EXCLUSIV | Juristul MApN Florin Talpan nu lasă loc de interpretări: "Becali nu mai poate folosi numele Steaua. Am obţinut exclusivitate pe brand şi nu vom mai accepta să se creeze confuzii"

4 dec 2014 14130 afişări Liga 1
EXCLUSIV | Juristul MApN Florin Talpan nu lasă loc de interpretări: "Becali nu mai poate folosi numele Steaua. Am obţinut exclusivitate pe brand şi nu vom mai accepta să se creeze confuzii"

ProSport a dialogat cu locotenent colonelul Florin Talpan, jurist în cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, pentru a afla ce intenţionează să facă Ministerul după ce a câştigat definitiv în instanţă marca Steaua şi ce se va întâmpla în continuare. Reprezentantul MApN a fost cât se poate de clar: Armata nu va mai permite nicio asociere care să producă o confuzie între echipa înfiinţată în 1947 care a câştigat trofee şi clubul lui Becali.

Ministerul este deschis la negocieri, dar va cere o sumă consistentă pentru a-i permite lui Becali să se mai folosească de nume, siglă, palmares. În cazul în care latifundiarul rămâne pe poziţia intransigentă de până acum, Armata va folosi denumirea Steaua pentru reînfiinţata secţie de fotbal a clubului sportiv. Iar gruparea lui Becali va pierde inclusiv trofeele de după 2004.

ProSport: Care este strategia Ministerului Apărării după această decizie a Înaltei Curţi? Vă veţi aşeza la masa tratativelor cu Societatea Comercială a lui Becali pentru folosirea mărcii de către aceasta sau nici nu încape în discuţie acest lucru?

Florin Talpan: Este o mare victorie pentru Clubul Sportiv al Armatei Steaua. Ne vom aşeza la discuţii împreună cu oamenii de decizie din cadrul ministerului şi, dacă se va lua decizia ca marca să fie în continuare folosită de domnul Gigi Becali sau de către societatea de fotbal, este clar că vom fi de acord, dar numai cu condiţia ca ei să ne plătească o sumă de bani.

Juristul MApN a explicat că Gigi Becali se va mai putea folosi de numele Steaua şi de palmaresul echipei doar contra cost

Despre ce sumă ar fi vorba?

Urmează să se stabilească. Dar, cu siguranţă, va fi o sumă destul de consistentă, pentru că e vorba de brandul Steaua.

Dar din punctul dumneavoastră de vedere, echipa de fotbal mai poate folosi numele şi marca în actualele competiţii în care este angrenată?

Nu am avut încă timpul necesar să-i notificăm, dar în zilele următoare vor fi notificaţi despre acest lucru. Urmează să luăm şi noi certificatul de grefă de la Înalta Curte şi vom proceda în consecinţă şi vom lua măsurile care se impun. E clar că acum brandul este al Armatei şi e normal şi firesc să rămână al Armatei pentru că sub acest brand s-au câştigat multe competiţii: Cupa Campionilor, Supercupa Europei… Era nedrept ca echipa lui Gigi Becali să-şi însuşească palmaresul, că asta îşi dorea el, de fapt, cu acele două steluţe pe emblemă. Acum am recuperat acest lucru şi e o mare realizare pentru MApN şi Clubul Sportiv al Armatei Steaua.

Dar dacă domnul Becali nu vrea să plătească o sumă, atunci ce se va întâmpla? Nu va putea să folosească deloc numele Steaua, nici dacă ar redenumi echipa Steaua Pipera?

Nu mai poate să folosească nici numele, pentru că noi am obţinut inclusiv exclusivitate pe nume, pe brand. Nu vom mai accepta să se creeze confuzii, aşa cum s-a întâmplat după Revoluţie încoace.

Apar multe întrebări dacă nu se va ajunge la un acord. Clubul Sportiv al Armatei îşi va face propria echipă de fotbal?

În perioada asta, noi ne-am modificat inclusiv certificatul de identitate sportivă, avem o secţie de fotbal recent înfiinţată.

(După 5 minute de la acest dialog, juristul a revenit cu un telefon) Vreau să fac o rectificare la ceea ce am spus mai devreme... În ceea ce priveşte istoricul, având în vedere că decizia operează retroactiv, asta înseamnă că SC FC Steaua nu a fost niciodată proprietarul mărcii şi deci nu poate să păstreze nici titlurile cucerite după 2004. Vor rămâne toate ale noastre. Noi îi putem chema în judecată să restituie totul. 

ŞTIAŢI CĂ AVEM O PAGINĂ DE FACEBOOK DEDICATĂ STELEI?

Aţi susţine echipa lui Gigi Becali dacă n-ar mai avea numele, sigla, culorile şi palmaresul Stelei?
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.