INTERVIU | „Bulgarul” e urmașul lui Budescu! „Să se transfere, să ia bani mulți acolo și să-i iau numărul 10”. Alexandru Ioniță, despre lacrimile vărsate, plecarea lui Șumi și tatuajul care i-a anulat transferul: „Cei care mă vor să-mi accepte nebuniile”

Autor: Dan Mirea Publicat: 26 May. 2017, 17:17 Actualizat: 27 May. 2017, 07:59 Liga 1

La doar 22 de ani, Alexandru Ioniță II a trecut printr-un proces de maturizare intensiv. Anii 2016 și 2017 au fost unii cu multe evenimente în viața rapidistului care îmbracă tricoul Astrei. A cucerit primul titlu al carierei anul trecut, a jucat cu formația din Giurgiu în primăvara Europa League, a crescut turațiile în ultimul sezon al Ligii 1 și a atras multe priviri în vederea unui transfer. Cunoscut printre rapidiști ca „Bulgarul”, a simțit că este unul dintre ultimii reprezentanți ai echipei de sub podul Grant și a plâns de nervi că nu a încurcat FCSB în lupta pentru primul loc în campionat. 

A fost judecat pentru reacția sa de la finalul meciului cu marea rivală, dar nu a considerat nicio clipă că face lucrul greșit. A ales să nu vopsească realitatea printr-o declarație seacă. Crescut la juniorii Rapidului, Alexandru Ioniță are în față un nou sezon în care are putea deveni numărul 1 la Astra, în cazul în care Budescu va pleca la o altă echipă, chiar el recunoscând că îi „vânează” lui Budescu numărul 10. 


„Nu se pune problema să ajung la FCSB. Vreau un transfer afară”

Profesional, poți spune că anii 2016-2017 au fost cei mai buni ai carierei tale?
Da, ca și jucător da, pentru că am reușit să atrag atenția multor cluburi din Liga 1 și cred că și din afară din ce am auzit, pentru că există discuții. Au mai fost și în trecut la Rapid, când fiind în Liga 2 am reușit să fac o figură foarte frumoasă.

În afară de FCSB, pe care ai refuzat-o deja, dacă Astra ar fi nevoită să te vândă, unde ai alege să joci în Liga 1? Dinamo e de refuzat? CFR Cluj are aceleași culori precum Rapid. Hagi aduce tineri la echipă.
Momentan sunt doar discuții, nu vreau să vorbesc foarte mult despre asta. A spus domnul Becali că mă vrea acolo, dar nu se pune problema să ajung acolo. Eu mi-aș dori să ajung la o echipă de afară.

Vă salvați sezonul cu acest trofeu?
Da, eu zic că salvăm sezonul, dar va fi un meci destul de dificil. Vom vedea pe gazon ce se va întâmpla, dar sperăm să ieșim învingători pe teren.

Finala Cupei României e Astra – Voluntari. S-a tot vorbit despre o preluare a Rapidului de către FC Voluntari. Cum ai reacționat când ai auzit informația în presă?
Nu știu. Într-un fel mă bucur, în altul nu. Rapid ar trebui să se susțină singur, nu să fie ajutat de un alt club, pentru că are o istorie foarte frumoasă, dar s-a mai vorbit și în trecut să fuzioneze cu Chiajna. Nu știu, au fost fel și fel de discuții. Dar, până la urmă, dacă nu se rezolvă ceva sau nu se face ceva…

Dar nu crezi că ar fi drumul mai ușor de a ajunge în Liga 1?
Da, ar fi cea mai ușoară cale, dar cea mai plăcută ar fi să ajungă din Liga 4 singuri. Să ia înapoi tot palmaresul, să fie Rapid ce a fost înainte, pentru că asta e ceea ce ne dorim noi, să revină Rapidul.

Crezi că ar fi bine? Te întreb pentru Rapidul ar deveni subiect de discuție printre rivali, chiar de ironie.
Da, știu… Dar până nu văd nu cred nimic. Au mai fost discuții.

