EXCLUSIV: La o eventuală vânzare a lui Rotariu şi Filip, Dinamo va încasa doar jumătate din bani. Steliano este deţinut în coproprietate cu un club din liga a şasea. Aşa se împarte profitul

2 apr 2014 7477 afişări Liga 1
EXCLUSIV: La o eventuală vânzare a lui Rotariu şi Filip, Dinamo va încasa doar jumătate din bani. Steliano este deţinut în coproprietate cu un club din liga a şasea. Aşa se împarte profitul
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA
  • Dorin Rotariu (18 ani) şi Steliano Filip (19 ani ) sunt singurii doi jucători cu vârsta sub 20 de ani care au reuşit să se impună ca titulari în echipa lui Flavius Stoican.

Puştii în care Dinamo îşi pune speranţele pentru a reconstrui o echipă care să se bată la titlu sunt monitorizaţi de mai multe echipe din străinătate, însă la fel ca în cazul lui Marius Niculae, Ciprian Marica, Radu Ştefan, Adrian Ropotan sau Constantin Nica (produse ale Centrului de Copii şi Juniori), Filip şi Rotariu pot aduce clubului sume importante în urma vânzării lor.

Totuşi, situaţia lor este un pic diferită, asta pentru că cei doi timişoreni, sosiţi în „Ştefan cel Mare” înainte de a împlini 18 ani, sunt deţinuţi în coproprietate cu alte cluburi. Jumătate din drepturile federative ale lui Rotariu sunt la Marian Iancu (SC Politehnica Timişoara SA, societate aflată în insolvenţă), iar la o eventuală revânzare, Dinamo trebuie să împartă suma de transfer cu şeful de la Bkp, în cotract fiind stipulat că SC Politehnica Timişoara SA nu poate încasa mai puţin de 250.000 de euro.

25.000 de euro pentru fiecare sezon jucat în „Groapă”

În cazul lui Steliano Filip situaţia este mult mai încurcată. La fel, drepturile federative ale internaţionalului sunt deţinute de două cluburi: Dinamo şi Avicola Buziaş (liga a 6-a). În vara lui 2012, Filip a fost adus în „Ştefan cel Mare” în baza unei înţelegeri cu cei de la Buziaş. Atunci, în afacere au mai intrat Alin Dobrosavlevici şi Alin Roman, iar clubul din „Ştefan cel Mare” trebuia să plătească 25.000 de euro (un singur jucător, 75.000 toţi trei) pentru fiecare an pe care jucătorii stăteau în „Groapă” (în două tranşe de câte 12.500 euro). Dacă într-un an această sumă nu era virată în conturile celor de la Avicola Buziaş, jucătorii reveneau automat la formaţia bănăţeană. Primul de care „câinii” s-au debarasat a fost Roman, apoi Dobrosavlevici (ajunşi între timp la ACS Poli Timişoara), fotbalişti pentru care plata a fost amânată, Avicola Buziaş apelând la Comisia de Soluţionare a Litigiilor pentru a-şi recupera banii.

foto: liga2.ro. Steliano Filip în tricoul celor de la Avicola Buziaş

Dacă nu se transferă până în 2017, se întoarce la Buziaş

Dar să revenim la Steliano Filip, fotbalist care s-a impus la Dinamo. El a debutat la echipa naţională şi este văzut drept unul dintre cei mai promiţători puşti din fotbalul românesc. Atunci când Dinamo va dori să-l vândă, suma primită va fi împărţită cu Avicola Buziaş. Dacă la Rotariu, Timişoara nu poate încasa mai puţin de 250.000 de euro, în cazul lui Steliano clauza minimă este dublă, 500.000 de euro, bani pe care cei din "Ştefan cel Mare" trebuie să-i achite şi în cazul în care fotbalistul devine liber de contract din vina bucureştenilor. Mai mult, ProSport a aflat că dacă fotbalistul nu va fi vândut până la 1 ianuarie 2017, conform actelor, automat, se va întoarce la Buziaş. (vezi facsimil)

Şi Buia a venit de la Buziaş, iar pe Vaştag l-au refuzat

Un alt fotbalist tânăr în care „câinii” îşi spun mari speranţe este Darius Buia (20 ani). Jucătorul a fost adus tot de la Avicola Buziaş, însă transferul său a avut alte coordonate. Dacă Filip, Roman şi Dobrosavlevici au fost cedaţi în schimbul a 25.000 de euro pentru fiecare sezon în „Groapă”, fiul lui Romulus Buia a fost achiziţionat definitiv.

Internaţionalul de tineret Andrei Vaştag este un alt jucător deţinut de Avicola Buziaş, fotbalist trimis la Dinamo. La rândul lui, fiul lui Francisc Vaştag a fost refuzat în vară, după ce a mers în cantonament, iar apoi conducerea nu a fost de acord să achite 12.500 euro pentru a-l avea pe internaţionalul de tineret încă două sezoane. În prezent, Vaştag joacă la Metalul Reşiţa în liga secundă.

Marţi, ProSport a încercat să intre în legătură cu preşedintele celor de la Avicola Buziaş, Dan Pitpaiac, însă acesta nu a putut fi contactat.


19 meciuri a bifat Steliano Filip în acest sezon al Ligii 1, fotbalistul fiind prezent şi în trei partide în Cupa României


1 milion de euro este cota de piaţă a lui Steliano Filip (conform site-ului transfermarkt.de)


Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.