EXCLUSIV | Liga 1, faza pe birocrație. Un fotbalist al Astrei, blocat de fostul club cu câteva ore înaintea meciului: „Mă simt ca un rahat. Sunt o ființă umană, nu un robot. De cinci zile…”. Reacția lui Edi Iordănescu.

Autor: Dan Mirea Publicat: 18 Jul. 2017, 08:39 Actualizat: 19 Jul. 2017, 15:51 Liga 1

Filip Mrzljak a semnat cu Astra, în vară. De la Pandurii a plecat în iarnă, dar croatul, ajuns în 2015 la Târgu Jiu, mai avea de încasat 40.000 de euro în momentul despărțirii. Cu patru ore înainte de meciul cu Zira, o foaie din partea Pandurilor a venit pe numele său prin care el nu a fost lăsat să joace în meciul de Europa. Dacă alegea să se transfere în afara țării, acea foaie nu mai era necesară. Dar în cazul unei echipe din România, a fost nevoie de ea.

Mrzljak a avut două posibilități. Fie semna foaia și renunța la cei 40.000 de euro, fie nu semna și nu avea drept de joc pentru Astra cel puțin până în septembrie. A semnat în cele din urmă. Acum, avocații lui Mrzljak vor să dea clubul Pandurii în judecată pentru abuz în serviciu, șantaj și îngrădirea dreptului la muncă.

„Nu am vrut să mă mai întorc în România”

Contactat de ProSport, nou-venitul la Astra Giurgiu îi este recunoscător lui Edi Iordănescu, cel cu care a colaborat în trecut la Pandurii. După două victorii din două meciuri, Mrzljak este fericit: „E din ce în ce mai bine cu fiecare meci. După experiența asta (n.r. la Pandurii), nu am mai vrut să mă întorc în România. Dacă nu era Edi Iordănescu, nu mă întorceam”.

Situația lui Mrzljak cu Pandurii, în continuarea materialului. Mijlocașul croat a semnat în februarie 2015 cu Pandurii Târgu Jiu, iar contractul i-a fost atent „supravegheat” încă de la început de oficialii clubului susține el: „La început nu aveam pretenții, pentru că jucam puțin și automat contractul nu avea cum să fie unul bun. Dar ei fac în așa fel încât să controleze tot. Ei pot încheia un contract oricând”.

Doi ani mai târziu, croatul s-a „rupt” cu scandal de Pandurii. Neplătit de 6 luni, pe lângă bonusurile pe care trebuia să le încaseze, Mrzljak a apelat întâi la comisiile de la FRF, apoi a depus memoriu la FIFA. Le-a dat un răgaz de aproximativ cinci luni celor de la Pandurii, pentru a-și reconsidera alegerea, fără rezultate însă. În mai 2017, a apelat la FIFA: „Contractul s-a rupt unilateral din moment ce am depus memoriu la FIFA, iar acest lucru mi-a dăunat. De asta am stat pe tușă de la începutul anului și nu am putut semna cu altă echipă. Procesul era în plină desfășurare”.

FOTO: Mrzljak, în duel cu Papp, pe vremea când cei doi jucau la Pandurii, respectiv FCSB


„Am semnat până la urmă. Riscam să nu joc încă două-trei luni”

Cu doar câteva ore înainte de prima manșă a turului doi preliminar al Europa League, gorjenii au trimis un act prin care i-au cerut să renunțe la memoriul de la FIFA și la banii munciți în ultimele șase luni de contract. 