În finală, era mai frumos sa vină FCSB, s-o învingi și să-ți iei revanșa după meciul din finalul play-off-ului?
Da, pentru mine meciurile cu Steaua sunt speciale, pentru că sunt cei mai mari rivali pentru mine. Mi-am dorit să marchez și să fac jocuri bune împotriva lor. Nu contează cine vine în finală, contează să o câștigăm.


  • Pancu a povestit un lucru amuzant despre felul cum se relaxează Alex Ioniță înaintea partidelor, la ProRapid. „Înaintea partidelor, eu ascult muzică. La el este altceva, este încă copil. Când intru în cameră îl găsesc pe Cartoon Network!

„Desenele cu Tom și Jerry sunt preferatele mele”

Cum te relaxezi înaintea unui meci?
Acum ascult și eu muzică, dar tot la desene obișnuiesc să mă uit și nu mă feresc. În ziua de azi, în afară de Discovery, National Geographic și desene nu ai la ce să te uiți, pentru că sunt emisiuni foarte urâte de care nu sunt atras.

Mai sunt desenele ce au fost înainte? 🙂
Nu, s-au schimbat și desenele. Din păcate, mai sunt acelea cu Tom și Jerry, care sunt preferatele mele, dar mă acomodez și cu celelalte.

De ce ți se spune „Bulgarul”? Așa ești cunoscut printre rapidiști.
Când am venit la fotbal, domnul Sandu Neagu, Dumnezeu să-l ierte, mi-a fost primul antrenor și avea câțiva copii. Erau mai mari decât mine. Până la urmă a decis să mă păstreze când a văzut cât de bine mă descurc la fotbal și îmi tot spunea să dau drumul la minge, iar eu nu-l ascultam. Mi-a spus că sunt încăpățânat și că am capul mare. Și de atunci a început să-mi spună „bulgarul”. Iar de la 6 ani, până acum, așa mi-a rămas porecla.  

Cum te-ai hotărât să-ți tatuezi „Rapid” pe piept?
Mi-au plăcut foarte mult tatuajele și mereu mi-am dorit să fac ceva care mă reprezintă. De asta nu o să-mi pară rău niciodată.

Te întreb pentru că mulți fotbaliști nu-și asumă riscul de a-și tatua însemne cu echipa favorită tocmai pentru a nu le periclita cariera.
Dacă sunt așa de bun și mă doresc atât de mult, ar trebui să-mi accepte trecutul. Ar trebui să accepte nebuniile mele. M-am apucat de fotbal pentru tata, pentru Rapid și n-aș regreta niciodată că am făcut asta.

Înainte de a veni la Astra, tu ai fi putut semna cu Dinamo sau Petrolul.
Așa este. Mi-am dorit foarte mult să joc la prima echipă, să demonstrez că sunt un jucător bun. Până la urmă, de la copii și juniori am trecut pe la toate grupele și îmi doream foarte mult să evoluez la echipa mare.

O parte dintre fanii rapidiști nu au înțeles de ce ai plecat de la Rapid. Ce le-ai spune acum, la trei ani distanță de la acel moment?
În momentul în care am plecat de la Rapid am crezut că fac un bine clubului, pe lângă faptul că-mi făceam un bine și mie. Mergeam la echipa de pe primul loc în Liga 1 și asta conta foarte mult. Nu aveam siguranță, nu aveam stabilitate, dar am zis că voi ajuta clubul cu suma de bani de pe transferul meu și că o să rezolve ceva, nu doar că o să amână încă 2-3 ani până la faliment. De aceea am decis să plec crezând că este mai bine pentru club.

În momentul în care ai plâns ai spus că doar FCSB să nu ia campionatul. A vorbit ultrasul Ioniță, omul din peluză sau fotbalistul?
Și ultras, și fotbalistul. Pentru că am fost sincer, nu am putut să mă abțin, nu știu dacă a fost o greșeală sau nu. Nu m-am putut abține și sunt foarte bucuros de ceea ce am realizat până acum. Cred că aș putea să realizez mai multe ca până acum. Astra e clubul care mi-a oferit maturitatea de care aveam nevoie, pentru că am ajuns la 19 ani, încă nu eram foarte matur. Consider că în trei ani și jumătate, prin meciurile pe care le-am jucat în campionat, dar și cele internaționale am reușit să mă dezvolt. Nu s-a pus problema să nu iubesc Astra, dar nu au aceeași istorie ca Rapidul și nu știu dacă din păcate pentru Astra, dar Rapidul va fi mereu în sufletul meu și o să mă urmărească peste tot. De aceea am vorbit și foarte mult despre ei și am dat la o parte Astra. Dar vreau să spun că Astra mi-a oferit foarte multe și vreau să întorc aceste lucruri.

Reacția ta a fost alimentată și de faptul că Rapidul nu mai există? Ai simțit că tu și ceilalți rapidiști de la Astra sunteți printre singurii care încă mai reprezentați clubul în Liga 1?
Mă gândeam că aș fi făcut mulți rapidiști fericiți dacă aș fi reușit să-i încurc în acel meci. De aceea, mi-a și părut rău că nu am reușit să marchez.


„Îmi pare rău că meciul cu Besiktas nu a fost filmat. Ce a fost acolo…”

După victoria cu Besiktas și imediat după ce Astra s-a calificat în semifinalele Cupei României, Șumudică spunea că echipa a câștigat un jucător. E vorba despre tine, iar tot Șumudică a spus că două echipe din Turcia sunt interesate de tine.
Știu, am auzit discuțiile. Eu nu am început sezonul foarte bine. Multă lume a zis că joc doar pentru că sunt eligibil regulii U21 și chiar m-a enervat acest lucru și m-a dernajat, pentru că nu eram într-o perioadă foarte bună și nimeni nu mă ajuta. Doar domnul Șumudică a avut încredere în mine, Nico (n.r. Daniel Niculae) și Săpun (n.r. Cristian Săpunaru) m-au ajutat și au fost alături de mine, părinții mei. Domnul Șumudică mă cunoaște de la 16 ani, când m-a luat la echipa mare la Rapid și știa ce potențial am. Asta am demonstrat în ultimele luni, când mi-am revenit la nivelul jocului, pentru că înainte la Astra am stat prin tribune și pe banca de rezerve și e foarte greu ca un jucător care stă așa să revină. A fost greu după 6 luni, dar după un an jumătate, doi ani, să nu joci deloc. Ocazional pe la echipa a doua. Mi-a fost foarte greu, dar mă bucur că mi-am revenit și sper să cresc din ce în ce mai mult.

Șumudică ți-a acordat credit. A spus că ești cel mai bun jucător U21 din Liga 1 și că două echipe din Turcia sunt pe urmele tale.
Eu nu am vorbit nimic cu nimeni. Doar am auzit ce a spus dânsul. Îmi pare rău că meciul (n.r. Besiktas – Astra 1-3) nu a fost filmat. Mi-aș dori să fac rost de DVD, pentru că a fost un mci incredibil de frumos și mă bucur că am reușit să le atrag atenția. Eu am vrut să mă bucur de stadionul de acolo, pentru că e ceva incredibil, ce condiții, ce atmsoferă, ce lume, asta la un amical. Pe mine lucrurile astea mă bucură. Pentru asta m-am apucat de fotbal. 

Fanii de acolo sunt asemănători cu cei ai Rapidului. Fac atmosferă! Turcia nu sună atât de rău.
Bineînțeles! Pancone (n.r. Daniel Pancu) a jucat acolo și… și acum când mergem acolo lumea întreabă de el. Vă dați seama cât de fanatici sunt, dacă nu l-au uitat nici acum.

Astra te-a cumpărat pe 500.000 de euro. În cazul în care vei face pasul mai departe, crezi că o să se depășească suma pe care ai venit la Giurgiu?
Da, eu zic că da. Prin evoluțiile mele, din ultima vreme, dacă reușesc să o țin tot așa și chiar să cresc în valoare eu cred că aș reuși să fiu transferat pe o sumă mai mare. Dar asta depinde și de intențiile lor.


