Încă un sezon decis la TAS: CSU Craiova, șanse mari să fie retrogradată în Liga 2! La Lausanne se decide dacă o echipă aflată în play-out în liga secundă va lua locul „Craiolguței”

Încă un sezon decis la TAS: CSU Craiova, șanse mari să fie retrogradată în Liga 2! La Lausanne se decide dacă o echipă aflată în play-out în liga secundă va lua locul
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 12:20 Prin vocea managerului general Felix Grigore, CSU Craiova a ținut să aibă un punct de vedere oficial cu privire la acest subiect. Universitatea Craiova nu este parte în acest proces și implict nu i se poate lua un drept (câștigat cu multă ardoare). CSM Rm Vâlcea se judecă cu FRF și LPF, iar șansele de câștig sunt extrem de mici, ținând cont de faptul că au pierdut deja de două ori pe speța asta!”, a spus Grigore.


Pentru al șaptelea an consecutiv, ierarhia campionatului românesc de fotbal poate fi decisă la TAS. Tribunalul de Arbitraj Sportiv urmează să dea o sentință la plângerea depusă de echipa de ligă secundă CSM Râmnicu Vâlcea, care a reclamat prezența ilegală a CSU Craiova în Liga 1. „Craiolguța”, echipă fondată acum doi ani, sprijinită de conducerea de atunci a FRF și de primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, trebuia să înlocuiască prin clonare adevărata Universitatea Craiova, care îi aparținea lui Adrian Mititelu.

CSM Rm. Vâlcea a primit deja licența pentru Liga 1

Aflată în acest moment pe locul 5 în Liga 1, cu 47 de puncte obținute în urma unui sezon bun din punct de vedere sportiv, CSU Craiova se poate trezi însă în Liga 2 în stagiunea viitoare. Locul oltenilor ar putea fi luat de CSM Râmnicu Vâlcea. Pe 25 mai vor începe audierile la TAS în cazul CSM Rm. Vâlcea versus FRF și LPF. Sentința ar trebui dată înainte de startul noului sezon.

„Suntem încrezători că vom avea câștig de cauză. Am vorbit cu avocații și ni s-a spus că avem de ce să fim optimiști”, ne-a declarat duminică dimineață Lucian Munteanu, președintele celor de la CSM Rm. Vâlcea. „Miercuri am fost la FRF, am susținut dosarul de licențiere, ca să nu poată, ulterior, să ni se impute că nu am făcut acest demers. Am avut un dosar impecabil, am și primit, de altfel, licența. Singurul impediment este că starea de insolvență în care ne aflăm, dar și alte echipe sunt în situația aceasta. În plus, noi sperăm să o rezolvăm pe a noastră cât mai repede”, a adăugat oficialul vâlcenilor.

La TAS, CSM Rm. Vâlcea reclamă că nou-înființata CSU Craiova ar fi trebuit să aibă minimum trei ani de existență pentru a avea dreptul de promovare în prima ligă. „Craiolguța” a fost înființată în 2013. Acest criteriu a fost încălcat cu bună-știință de conducătorii de atunci ai FRF. Mircea Sandu, fostul șef al federației, a desființat abuziv Universitatea Craiova, pierzând apoi procesul și fiind obligat să acorde grupării lui Mititelu un loc în Liga 2, acolo unde echipa sa retrogradase în anul în care a fost dezafiliată ilegal. În locul Universității, autoritățile PSD-iste, ajutate de Mircea Sandu, au pus pe picioare și înscris direct în Liga 2 o nouă grupare, sprijinită de Primărie, căreia i s-a spus CS Universitatea Craiova, în încercarea de a substitui adevărata Universitatea.

Înainte de debutul actualei stagiuni, CSU Craiova a primit dreptul de a juca în Liga 1, decizia fiind contestată de CSM Râmnicu Vâlcea. „Noi am depus dosarul pe 6 decembrie anul trecut. Acum, pe 25 mai, firma noastră de avocatură va fi chemată la discuțiile preliminarii. Am făcut o cerere pentru urgentarea procesului și, din informațiile noastre, două săptămâni după aceste discuții preliminare vom avea și o sentință definitivă”, ne-a declarat Munteanu.

Încă o „bombă” cu efect întârziat marca Mircea Sandu

Ca toate acțiunile majore ale lui Mircea Sandu, și povestea cu desființarea Universității Craiova și împingerea în față a clonei CS Universitatea Craiova a lăsat în urmă „bombe” cu explozie întârziată, care aruncă în aer ierarhia sportivă. Memoriul depus de Râmnicu Vâlcea la FRF și LPF, mai întâi, a fost respins de cele două foruri interne. Vâlcenii nu s-au lăsat și au mers mai departe, la TAS. Între timp s-a consumat însă un episod important: UEFA a comunicat că, deși ocupă loc de cupe europene, CSU Craiova nu poate fi înscrisă în ediția 2015-2016 a Europa League tocmai pentru că nu are numărul necesar de ani ca membru afiliat la FRF! Este exact argumentul pentru care Râmnicu Vâlcea cere să fie înscrisă în Liga 1 în locul CSU Craiova. „Din păcate, din nou suntem în situația în care trebuie să ne spună UEFA că nu putem să ne aplicăm propriile noastre legi. Dar suntem încrezători că se va restabili situația la TAS”, spune Lucian Munteanu.

