Hagi s-a întâlnit cu premierul Ungariei, Viktor Orban! "Regele" a dezvăluit cum reuşesc autorităţile de la Budapesta să investească milioane de euro în fotbal + Marea sa nemulţumire

23 mar 2019 19047 afişări Liga 1
Hagi s-a întâlnit cu premierul Ungariei, Viktor Orban! "Regele" a dezvăluit cum reuşesc autorităţile de la Budapesta să investească milioane de euro în fotbal + Marea sa nemulţumire

Guvernul maghiar investeşte masiv în sport, inclusiv la cluburi din afara graniţelor, aşa cum e cazul echipei Sepsi Sfântu Gheorghe, din Liga 1 Betano, şi a celor de la Csikszereda, din Liga a 3-a.

"Am fost invitat de Orban, prim-ministrul în Ungaria. Mi-a spus că va investi în şase discipline la nivelul cel mai mare, pentru că-i place sportul şi vrea ca Ungaria să fie iar o forţă, ca în anii 60. Mi-a zis: 'Pentru asta mă duc la multinaţionale şi le întreb: Vrei să faci business la mine în ţară? Ok, te duci acolo şi susţii Gyorul, faci stadion, tot'. Am fost acum 4-5 ani. Noi avem un parteneriat cu Academia Puşkaş, mergem mereu acolo, unde este un stadion extraordinar", a spus Gică Hagi la Digi Sport.

"Federaţia face 100 de terenuri pe an, nu Guvernul. Guvernul susţine academiile prin Federaţie, prin Minister. Orice Academie primeşte 300.000 de euro, iar cea mai mare academia primeşte un milion de euro. Sunt vecinii noştri. Ei pot! Dar trebuie să vrei, să planifici, să susţii", a completat "Regele". Autorităţile de la Budapesta aplică metoda şi la cluburi din alte ţări, cum ar fi Croaţia sau Slovacia, în zonele unde sunt mulţi etnici maghiari.

Sepsi, spre exemplu, primeşte milioane de euro anual, condiţia pusă fiind ca banii să fie investiţi doar la academia de juniori şi pentru dezvoltarea infrastructurii. Totodată, Emeric Ienei, unul dintre antrenorii celebri români, a devenit consilierul personal al lui Orban, colaborarea fiind pentru a deschide o academie de fotbal şi la Oradea.

Dacă liderii unguri oferă sume importante inclusiv cluburilor care nu activează pe teritorul ţării, Hagi a explicat recent care e situaţia în România. "Poate auzim într-o bună zi că se face un stadion şi la Constanţa! Se fac stadioane în toată ţara! Aud că se fac şi prin cine ştie ce comune... Mai trebuie la o comună să se facă stadion frumos. Şi la Constanţa... nu se poate! Sau nu e în plan! Şi sunt la bani... Am auzit că se fac vreo 100 de stadioane, dar nu am auzit nimic de Constanţa.

Oraşul e prea mic, nu e important. S-a născut unul acolo, mare fotbalist, o Academie... Nu, ce să-i facem? Lasă, că a băgat el bani acolo, că iubeşte prea mult fotbalul şi a băgat bani pe câmp. Nu am nici canalizare, acum vreau să fac. Vă daţi seama unde ne ducem?”, a afirmat Hagi.

În urmă cu câteva luni, antrenorul lui Sepsi, Eugen Neagoe, susţinea pentru ProSport: "În curând vom beneficia de o academie foarte dotată din toate punctele de vedere. Am auzit multe discuţii pe tema acestei academii care se dezvoltă la Sfântu Gheorghe şi chiar aici unde suntem acum, în Slovacia (n.red. - pentru amicalul cu Dunajska Streda), e o academie fantastică cu nouă terenuri de antrenament, toate cu suprafaţa 'biliard', cu un stadion modern de 10.000 de locuri şi totul e făcut printr-un program al Guvernului Ungariei

La Sepsi, din ce ştiu eu, nu e niciun interes al autorităţilor maghiare. Nu ne-a spus nimeni că trebuie să dăm jucători Ungariei sau aşa mai departe. După cum vedeţi fobtbaliştii noştri sunt la echipa naţională de tineret a României şi dacă vor fi solicitaţi şi ceilalţi, atunci o să meargă fără nicio problemă la naţională".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.