FRF vrea să schimbe din nou sistemul competițional chiar din sezonul viitor, LPF se opune. Propunerea spectaculoasă primită: echipele din play-out ar fi avantajate

FRF vrea să schimbe din nou sistemul competițional chiar din sezonul viitor, LPF se opune. Propunerea spectaculoasă primită: echipele din play-out ar fi avantajate
  • Publicat:
  • Actualizat:

FRF vrea să schimbe din nou sistemul competițional din Liga 1, începând chiar din noul sezon, și ia în calcul trecerea la sistemul folosit în campionatul din Danemarca. LPF a publicat propunerile firmei olandeze angajate de federație, cu mențiunea că se opune acestor modificări și vine cu o contrapropunere: păstrarea unui sistem similar cu cel din ultimele două sezoane, însă cu inversarea numărului de participante din play-off și din play-out. Concret, LPF propune ca în play-off să evolueze 8 echipe, față de 6 în prezent, iar în play-out doar 6.

Liga a emis un comunicat prin care a invitat specialiștii să analizeze schimbarea actualului sistem din Liga 1. Este o contamăsură evidentă la ofensiva FRF, care a elaborat propunerea de schimbare aproape pe furiș, fără să consulte lumea fotbalului și cu atât mai puțin componentele Ligii 1, direct vizate. Proiectul înaintat de FRF pare unul destul de interesant, firma olandeză angajat venind cu o variantă în care pe prima scenă vor evolua tot 14 echipe. La fel ca în actualul sistem, primele șase vor juca în play-off, urmând ca restul de opt să joace în play-out. Deosebirile față de ce se întâmplă acum sunt substanțiale, iar noul sistem pare a fi foarte complicat, cu o mulțime de neajunsuri, la prima vedere.

Diferența față de actuala formă de organizare se face, în propunerea trimisă de firma olandeză, la unul dintre locurile de Europa League. Astfel, în play-out ar urma ca cele opt echipe să fie împărțite în două grupe a câte patru, iar primele două formații din fiecare grupă vor intra în cursa pentru un loc în cupele europene după cum urmează: locul unu din prima grupă va juca împotriva locului secund din a doua, iar câștigătoarea grupei a doua o va înfrunta pe ocupanta locului al doilea din prima. Apoi, câștigătoarele vor evolua într-o finală, iar echipa care se va impune va mai juca un meci de baraj, contra echipei de pe ultimul loc din play-off care asigură locul în Europa. 
De asemenea, se schimbă radical lupta pentru retrogradare. Locul 3 din Grupa 1 a play-out-ului va juca împotriva locului 4 din Grupa 2. Și invers, locul 4 din Grupa 1 cu locul 3 din Grupa 2. Învinsele vor retrograda direct. Învingătoarele vor juca o finală a salvării. Câștigătoarea se salvează direct, pierzătoarea va disputa un baraj cu locul 3 din Liga 2.

Mai jos, comunicatul emis de LPF:

„Sistemul competițional danez se desfășoară în mai multe faze, după cum urmează:

Faza I – sezonul regulat în care fiecare echipă joacă 2 meciuri, acasă și în deplasare, cu celelalte echipe participante la competiție. Această fază cuprinde 26 de etape a câte 7 jocuri fiecare.

Faza a II-a – cuprinde sezonul playoff și playout. În playoff vor participa echipele clasate pe locurile 1-6 la finalul sezonului regulat, în timp ce în playout vor participa echipele clasate pe locurile 7-14 la finalul sezonului regulat. Aceste echipe vor fi împărțite în două grupe a câte 4 echipe.

Faza a III-a – cuprinde jocurile de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League și jocurile de baraj pentru evitarea retrogradării.

În cadrul acestui sistem, nu intervin modificări semnificative asupra playoffului, cu toate că în faza jocurilor de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League va fi implicată și o echipă din play-off”, se arată în comunicatul emis de LPF.

Echipele clasate pe primele două locuri din fiecare grupă (A și B) se vor califica în faza jocurilor de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League. Această fază cuprinde următoarele jocuri care se vor disputa în sistem tur-retur:

– echipa clasată pe locul 1 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 2 din grupa B;

– echipa clasată pe locul 2 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 1 din grupa B;

– câștigătoarele celor două meciuri de mai sus, joacă între ele pentru accederea în cadrul ultimului meci din această fază;

Câștigătoarea meciului de mai sus, va disputa un singur joc cu echipa clasată pe ultimul loc de Europa League din playoff (de exemplu, pentru sezonul 2018 – 2019 locul 3 din playoff).

