FOTO EXCLUSIV: Dănciulescu, dirigintele de fotbal. Sfatul pentru Rotariu: să urmeze "drumul" lui Chivu

1 feb 2014 3183 afişări Liga 1
FOTO EXCLUSIV: Dănciulescu, dirigintele de fotbal. Sfatul pentru Rotariu: să urmeze "drumul" lui Chivu FOTO: Bogdan Iordache

Ionel Dănciulescu e nelipsit de lângă jucătorii dinamovişti, chiar dacă ocupă acum funcţia de team-manager. Se antrenează cu ei, vorbeşte cu ei, e ca şi cum nu şi-ar fi pus ghetele în cui la 37 de ani.

Face asta zi de zi în cantonamentul din Benahavis. Alături de Cătălin Munteanu, care încă e jucător în activitate, Danciulescu le dă sfaturi şi are grijă de tinerii Nedelcearu, Krausz, Rotariu, Buia, Filip, Radu Andrei, Velici, Cherchez şi Şerban (foto sus: de la stânga la dreapta).

Sunt câţiva dintre ei care vin singuri la mine să îmi ceară unele sfaturi. Şi la mine şi la Cătălin. Le dau exemple din cariera mea, dar nu discutăm numai despre fotbal, ci şi lucruri despre viaţă, despre ce se întâmplă în cariera unui fotbalist şi în afara gazonului. Ştiţi şi voi că eu am trecut prin multe, aşa că am experienţa necesară să le împărtăşesc câte ceva”, ne spune cel poreclit Danciu- gol.

Apoi completează: “Şi eu la rândul meu am fost ajutat când eram copil la Electroputere. Portarul David, Calafeteanu, ei au avut grijă de mine. Nu-l uit nici pe primul meu antrenor, Ion Pârvulescu din Slatina, care i-a descoperit pe Luţu, pe Claudiu Niculescu, Augustin Chiriţă şi alţii”. “Danciu” spune că tinerii care sunt acum la echipă au potenţial şi pot deveni fotbalişti valoroşi, însă numai cu o condiţie: “Trebuie să joace meci de meci. Doar aşa prinzi experienţă. Ei calităţi au”.

Dă exemplul lui Chivu care a plecat la 19 ani la Ajax
Dorin Rotariu e un caz aparte. Atacantul dinamovist se află în vederile a două cluburi mari din Marea Britanie, Manchester United şi Celtic Glasgow. Iar sfatul pe care i-l dă totuşi Dănciulescu este unul surprinzător poate, dar destul de sincer: “Pentru un fotbalist din ţara noastră e cel mai bine să crească într-un mediu foarte sănătos şi să plece de tânăr în străinătate pentru că acolo poate creşte cel mai bine. Dar într-o ţară civilizată. Uite, îi dau exemplu pe Cristian Chivu. El a avut şansă şi a plecat de tânăr la Ajax şi uite ce carieră a avut. Afară e altă mentalitate, de ce să nu recunoaştem, alta decât la noi”.

Îşi aminteşte că şi el a plecat de tânăr la Altay Izmir. “Dacă e să mă întrebi acum, nu trebuia să plec, dar… Ştii, greşeli sigur faci în viaţă şi poate ai unele regrete, dar per total sunt împăcat cu mine de ceea ce am realizat. Poate până la urmă, deciziile luate de mine au fost cele bune, inclusiv cea de a pleca de la Steaua, altfel nu ajungeam unde sunt acum. Mereu am pus accent pe latura umană şi asta le zic şi tinerilor care sunt acum laechipă”, afirmă cu o oarecare mulţumire în glas Ionel Dănciulescu, fost fotbalist care în cariera lui a jucat absolut pe toate posturile în “câmp”, inclusiv cel fundaş central, la juniori.

Şi Cătălin Munteanu îi sprijină pe cei mai tineri din echipă. “Când ai ofertă din străinătate trebuie ca decizia să fie total personală pentru că tu trăieşti cu ea. Şi eu am plecat de tânăr afară şi nu regret. Noi avem jucători de perspectivă şi sunt de accord cu Danciu, trebuie să joace meci de meci ca să crească”, spune şi Munteanu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.