Fotbal infinit, noul film al lui Corneliu Porumboiu: „M-am temut să discut cu tatăl meu despre această producţie”

28 feb 2018 2122 afişări Liga 1
Fotbal infinit, noul film al lui Corneliu Porumboiu: „M-am temut să discut cu tatăl meu despre această producţie”
  • Fotbal infinit, noul film al lui Corneliu Porumboiu – fiul fostului mare arbitru Adrian Porumboiu -, a rulat ieri pentru prima oară în România, în faţa presei de specialitate. Filmul, de fapt un documentar-eseu, a fost prezentat pe 16 februarie la Festivalul Internaţional de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a fost destul de bine primit.

Personajul principal este un funcţionar al Prefecturii din Vaslui, Laurenţiu Ginghină, absolvent de Sociologie, care vrea să schimbe regulile jocului de fotbal: să facă terenul octogonal, să îl împartă în mai multe subdiviziuni, iar echipele de 11 jucători, în mai multe subechipe, pentru a da mai multă libertate şi viteză mingii şi pentru protecţia jucătorilor.

Ginghină şi-a rupt piciorul la un meci de fotbal înainte de Revoluţie, pe 31 decembrie 1987, şi a mers pe jos de la fabrica unde lucra până acasă. De atunci, i-a venit ideea schimbării regulilor. De fapt, această viziune o are şi celebrul Marco Van Basten, care a propus de mai mult timp renunţarea la regula ofsaidului, la cartonaşele galbene, precum şi executarea penalty-urilor ca la hochei!

În acest documentar îşi joacă propriul rol Corneliu Porumboiu, care îi pune întrebări personajului principal – fratele unui prieten din copilărie. Filmul nu este însă neapărat despre fotbal, ci despre libertatea pe care ne-o putem permite în raport cu legile şi cu sistemul din România, despre libertatea pe care o căutăm şi despre schimbările din viaţa noastră, pe care de multe ori nu avem curaj să le facem. Dar, ca să înţelegeţi mai bine substratul şi mesajul, trebuie să vedeţi această peliculă. L-am întrebat pe Corneliu Porumboiu dacă a discutat cu tatăl său despre acest film, înainte să-l conceapă, mai ales că ultimul documentar realizat de el, „Al doilea joc”, îl are îm prim-plan pe Adrian Porumboiu, cei doi comentând un meci Steaua - Dinamo dinainte de Revoluţie. „M-am temut să discut cu el despre regulile jocului în sine, pentru că, probabil, nu aş mai fi făcut filmul. El toată cariera a arbitrat după reguli stricte, nu cred că ar fi de acord cu schimbarea acestora. Nu a văzut fimul până acum.”, a explicat regizorul, care lucrează de ceva timp la un film de ficţiune. „Fotbal infinit” va rula în cinematografele din România începând cu 8 martie.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.