Finala Cupei României, ultimul meci al lui Șumudică

Câți dintre colegii tăi mai sunt dispuși să continue cu Astra, după ce s-a anunțat că salariile vor fi micșorate?
Din păcate, am văzut că vor să reducă salariile, vor să scape de jucători. Nu-i înțeleg pe cei de acolo și nici nu vreau să comentez. Este decizia lor și îi respect. Nu e treaba mea. Din câte știu, doar Stan și-a prelungit înțelegerea. Vom vedea după vacanță.

Tu ai refuzat deja FCSB. Crezi ca ajunge Budescu în locul tău?
Nu știu, eu cred că Budi și-ar dori să plece afară, dar până la urmă el decide ce va alege să facă. Nu m-au interesat ofertele celorlalți jucători. Nu mi se pare normal ce face unul sau altul. Ei știu ce au de făcut. Cred că Budescu va alege să meargă afară, pentru că ai alte condiții, ești altfel văzut, banii vin la timp, sunt alte condiții. Gândește-te că sunt mulți bani în zona Golfului. Cred că pe Budi, la 28 de ani, asta îl interesează. Mă pun în locul lui…

Ai făcut cel mai bun sezon în fotbal. Mai aștepți un sezon sau ai accepta o ofertă în perioada de vară?
În momentul de față, mi-aș dori ca Budi să plece și să-i iau numărul 10 și să devin numărul 1 în echipă. Dacă va veni ofertă din altă țară, sunt dipus să mă gândesc și la această posibilitate. În Europa, mi-aș dori să joc într-un campionat puternic din Europa. Nu sunt pregătit să plec în Arabia sau Qatar.

Ți-ai dori ca Șumudică să rămână?
Da, pentru că în ultima perioadă a observat unde dau cel mai bun randament…

Unde?
În spatele vârfului, acolo unde joacă Budi. De aceea am zis că mi-aș dori ca el să plece, să câștige bani mulți și eu să rămân cu numărul 10, să-i iau locul.

Șumudică mai continuă?
Nu! Nu cred că va continua, nu știu ce să spun. Îmi pare rău că nu rămâne lângă noi. 

 

Autor: Dan Mirea Publicat: 26 May. 2017, 17:17 Actualizat: 27 May. 2017, 07:59 Liga 1
Pe aceeași temă
Ce au găsit legiştii în gura Elenei Ceauşescu întrece orice imaginaţie
Ce au găsit legiştii în gura Elenei Ceauşescu întrece orice imaginaţie
Revoltător: Gino Iorgulescu, sfătuit la radio să muşamalizeze nenorocirea produsă de fiul său
Revoltător: Gino Iorgulescu, sfătuit la radio să muşamalizeze nenorocirea produsă de fiul său
VIDEO Momentul în care nevasta îşi prinde soţul în maşină cu amanta chiar în timpul unei partide de amor. „Eşti înfocată de... Nu îţi dau nicio haină“
VIDEO Momentul în care nevasta îşi prinde soţul în maşină cu amanta chiar în timpul unei partide de amor. „Eşti ...
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică pe Dan Voiculescu: Voi discuta cu avocaţii
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică ...
Zidane OUT de la Real Madrid? Perez a pus mana pe telefon dupa ultimul esec si i-a transmis un mesaj clar! Anuntul momentului in Spania
Zidane OUT de la Real Madrid? Perez a pus mana pe telefon dupa ultimul esec si i-a transmis un mesaj clar! Anuntul momentului ...
Loredana Groza, in cea mai porno rochie de pana acum. Si-a asfixiat sanii intr-un decolteu ametitor. Poza 18+
Loredana Groza, in cea mai porno rochie de pana acum. Si-a asfixiat sanii intr-un decolteu ametitor. Poza 18+
Lista completă cu bolile care te lasă fără permis şi alte modificări ale Codului rutier care au intrat în vigoare în 2019. Tot ce trebuie să ştii
Lista completă cu bolile care te lasă fără permis şi alte modificări ale Codului rutier care au intrat în vigoare ...
Lovitură de teatru. Vom avea un nou super brand în Liga 1? ”Va ocupa locul Stelei”
Lovitură de teatru. Vom avea un nou super brand în Liga 1? ”Va ocupa locul Stelei”
BREAKING NEWS: Veşti extrem de proaste pentru salariaţi. COŞMARUL NEGRU pentru MILIOANE de români a devenit REALITATE
BREAKING NEWS: Veşti extrem de proaste pentru salariaţi. COŞMARUL NEGRU pentru MILIOANE de români a devenit REALITATE
Atenţie! Plăţile cu cardurile ”sar în aer”.Schimbări majore pentru TOŢI posesorii de CARDURI
Atenţie! Plăţile cu cardurile ”sar în aer”.Schimbări majore pentru TOŢI posesorii de CARDURI
Surpriza de care a avut parte un actor pentru adulţi când partenera lui s-a dezbrăcat. Poliţia a intrat pe fir / „Playboy nu ar accepta aşa ceva”
Surpriza de care a avut parte un actor pentru adulţi când partenera lui s-a dezbrăcat. Poliţia a intrat pe fir / „Playboy ...
Doamne, ce a putut primi Simona Halep acasă într-un PACHET. Când l-a deschis a avut un ȘOC!
Doamne, ce a putut primi Simona Halep acasă într-un PACHET. Când l-a deschis a avut un ȘOC!
Atac ireal! Un lider PSD și Barna, actori în ”Frăția”.  Este invocat Dumnezeu!
Atac ireal! Un lider PSD și Barna, actori în ”Frăția”. Este invocat Dumnezeu!
Incredibil! Cine este amanta din Gorj, surprinsă și filmată goală în mașină. Ce umilință!
Incredibil! Cine este amanta din Gorj, surprinsă și filmată goală în mașină. Ce umilință!
Răzvan Fodor A SPUS ADIO FAMILIEI! Motivul despărițirii, neașteptat!
Răzvan Fodor A SPUS ADIO FAMILIEI! Motivul despărițirii, neașteptat!
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | VIDEO
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | ...
Mihai Bendeac și-a tunat mașina! Cum arată acum bolidul juratului iUmor: a început să plângă când l-a văzut
Mihai Bendeac și-a tunat mașina! Cum arată acum bolidul juratului iUmor: a început să plângă când l-a văzut
Rezultate loto 6 din 49 LIVE la România TV. Numerele câștigătoare de duminică
Rezultate loto 6 din 49 LIVE la România TV. Numerele câștigătoare de duminică
Bomba la casa regala! L-a inlocuit pe Printul Harry cu un alt barbat. „O să ne căsătorim”
Bomba la casa regala! L-a inlocuit pe Printul Harry cu un alt barbat. „O să ne căsătorim”
Nunta secreta in showbiz! S-au casatorit departe de ochii curiosilor. Casatoria lor a fost una exclusiva
Nunta secreta in showbiz! S-au casatorit departe de ochii curiosilor. Casatoria lor a fost una exclusiva
Un Duster pe care nu-l vei găsi niciodată în reprezentanţă. Costă 35.000 de euro şi sigur îl vei remarca pe stradă - GALERIE FOTO
Un Duster pe care nu-l vei găsi niciodată în reprezentanţă. Costă 35.000 de euro şi sigur îl vei remarca pe stradă ...
Anamaria Prodan şi-a pierdut casa la casino! A dat în patima jocurilor de noroc
Anamaria Prodan şi-a pierdut casa la casino! A dat în patima jocurilor de noroc
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele pentru bărbaţi. FOTO
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele ...
Asia Express data de incepere a sezonului 3. Lista completa a concurentilor, surprize mari
Asia Express data de incepere a sezonului 3. Lista completa a concurentilor, surprize mari
„Nu arunca chiștoacele-strada nu e scrumieră”
„Nu arunca chiștoacele-strada nu e scrumieră”