În plin scandal de rasism, Washington Post îşi îndreaptă atenţia către Gigi Becali, "cel mai ofensator patron de club din lume"

29 apr 2014 9075 afişări Liga 1
În plin scandal de rasism, Washington Post îşi îndreaptă atenţia către Gigi Becali, "cel mai ofensator patron de club din lume"
  • Patronul echipei Los Angeles Clippers, Donald Sterling (70 de ani), e implicat într-un scandal uriaş de rasism în Statele Unite ale Americii. Acesta i-ar fi transmis amantei sale, cu care obişnuieşte să se afişeze în public, să nu promoveze persoanele de culoare si să nu vină însoţită de ele la meciurile lui Clippers. Gestul vine după ce tânăra V. Stiviano a postat pe Instagram o fotografie alături de Magic Johnson. Scandalul i-a atras ateţia chiar preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, care a dat un comunicat de presă pentru a condamna atitudinea lui Sterling faţă de persoanele de culoare
  • Gestul făcut de Sterling a reamintit lumii faptul că în lumea sportului mai există cazuri de patroni al căror comportament depăşeşte anumite limite

Cei de la "Washington Post" îl nominalizează pe Gigi Becali ca fiind "Cel mai ofensator patron de club sportiv din lume". Ishaan Tharoor, autorul articolului, îi face un scurt profil patronului Stelei şi punctează mai multe evenimente care l-au avut în prim plan pe controversatul şef de club. Analiza acestuia începe în 2003, de când Gigi Becali a devenit finanţatorul Stelei şi se punctează faptul că a fost condamnat la trei ani de închisoare după ce a reprezentat România în Parlamentul European, între 2009 şi 2012.

"Are o predilecţie spre o retorică homofobă, misogină şi rasistă", se scrie în Wahington Post. Descrierea lui Gigi Becali continuă într-o notă extrem de acuzatoare: "Pioşenia de care dă dovadă duce la comentarii extreme. A numit-o pe Lady Gaga "discipol al Satanei". Mai mult, deţine icoane în care este întruchipat în locul lui Iisus şi a altor apostoli şi sfinţi. Controversate sunt şi ideile sale privind homosexualii. Astfel, a interzis pe stadion difuzarea de melodii ale celor de la Queen, pe motiv că solistul a fost homosexual.  În 2010, a blocat transferul unui jucător bulgar deoarece existau zvonuri că acesta ar fi gay. A demis chiar un antrenor pe motiv că "era prea musulman". A spus că femeile sunt inutile după naştere şi a numit un prezentator TV, maimuţă", scrie Tharoor.

Amplul material, care poate fi citit AICI, se încheie cu o concluzie care indică faptul că Gigi Becali este "unul dintre cele personajele cu gura mare, unul dintre cele mai repugnante din lume".

  • Ishaan Tharoor este redactor pe probleme internaţionale la Washington Post. A fost editor şef la TIME, mai întâi la sediul din Hong Kong şi apoi în New York
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.