Tot în faza a III-a se vor disputa și jocurile de baraj pentru evitarea retrogradării, în sistem tur-retur, după cum urmează:

– echipa clasată pe locul 3 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 4 din grupa B;

– echipa clasată pe locul 4 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 3 din grupa B;

Echipele care pierd meciurile de mai sus, vor retrograda în Liga 2, în timp ce echipele câștigătoare vor juca un alt meci, în sistem tur-retur, pentru menținerea în Liga I. Echipa câștigătoare a acestui joc va rămâne în Liga I, în timp ce echipa care pierde acest joc va disputa un meci de baraj, tot în două manșe, pentru evitarea retrogradării, cu ocupanta locului 3 din Liga 2.

Referitor la sistemul competițional propus de firma Hypercube, LPF dorește să prezinte mai multe aspecte care, la prima vedere, pot leza interesele cluburilor din Liga I, precum și ale fanilor.

Punctul 1: Reducerea numărului de jocuri pentru unele echipe din playout: echipele din playout rămase în Liga 1 pentru următorul sezon vor termina competiția mai repede, după 8 jocuri, ceea ce înseamnă că jucătorii acelor echipe vor fi lipsiți de meciuri în competiții oficiale pentru mai mult de 2 luni, în contextul în care o pregătire temeinică se bazează pe continuitatea pregătirii sportivilor, la antrenamente și jocuri oficiale.  

Punctul 2: Imposibilitatea echipelor din playout de a-și stabili din timp programul competițional, aflând în termen de câteva zile despre jocurile la care urmează să participe. O deplasare programată cu două săptămâni înainte costă mai puțin față de cele programate într-un termen mai scurt. Același lucru se întâmplă și cu suporterii care își însoțesc echipele în deplasare.

Punctul 3: Locul 3 din playoff are merite sportive mult mai bune comparativ cu echipa din playout împotriva căreia va disputa meciul pentru ultimul loc de Europa League , întrucât și-a adjudecat de două ori, în faza sezonului regulat și în faza playoffului, o poziție net superioară în clasament. Echipa de pe locul 3 din playoff este mult mai îndreptățită să ajungă în competițiile europene, în contextul în care meciul cu echipa din playout pentru stabilirea ultimului loc din Europa League reprezintă o creație artificială a unui joc cu miză care nu are nicio legătură cu performanța sportivă (teoretic, se poate ajunge în situația ilară în care ocupanta locului 14 la finalul sezonului regulat să ajungă în Europa League, dacă va termina între primele două clasate la finalul fazei playout și va câștiga toate meciurile din faza jocurilor de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League).

Punctul 4: „Strategia locului 7”. Această echipă are cea mai ușoară grupă în faza playoutului, mai ales că va avea un număr mai mare de puncte, la finalul sezonului regulat, față de  locurile 10, 11 și 14 cu care urmează să-și împartă grupa. În semifinale, dacă își câștigă propria grupă, va juca cu ocupanta locului 2 din cealaltă grupă, una dintre ocupantele locurilor 8, 9, 12, 13 la finalul sezonului regulat, ceea ce o situează din nou în avantaj față de celelalte echipe. Aceasta poate să fie o strategie pentru unele echipe în sensul în care pot alege să termine pe locul 7 sezonul regulat pentru a ajunge mai ușor în Europa League.

Punctul 5: Liga I s-a disputat în actualul format timp de două sezoane competiționale, respectiv 2015/16 și 2016/17, iar o nouă schimbare a sistemului competițional ar putea bulversa suporterii, dar și cluburile participante la competiție.

Punctul 6: Propunerea Hypercube a fost făcută fără un dialog cu jucătorii, antrenorii și suporterii fotbalului profesionist. În același timp, cercetarea efectuată de Hypercube pentru formatul Ligii 2 a relevat în mod ciudat că nu se impune nicio modificare a sistemului competițional și asta în contextul în care trecerea de la două serii a câte 16 echipe la o singură serie de 20, din care vor termina campionatul, în sezonul actual, numai 16, a mărit considerabil costurile de deplasare și de cazare suportate de cluburile participante. De asemenea, prin diminuare numărului de echipe la Liga 2, s-a diminuat în mod substanțial bazinul de selecție pentru tinerele talente, fiind afectate interesele cluburilor de Liga I, precum și ale echipelor naționale.

