Giani Kiriţă: "Dănciulescu nu are spiritul lui Cătălin Hîldan". Fostul căpitan al lui Dinamo spune ce le lipseşte jucătorilor de acum

9 iun 2014 3638 afişări Liga 1
Giani Kiriţă: "Dănciulescu nu are spiritul lui Cătălin Hîldan". Fostul căpitan al lui Dinamo spune ce le lipseşte jucătorilor de acum

◦ Campion cu Dinamo în 2000 şi 2002, Kiriţă priveşte cu îngrijorare viitorul formaţiei din “Ştefan cel Mare”. Managementul eronat şi investiţiile mici din ultimii ani sunt criticate de fostul căpitan al grupării din “Ştefan cel Mare”, care spune că Stoican a fost luat de val când s-a lăudat cu clasarea pe locul patru.

Giani Kiriţă (37 de ani) are în palmares două titluri de campion şi trei Cupe ale României, toate în tricoul dinamovist. Fostul căpitan al „roş-albilor” a vorbit despre trecutul, prezentul şi viitorul unei formaţii care se află în pragul insolvenţei.

Jucătorul de a cărui ascensiune s-a ocupat Cornel Dinu a vorbit despre spiritul de “câine roşu”, despre nevoia de performanţe şi de fotbalişti de valoare, dar a oferit şi exemple elocvente cu privire la modul în care trebuie să se dezvolte Dinamo.

Jucătorii low-cost nu reprezintă o soluţie

În perioada 2009-2014, clubul din Şoseaua Ştefan cel Mare a transferat 41 de fotbalişti care erau liberi de contract. Acest management este criticat de către cel care a rămas în inima suporterilor datorită răutăţii pozitive pe care o arăta în teren: “Dacă se va investi în jucători şi vom avea un proiect în care să creadă toată lumea, poate vom vedea Dinamo în lupta la titlu. Dar, dacă se continuă pe acelaşi drum, fără investiţii şi cu jucători low-cost, vom avea aceleaşi rezultate”.

Fenerbahce a câştigat trofeul de campioană a Turciei la finele acestui sezon. În vara anului trecut, clubul a fost suspendat de către UEFA pentru două sezoane, neavând drept de participare în competiţiile continentale. În cazul în care SC Dinamo 1948 SA intră în insolvenţă, echipa de fotbal nu va avea licenţă de Europa nici în sezonul 2015-2016. Astfel, există posibilitatea ca “roş-albii” să repete performanţa turcilor fără a se putea bucura de roadele unui trofeu.

 “Ar fi ideal să urmăm modelul Fenerbahce, să construim echipă şi să ne batem la titlu. Dacă o să preferăm să îl cumpărăm pe X de la Bragadiru pentru că e liber de contract, nu e OK. Putem asista la plecarea unor jucători tineri, de perspectivă. Dacă sunt jucători care au ofertă şi conducerea consideră că pot pleca, de ce nu? Dar trebuie plan pe minimum doi-trei ani, dacă vinzi şi nu investeşti nimic, nu ai nicio şansă să faci performanţe”, a afirmat Kiriţă.

“Locul doi nu se premiază”

Într-un interviu acordat ProSport, fostul jucător Claudiu Vaişcovici a declarat că “Flavius Stoican e bucuros că am terminat pe locul patru după atâţia ani. Dar asta nu este realizare şi mă doare să văd că Dinamo a ajuns aici. Imnul se cântă doar pentru locul unu, acolo se culeg laurii victoriei”.

Giani Kiriţă i-a dat dreptate celui care a fost component al lotului ce prindea semifinalele Cupei Cupelor din ediţia 1989-1990: “Sunt de acord cu nea Cleo, un jucător emblematic pentru club. Pe de o parte, având în vedere ce s-a întâmplat la Dinamo în ultimii 4-5 ani, locul patru a fost un rezultat bun. Clubul s-a zbătut să supravieţuiască. Dar nu poţi să-i feliciţi pe cei de la Dinamo pentru o performanţă ca asta. Cred că Flavius a fost luat de val. Cei din generaţia mea eram trişti dacă terminam pe doi, aveam o vorbă în vestiar: «locul doi nu se premiază»”.

Căpitanul formaţiei care câştiga titluri şi cupe la începutul anilor 2000 a mărturisit că viaţa în alb şi roşu nu a fost întotdeauna roz din punct de vedere financiar: “Am trecut şi noi prin momente grele, dar asta nu a durat mult. La noi era mai simplu, ne băteam la titlu şi acesta era principalul atu. Prin trofee şi rezultate, ne-am câştigat dreptul de a ne cere salariile restante”.

“Mie nu-mi plac jumătăţile de măsură şi asta deranjează

Istoria unui club este definită de impactul unor legende. În prezent, întregul concept de ataşament faţă de culorile echipei Dinamo s-a degradat: “Spiritul Dinamo trebuie educat, cei tineri trebuie să aibă oameni care să le explice ce înseamnă acest brand. Toată generaţia mea a fost educată de către Mister (n. r. – Cornel Dinu). Trebuie lăudată prezenţa lui Dănciulescu în stafful echipei, dar el nu are spiritul lui Cătălin Hâldan. E util echipei pentru că poate ajuta vârfurile şi poate da dovada calităţilor de lider”, spune Kiriţă.

Fostul fotbalist speră să obţină licenţa de antrenor pentru a putea dovedi profesionalismul şi pe banca tehnică. În eventualitatea în care ar fi cooptat în “Groapă”, Giani Kiriţă crede că ar avea ce să le spună celor mai tineri: “Eu şi Florentin Petre putem să le insuflăm jucătorilor ce înseamnă răutate în teren. Piticul poate să le arate ce înseamnă să laşi adversari în spate pentru că avea turboreactor la picioare. Mie nu-mi plac jumătăţile de măsură şi cred că asta deranjează. După ce o să-mi iau licenţa de antrenor, o să fiu un tehnician cu personalitate şi asta cred că împiedică venirea mea la Dinamo. Dar asta se datorează spiritului meu de «câine roşu»”.

În familia fostului căpitan din “Groapă“, Dinamo a devenit laitmotiv: “Ca să vedeţi ce înseamnă spiritul de «câine» în familia mea, vă dau cel mai elocvent exemplu. Eu fac sport la sala Dinamo, băiatul meu joacă fotbal pentru club, iar fata mea merge cu mine la sala de sport. I-am educat şi crescut în acest mod”.

“Suporterilor Stelei le este dor de rivalitatea cu Dinamo”

În opinia lui Giani Kiriţă, eternul derby s-a depreciat considerabil în ultimii ani. De două sezoane, fanii echipei Steaua au fost obişnuiţi cu victorii pe bandă rulantă în faţa dinamoviştilor, dar fostul lider din “Ştefan cel Mare” afirmă că aceştia tânjesc după echilibru: “Merg în oraş şi rămân surprins când văd suporteri stelişti cum vin să dea mâna cu mine în semn de respect. Fanilor le este dor de rivalitatea asta frumoasă, chiar şi cei ai Stelei îşi doresc să meargă la stadion şi să vadă un meci echilibrat, nu unul cu o singură formaţie pe teren”.

Articol realizat de Cătălin Rusu

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.