EXCLUSIV | Povestea unuia dintre cele mai interesante transferuri din Liga 1. Descoperit la 16 ani de Ilie Dumitrescu, lăudat de Harry Redknapp: „Are tehnică bună și e rapid”

EXCLUSIV | Povestea unuia dintre cele mai interesante transferuri din Liga 1. Descoperit la 16 ani de Ilie Dumitrescu, lăudat de Harry Redknapp:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Atacantul camerunez al CFR-ului are doar 22 de ani, dar a bifat deja 10 echipe în carieră. Beleck a ajuns fotbalist, după ce Ilie Dumitrescu l-a văzut la un antrenament, în Franța, pe vremea când românul antrena Pathrakikos.
  • Pe când avea 17 ani, Beleck a fost cumpărat de Udinese cu 1,5 milioane de euro pe  atacantul deținut în prezent de Fiorentina.

Atacantul găsit de CFR pentru a-l înlocui pe Gregory Tade a fost principalul remarcat la ultimul meci din campionat al clujenilor, de la Chiajna. Beleck a marcat primul său gol în Liga I și a ajuns să înscrie în cincea țară în care evoluează, după Grecia, Italia, Anglia și Belgia „Mă bucur că am marcat. Era important pentru mine să marchez. Un atacant care nu marchează 4-5 meciuri își pierde încrederea”, spune camerunezul.

Are doar 22 de ani, dar CFR este deja al zecelea club pe care îl bifează în carieră. Camerunezul poate scrie deja o carte despre transferurile din cariera sa. În România a fost adus, practic, de dinamovistul Feussi: „Am ajuns în România după ce am vorbit cu prietenul meu care joacă la Dinamo, Feussi. El mi-a spus că e un nivel bun și mi-a recomandat să vin aici. I-am spus agentului meu să încerce să mă transfere în România și așa am ajuns la CFR. Am fost aproape să vin la CFR și anul trecut, dar Fiorentina nu m-a lăsat”.

Întâlnirea cu Ilie Dumitrescu: „Luați-l! Poate juca în prima ligă”

Este dator românilor, pentru că totul a început pentru el atunci când un român l-a văzut jucând. Avea 16 ani și era stabilit la Paris de un an de zile. Nu jucase în Franța, dar avea un impresar care îl văzuse în partidele dintre copii, în Camerun. Soarta i-a zâmbit lui Beleck, atunci când acest agent a avut tupeul să-l ducă la un antrenament al grecilor de la Panthrakikos. Grecii erau în cantonament aproape de casa lui Beleck din Paris, iar în treningul cu „A1” era Ilie Dumitrescu.

Două antrenamente i-au fost de ajuns tehnicianului român pentru a-și da seama de potențialul lui Beleck. „La 15 ani m-am mutat cu familia la Paris. În Camerun nu jucasem fotbal la un club profesionist. Jucasem doar la un club de copii. Aveam 16 ani când a venit Panthrakikos în cantonament la Paris și am fost dus acolo să dau probe de joc. Antrenor era chiar un român, Ilie Dumitrescu. Am făcut două antrenamente și Dumitrescu le-a spus grecilor că pot să joc în prima ligă și a insistat să semnez cu ei. Norocul meu a fost Ilie Dumitrescu. Oficialii clubului spuneau că sunt prea tânăr, dar el a insistat. Am plecat în Grecia și am semnat, iar apoi am fost chemat la lotul naționala Under 20. Când m-am întors, Dumitrescu pleacase, din păcate”, povestește Beleck, care n-a apucat să lucreze cu antrenorul român, demis după doar o etapă.

Harry Redknapp: „E un atacant puternic, rapid, cu o tehnică bună”

Grecii au descoperit după un an că Dumitrescu avea dreptate. Beleck a devenit titular la Panthrakikos și nu i-a impresionat doar pe greci. Udinese și Tottenham au ajuns să se bată pentru semnătura lui. De el a aflat și Harry Redknapp, pe atunci antrenor la Tottenham. „E un atacant puternic, rapid, cu o tehnică bună și cu finalizare bună. El are mult de învățat, dar e de perspectivă”, îl lăuda tehnicianul în presa engleză, în 2010.

