EXCLUSIV | Planul lui Borcea: Pițurcă, manager general la Dinamo

Redactor:
Andru Nenciu
EXCLUSIV | Planul lui Borcea: Pițurcă, manager general la Dinamo
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Aflat în închisoare, unde își execută condamnarea primită în Dosarul Transferurilor, milionarul Cristi Borcea (48 de ani) își trasează coordonatele revenirii la Dinamo. Știrea a fost anunțată prima dată de jurnalistul Decebal Rădulescu, la Digisport, pentru ca, apoi, George Becali, nașul lui Borcea, să confirme și să dezvolte subiectul la TV.

Fostul președinte executiv al „roș-albilor” pare tentat să fumeze un trabuc alături de Ionuț Negoiță pentru a-și recăpăta capitalul de imagine și pentru a încerca să schimbe fața brăzdată de contraperfomanțe a trupei sale favorite, dar și pentru a le face loc în Ștefan cel Mare unor apropiați. Unul dintre ei este Gigi Nețoiu, un altul este Ioan Becali. Împreună cu foștii camarazi de haiducii, Borcea a configurat un plan cu un singur nume trecut cu bold.

ProSport a aflat că Borcea i-a dat deja temă de gândire lui Victor Pițurcă pentru a-l desemna în funcția de manager general al grupării care se bate pentru play-off. Totul, din momentul în care fostul finanțator se va înțelege cu Negoiță asupra modului în care i se va alătura în fruntea clubului. „Pițurcă a fost informat deja de Borcea despre ce vrea să facă. Sunt prieteni vechi, nu e prima dată când încearcă să-l ia. Dar, acum, pare puțin dificil din cauza situației în care se află Cristi. Pentru Pițurcă e cel mai bun moment. Valoarea și-a arătat-o, cu Becali n-ar mai lucra niciodată. Are nevoie de Dinamo. Și Dinamo are nevoie de el. Relația între Piți și Borcea e o relație interesantă. Uitați-vă ce jucători au venit la Dinamo pe vremea lui Borcea, e simplă filiera”, spune pentru ProSport o sursă care și-a pus amprenta pe istoria echipei „roș-albe”.

Primul semnal că Dinamo l-ar vrea pe Pițurcă a fost dat de Negoiță. Patronul de la RIN a încercat să descopere ce l-ar  face pe antrenor să accepte, testându-i cerințele în perioada în care băieții cu gâtul veșnic ud de la Dinamo încingeau spiritele și numirea lui Claudiu Niculescu prindea contur, însă posesorul „Ghetei de Bronz” din ’89 a dat doar din cap, aprobator.

Cum discuțiile dintre Negoiță și Borcea au avansat, fostul acționar a intrat în miezul problemei. De ce prinde cheag o posibilă sosire a lui Pițurcă în Ștefan cel Mare?

Trei încercări. Ultima, la „Doi Cocoși”, în 2014. Piți a lăsat-o în coadă de pește, Borcea a ajuns după gratii

Borcea a mai pistonat varianta Pițurcă de trei ori: în 2007, în 2011 și în 2014, înainte de a fi condamnat în Dosarul Transferurilor. Pe 5 martie 2014, jurnalistul Cătălin Mureșanu scria în ProSport despre planul pus la cale de Borcea, Nețoiu și Ioan Becali. Cei trei își scrijeliseră în cap proiectul revenirii la Dinamo. N-aveau vârf de sabie, dar mintea le mergea. L-au invitat pe Pițurcă la o cină lungă la restaurantul Doi Cocoși, i-au propus funcția de manager general la gruparea din „Ștefan cel Mare” și, la un șpriț rece, Borcea l-a anunțat că va beneficia de 10 milioane de euro pentru transferuri. Pițurcă a stocat informațiile, dar n-a mai dat vreun răspuns. În scurt timp, cei trei aveau să-și primească sentințele.

INFO Dorel Stoica, Valerică Găman și Ștefan Bărboianu sunt trei dintre jucătorii aduși de Cristi Borcea la Dinamo după ce s-a sfătuit cu Victor Pițurcă. Toți trei erau cunoscuți, în acel moment, drept oamenii lui Piți

Discuția de la Grădina Zoologică și declarația de la Digisport: „Ia să vedem, mai câștigă el campionatul cu FCSB? Cinci ani dacă stau la Dinamo… cinci ani nu mai câștigă campionatul”

Timpul a trecut, Pițurcă e acum liber de contract și Becali anunță la portavoce că Borcea va investi la Dinamo, alături de Negoiță. Tip abil, care-și măsoră fiecare cuvânt, fostul atacant de la Dinamo Slatina (1974-1975) a lansat pe final de an un stol de declarații care îi dezvăluie intențiile, dar îi și deschide ușa larg către fanii trupei din Ștefan cel Mare. Într-o discuție cu Basarab Nică Panduru, purtată în decembrie, în apropierea leilor de la Grădina Zoologică, Pițurcă i-a explicat prietenului său Pandi – cu o voce atât de șoptită încât reporterii de la Cancan au surprins tot dialogul – exact care e dimensiunea actuală a clubului patronat de Ionuț Negoiță. „Eu, dacă vin în fotbalul românesc… Dinamo e un club mare! E mai mare decât Steaua! Dar la Dinamo e ca la ăsta… cum îi zice… omul a băgat zece milioane, a văzut că n-a făcut nimic… Îi este frică să se mai bage cu munca…”, a sintetizat fostul atacant, potrivit publicației Cancan.