Opinia noastră este aceea că fotbalul este iubit și apreciat tocmai pentru că regulile jocului și ale competiției sunt simple și ușor de înțeles. LPF are mari semne de întrebare față de modul în care noul format propus de firma Hypercube va fi înțeles de către cluburi și suporteri.

Prezentăm în continuare, aspectele pozitive și negative ale sistemului propus de firma Hypercube, identificate cu ocazia analizei efectuate de LPF, împreună cu reprezentanții televiziunilor:

ASPECTE POZITIVE

– Miză sportivă pentru câștigarea play-out-ului;

– Un calendar competițional mai lejer.

ASPECTE NEGATIVE

– Scăderea numărului de jocuri, fapt care atrage nemulțumiri din partea partenerilor media;

– Ultimul meci din cadrul fazei jocurilor de baraj pentru Europa League se va disputa într-o singură manșă, și nu în sistem tur-retur, favorizând norocul în locul unei performanțe sportive susținute de-a lungul întregului sezon;

– Jucătorii de la echipele din playout vor putea fi lipsiți de meciuri oficiale pentru o perioadă mai mare de 2 luni, care se vor adăuga la cele aproximativ 2 luni de pauză din timpul iernii, ceea ce afectează programul de pregătire și, mai ales, de periodizare a antrenamentului fotbaliștilor de performanță;

– Sistemul propus este complex și va fi greu de înțeles de către suporteri;

– Modificarea propusă ar veni la puțin timp după schimbările de acum 2 ani, putând crea o adevărată confuzie în rândul fanilor, care abia s-au obișnuit cu sistemul actual de disputare al Ligii I;

– Timpul de implementare pentru noul sistem este foarte scurt, de numai o lună, în contextul în care FRF propune noul format competițional al Ligii I începând cu sezonul 2017/18;

– Oportunitatea implementării acestui sistem, ținând cont de faptul că FRF susține ideea ca începând cu sezonul competițional 2019/20 al Ligii I să participe 16 cluburi.

În contextul existenței acestei propuneri din partea firmei Hypercube pentru modificarea formatului competițional al Ligii I, televiziunile partenere au fost invitate la sediul LPF pentru o discuție asupra acestuia. Astfel, partenerii media au împărtășit punctul de vedere exprimat de LPF cu privire la modificarea Ligii I conform sistemului propus de firma Hypercube.

În cadrul dezbaterii a fost identificată o modificare a actualului sistem competițional care să crească atractivitatea competiției și care ar putea să satisfacă interesele tuturor membrilor familiei fotbalului.

Modificarea vizează o singură schimbare a sistemului actual, în sensul în care playofful să fie disputat între echipele clasate pe locurile 1-8 la finalul sezonului regulat, iar playoutul  între echipele clasate pe locurile 9-14 de la finalul sezonului regulat.

Avantajele inversării numărului de echipe participante în playoff și playout sunt următoarele:

– creșterea atractivității playoffului prin (a) disputarea unui număr mai mare de meciuri în această fază  și implicit o acoperire geografică mai mare (b) mai multe echipe implicate în lupta pentru calificarea în competițiile europene (c) mai multe meciuri disputate de echipele cu un număr ridicat de suporteri (4 meciuri în plus pentru fiecare echipă) (d) venituri suplimentare din vânzarea de bilete; 

– creșterea atractivității playoutului, deoarece lupta pentru evitarea retrogradării devine mult mai strânsă, cele 6 echipe participante în această fază având șanse reduse de a se distanța una față de cealaltă până la disputarea ultimei etape;

– nu implică reducerea numărului total de jocuri ale Ligii 1 – Orange, conservându-se astfel așteptările partenerilor media;

– acest sistem ar putea fi implementat cu ușurință în perioada scurtă rămasă la dispoziție până la startul noului sezon.

Având în vedere propunerea Hypercube de restructurare a competiției Liga I după modelul danez, precum și modificarea actualului sistem prin inversarea numărului de echipe în playoff (8 echipe) și playout (6 echipe), LPF invită suporterii, cluburile și presa la un dialog pe această temă. Pe pagina de Facebook LPF vom prezenta un sondaj în acest sens, la care vă invităm să răspundeți deoarece interesul fanilor este primordial pentru reprezentanții fotbalului profesionist din România.

„, se arată în comunicatul Ligii.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…