EXCLUSIV | Liga 1, faza pe birocrație. Un fotbalist al Astrei, blocat de fostul club cu câteva ore înaintea meciului: „Mă simt ca un rahat. Sunt o ființă umană, nu un robot. De cinci zile…”. Reacția lui Edi Iordănescu.

Redactor:
Dan Mirea
EXCLUSIV | Liga 1, faza pe birocrație. Un fotbalist al Astrei, blocat de fostul club cu câteva ore înaintea meciului:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Filip Mrzljak a semnat cu Astra, în vară. De la Pandurii a plecat în iarnă, dar croatul, ajuns în 2015 la Târgu Jiu, mai avea de încasat 40.000 de euro în momentul despărțirii. Cu patru ore înainte de meciul cu Zira, o foaie din partea Pandurilor a venit pe numele său prin care el nu a fost lăsat să joace în meciul de Europa. Dacă alegea să se transfere în afara țării, acea foaie nu mai era necesară. Dar în cazul unei echipe din România, a fost nevoie de ea.

Mrzljak a avut două posibilități. Fie semna foaia și renunța la cei 40.000 de euro, fie nu semna și nu avea drept de joc pentru Astra cel puțin până în septembrie. A semnat în cele din urmă. Acum, avocații lui Mrzljak vor să dea clubul Pandurii în judecată pentru abuz în serviciu, șantaj și îngrădirea dreptului la muncă.

„Nu am vrut să mă mai întorc în România”

Contactat de ProSport, nou-venitul la Astra Giurgiu îi este recunoscător lui Edi Iordănescu, cel cu care a colaborat în trecut la Pandurii. După două victorii din două meciuri, Mrzljak este fericit: „E din ce în ce mai bine cu fiecare meci. După experiența asta (n.r. la Pandurii), nu am mai vrut să mă întorc în România. Dacă nu era Edi Iordănescu, nu mă întorceam”.

Situația lui Mrzljak cu Pandurii, în continuarea materialului. Mijlocașul croat a semnat în februarie 2015 cu Pandurii Târgu Jiu, iar contractul i-a fost atent „supravegheat” încă de la început de oficialii clubului susține el: „La început nu aveam pretenții, pentru că jucam puțin și automat contractul nu avea cum să fie unul bun. Dar ei fac în așa fel încât să controleze tot. Ei pot încheia un contract oricând”.

Doi ani mai târziu, croatul s-a „rupt” cu scandal de Pandurii. Neplătit de 6 luni, pe lângă bonusurile pe care trebuia să le încaseze, Mrzljak a apelat întâi la comisiile de la FRF, apoi a depus memoriu la FIFA. Le-a dat un răgaz de aproximativ cinci luni celor de la Pandurii, pentru a-și reconsidera alegerea, fără rezultate însă. În mai 2017, a apelat la FIFA: „Contractul s-a rupt unilateral din moment ce am depus memoriu la FIFA, iar acest lucru mi-a dăunat. De asta am stat pe tușă de la începutul anului și nu am putut semna cu altă echipă. Procesul era în plină desfășurare”.

FOTO: Mrzljak, în duel cu Papp, pe vremea când cei doi jucau la Pandurii, respectiv FCSB


„Am semnat până la urmă. Riscam să nu joc încă două-trei luni”

Cu doar câteva ore înainte de prima manșă a turului doi preliminar al Europa League, gorjenii au trimis un act prin care i-au cerut să renunțe la memoriul de la FIFA și la banii munciți în ultimele șase luni de contract. 

Astfel, Mrzljak urma să scape clubul de problemele cu FIFA, iar acesta ar fi primit semnătura pentru dreptul de a juca pentru Astra: „Fie semnam, renunțam la cei 40.000 de euro, dar puteam semna cu alt club, fie mai stăteam pe bară încă două-trei luni. Am semnat până la urmă. Trebuia să muncesc, să câștig bani. De anul trecut până acum am primit 0 euro, 0 lei. Am familie, trebuia să muncesc. Eu, chiar dacă am semnat și am renunțat la salariile cuvenite, pot lua de pe urma procesului mai mulți bani pentru daune”

Pe lângă FIFA, care ar putea lua niște măsuri dăunătoate clubului Pandurii, avocații lui Mrzljak au intrat pe fir la dorința fotbalistului. Croatul a enumerat capetele de acuzare: „Abuz în serviciu, șantaj și îngrădirea dreptului la muncă”

Episod halucinant în birourile clubului

Mrzljak a fost dispus să renunțe la o parte din bani, doar pentru a putea munci și pentru a câștiga bani. La finalul anului 2016, a răspuns apelului conducătorilor de la Pandurii și a venit la ședință pentru a lămuri problemele dintre cele două părți. Fostul șef al Pandurilor, Marin Condescu, a bătut palma cu fotbalistul și a fost de acord să-i dea o parte din salariile restante. Nu de aceeași părere a fost și Emanoil Ciobanu, administratorul judiciar al clubului Pandurii aflat în insolvență: „Acest Ciobanu, administratorul judiciar, cel care se ocupă de insolvența clubului, a început să facă glume pe seama mea. După, Condescu mi-a spus să vin în jumătate de oră, atunci când va ajunge la birou și Ciobanu. I-am spus că știu că voi înșelați oamenii și că am să stau trei ore. Nu stau o jumătate de oră ca mai apoi să-mi spuneți, după ce plec, că ai venit puțin cam târziu și l-ai ratat. Și am stat acolo 3 ore până a venit Ciobanu. În cele din urmă am văzut că nu mă înțeleg cu el (n.r. Ciobanu) și am reclamat clubul la FIFA”.

În acest moment, după ce a semnat actul trimis de fostul său club, Mrzljak poate juca fără probleme pentru Astra. Totuși, în continuare este „legat” de Pandurii prin intermediul memoriului de la FIFA: „Ei nu fac lucruri umane. Sunt o ființă umană, nu sunt robot. Trebuie să fii corect. Eu am fost corect. Mă simt ca un rahat acum. De cinci zile, de când am primit acea hârtie din partea lor, mă simt ca un rahat. Am lucrat pe gratis”

  • „Să îl strângi cu ușa după ce a fost neplătit niște luni și să îl obligi să îți dea niște bani înapoi, asta chiar nu mi se pare normal. Sunt lucruri care țin de mentalitatea din fotbalul românesc și ele trebuie să se schimbe”, a declarat revoltat Edi Iordănescu, după prima manșă cu Zira, din turul doi al preliminariilor Europa League. 

Replica lui Marin Condescu

Contactat de ProSport, Marin Condescu a contraatacat: „Mrzljak a plecat de două ori de la Pandurii. Undeva prin sptembrie s-a supărat după masă și a plecat. Pe urmă, după ce a plecat Narcis Răducanu a revenit, a jucat vreo două-trei meciuri și a dispărut din nou. Înainte de octombrie nu am știut de situația lui. El trebuia să se adreseze la FRF. Dacă spunea că e liber de contract, trebuia să fie declarat jucător liber de contract. În ultimele două meciuri, el a plecat. Dar nu numai el și Grecu a plecat și mai mulți pe fondul ăla de nemulțumire îndreptățită. Nici nu știu cum i-au păcălit de i-au ținut atât de mult timp neplătiți”

Fostul șef de la Pandurii susține că nemulțumirea jucătorilor neplătiți este îndreptățită, dar clubul a fost constrâns și de starea de insolvență. Mai mult, Condescu afirmă că Astra ar fi fost cea care a venit cu propunerea în privința actului semnat de jucător zilele trecute: „Dacă el a fost neîndreptățit, atunci de ce nu a fost declarat jucător liber de contract de FRF? Iar prin documentul acela… cine să-l șantajeze? Conducătorii de la Astra ne-au solicitat un document de reziliere ca să joace. Noi l-am trimis. Știi și tu cum e. Când intri în insolvență, lucrezi foarte mult cu administratorul judiciar. Are în mintea lui să nu-i dea drumul…. nu-i dă. Deci, clubul practic nu are nicio vină în privința asta. Dacă nu vrea administratorul special, nu vrea, pentru că spune că e purtător de valori. Nu a fost inițiativa noastră, a fost inițiativa celor de la Astra în privința acelei hârtii. Astra să recunoască că ei au avut inițiativa”

În încheierea discuției, Marin Condescu a explicat că Pandurii este gata să revină la „starea inițială”. În aceste condiții, Astra ar urma să-l piardă pe mijlocașul croat: „El, dacă zice că a fost șantajat, renunță la document și revine la starea inițială. Înseamnă că Astra nu-l poate legitima. Dacă Astra și jucătorul consideră că a fost un document cum gândesc ei, foarte bine. Se anulează legitimarea și revine la Pandurii și joacă în B”. 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…