Fotbal în Divizia DNA!** Arestări, SMS-uri și mesaje subliminale! Cine poate fi în spatele scandalului și detalii incredibile din culise:

Autori: Ciprian Poloni, Dan Filoti Publicat: 26 Sep. 2011, 03:00 Actualizat: 26 Sep. 2011, 04:25 Liga 1

Liga I, Liga Campionilor și Europa League retrogradate de ultimul scandal. SMS-uri, mesaje la vedere și subliminale circulă între patroni, conducători și jurnaliști. Plus, deopotrivă, teama și speranța că de data aceasta se va curăța totul.

Nu trebuie interpretată ca laudă de sine, cât ca fixarea evenimentelor într-un context. Plus firescul sentiment de autoconservare. Într-o perioadă în care fenomenul mass-media, și mai ales ramificația lui de print, este amenințat de criza financiară și de lipsa de încredere și interes, e normal să subliniem cumva realitatea.

ProSport a publicat informația că Poli Timișoara ar putea fi retrogradată în mai 2011 (foto jos). Am proaspăt în memorie tot scandalul ce a urmat dezvăluirii de la noi. Cu Marian Iancu vocal și acuzator: „Mințiți! Faceți jocuri murdare” etc. Era în ziua meciului Vaslui – Timișoara și am ales să nu ținem cont de speculațiile care s-ar putea face și să publicăm un material care era foarte bine documentat și care, iată, s-a confirmat. În iulie 2011, după o altă dezvăluire apărută în ProSport, Vasile Avram a ieșit ultima oară pe poarta DNA zâmbitor și aparent sigur pe sine. Procurorii au demarat atunci investigații după ce președintele FRF făcuse o afirmație care trimitea la cazuri de corupție în arbitraj.

Sâmbătă, șeful arbitrilor a mai fost o dată convocat la DNA, numai că de data aceasta lucrurile s-au precipitat. A fost încătușat, reținut 24 de ore, iar ieri s-a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile.

Sunt doar două exemple. Colegii de la Gazetă au și ei arhiva lor de subiecte confirmate, ca să nu mai spunem de restul cotidienelor generaliste cu surse mult mai bazate în justiție ori domenii conexe. Asta ne certifică, ne legitimează și ne dă dreptul să spunem că prin ceea ce facem contribuim, mai lent decât ne-am dori, la deparazitarea fotbalului.

SMS de la Mititelu și enumerarea subliminală: „Avram, Țerbea, Dragomir, Sandu…”
SMS-ul lui Adrian Mititelu scrâșnește târziu în noapte: „Avram și Țerbea sunt doi dintre cei zece care au votat EXCLUDEREA celui mai curat club de fotbal din ROMÂNIA! Acest gen de oameni au îndoit ce nu au putut cluburile de tristă amintire ale sistemului VICTORIA BUCUREȘTI, FLACĂ‚RA MORENI SAU DINAMO BUCUREȘTI!… Acest tip de oameni compun organul represiv (comitetul executiv) al lui M. Sandu, care denaturează fotbalul românesc! Universitatea Craiova a fost batjocorită și umilită de AVRAM, ȚERBEA, DRAGOMIR, SANDU…” Corectat de, să le spunem, micile scăpări ortografice și cu virgulele puse la locul lor, mesajul celui despre care lumea fotbalului susține că este unul dintre principalii colaboratori ai DNA are o logică de construcție. Voluntară sau nu, utilizarea majusculelor la numele proprii sugerează o asociere care ar trebui să dea fiori mai-marilor fotbalului românesc.

Mesaj cu subînțeles de la „Nașul” pentru audiatul Avram: „Sper să fie inteligent!”
Obișnuiți deja cu zornăit de cătușe în organisme din subordinea FRF, ne întrebăm, firesc, dacă de data aceasta ancheta procurorilor va ajunge la vârf. Dacă, în afara celor denumiți generic „pești mici”, vor fi reținuți și oameni cu funcții de răspundere în fotbalul românesc. Până la urmă, cei care guvernează o activitate în care domnesc haosul și corupția. Scuzele prin care președintele FRF nu face altceva decât să încerce să se delimiteze de cei pe care i-a numit în funcții și pe care i-a ținut în Comitetul Executiv, instrumentul prin care se hotărăște destinul fotbalului românesc, nu impresionează pe nimeni. Tot ceea ce se întâmplă e (și) responsabilitatea conducătorilor. „Sper ca Vasile Avram să fie inteligent”, a fost una dintre primele luări de poziție ale lui Sandu, la aflarea veștii că fostul său colaborator/subordonat etc. e audiat iar de DNA. Nu „Sper ca Avram să fie curat” ori „Sper să fie o audiere așa cum a mai fost” sau orice altă declarație neutră. Înainte de a transmite scuze întregii opinii publice, cel poreclit „Nașul” a avut grijă să transmită un mesaj care poate fi decriptat și ca un avertisment transmis celui, teoretic, strâns cu ușa de procurori. Până la urmă, nimic nu trebuie să ne mire. Același Mircea Sandu spusese la precedentul scandal de amploare din arbitraj ceva de genul: „Măcar dacă ar fi făcut-o cu cap”.

Crăciunescu și prognoza sa misterioasă: „La Pitești, acum doi ani, a fost nimic pe lângă ce va fi acum!”
Speranțe că măcar de data aceasta ancheta DNA va conduce către o curățire a fotbalului nostru ne sunt date și de o declarație-anticipativă a lui Ion Crăciunescu: „Ceea ce a fost acum doi ani la Pitești a fost o glumă. O să vedeți ce va fi acum”. Venit din partea unuia dintre puținii șefi ai arbitrilor de după Revoluție care nu a trecut pe la DNA ca acuzat, acest enunț capătă o altfel de greutate. Argumente că acum ar putea fi altceva sunt. În 2009, scandalul din arbitraj a fost unul cu ricoșeu. În sensul că firmele lui Cornel Penescu au fost puricate și total întâmplător s-a ajuns la un stick buclucaș. Ca o paranteză, afaceristul arestat la acea vreme se pregătește să își redeschidă magazinele închise atunci și să revină în forță în prim-plan.

De data aceasta, procurorii au mers la sigur, pe probleme legate de fotbal și, spun surse din fenomen, Vasile Avram este nodul ramificațiilor pe care se vor continua anchete.

„Pe masa procurorilor DNA se află inclusiv un dosar legat de felul în care s-au dat dezlegări în alb. S-a dovedit faptul că persoane din Liga Profesionistă de Fotbal sunt implicate și că au completat acele înscrisuri”, anunță un personaj implicat în tot acest scandal. Banii pe care fotbalul îi datorează statului nu sunt deloc puțini și ancheta demarată poate avea legătură și cu acest prejudiciu financiar. Toate acestea plus un alt aspect interesant-amuzant dezvăluit din interior: „Cei de la DNA nu au mamă, nu au tată. Târgu-Mureș e portocaliu (n.r. – în sensul că echipa de fotbal este susținută de autoritățile locale, care țin de PDL), dar nimeni nu a ținut cont de asta. Plus că au niște metode nebănuite de ascultare. Te iau de la kilometri distanță, indiferent că vorbești sau nu la telefon. Să vedeți când vor da drumul la stenograme”.

Posibil banner la viitoarele meciuri: „Fani DNA. Susținem necondiționat echipa procurorilor!”
Rapid – CFR, Sportul – Steaua, Petrolul – Dinamo? Prea puțini vorbesc despre meciurile jucate în weekend. Oțelul – Benfica, Rapid – PSV și celelalte partide europene sunt și ele departe rău. Suntem conectați la sediul DNA și la Tribunalul București – clădirea nouă. Am putea să-i spunem chiar Tribunal Arena, pentru că, de fapt, acolo se joacă zilele acestea viitorul fotbalului românesc. Dacă în tot iureșul declanșat de organele de anchetă internaționale în arbitrajul și fotbalul european, care s-a lăsat cu zeci de arestări, și în contextul scandalului din 2009, doi membri ai Comitetului Executiv au avut tupeul să își dea mită între ei, asta înseamnă că toți conducătorii fotbalului românesc se cred mai presus de orice și de oricine. Vorbim despre oameni care au girul celor ce conduc, care au fost numiți și pentru care s-a garantat. De către președintele Mircea Sandu. Astfel de indivizi împart dreptatea. Cum să ne mai mirăm că suntem unde suntem? DNA București poate fi privită ca o echipă de fotbal. Ar putea să aibă și o galerie care să-i scandeze: „DNA, luptă DNA!”. Dincolo de glume, dacă meciul acesta al tuturor va continua și se va încheia cu victoria procurorilor, mai avem o speranță.

Autori: Ciprian Poloni, Dan Filoti Publicat: 26 Sep. 2011, 03:00 Actualizat: 26 Sep. 2011, 04:25 Liga 1
Pe aceeași temă
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Anunţ îngrijorător. Libera circulaţie pe timp de noapte ar putea fi restricţionată
Anunţ îngrijorător. Libera circulaţie pe timp de noapte ar putea fi restricţionată
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”, dar ar putea exista efecte pe termen scurt asupra sănătăţii. Reglementarea propusă de Benjamin Franklin în 1784
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”, dar ar putea exista efecte pe termen ...
INDECENT! MASACRU pe teren! O data in viata vezi asa ceva in fotbal: cat s-a putut termina meciul jucat de Ajax in Olanda
INDECENT! MASACRU pe teren! O data in viata vezi asa ceva in fotbal: cat s-a putut termina meciul jucat de Ajax in Olanda
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Solistul trupei Taxi, replică în versuri pentru Dan Bittman: Nu-s toţi deştepţi ca tine, ţara e plină de proşti ca mine
Solistul trupei Taxi, replică în versuri pentru Dan Bittman: Nu-s toţi deştepţi ca tine, ţara e plină de proşti ca mine
Avem FOTO! Ce face acum Mario, fiul cel mare al lui Mutu. Seamănă tot mai mult cu tatăl lui
Avem FOTO! Ce face acum Mario, fiul cel mare al lui Mutu. Seamănă tot mai mult cu tatăl lui
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ale unui ''serviciu'' pe care Guvernul a încercat să îl ascundă
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ...
Un tânăr a fost înşelat de logodnică cu prietenul cel mai bun. Modul „diabolic” în care s-a răzbunat: „Ha, ha! 600?”
Un tânăr a fost înşelat de logodnică cu prietenul cel mai bun. Modul „diabolic” în care s-a răzbunat: „Ha, ha! 600?”
Situație cumplită în România: Am refuzat un copil de 10 ani! Manager de spital: Mi s-a rupt sufletul
Situație cumplită în România: Am refuzat un copil de 10 ani! Manager de spital: Mi s-a rupt sufletul
Bietul de el! Ilie Năstase, UMILIT grav de un fost coleg! Toată țara a auzit ce a putut să spună despre el
Bietul de el! Ilie Năstase, UMILIT grav de un fost coleg! Toată țara a auzit ce a putut să spună despre el
Atenţie! Urmează evenimentul care va da peste cap programul a milioane de români
Atenţie! Urmează evenimentul care va da peste cap programul a milioane de români
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Camionul Poliției folosit pentru scanarea vehiculelor. În câteva clipe polițiștii văd tot ce ai în mașină - FOTO
Camionul Poliției folosit pentru scanarea vehiculelor. În câteva clipe polițiștii văd tot ce ai în mașină - FOTO
Când soția lui a murit, a găsit această hârtie într-o poșetă veche. I s-a făcut imediat rău...
Când soția lui a murit, a găsit această hârtie într-o poșetă veche. I s-a făcut imediat rău...
Ludovic Orban a anunţat că ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de SARS-CoV-2
Ludovic Orban a anunţat că ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de SARS-CoV-2
Au ieșit pe stradă fără sutien! Cine are cei mai frumoși sâni?
Au ieșit pe stradă fără sutien! Cine are cei mai frumoși sâni?
După ce și-a înșelat soția, un cunoscut actor ar putea avea probleme cu legea! Ce a putut să facă cu actrița tinerică a înfuriat pe toată lumea. Cei doi nu au mai ținut cont de nimic
După ce și-a înșelat soția, un cunoscut actor ar putea avea probleme cu legea! Ce a putut să facă cu actrița tinerică ...
FĂRĂ PRECEDENT: Ţara europeană care a scos armata pe străzi. Vrea să testeze TOATĂ populaţia în numai câteva zile. Milioane de oameni sunt pe listă
FĂRĂ PRECEDENT: Ţara europeană care a scos armata pe străzi. Vrea să testeze TOATĂ populaţia în numai câteva zile. ...
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Premiile Grammy: 14 momente de menţionat din istoria evenimentului muzical
Premiile Grammy: 14 momente de menţionat din istoria evenimentului muzical
Ce nu-ți spune producătorul când cumperi Dacia Logan. Un șofer PĂȚIT spune ce se întâmplă după 100.000 de km
Ce nu-ți spune producătorul când cumperi Dacia Logan. Un șofer PĂȚIT spune ce se întâmplă după 100.000 de km
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!