Astfel, Mrzljak urma să scape clubul de problemele cu FIFA, iar acesta ar fi primit semnătura pentru dreptul de a juca pentru Astra: „Fie semnam, renunțam la cei 40.000 de euro, dar puteam semna cu alt club, fie mai stăteam pe bară încă două-trei luni. Am semnat până la urmă. Trebuia să muncesc, să câștig bani. De anul trecut până acum am primit 0 euro, 0 lei. Am familie, trebuia să muncesc. Eu, chiar dacă am semnat și am renunțat la salariile cuvenite, pot lua de pe urma procesului mai mulți bani pentru daune”

Pe lângă FIFA, care ar putea lua niște măsuri dăunătoate clubului Pandurii, avocații lui Mrzljak au intrat pe fir la dorința fotbalistului. Croatul a enumerat capetele de acuzare: „Abuz în serviciu, șantaj și îngrădirea dreptului la muncă”

Episod halucinant în birourile clubului

Mrzljak a fost dispus să renunțe la o parte din bani, doar pentru a putea munci și pentru a câștiga bani. La finalul anului 2016, a răspuns apelului conducătorilor de la Pandurii și a venit la ședință pentru a lămuri problemele dintre cele două părți. Fostul șef al Pandurilor, Marin Condescu, a bătut palma cu fotbalistul și a fost de acord să-i dea o parte din salariile restante. Nu de aceeași părere a fost și Emanoil Ciobanu, administratorul judiciar al clubului Pandurii aflat în insolvență: „Acest Ciobanu, administratorul judiciar, cel care se ocupă de insolvența clubului, a început să facă glume pe seama mea. După, Condescu mi-a spus să vin în jumătate de oră, atunci când va ajunge la birou și Ciobanu. I-am spus că știu că voi înșelați oamenii și că am să stau trei ore. Nu stau o jumătate de oră ca mai apoi să-mi spuneți, după ce plec, că ai venit puțin cam târziu și l-ai ratat. Și am stat acolo 3 ore până a venit Ciobanu. În cele din urmă am văzut că nu mă înțeleg cu el (n.r. Ciobanu) și am reclamat clubul la FIFA”.

În acest moment, după ce a semnat actul trimis de fostul său club, Mrzljak poate juca fără probleme pentru Astra. Totuși, în continuare este „legat” de Pandurii prin intermediul memoriului de la FIFA: „Ei nu fac lucruri umane. Sunt o ființă umană, nu sunt robot. Trebuie să fii corect. Eu am fost corect. Mă simt ca un rahat acum. De cinci zile, de când am primit acea hârtie din partea lor, mă simt ca un rahat. Am lucrat pe gratis”

  • „Să îl strângi cu ușa după ce a fost neplătit niște luni și să îl obligi să îți dea niște bani înapoi, asta chiar nu mi se pare normal. Sunt lucruri care țin de mentalitatea din fotbalul românesc și ele trebuie să se schimbe”, a declarat revoltat Edi Iordănescu, după prima manșă cu Zira, din turul doi al preliminariilor Europa League. 

Replica lui Marin Condescu

Contactat de ProSport, Marin Condescu a contraatacat: „Mrzljak a plecat de două ori de la Pandurii. Undeva prin sptembrie s-a supărat după masă și a plecat. Pe urmă, după ce a plecat Narcis Răducanu a revenit, a jucat vreo două-trei meciuri și a dispărut din nou. Înainte de octombrie nu am știut de situația lui. El trebuia să se adreseze la FRF. Dacă spunea că e liber de contract, trebuia să fie declarat jucător liber de contract. În ultimele două meciuri, el a plecat. Dar nu numai el și Grecu a plecat și mai mulți pe fondul ăla de nemulțumire îndreptățită. Nici nu știu cum i-au păcălit de i-au ținut atât de mult timp neplătiți”

Fostul șef de la Pandurii susține că nemulțumirea jucătorilor neplătiți este îndreptățită, dar clubul a fost constrâns și de starea de insolvență. Mai mult, Condescu afirmă că Astra ar fi fost cea care a venit cu propunerea în privința actului semnat de jucător zilele trecute: „Dacă el a fost neîndreptățit, atunci de ce nu a fost declarat jucător liber de contract de FRF? Iar prin documentul acela… cine să-l șantajeze? Conducătorii de la Astra ne-au solicitat un document de reziliere ca să joace. Noi l-am trimis. Știi și tu cum e. Când intri în insolvență, lucrezi foarte mult cu administratorul judiciar. Are în mintea lui să nu-i dea drumul…. nu-i dă. Deci, clubul practic nu are nicio vină în privința asta. Dacă nu vrea administratorul special, nu vrea, pentru că spune că e purtător de valori. Nu a fost inițiativa noastră, a fost inițiativa celor de la Astra în privința acelei hârtii. Astra să recunoască că ei au avut inițiativa”

În încheierea discuției, Marin Condescu a explicat că Pandurii este gata să revină la „starea inițială”. În aceste condiții, Astra ar urma să-l piardă pe mijlocașul croat: „El, dacă zice că a fost șantajat, renunță la document și revine la starea inițială. Înseamnă că Astra nu-l poate legitima. Dacă Astra și jucătorul consideră că a fost un document cum gândesc ei, foarte bine. Se anulează legitimarea și revine la Pandurii și joacă în B”. 

Autor: Dan Mirea Publicat: 18 Jul. 2017, 08:39 Actualizat: 19 Jul. 2017, 15:51 Liga 1
Pe aceeași temă
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să oprească filmările
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să ...
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Premiera nationala: au anuntat ca sezonul de fotbal s-a TERMINAT din cauza coronavirusului! Decizie fara precedent in Romania
Premiera nationala: au anuntat ca sezonul de fotbal s-a TERMINAT din cauza coronavirusului! Decizie fara precedent in Romania
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
E oficial! Ministerul Educației a anunțat când începe școala în România
E oficial! Ministerul Educației a anunțat când începe școala în România
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de 
coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă a 
omenirii
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă ...
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
BREAKING | A SEMNAT cu Real Madrid! Los Blancos, lovitură în plină pandemie de coronavirus
BREAKING | A SEMNAT cu Real Madrid! Los Blancos, lovitură în plină pandemie de coronavirus
Ungurii dinamitează Europa! Ce s-au gândit să facă în plină criză
Ungurii dinamitează Europa! Ce s-au gândit să facă în plină criză
Decizia care va salva Dacia. trebuie să scbimbe tot
Decizia care va salva Dacia. trebuie să scbimbe tot
Una dintre fostele concurente de la ”Dansez Pentru Tine” a murit la numai 33 de ani
Una dintre fostele concurente de la ”Dansez Pentru Tine” a murit la numai 33 de ani
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul a plecat de la o APLICAŢIE oferită de toate smartphone-urile moderne. Avocat: „Merită o medalie!”
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul ...
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Pregatiți-vă! Au anunțat deja al doilea val! Când se va întâmpla
Pregatiți-vă! Au anunțat deja al doilea val! Când se va întâmpla
DOLIU ÎN USR. Un politician suspect de coronavirus a murit acasă. Medicii i-au spus că e o simplă răceală
DOLIU ÎN USR. Un politician suspect de coronavirus a murit acasă. Medicii i-au spus că e o simplă răceală
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat cu designerul in doar cateva zile
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat ...
A înnebunit internetul! Lora, din ce în ce mai sexy! Artista a postat mai multe poze din vacanța din Bali și a lăsat loc imaginației
A înnebunit internetul! Lora, din ce în ce mai sexy! Artista a postat mai multe poze din vacanța din Bali și a lăsat ...
Descoperire uluitoare în sângele oamenilor din zona roșie a coronavirusului. Medicii au făcut totul public: „Oamenii ăștia sunt cheia!”
Descoperire uluitoare în sângele oamenilor din zona roșie a coronavirusului. Medicii au făcut totul public: „Oamenii ...
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
COVID-19: Cum putea China să împiedice epidemia, dar nu a făcut-o
COVID-19: Cum putea China să împiedice epidemia, dar nu a făcut-o
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!