreun stadion?
Da, am cântat pe Cluj Arena. Acum o lună şi ceva, cu stadionul full.

Cum te simţi tu ca artist pe stadion?
Bine, na... când urlă atâta lume, era lume şi pe gazon şi în tribune! Au pus ceva pe gazon ca să nu se rupă.

Chiar dacă eşti în fenomen de la sfârşitul anilor '90, îţi mai apare o doză de emoţie? Se spune la sportivi că le tremură grisinele...
Da, ai, până intri... eu am emoţii la fiecare concert. Emoţiile astea sunt constructive aş zice. N-ai cum să intri altfel pe scenă, nu ştii ce te aşteaptă, nu ai cum să ştii cum sunt oamenii ăia din faţă, poate vor arunca cu roşii... deşi, dacă au venit să arunce cu roşii... nu înţeleg de ce au venit.

"Dacă simţi că ai terminat cu fotbalul şi vrei să te apuci de muzică, sau de orice altceva, de condus în raliuri, fă-o, de ce nu?"

Pe unii sportivi îi motivează fluierăturile. Ţi s-a întâmplat vreodată să fii fluierat?
Nu, nu mi s-a întâmplat. Mulţumesc lui Dumnezeu, unde am fost, am fost respectat şi primit bine. Bine, am şi eu o karma din asta pozitivă şi bănuiesc că de asta.

Ai prefera să ai cât mai multe concerte pe stadioane?
Satisfacţia noastră cea mai mare derivă din vibe-ul, din energia pe care ne-o luăm de la oameni. Şi îţi dai seama că prefer un stadion plin în loc decât un club pe jumătate plin. E vorba de satisfacţia pe care o avem noi ca artişti şi de munca pe care am depus-o.

Julio Iglesias a lăsat fotbalul pentru muzică, iar alţi muzicieni, Eros Ramazzotti spre exemplu, joacă fotbal în cadru organizat de fiecare dată când au ocazia.
Trebuie să faci ce simţi. Dacă simţi că ai terminat cu fotbalul, că ai dat tot şi mai mult de atât nu poţi, şi vrei să te apuci de muzică, sau de orice altceva... de condus în raliuri de exemplu... fă-o, de ce nu? De ce să regreţi mai târziu!?

Îţi place viteza?
Aşa şi aşa. Nu cred că e cineva care să zică că nu îi place viteza, dar aşa, în locuri safe şi unde e voie. Nu am avut probleme de viteză. Mai depăşesc câte o dată, dar legile sunt făcute pentru...

"Mă văd pe scenă până când voi muri"

Până la ce vârstă te vezi pe scenă?
Eu mă văd pe scenă până mor, nu ştiu să fac bine altceva. Adică, dacă m-aş concentra, aş  putea să fac şi altceva, dar mai bine fac asta. E bine, în viaţă, să faci ce faci cel mai bine.

Unii sportivi rămân în sală, după antrenament cu orele. Tu îţi fixezi un anumit interval, cât stai la studio?
Eu stau în studio şi dacă nu sunt în studio, stau acasă şi îmi scriu texte până la şase dimineaţa, nu în fiecare noapte, dar majoritatea.

Până când simţi...
Da, normal. Dacă nu mai am chef, mă opresc la primul semn pentru că nu are sens.

Semn ce înseamnă - că nu îţi mai vin idei sau...?
Ori mă ia vreo oboseală, ori stau cu pixul în mână de jumătate de oră şi nu mai scriu nimic. Când eşti inspirat, faci  repede. 20 de minute, o jumătate de oră, ai scris.

Crezi că prind mai bine la public chestiile astea cu umor - chiar dacă  cu umor se scrie foarte greu?
Da, câteodată sunt mai caterincos. Eu am avut norocul să trăiesc prin medii din astea, mai de caterincoşi şi am ales glumele bune.

Care este ultima glumă pe care ai auzit-o despre tine?
Nu ştiu glume despre mine, nu ştiu să facă ăştia glume despre mine.

Nu îndrăzneşte nimeni!?
Nu prea. Au apărut destul de multe glume după melodia "Iarna pe val" - "iarna pe cal"... iarna pe tot felul de chestii. dar nu ştiu altceva.

Ce poate face Petrolul în sezonul ăsta?
Păi, Top 3! E greu cu Astra... sincer, mi se pare mai greu cu Astra anul ăsta, decât cu Steaua, deşi poate că totuşi nu e o schimbare atât de mare faţă de Steaua de anul trecut, deşi au tot zis că vând... A venit portar bun care mi se pare... grav rău!

Ţi-ai luat abonament?
Nu încă, dar am pile şi se rezolvă, se rezolvă! Deşi aveam întâietate, pentru că am avut abonament şi cei cu abonament au întâietate. Oricum este de apreciat, pentru că pe lângă Steaua, după Steaua de fapt, Petrolul este echipa cu cea mai mare audienţă. Şi ei ne-au depăşit  în ultima etapă, când au venit 34.000 de oameni, exact cât aveau nevoie la medie. Oricum, pe stadion nu cred că au fost mai puţin de 7.000 în mod normal, indiferent dacă întâlnesc ultima echipă sau pe altcineva. Dacă joacă cu Steaua, Dinamo, CFR... echipele mari... e full, e bătaie de când se pun biletele în vânzare. Dar ca abonamente, am înţeles că sunt vreo 5.000, cinci mii şi ceva date pe un stadion cu o capacitate de 15.000 - deşi nu îţi dau niciodată 15.000, mai sunt întotdeauna locurile de oaspeţi, mai sunt scaunele în caz de ceva. Să spunem că sunt vreo 12.500. Adică aproape jumătate, cred că este bine.

Anul trecut a ieşit o super-atmosferă cu Swansea, şi spre final cânta toată lumea...
Da, asta este frumos, pe lângă ce mai scandează ei uneori, ce mai înjură. Că până la urmă, înjură toate galeriile, inclusiv cele de afară. Nu e o problemă. Nu stăm noi acum să facem şcoala galeriei, aici la noi, dar ei cântă indiferent de scor, de la început până la sfârşit. Mai au ei câte unul-doi pe care îi mai iau cu huuuuuo!-huuo! Au avut o problemă cu Zicu, săracul, nu s-a integrat deoc. Zicu trebuia înţeles, el e pe moral, dar totuşi are 30 de ani. Ce mai spunem unuia de 20 de ani când nu se integrează? Zicu are 30 de ani, are experienţă, a jucat atâta timp, ce dracu să-i mai zici? Cum ar fi să se zică de Mutu! Mutu e mai sensibil!?

Bokila este cel mai puternic atacant care a plecat?
Da, aşa este. Uite, e coleg cu Gicu Grozav la Terek, eu sunt prieten şi cu Gicu Grozav. Dar nu prea joacă. I-au luat pe amândoi, dar nu prea joacă.

Hamza este cel mai iubit la Ploieşti?
Hamza este printre cei mai iubiţi, dar cel mai iubit este Marinescu. E singurul ploieştean, deşi a jucat şi pe la Steaua şi aici nu îi înţeleg eu pe suporteri - "e de-al nostru. Şi este cel  mai iubit". Apoi vine trioul acela, care a sosit odată cu Mulţescu şi ne-a scăpat de la retrogradare: Mustivar - Hamza - Boudjemaa.

Acum aş vrea să anticipezi întrebarea de final!
Bănuiesc ce vrei să mă întrebi.

O apă?
Chiar şi două!


Cabron activează pe scena hip hop din Romania încă din 1999 când, împreună cu Shobby a înfiinţat trupa Codu’ Penal. A lansat trei albume în această formulă ( “În Familie (pentru bani)” -2003, “Pe Viaţă” -2004, “Apocalipsa” -2006).

În 2003 a produs piese pentru albumul Nico – “Gând pentru ei“, printre materiale numărându-se şi “Nu pot să mai suport

În 2005 produce împreună cu Shobby compilaţia “Hip-Hop Greu de Difuzat“, un material dedicat lui Sişu (aflat în inchisoare la acea vreme). Pe aceasta compilaţie colaborează cu Puya, Pacha Man, Dizzy (Morometzii), Honey, Esential, Mark, Jamaika, Sharky.

În 2006 Cabron a lucrat cu Sişu şi Puya la piesa “Dependent” care a fost inclusă pe albumul “O mare familie”.

In 2007 a părasit trupa Codu’ Penal, dorindu-şi o carieră solo. A produs  albumul “Prin ochii mei“, pe care a decis să-l ofere gratuit pe internet, la cererea fanilor.

In 2009, a intrat în echipa Hahaha Production şi în prezent lucrează la albumul “AL(t)BUM“.  Până în prezent, au fost lansate doua single-uri de pe acest album , “Letz be friends” si “Femei” .


 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.