Fotbaliști români, muriți fără grijă! Documente interne care dovedesc nepăsarea șocantă a LPF, la o lună după moartea lui Ekeng: cluburi fără doctori, asigurări lipsă și ambulanțe pe fals

Autor: Costin Ștucan Publicat: 06 Jun. 2016, 17:15 Actualizat: 06 Jun. 2016, 18:01 Liga 1
Fotbaliști români, muriți fără grijă! Documente interne care dovedesc nepăsarea șocantă a LPF, la o lună după moartea lui Ekeng: cluburi fără doctori, asigurări lipsă și ambulanțe pe fals

Moartea lui Patrick Ekeng nu i-a scos pe oficialii Ligii Profesioniste de Fotbal din amorțire. Deși sindicatul fotbaliștilor profesioniști (AFAN) solicită schimbarea regulamentelor în privința asigurărilor și a prezenței doctorilor la stadion, LPF se opune cu încăpățânare modificărilor.

Sâmbătă, 4 iunie, pe lângă acordarea primelor de calificare, pe ordinea de zi a Comitetului Executiv al FRF a fost introdus și un punct referitor la modificarea legilor actuale, ca urmare a experienței dure din cazul Ekeng. Înainte de ședință, AFAN a trimis Ligii un document în care se aflau propunerile de schimbare dorite de sindicat, propuneri care au scopul de a îmbunătăți condițiile de muncă și siguranța jucătorilor de fotbal.

Asigurările? Liga le aruncă pe jucători

Prima temă era cea a asigurărilor obligatorii. Articolul 38 din actualul Regulament de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) prevede:

  • jucătorii legitimați sunt obligați să posede asigurarea în caz de accidente în activitatea fotbalistică.

AFAN a trimis o propunere de modificare:

  • să încheie, pentru sportivii lor legitimați, contracte de asigurare pentru risc de accident sau de deces, intervenit în cadrul competițiilor sportive sau al pregătirii în vederea participării la competiții. Costul asigurării este suportat integral de clubul la care sportivul este legitimat. Nerespectarea acestei obligații atrage răspunderea solidară a clubului la care este legitimat sportivul și a organizatorului competiției sportive oficiale care a acordat dreptul de legitimare a jucătorului respectiv, urmând ca acestea să suporte toate costurile legate de spitalizarea, îngrijirile medicale și recuperarea sportivului sau, după caz, o despăgubire egală cu 3 salarii nete dar nu mai puțin de 10.000 de lei, acordată familiei jucătorului decedat.

Pe scurt, AFAN vrea să oblige cluburile – și nu jucătorii așa cum se poate înțelege din actualul paragraf – să plătească asigurările, iar răspunderea pentru nerespectarea regulamentului să se împartă între cluburi și LPF, entități care urmează apoi să suporte și cheltuielile.

Răspunsul LPF la propunerea sindicatului este șocant:

„Așa cum am sesizat și în trecut, este o problemă a costurilor. Nimic nu ne împiedică să impunem existența asigurărilor privind accidentele în activitatea fotbalistică (așa cum este de altfel forma actuală a alineatului 12 din ROAF), însă asta este o chestiune care poate și trebuie să fie negociată între părți, la fel ca și tipul asigurării”

Tot oficialii LPF anunță AFAN că liga nu este de acord să-și asume responsabilitatea pentru accidentele sau decesele survenite în Liga 1.

În finalul răspunsului pe această temă, LPF are o propunere curioasă pentru fotbaliștii din prima divizie. Atenție la acest paragraf:

„Nimic nu-i împiedică pe jucători să-și negocieze un salariu lunar cu 200 de euro mai mult pentru plata unei prime de asigurare la un asigurator privat. Haideți să privim și din acest punct de vedere lucrurile și să înțelegem că împovărarea suplimentară a cluburilor cu aceste costuri reprezintă o imixtiune în negocierile pe care le poartă cu noii jucători dar și o intervenție nepermisă asupra bugetelor previzionate”

Practic, Liga împinge fotbaliștii să negocieze mai dur cu cluburile, deși oficialii LPF cunosc foarte bine faptul că majoritatea jucătorilor este neplătită la timp. Totul într-o ligă în care cluburile primesc anual din drepturile TV 34,1 milioane de euro pe an, cu tot cu taxe.

 

Discuții: patru echipe din Liga 1 fără doctori!

Punctul doi propus de AFAN se referă la o situație incredibilă: deși a trecut o lună de la moartea lui Ekeng, există cluburi în Liga 1 care nu au doctori și care folosesc masorii pe post de cadru medical specializat! În discuțiile dintre sindicat și ligă au fost invocate patru nume: FC Botoșani, CSU Craiova și proaspăt retrogradatele ACS Poli și Petrolul.

În acest moment, în ROAF există un paragraf conform căruia un meci de fotbal din România poate începe chiar dacă medicul echipei oaspete nu se află la stadion! AFAN a trimis ligii propunerea care obligă și medicul echipei oaspete să participe la meci, o condiție elementară pentru siguranța fotbaliștilor.

Răspunsul Ligii este halucinant!

„Apreciem că medicul delegat (cel de pe ambulanța dotată corespunzător) și medicul echipei gazdă sunt suficienți pentru a garanta intervenția rapidă și utilă în cazul unor accidentări. Va trebui să avem în vedere și consecințele unei astfel de modificări regulamentare. Spre exemplu, dacă din orice motiv, medicul echipei oaspete nu reușește să ajungă  la meci, jocul nu începe și se pierde prin forfait. Nu am vrea să avem jocuri pierdute la masa verde pentru că n-a venit medicul echipei oaspete în contextul în care la stadion erau ambulanțele echipate corespunzător și medicul echipei gazdă. Trebuie analizate consecințele”.

Practic, Liga pune interesele cluburilor aflate în situația inadmisibilă de a nu avea un doctor înaintea siguranței corporale a fotbaliștilor! LPF apără pur și simplu cluburile care nu au un medic pe bancă.

 

Liga contrazice Ministerul de Interne

În final, AFAN propune ca ambulanțele prezente la meci să fie controlate și de doctorii celor două echipe, față de actuala situație în care verificarea e făcută doar de arbitru și observator, două persoane nespecializate în domeniul medical.

Răspunsul Ligii denotă o ignoranță revoltătoare:

„Nu credem să existe situații în care pe delegație să fie trecut un tip de ambulanță B și un anumit echipaj, iar dotările acesteia să fie sub cele prevăzute de lege, iar echipajul  să nu fie calificat corespunzător”.

Imediat după decesul lui Ekeng, un control făcut de Departamentul pentru Situații de Urgență la firma de ambulanță Puls – cea care a dat ambulanța care l-a transportat pe fotbalist – a venit cu o concluzie șocantă:

Singurele ambulanțe funcționale erau de tip A (destinate doar transportului pacienților), celelalte trei ambulanțe de tip B și C (destinate urgentelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de intervenții, inclusiv cele de urgență, se făceau cu ambulanțe tip A, care erau incomplet echipate.

Concluzia? Ambulanța care a intervenit în cazul Ekeng era dotată necorespunzător, însă oficialii Ligii habar nu au de acest lucru sau nu sunt interesați de soarta jucătorilor din prima divizie.

Contactat de ProSport, Emilian Hulubei, președintele sindicatului, a declarat despre comentariile oficialilor LPF: „Nu mi se pare normal ce se întâmplă la Ligă. Cu aceste puncte de vedere ne îndreptăm spre un fotbal de amatori. Noi vrem să ne batem cu Franța și nu avem doctori la echipe, în Liga 1!”.

Hulubei și președintele LPF, Gino Iorgulescu, au mers sâmbătă la sediul FRF pentru a discuta modificarea regulamentului. Tema a fost, însă, amânată. Membrii Comitetului Executiv au avut ca prioritate premierea angajaților FRF și a membrilor Comitetului Executiv pentru calificarea la Euro 2016.

Fotbalul românesc așteaptă nepăsător următorul deces pe gazon!

Autor: Costin Ștucan Publicat: 06 Jun. 2016, 17:15 Actualizat: 06 Jun. 2016, 18:01 Liga 1
Pe aceeași temă
Mihaela Rădulescu a comis-o grav! Sutienul i-a alunecat și s-a văzut tot
Mihaela Rădulescu a comis-o grav! Sutienul i-a alunecat și s-a văzut tot
UPDATE Tatăl
interlopului Emi Pian a făcut infarct în puşcărie, după ce a aflat de decesul fiului său
UPDATE Tatăl interlopului Emi Pian a făcut infarct în puşcărie, după ce a aflat de decesul fiului său
Îţi vei putea înlocui buletinul actual cu o carte electronică de identitate. Ce date vor mai fi trecute pe cip
Îţi vei putea înlocui buletinul actual cu o carte electronică de identitate. Ce date vor mai fi trecute pe cip
Reactia lui Negoita dupa ce a aflat de RETROGRADAREA lui Dinamo! Ce crede ca urmeaza sa se intample
Reactia lui Negoita dupa ce a aflat de RETROGRADAREA lui Dinamo! Ce crede ca urmeaza sa se intample
Fanii nu au recunoscut-o pe Adele în cea mai nouă fotografie. Cum arată acum artista
Fanii nu au recunoscut-o pe Adele în cea mai nouă fotografie. Cum arată acum artista
În ce HAL a ajuns Cătălin Botezatu! Nu se mai îngrijeşte şi s-a îngrăşat! Cum a fost surprins pe stradă! Imagini fabuloase de paparazzi
În ce HAL a ajuns Cătălin Botezatu! Nu se mai îngrijeşte şi s-a îngrăşat! Cum a fost surprins pe stradă! Imagini ...
Spărgătorul de gheaţă de 2 miliarde de dolari, construit în România, a eşuat pe Dunăre în timp ce era livrat
Spărgătorul de gheaţă de 2 miliarde de dolari, construit în România, a eşuat pe Dunăre în timp ce era livrat
BREAKING NEWS! Ce a pățit asasinul lui Emi Pian, la doar câteva ore după ce l-a înjunghiat mortal
BREAKING NEWS! Ce a pățit asasinul lui Emi Pian, la doar câteva ore după ce l-a înjunghiat mortal
ALERTĂ de proporții! PACHEȚELE misterioase au ajuns inclusiv în România. „Dacă cumva ați primit recent NU le deschideți sub nicio formă”. Ce se ASCUNDE în ele
ALERTĂ de proporții! PACHEȚELE misterioase au ajuns inclusiv în România. „Dacă cumva ați primit recent NU le deschideți ...
Se teme de coronavirus, dar nu și de Codul Rutier! Simona Halep, surprinsă în timp ce încalcă legea! Ce a făcut tenismena la volan! / PAPARAZZI
Se teme de coronavirus, dar nu și de Codul Rutier! Simona Halep, surprinsă în timp ce încalcă legea! Ce a făcut tenismena ...
Vremea rea LOVEȘTE România. Prognoza făcută de ANM. Unde se anunţă furtuni puternice
Vremea rea LOVEȘTE România. Prognoza făcută de ANM. Unde se anunţă furtuni puternice
Cele mai bănoase afaceri ale lui Borcea: cât de bogat e dinamovistul. Valentina Pelinel, lovitură dureroasă
Cele mai bănoase afaceri ale lui Borcea: cât de bogat e dinamovistul. Valentina Pelinel, lovitură dureroasă
SURPRIZĂ: Cu cât cresc pensiile. Veşti bune pentru milioane de români
SURPRIZĂ: Cu cât cresc pensiile. Veşti bune pentru milioane de români
Ce se întâmplă dacă arunci ulei, păr sau clor în chiuvetă. 14 obiecte care nu trebuie aruncate în toaletă
Ce se întâmplă dacă arunci ulei, păr sau clor în chiuvetă. 14 obiecte care nu trebuie aruncate în toaletă
Cum păcălesc românii barierele din parcările cu plată. Metoda este primitivă, dar funcționează
Cum păcălesc românii barierele din parcările cu plată. Metoda este primitivă, dar funcționează
Tăia un copac cu drujba când a auzit un țipăt. A scăpat unealta de spaimă când a văzut ce e
Tăia un copac cu drujba când a auzit un țipăt. A scăpat unealta de spaimă când a văzut ce e
Masca de protecţie, obligatorie şi în aer liber, în peste 20 de judeţe
Masca de protecţie, obligatorie şi în aer liber, în peste 20 de judeţe
Cum arată văduva lui Emi Pian. Imagine rară cu frumoasa lui nevastă
Cum arată văduva lui Emi Pian. Imagine rară cu frumoasa lui nevastă
Călărește aproape goală! Sofia este visul interzis al oricărui bărbat însurat
Călărește aproape goală! Sofia este visul interzis al oricărui bărbat însurat
După 4 luni de relație, vedeta a fost cerută în căsătorie! Deși nimeni nu credea că este posibil, iată cum s-au îndrăgostit cele două staruri pe timp de pandemie
După 4 luni de relație, vedeta a fost cerută în căsătorie! Deși nimeni nu credea că este posibil, iată cum s-au ...
BREAKING. Au început SCĂDERILE pe piaţa imobiliară. Ce se întâmplă cu preţurile apartamentelor din România
BREAKING. Au început SCĂDERILE pe piaţa imobiliară. Ce se întâmplă cu preţurile apartamentelor din România
Lovitură de teatru în dosarul afaceristului care a ucis o mamă şi doi copii, în timpul dezinsecţiei / Anchetatorii au rămas mască
Lovitură de teatru în dosarul afaceristului care a ucis o mamă şi doi copii, în timpul dezinsecţiei / Anchetatorii ...
Carmen Harra distrusă de durere! Tocmai a dat vestea teribilă
Carmen Harra distrusă de durere! Tocmai a dat vestea teribilă
Netflix anunţă ultima parte a serialului La Casa de Papel
Netflix anunţă ultima parte a serialului La Casa de Papel
O nouă reclamă controversată afectează reputația unei mărci din grupul Volkswagen. Imaginea cu fetița care a scandalizat opinia publică mondială
O nouă reclamă controversată afectează reputația unei mărci din grupul Volkswagen. Imaginea cu fetița care a scandalizat ...
FOTO. Imagini fierbinți cu prima soție a lui Marian Drăgulescu! Cum s-a lăsat pozată Larisa în ipostaze incendiare
FOTO. Imagini fierbinți cu prima soție a lui Marian Drăgulescu! Cum s-a lăsat pozată Larisa în ipostaze incendiare
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție controversată! Cum s-a putut fotografia vedeta pentru fani
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție controversată! Cum s-a putut fotografia vedeta pentru fani