EXCLUSIV | Interviu cu Florin Tene, antrenorul de portari al Stelei. „Reghecampf l-a descoperit pe Tommy Neubert. Fără el ar fi fost necunoscut în România”. Cât e amenda pentru un kilogram în plus și ce spune despre Alibec

Autor: Andru Nenciu Publicat: 07 Mar. 2017, 09:51 Actualizat: 07 Mar. 2017, 10:43 Liga 1

de Andru Nenciu

Interviul acordat în exclusivitate de Tommy Neubert în ProSport a încins spiritele în tabăra vicecampioanei. În prezent la gruparea bulgară ȚSKA Sofia, preparatorul fizic neamț a explicat cu argumente solide plecarea de la Steaua și și-a spus versiunea despre modul în care a fost tratat de conducerea formației cu care a luat două titluri de campion. Pentru a pune informațiile într-un context mai larg, ProSport a vorbit aseară cu om din interiorul echipei, antrenorul de portari al Stelei, Florin Tene.

Salut, Florin! Bănuiești de ce te-am sunat…
Bănuiesc, bănuiesc… Să mă întrebi dacă luăm campionatul sau să mă întrebi ce a fost la Zurich.

Și, și. Dar mai întâi vreau să te întreb dacă ai citit interviul lui Tommy Neubert, publicat de ProSport luni dimineața.
L-am citit și m-a surprins.

De ce?
Eu țin la Tommy pentru că am făcut lucruri frumoase împreună și îl apreciez pentru profesionalismul de care a dat mereu dovadă, însă și-a ales un moment foarte nepotrivit să vorbească, un unul delicat al fostei sale echipe despre care spune că ține enorm la ea. Nu era timpul potrivit pentru a face astfel de declarații, plus că el vede lucrurile dintr-o perspectivă care-l pune în valoare doar pe el, uitând de munca în echipă. Și denumirea de echipă de fotbal vorbește despre munca unui grup și nu despre una individuală, cum este în tenis, în atletism.


Dar chiar și acolo în spatele celui pe care îl vede toată lumea se află o întreagă echipa. Reghecampf nu a creat doar un grup unit la Steaua, ci a creat o familie. De exemplu, în Arabia Saudită am fost peste 30 de persoane – noi toți împreună cu familiile – unde a avut grijă să nu ne lipsească nimic. Mai mult decât atât, consider că după orice divorț, rufele se spală în familie, nu în public! Și, ca în orice familie, pot apărea la un moment dat și neînțelegeri.

Nu sunt de acord cu tine în acest caz, pentru că fanii echipei trebuie să știe ce gândește un om care și-a pus amprenta asupra performanțelor unei echipe. Ce te-a deranjat în mod deosebit?
Așa cum am spus, surprinderea mea e generată de faptul că el nu și-a ales momentul potrivit pentru a interveni. Tommy a fost un om la care Laur a ținut foarte mult, ca și noi toți de altfel. Și avea foarte mare încredere în el! Noi eram patru secunzi, Laur avea încrederea cea mai mare în el și l-a ajutat din toate punctele de vedere: și moral, si financiar! La Steaua a fost respectat din toate punctele de vedere!

„Exagerează uneori. Pe lângă principal contează foarte mult preparatorul fizic în angrenajul unei echipe, dar la fel de mult ca antrenorul cu portarii, secunzii, fizioterapeutul, doctorul, maseurii, bucătarul”

Cred că te faci respectat prin felul tău de a fi, prin relaționarea cu ceilalți oameni, prin respectul pe care tu-l acorzi la rândul tău. Nu văd nimic rău în asta. Într-adevăr, o declarație prin care mi se pare că depășește sfera normalității este cea potrivit căreia „n-a cerut niciodată procente după vânzarea unor jucători”…
Am citit și eu. Din păcate, Tommy exagerează uneori. Contează foarte mult pe lângă antrenorul principal, un preparator fizic în angrenajul unei echipe la fel de mult cum contează și un antrenor cu portarii, antrenorii secunzi, fizioterapeutul, maseurii, doctorul, chiar și bucătarul are contribuția lui într-o echipă. Când s-a luat campionatul, fiecare a avut contribuția lui, așa cum fiecare a fost vinovat de ratarea campionatului, când ne-am întors toți la Steaua. Ne asumăm toți și eșecul!

Tu spui că a ținut foarte mult la el, dar Neubert susține că Laurențiu Reghecampf nu i-a mai răspuns la telefon!
Eu știu că Reghecampf l-a rugat să rămână la Steaua, iar patronul i-a oferit tot, a avut cam tot ce și-a dorit el. Condiții salariale, condiții de antrenament, nu i s-a refuzat nimic. Probabil a avut o ofertă mai bună din partea bulgarilor și de aceea a decis să plece.

„Tommy a crescut în valoare alături de Reghecampf și de Steaua”

Florin, Neubert mai susține că a reușit ca jucătorii să dea randament maxim și pentru că a pătruns în universul lor. Știa ce se întâmplă în familiile lor, discuta cu ei…
Nu spune nimic nou, asta se învață la orice școală de antrenori. Și eu știu că Niță n-a dormit noaptea pentru că i-a născut soția, că Poiană e răcit sau că Edi Stăncioiu are copilul bolnav și poate nu e în apele lui. Ți-am dat niște exemple. Noi toți ne facem notițele și când ne întâlnim în birou, înainte de antrenament cu Reghecampf, îi comunicăm toate informațiile astfel ca el să-și facă un tablou complet despre ce se întâmplă la echipă. Așa că legătura lui cu jucătorii a fost una normală. Și noi toți pătrundem în sufletul fotbaliștilor și dacă înțelegem că au probleme, încercăm să le identificăm cauza.

Te întreb altceva. Reghecampf – Neubert. Unul fără altul ar fi reușit? Steaua ar fi luat două titluri și ar fi avut un parcurs de excepție în Europa League?
Tommy Neubert fără Reghecampf ar fi fost  necunoscut în România. Ei s-au cunoscut în Germania. În România nu era cunoscut de nimeni la momentul respectiv. Tommy a crescut în valoare alături de Reghecampf și de Steaua.

Nu împărtășesc opinia ta. Uită-te cum joacă echipa acum, nu contest calitățile actualului preparator fizic, Marian Lupu, sau știința fostului, Mateo Spadafora, însă rezultatele și jocul arată altceva! Cu el ați luat titlurile.
O echipă mare are în spate un staff mare, așa am fost și noi. Tot cu el am fost și in Arabia Saudită, și în Bulgaria! Și, cu toate astea, nu am câștigat vreun trofeu. Noi toți contribuim la succesul sau insuccesul echipei, o formație nu poate fi condusă de un singur om. Atunci, nu ar mai avea nevoie de antrenor de portari, de antrenor secund, de fizioterapeut, de medic. Ar rămâne doar preparatorul fizic!

Îți înțeleg poziția pentru că faci echipă cu Reghecampf…
Nu are vreo legătură, nu e vorba despre asta. Percepția generală e că echipa a arătat din punct de vedere fizic excepțional pentru că era Tommy. Ceea ce vreau să spun este că un campionat se câștigă în grup, iar în interviul acordat în ProSport, Tommy lasă de înțeles, subtil, că el are un merit enorm pentru performanțe. Fiecare om din staff are rolul lui bine definit. Și, așa cum am mai spus, atât meritele cât și eșecurile sunt ale grupului.

________________________________________

„Nu știu dacă vor mai lucra vreodată împreună Neubert și Reghecampf, dar știu că Laur nu e un tip ranchiunos”

Florin TENE, antrenor de portari Steaua

„Dopingul lui Tommy Neubert era TRX-ul. El l-a introdus, printre primii, în România”

Florin TENE, antrenor de portari Steaua

________________________________________

„Niță a fost afectat, dar își revine”. Ce spune despre înfrângerile cu Dinamo

Îți place cum arată echipa?
Echipa traversează o perioadă mai slabă, dar noi ne luptăm să luăm campionatul. Toate echipele pleacă acum cu șanse egale, e cel mai echilibrat final de campionat din ultimii ani.

Cum ridici moralul unui portar după ce te bate Dinamo pe unde te prinde?
Niță a fost afectat, dar își revine. Nu ne-au picat bine înfrângerile cu Dinamo, dar mergem înainte, așa e în competiție, azi sunt ei mai buni, mâine poate suntem noi. Pentru mine nu e greu să ridic moralul unui portar, nu am probleme, portarii mei au un moral foarte bun, sunt OK amândoi. Nu e greu să să lucrezi la moral dacă-ți cunoști bine meseria… Și eu am făcut multe lucruri, dar nu mă bat cu pumnul în piept.

Vă e teamă că veți fi demiși de Becali dacă veți avea un început slab de play-off?
Nu neapărat, pentru că dacă ai rezultate, ești acolo! Deocamdată nu ne-am gândit la o demitere pentru că suntem în grafic și nu avem de ce. 

„Alibec din prea multă dorință mai și greșește”

Aș vrea să vorbim puțin despre ce s-a întâmplat la Zurich, înaintea meciului.
Toți am fost la masă, ca de obicei, apoi noi, cei din staff, ne-am dus în camerele noastre. Mai departe… nu știu să se fi întâmplat ceva. E un meci care a a trecut.

Am înțeles, nu vrei să vorbești prea multe. Atunci te întreb altceva. Gigi Becali a recunoscut la sport.ro, recent, că Gabi Tamaș s-a îmbătat în cantonamentul din Antalya și și-a înjurat colegii. Ce s-a întâmplat mai exact?
Pot să-ți spun doar că Gabi Tamaș e Gabi Tamaș. Un jucător excepțional.

Cu un jucător excepțional, Steaua a avut o defensivă submediocră în acest sezon. De ce?
S-au făcut erori individuale și astea ne-au costat, dar am început să fim mai siguri, iar în celelalte compartimente progresăm de la meci la meci. Alibec e un mare plus, se pregătește bine, el are prea multă dorință. Vrea prea mult și, uneori, nu-i iese ce vrea el. Se așteaptă de la el să facă minuni și din prea multă dorință mai și greșește.

Pe Alibec îl știu de la juniori, el tot timpul protesta, ăsta e felul lui de a fi și nimic nu-l mai poate schimba acum. Faptul că poartă banderola poate reprezenta o presiune suplimetară pentru el, dar e capabil să o absoarbă

Florin TENE, antrenori de portari Steaua

500 de euro e amenda pentru un kilogram în plus la Steaua. Cine aleargă 12 kilometri într-un meci

Spune-mi dacă greșesc sau nu. Mi se pare că Gnohere are în continuare kilograme în plus.
Greșești! Se află în greutatea optimă acum. Când a venit la Steaua avea trei-patru kilograme în plus, dar regula la echipă e următaorea: cine are un kilogram în plus scoate din buzunar 500 de euro. Și nu-și mai permite nimeni asta.

Am început cu pregătire fizică, încheiem tot cu pregătire fizică. Cine e cel mai bine pregătit la acest capitol?
Dacă mă bazez pe cifre… Pintilii sau Ovidiu Popescu… ambii au alergat câte 12 kilometri și jumătate într-un meci. Și Momcilovici e tot undeva pe acolo. Dar ceea ce vreau să spun în final este că Steaua va sta foarte bine și din acest punct de vedere, iar picajul a fost influențat și de erorile individuale, dar și de câteva arbitraje foarte, foarte slabe.

O ultimă întrebare. Cum ai caracteriza în două cuvinte cele cinci adversare din play-off?
Dinamo e omogenă, Viitorul e de viitor, cu un mare antrenor pe bancă, Craiova are fluctuații, CFR e cea mai în formă echipă din Liga 1, iar Astra e valoroasă.

CV FLORIN TENE

Alexandru Florin TENE
Născut: 10.11.1968 (București)
Post: portar

În Divizia A și Cupă
Debut Div.A: 18.06.1987, Sp.Stud. – Dinamo 5-4
Debut cupă: 21.02.1990, Strungul Arad – Flacăra Moreni 2-1
1986-87: Dinamo    1/0    0/0
1988-89: Flacăra Moreni    14/0    0/0
1989-90: Flacăra Moreni    31/0    1/0
1990-91: Gloria Bistrița    33/0    1/0
1991-92: Gloria Bistrița    11/0    0/0
         Dinamo    21/0    2/0
1992-93: Dinamo    9/0    0/0
         Gloria Bistrița    16/0    5/0
1993-94: Gloria Bistrița    33/1    5/0
1994-95: Dinamo    16/0    0/0
1995-96: Dinamo    5/0    0/0
         Rapid    19/0    1/0
1996-97: Rapid    25/0    1/0
1998-99: Steaua    13/0    2/0
1999-00: Rocar    10/0    0/0
         FC Argeș-Dacia    13/0    0/0
2000-01: Dinamo    5/0    0/0
Total:    275/1    18/0

A cucerit: 1 titlu (cu Dinamo) și 2 cupe (cu Gloria Bistrița și Steaua)

  • În străinătate

1997-98: Kardemir D.Ç. Karabükspor (Turcia 1)    10    0

  • În națională

Debut: 26.08.1992, România – Mexic 2-0
Total:    6    0

  • În cupele europene

Debut: 13.09.1989, FC Porto – Flacăra Moreni 2-0
Total:    15    0
Statistică: Răzvan TOMA

 

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 07 Mar. 2017, 09:51 Actualizat: 07 Mar. 2017, 10:43 Liga 1
Pe aceeași temă
Ce au descoperit medicii din Iași în zona genitală a unei femei întrece orice imaginație
Ce au descoperit medicii din Iași în zona genitală a unei femei întrece orice imaginație
VIDEO Momentul în care un bărbat loveşte şi trage de păr o poliţistă
VIDEO Momentul în care un bărbat loveşte şi trage de păr o poliţistă
LOVITURA DURA pentru guvernul Orban! Dancila a dat ATACUL la un ministru
LOVITURA DURA pentru guvernul Orban! Dancila a dat ATACUL la un ministru
Trist. O fabrică legendară din România şi-a închis porţile după 70 de ani de activitate / Un singur contract în 2019
Trist. O fabrică legendară din România şi-a închis porţile după 70 de ani de activitate / Un singur contract în 2019
S-a aflat ce a scris in raport arbitrul Orsato!!! Dezvaluiri de ultima ora despre acuzatiile de RASISM de la Romania – Suedia
S-a aflat ce a scris in raport arbitrul Orsato!!! Dezvaluiri de ultima ora despre acuzatiile de RASISM de la Romania – ...
BOMBĂ! S-a aflat cine l-a ucis de fapt pe Răzvan Ciobanu! Date exclusive din anchetă
BOMBĂ! S-a aflat cine l-a ucis de fapt pe Răzvan Ciobanu! Date exclusive din anchetă
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
Cum arată poliţiştii torturaţi la Vâlcea.  „Romii au îndreptat pistoalele înspre ei, iar unul dintre ei ar fi apăsat şi trăgaciul“
Cum arată poliţiştii torturaţi la Vâlcea.  „Romii au îndreptat pistoalele înspre ei, iar unul dintre ei ar fi apăsat ...
Dacia revine în forţă şi dă LOVITURA care aruncă în aer Volkswagen şi Ford
Dacia revine în forţă şi dă LOVITURA care aruncă în aer Volkswagen şi Ford
Metoda SEXUALĂ revoluţionară la care nimeni nu poate rezista. Avantajele sunt uriaşe
Metoda SEXUALĂ revoluţionară la care nimeni nu poate rezista. Avantajele sunt uriaşe
BREAKING: O companie la care lucrează 17.000 de români SE PRĂBUŞEŞTE. Investitorii îşi scot RAPID banii, iar în urmă rămâne doar...
BREAKING: O companie la care lucrează 17.000 de români SE PRĂBUŞEŞTE. Investitorii îşi scot RAPID banii, iar în urmă ...
BREAKING NEWS | Se ştie numele noului selecţioner. Anunţul oficial făcut de federaţie la o zi după Spania - România 5-0
BREAKING NEWS | Se ştie numele noului selecţioner. Anunţul oficial făcut de federaţie la o zi după Spania - România 5-0
Dăncilă încasează lovitura finală! Nu mai are nicio șansă: S-au făcut jocurile
Dăncilă încasează lovitura finală! Nu mai are nicio șansă: S-au făcut jocurile
Salarii uriașe la Loteria Română. De ce vor toți să se angajeze aici
Salarii uriașe la Loteria Română. De ce vor toți să se angajeze aici
Istoria vibratorului: a fost inventat pentru a trata depresia şi anxietatea
Istoria vibratorului: a fost inventat pentru a trata depresia şi anxietatea
TRAGEDIE in SPORT! 5 fotbalisti au murit intr-un ACCIDENT CUMPLIT! Doamne, ce nenorocire...
TRAGEDIE in SPORT! 5 fotbalisti au murit intr-un ACCIDENT CUMPLIT! Doamne, ce nenorocire...
Bancul zilei | În așteptarea moldovencei
Bancul zilei | În așteptarea moldovencei
S-a lansat un nou telefon HUAWEI cu tot cu aplicaţii de la GOOGLE! Cât este de performant şi de ce are un preţ atât de MIC
S-a lansat un nou telefon HUAWEI cu tot cu aplicaţii de la GOOGLE! Cât este de performant şi de ce are un preţ atât ...
Un copil de 6 ani din Cluj a început să vorbească la grădiniţă. Peste scurt timp, educatoarea a sunat la 112 / Părinţii, condamnaţi!
Un copil de 6 ani din Cluj a început să vorbească la grădiniţă. Peste scurt timp, educatoarea a sunat la 112 / Părinţii, ...
Profeţiile lui Nostradamus pentru România: Ce se întâmplă la finalul lui 2019 în ţară
Profeţiile lui Nostradamus pentru România: Ce se întâmplă la finalul lui 2019 în ţară
Fata lui Florin Salam a spus TOT! „Eu am simțit că o să se întâmple ceva cu mama mea”
Fata lui Florin Salam a spus TOT! „Eu am simțit că o să se întâmple ceva cu mama mea”
Elena Ionescu da de pamant cu fostul sot! Artista inca sufera dupa divort. Ce a marturisit despre barbat. 'Dincolo de toate, cred că...'
Elena Ionescu da de pamant cu fostul sot! Artista inca sufera dupa divort. Ce a marturisit despre barbat. 'Dincolo de toate, ...
Andreea Antonescu a rupt tacerea! Vedeta a rabufnit dupa despartire. Ce a declarat despre iubitul tinerel: 'Adevărul este altul, cu totul altul'
Andreea Antonescu a rupt tacerea! Vedeta a rabufnit dupa despartire. Ce a declarat despre iubitul tinerel: 'Adevărul este ...
ȚEAPĂ CLASICĂ. Passat din Germania, revândut în România. Câţi KM a pierdut pe drum?
ȚEAPĂ CLASICĂ. Passat din Germania, revândut în România. Câţi KM a pierdut pe drum?
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana Vancea şi iubitul ei plin de muşchi au ajuns pe net!
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana Vancea şi iubitul ei plin de muşchi au ajuns pe net!
Dezvăluiri fără perdea: cum au ajuns să se iubească preşedintele Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen!
Dezvăluiri fără perdea: cum au ajuns să se iubească preşedintele Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen!
Mega-scandal la Chefi la Cuțite de la Antena 1! O concurentă îl acuză pe Chef Cătălin Scărlătescu de hărțuire: „S-a băgat în mine și..”
Mega-scandal la Chefi la Cuțite de la Antena 1! O concurentă îl acuză pe Chef Cătălin Scărlătescu de hărțuire: ...
Impresiile turiștilor străini despre târgul de Crăciun de la Sibiu
Impresiile turiștilor străini despre târgul de Crăciun de la Sibiu