Injecție de bani în Liga I. Cum au cheltuit cluburile cele 16 milioane de euro din drepturile de televizare

Autor: Victor Stoicescu Publicat: 12 Feb. 2014, 22:23 Actualizat: 13 Feb. 2014, 09:22 Liga 1
Injecție de bani în Liga I. Cum au cheltuit cluburile cele 16 milioane de euro din drepturile de televizare

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar

Liga Profesionistă de Fotbal a achitat, de curând, o nouă tranșă din drepturile de televizare. Banii, circa 16,3 milioane de euro, au reprezentat o adevărată gură de oxigen pentru cluburi. În cea mai mare parte, sumele au fost folosite pentru a achita datoriile către jucători.

În acest moment, majoritatea echipelor din Liga I  supraviețuiesc din banii care vin din drepturile de televizare. În afară de fruntea clasamentului, Steaua, Astra, Petrolul sau Pandurii Târgu Jiu, restul plătesc salariile jucătorilor în funcție de banii care vin de la televiziuni. A doua tranșă din drepturile TV a fost virată după 15 ianuarie, iar echipele mici și-au achitat deja o parte din restanțele financiare pe care le au față de fotbaliști și față de angajați.

Deși nu este stabilit în regulament, există o cutumă la cluburi: cea mai mare parte din banii care vin din drepturile de televizare să fie direcționată cu prioritate către plata salariilor și a datoriilor.

Steaua a încasat 1,8 milioane de euro

Campioana României a încasat cea mai mare sumă din drepturile TV, respectiv 1,8 milioane de euro, formația din Ghencea fiind urmată de Pandurii Târgu Jiu și de Petrolul Ploiești cu 1,6, respectiv 1,4 milioane de euro. La polul opus se află nou-promovatele, echipe care au primit din partea LPF în jur 500.000 de euro fiecare.
Sezonul 2013 – 2014 este ultimul din contractul semnat de LPF cu grupul RCS -RDS. Pentru campionatul viitor sunt șanse mici ca o televiziune să mai achite aceleași sume ca și în sezoanele anterioare. Numai pentru ultimii trei ani, s-au plătit 100 de milioane de euro.

Mecanismul prin care se împart drepturile de televizare este următorul: campioana primește 3,6 milioane de euro în două tranșe, prima în luna august, iar cea de a doua în ianuarie. În funcție de locul ocupat, suma scade, echipa clasată pe locul doi primește cu 400.000 de euro mai puțin decât campioana, adică 3,2 milioane de euro, iar nou-promovatele iau un milion de euro.  În partea a doua a clasamentului diferența dintre locurile ocupate este de doar 50.000 de euro.  

De exemplu, într-un sezon, cu totul, din drepturile TV, o formație care se califică în grupele Europa League poate să încaseze în jur de cinci milioane de euro, cam cât bugetul mediu al unei echipe de mijlocul clasamentului. Pandurii Târgu Jiu este echipa care în acest sezon de toamnă a reușit să profite la maximum. Astfel, gruparea gorjeană s-a calificat în premieră în grupele Europa League și urmează să primească 1,8 milioane de euro din Market Pool (sistemul prin care UEFA monitorizează audiențele echipelor la tv), iar pentru poziția a doua ocupată în sezonul trecut în Liga I, „minerii” au încasat deja 3,2 milioane de euro.  
ProSport a încercat să afle ce au făcut cluburile din prima ligă cu banii  primiți în ianuarie  de la LPF. Astfel, după ce au virat sume importante în conturile fotbaliștilor, mai toate echipele și-au plătit și cantonamentele de iarnă din Turcia sau Spania.

Structura cheltuielilor cluburilor din Liga 1 în urma încasării drepturilor TV


STEAUA: 1.800.000 de euro
Campioana României a încasat 1,8 milioane de euro din drepturile de televizare recent, iar cu banii primiți de la LPF șefii au achitat restanțele față de jucători. În acest moment se pare că steliștii sunt cu salariile la zi. De asemenea, gruparea din Ghencea a plătit, din acești bani, cantonamentele din Spania și prima de instalare a lui Claudiu Keșeru.   

PANDURII Tg JIU     1.600.000 de euro
Gorjenii au încasat 1,6 milioane de euro, bani pe care îi vor folosi pentru plata salariilor și a cantonamentelor. În plus, vicecampioana României va investi o parte din sumă pentru unul sau două transferuri.

PETROLUL 1.400.000 de euro
Pentru că gruparea ploieșteană avea datorii către stat, banii pe care i-au primit de la Ligă au mers, în cea mai mare parte, direct în conturile Fiscului. Dan Capră, finanțatorul „lupilor galbeni”, a declarat că elevii lui Cosmin Contra sunt cu salariile la zi.

ASTRA GIURGIU     1.250.000  de euro
Giurgiuvenii au plătit salariile fotbaliștilor pe luna ianuarie. În plus, șefii au achitat și cele două cantonamente de pregătire din Spania. De asemenea, tot din banii primiți de la Ligă, Astra își va cumpăra un autocar nou, cel folosit în prezent având o vechime de 12 ani.

FC VASLUI     1.100.000 de euro
Situația de la Vaslui este incertă din cauza neînțelegerilor dintre fostul patron, Adrian Porumboiu și actualul acționar majoritar, Ciprian Damian. Porumboiu a declarat că nu știe ce s-a întâmplat cu banii din drepturile TV, Damian nu a putut fi contactat. Din informațiile ProSport, suma încasată de la Ligă a fost folosită exclusiv  pentru plata restanțelor financiare către jucători sau foști jucători care au acționat în judecată clubului. Moldovenii au cele mai mari datorii către jucători dintre toate echipele din Liga 1, la concurență cu FC Brașov, CFR Cluj și cu Gaz Metan.

DINAMO    1.050.000
Oficialii dinamoviști au plătit o parte din restanțele financiare pe care le aveau față de jucători. De asemenea s-au achitat și cantonamentele pe care le-au făcut în Turcia și Spania.

FC BRAȘOV 1.000.000 de euro
Banii primiți de la LPF  au salvat situația la FC Brașov, unde jucătorii nu-și mai primiseră salariile din luna august. Imediat după ce Liga a umplut conturile clubului, Constantin Zotta le-a achitat restanțele pe trei luni de zile și a plătit cantonamentul din Antalya.  

CFR CLUJ  900.000 de euro
Ardelenii au așteptat banii din drepturile TV pentru a achita restanțele pe care le aveau față de jucători. Se pare că, în cazul unor fotbaliști, întârzierile salariale erau mai mari de trei luni de zile. După ce Liga a virat banii, jucătorii și-au primit salariile și au rămas cu restanțe de doar o lună.   

GAZ METAN 850.000 de euro
Formația din Mediaș a trecut printr-o adevărată criză financiară în turul acestui sezon, când principalul sponsor, RomGaz, a redus serios suma pe care o acorda ca sponsorizare echipei de fotbal. Banii primiți pentru procentele avute la vânzarea lui Eric și cei din drepturile de televizare au venit la timp, cu aceștia plătindu-se restanțe și salarii.

OȚELUL GALAȚI 800.000 de euro
Gruparea de la Dunăre se află în insolvență, iar banii care au venit de la LPF au fost folosiți pentru plata salariilor și a cantonamentelor.

„U” CLUJ 750.000 de euro
Banii din drepturile TV vor fi folosiți pentru a achita datoriile mai vechi ale societății și pentru chetuielile curente în sezonul de primăvară. Lunar, clubul are nevoie de aproximativ 300.000 de euro pentru a supraviețui în Liga I.

FC VIITORUL 700.000 de euro
Gruparea patronată de Gică Hagi a folosit banii pentru achitarea salariilor și pentru plata catonamentelor din Turcia. În plus, cei de la Viitorul au făcut și investiții la echipă și la Academia de juniori.

CEAHLĂ‚UL 650.000 de euro
Nemțenii au primit banii de la LPF, dar nu se pot folosi încă de ei pentru că ANAF le-a pus sechestru pe conturi din cauza unor datorii mai vechi. Moldovenii susțin că nu au probleme cu salariile jucătorilor, care ar fi plătite la timp.

CORONA BRAȘOV 500.000 de euro
Chiar dacă se află la coada clasamentului Ligii I, Corona Brașov este unul dintre cluburile cele mai stabile din puncte de vedere financiar. Nou-promovata se află cu salariile la zi, iar banii obținuți din drepturile TV au fost folosiți  pentru stingerea unor datorii mai vechi.

FC BOTOȘANI 500.000 de euro
FC Botoșani a rămas la sfârșitul lunii ianuarie fără finanțarea de 800.000 de lei promisă de președintele Consiliului Județean pentru 2014. Florin Țurcanu a anunțat că nu a prins în bugetul pe 2014 niciun leu pentru echipa fanion a județului. În aceste condiții, clubul trebuie să se descurce doar cu banii aduși de președintele Cornel Șfaițer și de finanțatorul Valeriu Iftime, dar și cu cei din drepturile TV.

ACS POLI TIMIȘOARA 500.000 de euro
Echipa de pe Bega este finanțată aproape în totalitate de către autoritățile locale. Conducerea lui ACS Poli a primit aproximativ 420.000 de euro din drepturile TV, iar banii sunt folosiți pentru stingerea datoriilor și pentru achitarea salariilor. Clubul timișorean are nevoie lunar de aproximativ 400.000 de euro pentru a putea supraviețui în prima ligă.

SĂ‚GEATA NĂ‚VODARI 500.000 de euro
Banii vor fi folosiți pentru a plăti contractele și salariile restante. Echipa nu depinde doar de acești bani, fiind finanțată în mare parte de Primăria Năvodari.

CONCORDIA CHIAJNA 500.000 de euro
Ilfovenii au așteptat banii din drepturile de televizare pentru a-și achita restanțele față de jucători și angajați. În plus, cei de la Chiajna și-au plătit și datoriile pe care societatea le avea la ANAF. De asemenea, tot din banii care au venit de la LPF, ilfovenii au plătit și cantonamentul din Turcia.
 

Autor: Victor Stoicescu Publicat: 12 Feb. 2014, 22:23 Actualizat: 13 Feb. 2014, 09:22 Liga 1
Pe aceeași temă
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să oprească filmările
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să ...
Poveste terifiantă la Iaşi: soţul şi-a găsit soţia şi fiica fără suflare, în cadă. De ce a fost condamnat pentru moartea nevestei
Poveste terifiantă la Iaşi: soţul şi-a găsit soţia şi fiica fără suflare, în cadă. De ce a fost condamnat pentru ...
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
PSG ar putea regreta ca a refuzat Barcelona! Oferta SCANDALOASA facuta de catalani pentru a-l readuce pe Neymar
PSG ar putea regreta ca a refuzat Barcelona! Oferta SCANDALOASA facuta de catalani pentru a-l readuce pe Neymar
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
E oficial! Ministerul Educației a anunțat când începe școala în România
E oficial! Ministerul Educației a anunțat când începe școala în România
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de 
coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă a 
omenirii
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă ...
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
ŞOC! A făcut sex cu o vedetă şi a ajuns de urgenţă la spital:
ŞOC! A făcut sex cu o vedetă şi a ajuns de urgenţă la spital: "E exagerat de dotat"
Unde vor fi duși românii care vin în țară de Paște. Orban îi avertizează
Unde vor fi duși românii care vin în țară de Paște. Orban îi avertizează
Persoanele care nu vor mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere. O nouă ordonanță militară
Persoanele care nu vor mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere. O nouă ordonanță militară
O stafie bântuie Europa: criza economică devastatoare. Deşteptarea! Trebuie să repornim România înainte să o îngropăm
O stafie bântuie Europa: criza economică devastatoare. Deşteptarea! Trebuie să repornim România înainte să o îngropăm
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul a plecat de la o APLICAŢIE oferită de toate smartphone-urile moderne. Avocat: „Merită o medalie!”
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul ...
Imagini terifiante: Trupurile oamenilor morţi de COVID-19, abandonate pe străzile unui oraş din Ecuador | VIDEO
Imagini terifiante: Trupurile oamenilor morţi de COVID-19, abandonate pe străzile unui oraş din Ecuador | VIDEO
Ordonanța miitară nr. 7 emisă pe 4 aprilie. Ce măsuri noi s-au luat
Ordonanța miitară nr. 7 emisă pe 4 aprilie. Ce măsuri noi s-au luat
A fost descoperit medicamentul care ucide coronavirusul în maxim 48 de ore
A fost descoperit medicamentul care ucide coronavirusul în maxim 48 de ore
A înnebunit internetul! Lora, din ce în ce mai sexy! Artista a postat mai multe poze din vacanța din Bali și a lăsat loc imaginației
A înnebunit internetul! Lora, din ce în ce mai sexy! Artista a postat mai multe poze din vacanța din Bali și a lăsat ...
Bombă în showbiz: cine este vedeta care se iubește cu fostul Mădălinei Ghenea! Bomba sexy s-a afișat pe stradă cu afaceristul fără rușine
Bombă în showbiz: cine este vedeta care se iubește cu fostul Mădălinei Ghenea! Bomba sexy s-a afișat pe stradă cu ...
Breaking! Raed Arafat a spus cu cât se prelungește starea de urgență
Breaking! Raed Arafat a spus cu cât se prelungește starea de urgență
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
COVID-19: Cum putea China să împiedice epidemia, dar nu a făcut-o
COVID-19: Cum putea China să împiedice epidemia, dar nu a făcut-o
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!