Frate cu Bacovia!

5 dec 2009 63 afişări Liga 1
Frate cu Bacovia! Frate cu Bacovia!

Pustai revine mâine la Alba încărcat cu emoţiile revederii cuvestiarul Unirii, echipă pentru care a evoluat între 1995 şi 1998.Foştii lui colegi Iani Mitracu şi Stelian Gherman scot de lanaftalină amănunte neştiute din trecutul lui Pustai.

Spre finalul sezonului '94-'95 al Diviziei B un puşti din atacullui Gaz Metan Mediaş îi "fura" ochii lui Ioan Smadea, preşedintelede atunci al Unirii Alba Iulia. Numele, Cristi Pustai, nu spuneaprea multe, dar faptele, peste 20 de goluri marcate pentru"găzari", spuneau că puştiul era "marfă". Smadea nu a stat preamult pe gânduri şi l-a transferat pe "Cetate". Nici prin cap nu i-atrecut însă că, pe lângă un fotbalist foarte bun, cumpărase şi unexcelent om de vestiar. Povesteşte Iani Mitracu, coleg înavanposturi cu Pustai la Unirea acelor vremi. "Cristi eraun vârf împins extrem de inteligent şi letal în faţa porţii. Nuavea viteză, dar juca mult cu creierul. Nu degeaba a făcutmatematica. În afara terenului era o fire romantică, un sentimentalincurabil. Ţin minte că era sufletul petrecerilor. Ne lua nevestelala dans şi le recita poezii de Arghezi la ureche. Da, Cristi eradiferit faţă de profilul obişnuit de fotbalist", îşiaminteşte Mitracu.

"Semăna ca stil cu GerdMuller!"

Un alt coechipier al lui Pustai din acea perioadă, fostul fundaşlateral Stelian Gherman, are şi el amintiri senzaţionale despreactualul tehnician al lui Gaz Metan. "Avea o memorieincredibilă. Ştia sute de poezii. Ţin minte că pe mine măcude Bacovia. Mi-a recitat-o de atâteaori că uneori o visam şi noaptea!", îşi aminteşte, înhohote de râs, Gherman. Cât despre fotbalistul Pustai, Gherman esteferm. "Era un fotbalist de 6 metri, care nu te ierta.Anticipa excelent poarta. L-aş asemăna ca stil de joc cu mareleGerd Muller", susţine Gherman. Pustai face haz dedeclaraţia fostului său coleg de cameră de la Unirea."Ştiam câteva poezii din Argezi, dar nu eram aşa pasionatde el, nu mă atrăgea. Bacovia mi-a plăcut,darnu era printre favoritele mele. Probabil căGherman doar atât a reţinut din poeziile recitate demine", spune Pustai.

"Într-o noapte, nea Gigi Borugă (n.r. fost antrenor Unirea), carenu avea somn, l-a trezit pe Cristi să-i recitepoezii"

Stelian Gherman, fost coleg de cameră cu Pustai la Unirea

"Am terminat <şcoală domnească> de la Sibiu,Gheorghe Lazăr, la matematică-fizică. Poezia şi matematica seîmbină plăcut"
Cristi Pustai, antrenor Gaz Metan

"Alba Iulia a fost pentru mine o perioadă foartefrumoasă din viaţă. Revin cu mare drag şi cu emoţie pe"
Cristi Pustai, antrenor Gaz Metan


170 de goluri a marcat Pustai pentru Gaz Metan (8ani), Unirea Alba Iulia (3 ani) şi Chimica Târnăveni (2 ani)

E prof' de mate' cu acte înregulă
Cristi Pustai a urmat cursurileColegiului Naţional "Gheorghe Lazăr" din Sibiu şi a absolvitfacultatea de matematică cu nota 10, în paralel cu activitatea dejucator activ. "Mi-au plăcut matematica şi fotbalul. Am mers demulte ori în cantonamente cu cărţi şi cursuri", spune Pustai, carea renunţat în 2000 la cariera de fotbalist. Şi-a luat apoidefinitivatul, a susţinut concursul de titularizare, la care a luatnota 9,60, devenind astfel profesor de matematică cu acte.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.