INEDIT | A lucrat cu Hagi la Viitorul, dar acum a devenit handbalist. Fiul unui fost mare portar al naționalei a intrat într-o nouă morișcă a carierei. „O moștenire grea, dar îi voi face față”

Autor: Andru Nenciu Publicat: 23 Jan. 2019, 14:43 Actualizat: 23 Jan. 2019, 15:32 Liga 1
INEDIT | A lucrat cu Hagi la Viitorul, dar acum a devenit handbalist. Fiul unui fost mare portar al naționalei a intrat într-o nouă morișcă a carierei. „O moștenire grea, dar îi voi face față”

Programul „Plan Talent”, lansat de FRH acum doi ani, a avut o nouă etapă, iar printre jucători s-a aflat și fiul lui fostului portar Rudi Stănescu, care a renunțat la fotbal pentru a-i călca pe urme tatălui

Sala Polivalentă din cadrul Complexului Olimpic Sydney 2000 de la Izvorani a fost luată cu asalt în primele zile ale anului de zeci de handbaliști aflați în primii ani ai carierei. Aceștia au avut prilejul de a se pregăti sub îndrumarea selecționerului naționalei de seniori, Manuel Montoya Fernandez.

Lansat de Federația Română de Handbal în urmă cu doi ani, programul „Plan Talent” își propune să selecționeze cei mai buni copii și juniori practicanți ai handbalului din țară și să îi identifice pe cei mai valoroși în vederea integrării lor în viitor în naționalele de juniori, tineret și seniori. Pentru ca acest lucru să se facă natural, se încearcă trasarea unei linii comune de pregătire, sistemul de joc de la naționala de seniori să fie practicat și la celelalte formații, astfel încât jucătorii să vină la loturi cu depinderile deja formate pentru un sistem de joc sau altul, câștigându-se atât valoare, cât și timp.

Antrenor federal pentru cadeți și juniori, Gabriel Borodi este convins de utilitatea acestui program pentru viitorul handbalului românesc. „E o nouă etapă a programului Plan Talent, benefică atât pentru copiii prezenți la această acțiune, cât și pentru antrenorii care au venit să ne ajute și să progreseze alături de noi. E speranța noastră ca din acești copii o parte să ajungă la loturile naționale. Vrem să-i facem că reușească să facă pasul spre naționala mare. Am văzut niște copii minunați, niște viitori jucători profesioniști de handbal și consider că avem speranțe pentru România”, a declarat Gabriel Borodi.

Fostul international Gabriel Armanu, printre antrenorii prezenți

La Izvorani nu au fost prezenți doar  jucătorii aleși din generațiile 2002/ 2003 și 2004/ 2005, ci și mulți antrenori, veniți să ajute în procesul de pregătire, dar și să-și însușească principiile metodologice ale sistemului de joc propus de Federație. Printre cei prezenți s-a numărat și Gabriel Armanu, fosta extremă dreapta a naționalei și a formațiilor FibrexNylon Săvinești și Dinamo. Acum antrenor la CSM Bacău, el e și coordonator zonal al programului „Plan Talent” și ne-a explicat ce înseamnă această acțiune pentru handbal și pentru tinerii jucători: „Programul decurge așa cum ne-am propus. Ne-am întâlnit și în octombrie, am reușit să selecționăm sportivi noi, să descoperim copii noi. Majoritatea antrenorilor și toți cei care am avut contact cu această linie metodică o folosim la cluburi, o transmitem mai departe în țară. Dacă o folosesc atâtea țări, de ce să nu o folosim și noi? Avem deja doi ani de când lucrăm pe acest sistem și cu siguranță vom culege roade în următorii ani, vom avea mulți copii la loturile naționale. Dacă vom fi un grup și o familie, vom reuși să ducem handbalul românesc cât mai sus”, a declarat Armanu.

Selecționerul Manuel Montoya Fernandez: „Viitorul arată bine pentru handbalul din România”

La acțiunea de la începutul acestui an a participat și antrenorul naționalei de seniori, spaniolul Manuel Montoya Fernandez. El spune că această idee a Federației Române de Handbal e una care poate asigura nu doar viitorul acestui sport în România, dar și viitoarele succese ale lui. „Plan Talent e o idee foarte bună a Federației. E o cale de a deschide handbalul pentru foarte mulți jucători, de a-i vedea, de a lucra cu ei, de a face cunoștință cu antrenorii naționalelor, de a le arăta care sunt cerințele. E o oportunitate de a vedea  o mulțime de jucători tineri, lucru imposibil fără existența acestui program. Așa pot fi monitorizați”, a declarat ibericul.

Montoya a recunoscut că a fost plăcut impresionat de ce a descoperit: „Când am ajuns aici a fost o surpriză să văd jucători foarte înalți pentru vârsta lor. Cu astfel de calități fizice, cu muncă desfășurată continuu, cu siguranță avem posibilitatea ca într-o zi unii dintre jucători să joace în naționala de seniori”, a mai spus el, concuzionând: „Viitorul arată bine pentru handbalul din România. Nu am nici o îndoială că acest gen de muncă reprezintă viitorul handbalului. Puteți vedea idei similare ale acestui program în alte țări. Munca serioasă cu jucătorii tineri e viitorul acestui sport”, a încheiat selecționerul.

 Fiul lui Rudi Stănescu, Ionuț, a lăsat fotbalul pentru handbal

La acțiunea desfășurată la Izvorani a fost prezent și un jucător care s-a născut cu mingea de handbal la cap. Ionuț, fiul fostului portar al naționalei, Rudi Stănescu, e decis să ducă mai departe numele familiei în acest sport, numai că nu dintre buturi, ci de la linia de 9 metri. Component al generației 2002/ 2003, el evoluează pe postul de inter și, deși a început handbalul de doar un an, a ajuns deja în atenția selecționerilor. „Acasă vorbim despre handbal. Pentru mine e un lucru foarte bun, pentru că tatăl meu a fost portar și mă mai sfătuiesc cu el unde să dau la poartă”, mărturisește Ionuț Stănescu, care e legitimat la HC Dobrogea Sud.  

Chiar dacă acum joacă în atac, Ionuț a trecut și prin poartă. Dar nu cea de handbal, ci de fotbal. Acolo unde a făcut parte dintr-o generație de excepție a Academiei Hagi, fiind coechipier, printre alții, cu Nicholas, fiul lui Gică Popescu. „Fac handbal de un an. Am vrut să mă întorc la prima iubire, că am făcut handbal când eram mic. Apoi am zis să mă reprofilez, să fiu portar ca tata, dar la fotbal. Însă nu mi-a ieșit cum am plănuit și am zis că mă întorc la handbal. Tata s-a bucurat că am revenit. Câteodată mă iau nebunelile să intru în poartă, dar nu o fac”, recunoaște, cu candoarea specifică vârstei, Ionuț. Care speră ca într-o zi să joace în naționala de seniori: „Pentru mine, unul dintre obiective e să ajung la lotul de seniori al României. Sunt conștient că am foarte mult de muncit și că dacă am numele Stănescu nu am locul asigurat. E o moștenire grea, dar o să-i fac față”, a mai spus el.

„S-a adaptat destul de repede cerințelor handbalului. Nu știu dacă e adevărat sau nu, fiind portar, se cam plictisea în poartă și avea nevoie să-și consume energia, de mai multă mișcare”, ne-a spus selecționerul naționale de cadeți, Narcis Câțu. Tehnicianul ne-a destăinuit că Ionuț este chiar unul dintre jucătorii descoperiți prin programul zonal „Plan Talent” și că are șanse să ajungă departe în acest sport.

Copiii, impresionați de selecționerul Montoya

Prezența la cursuri a selecționerului Montoya a fost un adevărat imbold pentru copiii prezenți la Izvorani. Ei au mărturisit că au vrut să dea tot ce au putut mai bun pe teren pentru a se ridica la înălțimea pretențiilor. În vârstă de 14 ani, Andreas Hauler face handbal de 9 ani și e legitimat la Minaur Baia Mare. El a fost impresionat de exercițiile prezentate de selecționer: „Ne-a mobilizat foarte bine. Toți am înțeles foarte bine exercițiile pe care ni le-a prezentat domnul Montoya și ceilalți antrenori, și cred că ne-am descurcat foarte bine”, a spus el.

De aceeași părere a fost și colegul lui de generație de la CSU Suceava, Cătălin Zalițchi: „E o ocazie specială pentru noi pentru că avem ocazia să ne pregătim cu antrenori foarte experimentați și am învățat foarte multe. Ne motivează prezența domnului Montoya aici. Prin muncă și ambiție putem să ne atingem obiectivele”, a spus micuțul handbalist sucevean.

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 23 Jan. 2019, 14:43 Actualizat: 23 Jan. 2019, 15:32 Liga 1
Pe aceeași temă
O supervedetă din România a fost filmată la hotel cu camera ascunsă în timp ce…
O supervedetă din România a fost filmată la hotel cu camera ascunsă în timp ce…
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Premiera istorica pentru Romania! Sezonul de fotbal s-a terminat pentru ei din cauza tragediei provocate de coronavirus! Reactie oficiala: „Mai devreme sau mai tarziu se intampla peste tot!”
Premiera istorica pentru Romania! Sezonul de fotbal s-a terminat pentru ei din cauza tragediei provocate de coronavirus! ...
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să oprească filmările
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să ...
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Influenceriţele au stârnit furie cu un nou trend - măşti de protecţie pe post de bikini: „Să vă fie ruşine, nu aveţi niciun respect“ FOTO
Influenceriţele au stârnit furie cu un nou trend - măşti de protecţie pe post de bikini: „Să vă fie ruşine, nu ...
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Preferatul lui Gigi Becali, gratis la CFR Cluj din vară! Poate fi o nouă lovitură după plecarea lui Cristian Bălgrădean
Preferatul lui Gigi Becali, gratis la CFR Cluj din vară! Poate fi o nouă lovitură după plecarea lui Cristian Bălgrădean
Îngheață anul școlar? Orban a anunțat decizia oficială
Îngheață anul școlar? Orban a anunțat decizia oficială
Simona Halep, anunț uriaș. E prima dată când i se întâmplă așa ceva: ”E cea mai lungă perioadă!”
Simona Halep, anunț uriaș. E prima dată când i se întâmplă așa ceva: ”E cea mai lungă perioadă!”
BREAKING! Unul dintre cele mai cunoscute branduri de modă intră în faliment din cauza crizei coronavirusului
BREAKING! Unul dintre cele mai cunoscute branduri de modă intră în faliment din cauza crizei coronavirusului
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul a plecat de la o APLICAŢIE oferită de toate smartphone-urile moderne. Avocat: „Merită o medalie!”
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul ...
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Îngheață anul școlar? Orban a anunțat decizia oficială
Îngheață anul școlar? Orban a anunțat decizia oficială
ANUNȚUL așteptat de toți românii a fost făcut azi de prof. Alexandru Rafila
ANUNȚUL așteptat de toți românii a fost făcut azi de prof. Alexandru Rafila
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat cu designerul in doar cateva zile
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat ...
Arafat face un apel urgent! Ce trebuie să faceți înainte de a ieși din casă
Arafat face un apel urgent! Ce trebuie să faceți înainte de a ieși din casă
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
Acestea sunt mașinile cu care SAMSARII fac mai mulți bani decât cu Audi, BMW și Mercedes. Pe seama ta!
Acestea sunt mașinile cu care SAMSARII fac mai mulți bani decât cu Audi, BMW și Mercedes. Pe seama ta!