Pasionat de provocările cu multe zerouri, omul care a calificat naționala de seniori la două turnee finale a pedalat pe subiectul alb-roșu și la pupitrul Digisport. A mizat pe puterea exemplului și a aruncat un buzdugan chiar în ușa amicului George Becali. Dezvoltând interesul manifestat de Ionuț Negoiță, fostul număr 9 din Ghencea a preluat fin și a șutat cu sete. Au fost primele cuvinte puternice lăsate de Piți să-i scape de pe limbă în direcția „câinilor roșii”. „Să aibă Dinamo un minimum financiar, să merg eu, să fac un lot la Dinamo și nu se mai bage nimeni să plece jucători, să nu știu ce. Ia să vedem, mai câștigă el campionatul cu FCSB? Cinci ani dacă stau la Dinamo, cinci ani nu mai câștigă campionatul. Cum a făcut Gică Hagi. Dacă Gică Hagi a fost în stare să ia campionatul cu Viitorul, care e o academie de fapt. Dinamo, în acest moment, e cel mai mare club din Liga 1. Ei cu Craiova”, a spus Pițurcă, la Digi.

„Cei care se întreabă cum mi-am făcut banii trebuie să știe că, pe lângă centrul de butelii, care producea foarte mult, am adus și eu marfă din Turcia. Importam TIR-uri întregi, pentru că la vremea respectivă se vindea oricât, în orice cantități! Cam de pe atunci nu am mai dormit o noapte întreagă!”

             Cristi Borcea, în cartea „Am fost președintele unui vis, Dinamo București”


Banii. Ar putea dinamovistul cu sacou roșu să-l convingă pe Pițurcă să investească? Suma reală pe care saudiții sunt obligați să i-o plătească antrenorului

Borcea încearcă să dărâme două popice dintr-o lovitură prin aducerea fostului selecționer: și-ar atinge un mai vechi obiectiv, dar ar discuta și de pe alte poziții despre bani cu milionarul Pițurcă. Antrenor scump, Piți și-a negociat mereu la sânge contractele, iar averea sa a crescut neîncetat. Ultimul tun financiar l-a dat în primele zile ale lui 2018, când a câștigat la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne) procesul cu Al Ittihad. Pentru că nu a fost plătit în mandatul al doilea, antrenorul în vârstă de 61 de ani va îndesa în pușculiță 4 milioane de dolari de la saudiți, nu 2 milioane de dolari, așa cum s-a împrăștiat informația. Suma l-ar putea determina să schimbe – poate – sacoul negru de antrenor… cu unul roșu, de investitor.

„Faptul că îmi făcusem un obicei din a aduce noutăți de toate felurile în sistemul care guverna fotbalul românesc, faptul că am fost întotdeauna vocal a generat un alt tip de presiune. Toată lumea mă întreba, ne întreba, ce mai pregătim, ce mai facem în continuare, cu ce mai venim nou, când ne oprim. Într-un astfel de moment a apărut celebra frază Liga Campionilor!>>. În acel moment, Dinamo spulbera tot!”

Cristi Borcea, în cartea „Am fost președintele unui vis, Dinamo București”

Pleacă oamenii lui Negoiță?

Din informațiile ProSport, oamenii apropiați actualului patron de la Dinamo, Ionuț Negoiță, urmează să plece din club începând cu 1 martie, pentru că organigrama va suferi modificări. Primul semnal a fost dat în timpul cantonamentului din Cipru, unde echipa nu a mai fost însoțită, ca de obicei, de oficialii care i-au fost alături lui Negoiță în ultimii cinci ani. E încă un semn care arată că patronul de la RIN e dispus să-și lase potențialul partener să-și aducă propria echipă.

„E posibil ca Victor Pițurcă să vină la Dinamo, dar doar dacă va fi un investitor care să aibă bani, să cumpere jucători, iar Pițurcă să-i facă o echipă bună. Sunt convins că s-ar duce la Dinamo pentru bani. Banii n-au miros!”

Viorel Păunescu, declarație pentru ProTV, în decembrie 2017

Echipa

Ce portrete are în gând Pițurcă pentru a-și forma o primă echipă? Câștigătorul Cupei Campionilor Europeni din 1986 a mizat mereu pe oamenii care i-au fost loiali. S-a consultat în privința deciziilor luate în carieră cu Viorel Păunescu, a mers pe fler în privința oamenilor și s-a îndepărtat de cei pe care i-a simțit că joacă la două capete. Din postura de manager general la Dinamo, Pițurcă ar sosi în Ștefan cel Mare cu o echipă de colaboratori formată, printre alții, din Eugen Neagoe (antrenor la Sepsi) și Martin Tudor (antrenor de portari la Reșița). În conducerea executivă i-ar propune pe Cristi Bobar (în prezent la CFR) – fost coleg în Comitetul Executiv al FRF cu nașul său, Cristi Borcea, dar și om care a lucrat în două rânduri cu Ionuț Negoiță. În staff ar putea veni și Ovidiu Costeșin, oficial la CSU Craiova, apropiat al lui Pițurcă.

30 de milioane de euro era averea lui Borcea, potrivit Capital, înainte de a fi încarcerat

Cristi Borcea a fost acționar la Dinamo timp de 17 ani, între 1995 și 2012, timp în care „câinii” au cucerit titlul de patru ori. Din 2014, Borcea se află între gratii, condamnat la șase ani și patru luni în Dosarul Transferurilor. Fostul președinte executiv al echipei Dinamo e ultimul personaj din fotbal care încă își ispășește condamnarea.

CITEȘTE ȘI Cum a făcut avere Cristi Borcea

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai tari memeuri
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai…
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte?…
Cum s-a schimbat viața
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia…
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape de copiii săi
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape…
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din peisaj”
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din…