Oferta de 1,5 milioane de euro de la Udinese a fost însă peste cea a englezilor, iar Beleck a ajuns în Italia: „Am jucat la echipa secundă, iar apoi, la 17 ani am debutat în prima echipă. Am început să joc și să marchez goluri și Udinese m-a cumpărat. Acolo m-am antrenat cu prima echipă și am jucat pentru Primavera”. Beleck era însă un pariu pentru italieni, nu o certitudine și a fost împrumutat tot în Grecia, dar la un alt nivel, AEK. A urmat sezonul său de referință și apoi alte împrumuturi, de data aceasta în Anglia și Belgia. Watford, Stevenage, din liga a 3-a și Mons au fost cluburile bifate din 2012 până în 2014. „M-am întors în Grecia, la AEK Atena, unde am jucat 36 de meciuri și am reușit 6 goluri, iar următorul sezon am fost trimis de Udinese, în Anglia, la Watford, dar acolo am jucat doar în Cupă, câteva meciuri și am plecat în Liga a III-a. Apoi am ajuns în Belgia, dar acolo am avut probleme medicale și n-am putut să joc foarte mult„, își amintește Beleck.

Din 2014 este al Fiorentinei

Aventurile camerunezului aveau să continuie însă. În vara lui 2014 a ajuns la Fiorentina. Și echipa lui Montella l-a împrumutat. Mai întâi pentru un sezon de  Serie B și apoi la CFR. „Am plecat în vacanță în Camerun, iar cei de la club mi-au spus că Fiorentina vrea să mă cumpere. Acolo era un lot foarte bun, cu care am făcut pregătirea. Am fost împrumutat la Crotone, dar am plecat de acolo pentru că erau ceva probleme la club și am ales să plec la Mantova„, spune omul care și-a schimbat de 10 ori casa în 6 ani. „E greu să schimbi așa multe echipe, mai ales dacă nu faci pregătirea de vară cu ele, așa cum s-a întâmplat și la CFR. Nu-ți cunoști colegii, ei nu te cunosc pe tine, nu știu cum joci. Ai nevoie de timp să te înțelegi cu ei pe teren. În plus, nu știi limba. E greu la început„, a spus Beleck.

„M-am antrenat cu fotbaliști foarte buni, dar Di Natale m-a impresionat”

Steve Beleck a schimbat pase cu câțiva dintre cei mai importanți jucători din lume, dar spune că liderul de la Udinese l-a fascinat prin exactitatea sa. „M-am antrenat cu fotbaliști foarte buni. La Udinese erau Alexis Sanchez, Isla, Zapata, Cuadrado, Di Natale, Handanovic, Benatia, Pereyra. Apoi la Fiorentina i-am întâlnit pe Gomez, Rossi, Borja Valero, Joaquin. Și în Grecia am jucat cu Dellas sau Liberopoulos, jucători greci foarte buni greci. Dintre toți m-a impresionat Di Natale. El nu ratează când are ocazii. Când e în poziție de gol, el marchează”, povestește atacantul.

„Minim10 goluri, la CFR”

Ca orice atacant Steve Beleck și-a impus un obiectiv de goluri marcate. Mai are de înscris 9 pentru a trece de primul prag al planului său. „Obiectivul meu personal este să dau 10 goluri. Dacă pot să marchez mai mult, cu atât mai bine. Apoi vreau să ajung în play-off cu CFR. Dacă voi juca bine în România, poate că Fiorentina mă va păstra pentru Serie A”, este visul „globetrotterului” de la CFR.

10 echipe a bifat Beleck, în 6 ani: Panthrakikos, Udinese, AEK, Watford, Stevenage, Mons, Fiorentina, Crotone, Mantova și CFR

6 sunt ligile în care a reușit să marcheze camerunezul: prima ligă a Greciei, liga secundă din Italia, liga secundă din Anglia, liga a III-a din Anglia, prima ligă din Belgia și prima ligă din România.

1,5 milioane de euro a plătit Udinese, pentru Beleck, în 2010
 

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen