EXCLUSIV | Interviu cu Florin Tene. "Reghe acordă importanţa cuvenită antrenorului cu portarii, alţii spun lasă, bă, că îi trag eu la poartă şi gata". Niţă, la echipa naţională

20 dec 2015 9289 afişări Comentează şi tu Liga 1
EXCLUSIV | Interviu cu Florin Tene. "Reghe acordă importanţa cuvenită antrenorului cu portarii, alţii spun lasă, bă, că îi trag eu la poartă şi gata". Niţă, la echipa naţională 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/14925618/2/3009701-publimedia-alexandru-hojda.jpg

FCSB pare să-şi fi găsit traiectoria dorită de patronul Gigi Becali, după ce echipa a intrat, din nou, pe mâna antrenorului Laurenţiu Reghecampf. Tehnicianul de care se leagă cele mai mai succese ale formaţiei bucureştene din ultimii ani este cunoscut şi pentru faptul că îşi păstrează acelaşi staff indiferent de ce echipă antrenează, iar Florin Tene, cel care se ocupă de pregătirea portarilor, a redevenit profesor pentru goalkeeperii Niţă şi Cojocaru. Trei meciuri şi niciun gol primit până acum de FCSB, de când Reghe a revenit pe banca tehnică a acestei echipe şi de când Tene îi pregăteşte pe portari.

Florin, cum ai aflat despre această revenire la Steaua?

Erau unele informaţii care apăreau prin presă şi susţineau că Reghecampf e dorit din nou de domnul Becali, dar în ceea ce mă priveşte, totul s-a produs repede, după ce ni s-a comunicat oficial, în două zile deja eram la echipă.

Cum a fost revederea cu Florin Niţă şi Valentin Cojocaru, portari pe care tu i-ai pregătit şi până în vara lui 2015?

Vă daţi seama că m-am bucurat că îi voi avea din nou la dispoziţie, sunt doi goalkeeperi valoroşi, talentaţi. Mă bucur că Niţă se află într-o formă foarte bună şi e în antecamera echipei naţionale, fiind, în opinia mea, între primii patru portari români ai momentului. După prestaţiile cu Viitorul, aţi văzut că şi Gheorghe Hagi l-a lăudat, iar când te laudă Hagi înseamnă că eşti foarte bun.

„Niţă îmi aminteşte de Lobonţ”

Niţă era al treilea portar al Stelei, acum e titular şi pare decis să nu mai iasă din primul 11. Ce s-a schimbat în privinţa lui?

Florin a crescut foarte mult. El are un caracter foarte bun, a progresat şi din punct de vedere sportiv, dar şi mental. Pe plan familial îi merge bine şi toate aceste lucruri îl fac să fie destul de puternic în momentul de faţă. Niţă are o detentă foarte bună, are un joc de picior peste media portarilor din Liga 1, are un plasament excelent. Îmi aminteşte foarte mult de Bogdan Lobonţ.

Ce se întâmplă cu Cojocaru? Începuse titular acest sezon, părea să fie portarul numărul 1 al echipei.

Cojo are calităţi şi asta nu o spun numai eu. Toată lumea se aşteaptă ca el să devină poate chiar viitorul portar al echipei naţionale. Dar, vedeţi, în fotbal nu doar calităţile contează. Trebuie să fii şi muncitor. Meseria aceasta de portar e o meserie în care trebuie să munceşti foarte mult. Dar o să auziţi din nou de Cojocaru, l-am regăsit mai responsabil decât era înainte.

Te-au surprins declaraţiile lui Arlauskis cu privire la Cojocaru, spunea că nu are o mentalitate bună pentru fotbal?

Nu vreau să intru eu în discuţii de genul acesta. Nu îmi plac scandalurile. E părerea lui Arlauskis. Cojocaru e elevul meu şi îl cunosc bine.

Cât de important e rolul unui antrenor de portari în staff-ul tehnic?

Din păcate, există antrenori în România care minimalizează acest aspect. Se obişnuieşte să se spună: „Lasă, bă, ce mare lucru e să antrenezi portarii! Le trag eu la poartă, două în stânga, două în dreapta şi gata!”. Să ai un portar bine antrenat contează foarte mult. Să evoluezi între buturi e cel mai greu rol dintr-o echipă. Un portar ori te îngroapă ori te ridică. Trebuie să se vadă mâna antrenorului de portari. Reghecampf îmi acordă încredere deplină, acordă încredere rolului pe care îl am, ştie ce pot. Şi mie şi lui Thomas Neubert ne acordă mână liberă, ne lasă să ne facem treaba. După ce am ajuns la Al Hilal am reuşit să fac din cel de-al treilea goal-keeper din lot portarul numărul unu, am jucat două finale, a ajuns chiar la echipa naţională, Olăroiu l-a selecţionat la turneul final. La Petrolul l-am antrenat pe Bornescu şi a fost declarat în acel an cel mai bun portar din Liga 1.  La Dinamo, la fel, cu Bălgrădean. În Bulgaria, la Litex, portarul a avut evoluţii extraordinare, era lăudat de toată lumea. Ştiu cum să-i aduc să fie în formă, ştiu cum să-i fac să se menţină la cel mai înalt nivel, să facă faţă presiunii. Ştiu să fac asta pentru că îmi iubesc foarte mult meseria. Şi cu Niţă am lucrat foarte mult, era considerat al treilea portar al echipei şi acum e titular.

"Lumea ne-a primit cu braţele deschise, inclusiv Argăseală"

Care e relaţia dintre Florin Tene şi Laurenţiu Reghecampf?

Colaborarea noastră se bazează pe respect. Amândoi dăm dovadă de profesionalism. Relaţia noastră înseamnă colegialitate, prietenie.

Cum a fost întâlnirea cu foştii elevi, cu cei care lucrează pentru clubul de fotbal al lui Becali?

Toată lumea ne-a primit cu braţele deschise, inclusiv domnul preşedinte Argăseală. Noi, cei din staff ştim ce avem de făcut. Am dovedit în anii trecuţi că putem face Steaua campioană. Important e acum să beneficiem din nou de aportul publicului. Dacă vom juca în Ghencea, eu cred că vom readuce suporterii la stadion. Se discută intens ca din retur să jucăm în Ghencea.

 

   

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.