Anul trecut, CSU a câștigat Seria 2 a Ligii 2 și a fost promovată în Liga 1. Vâlcenii, care au terminat anul trecut play-off-ul pe locul 3, după Craiova și ASA Tg. Mureș, au reclamat peste tot că CSU nu îndeplinește criteriile pentru a promova, dar în țară au fost ignorați de forurile fotbalistice.

„Ne vom descurca în Liga 1”

Chiar și continuarea acestei povești este întortocheată. Craiova a transferat de la Râmnicu Vâlcea, anul trecut, un fundaș stânga pe nume Marius Briceag. S-a zvonit imediat că, de fapt, transferul ar fi acoperit, de fapt, suma pe care vâlcenii au cerut-o pentru a nu mai face vâlvă și a-și accepta soarta în Liga 2. Nu s-au mai făcut declarații, evenimentul a părut uitat până astă-iarnă, când, brusc, conducătorii formației CSM Rm. Vâlcea au ieșit iar la rampă, informând că ei au depus memoriul la TAS, iar tăcerea de câteva luni le-a fost impusă de confidențialitatea procesului.


Sunt șanse mari ca stadionul din Râmnicu Vâlcea să simtă din nou aerul Ligii 1, după 28 de ani

CSM Râmnicu Vâlcea se află acum pe primul loc în clasamentul play-out-ului din Liga a 2-a, Seria a 2-a. Vâlcenii nu pot retrograda în Liga 3 nu numai pentru că au un număr liniștitor de puncte, ci și pentru că anul acesta s-au retras deja prea multe echipe din Liga 2, iar cele rămase au, toate, garanția că sunt la adăpost indiferent de locul ocupat la final. În schimb, clubul este în insolvență, cu datorii de 800.000 de euro, din care 650.000 către Fisc. Conducătorul vâlcenilor spune că gruparea pe care o conduce – fosta Damila Măciuca – este victima unei reinterpretări a legilor care a dus la recalcularea impozitului pe salarii, de aici apărând și datoria către Fisc. „Noi suntem în insolvență exclusiv din cauza acestei datorii la ANAF. Am contestat în instanță modul în care ni s-a recalculat impozitul pe veniturile angajaților, sperăm să avem câștig de cauză, mai ales că problema noastră este a tuturor cluburilor de fotbal. Ar trebui să se intervină la un nivel mai înalt, pentru că toți suntem într-o situație grea”, a explicat Munteanu.

Acesta dă asigurări că, deși clubul s-a luptat acum în play-out-ul Ligii 2, va face față în Liga 1. „Avem un acord cu Primăria, primim o sumă de bani. Diferența prin care ne acoperim bugetul este furnizată de acționarul majoritar Laurențiu Nițu. Să vă spun ceva. Noi am început acest proiect acum 5 ani. Am plecat din Liga a 4-a. În primele două sezoane, am promovat după un singur an. Apoi, în ultimele două campionate, am terminat pe locul 3 în Liga 2. Toate astea le-am făcut fără bugete mari. În tot acest timp, noi n-am avut niciodată vreun memoriu depus de jucători la FRF pentru neplata salariilor. Atât cât am avut, atât am oferit. N-am pus pe masă contracte mari, să promitem cine știe ce și pe urmă să nu ne putem ține de cuvânt. Probabil că aici, la CSM Rm. Vâlcea, avem cea mai tânără conducere din primele două ligi. Ne vom descurca și în Liga 1″, a explicat Lucian Munteanu strategia prin care clubul său speră să supraviețuiască în Liga 1.

Ultima oară când Rm. Vâlcea a avut echipă în prima divizie din România a fost în sezonul 1986-1987. Chimia Rm. Vâlcea a terminat atunci pe ultimul loc, 18, cu 20 de puncte, și a retrogradat. De atunci, vâlcenii n-au reușit să mai revină în elită.

În sezonul trecut, Chiajna a promovat în locul Rapidului după două etape din campionat

Cazul CSM Rm. Vâlcea – CSU Craiova va aminti, dacă se va soluționa în favoarea petenților, de situația din sezonul 2005-2006, când Sportul Studențesc a terminat pe locul 4 în Liga 1, dar a fost retrogradată pentru că n-a primit licența din cauza datoriilor. Acum CSU Craiova ocupă, cu 3 etape înaintea finalului de sezon, locul 5.

Dacă în 2006 retrogradarea Sportului a fost justificată, în numeroase alte situații încălcarea regulamentelor, pentru a favoriza una sau alta dintre grupări, a făcut ca ierarhia sportivă să se decidă în sala tribunalului de la Lausanne și nu pe teren. Teoretic, cazul de față ar trebui să se rezolve până la startul noului sezon. Însă nimic nu garantează acest lucru, astfel că putem asista la situația ridicolă, unică în istoria fotbalului, din sezonul 2013-2014. FRF a organizat înainte de startul competiției un baraj ilegal între Rapid, retrogradată din cauza datoriilor, și Concordia Chiajna. Giuleștenii au câștigat meciul și campionatul a început atunci cu Rapid în Liga 1. S-au jucat două etape, apoi TAS a aprobat memoriul Concordiei Chiajna, care a fost reprimită în competiție, iar giuleștenii – trimiși în Liga 2. Rezultatele Rapidului s-au anulat, iar Vaslui și Viitorul, care jucaseră deja cu „feroviarii”, au disputat alte meciuri, cu Concordia.

În același an, FRF a creat un alt precedent grav, invitând CSU Craiova, echipă abia înființată, direct în Liga 2, deși aceasta ar fi trebuit să înceapă, ca membru nou afiliat, din Liga 4.

 

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele