EXCLUSIV** Hamutovski a vorbit înainte să plece din nou din România: „Steaua era mai puternică pe vremea mea”

EXCLUSIV** Hamutovski a vorbit înainte să plece din nou din România:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Fostul portar al Stelei consideră că Dinamo și Rapid nu merită să prindă un loc de Europa League în acest campionat

Vasili Hamutovski (34 de ani, foto) rămâne în memoria suporterilor steliști drept cel care se afla în poartă atunci când Steaua trecea, la penalty-uri, de Valencia. De atunci, acesta a trecut prin Rusia și Germania, iar anul trecut s-a transferat la Petrolul. Portarul a acceptat să vorbească deschis cu ProSport despre situația acestuia acolo, dar și despre Dinamo sau Rapid și situația în care se află acestea.

Pe 24 februarie 2012, Anamaria Prodan spunea: „Dacă Steaua îl va dori pe Hamutovski, el va fi portarul Stelei din nou. Își dorește să vină, ar face-o din postura de jucător liber de contract”. O lună mai târziu, semnai cu Petrolul. A existat vreo intenție de readucere a ta la Steaua sau au fost doar niște declarații aruncate în presă?
Nu m-a contactat nimeni din conducerea echipei. Eu nici măcar nu o cunosc pe Anamaria Prodan, nu știu de unde și până unde a zis ea toate astea. Când am terminat contractul cu Amkar, din Rusia, la sfârșitul lui 2011, impresarul meu mi-a spus că îmi va găsi o echipă din Germania. Așa că nu am mai prelungit contractul cu Amkar și am refuzat alte două oferte din Rusia. Așteptam Bundesliga. Nu a mai venit. Iar în martie m-am trezit fără echipă.

Petrolul a aflat de situația ta și ți-a propus un contract?
M-a sunat Vivi Răchită la începutul lui martie. Noi doi am jucat împreună la Steaua și, când a aflat că sunt liber de contract, m-a invitat pentru două luni la Petrolul. Mai erau 11 etape până la finalul campionatului, echipa era în pericol de retrogradare și a crezut că pot să îi ajut. Lucru dovedit de seria de victorii și de faptul că am reușit să rămânem în Liga I la finalul returului.

„Nu am înțeles deciziile lui Rednic, dar i le respect”

Prelungirea contractului a venit ca o consecință a salvării de la retrogradare?
Da. Mi s-a propus să mai rămân un an. Cum era să refuz? Când o echipă are parte de niște suporteri cum sunt cei ploieșteni, nu te gândești de două ori înainte să accepți. A ajutat mult și faptul că și-au propus, pentru campionatul următor, un loc de Europa League. Vrei, ca jucător profesionist, să ajungi în astfel de competiții.

Erai titular la începutul campionatului. Ce s-a întâmplat? Au fost vehiculate, prin presă, anumite conflicte cu Mircea Rednic, antrenorul de atunci al Petrolului.
Povestea e următoarea: la deplasarea de la Iași, noi am primit gol în prelungiri și meciul s-a terminat 2-2. Rednic, când a venit în vestiar, a început să țipe și să înjure jucătorii. Eu atunci m-am ridicat de pe bancă și i-am spus . În engleză. S-a supărat pe mine și mi-a dat amendă. Am pierdut postul de titular pe nedrept, dar nu-mi reproșez asta. Aș face la fel dacă ar fi să dau timpul înapoi. Am avut dreptate.

(întrerupe reporterul care se pregătea să îi pună o altă întrebare)

Scuză-mă, mai vreau să spun ceva. Rednic l-a băgat titular pe Bornescu cu Dinamo. Am pierdut cu 2-1 atunci. Următorul meci, la Cluj, cu CFR, m-a titularizat pe mine. S-a terminat 2-2 meciul ăla. CFR a avut multe ocazii, a dominat, am scos multe mingi de gol, ba chiar am apărat și un penalty. Etapa următoare, cu Pandurii… eu pe bancă. De ce? Nu știu. Au fost, până la urmă, alegerile lui. Sunt profesionist, i le-am acceptat, dar nu i le-am înțeles.

„Cei de la Petrolul nu au cuvânt”

În mai puțin de o lună ți se încheie contractul cu Petrolul. Îl prelungești sau pleci?
Nu. Nu vreau să îl mai prelungesc. Decizia mea e legată strict de conducători. Dacă ar fi fost să mi-o bazez pe altceva, să zicem suporteri, aș fi rămas o viață aici. Pe mine mă deranjează atunci când oamenii nu se țin de cuvânt. Anul trecut, în retur, mi-au zis că sunt probleme financiare. Așa că am renunțat la o parte din banii precizați în anumite clauze, urmând ca atunci când clubul își revine, să îi primesc înapoi. A trecut o lună, au trecut două și nimic. Au trecut și alte cinci. Conducătorii fac imagine unui club în afara terenului. Nu e normal să nu fie capabili să-și ducă până la capăt o promisiune. Plec din cauza lor.

Cât timp îți mai propui să joci?
(râde) Cât o să mă mai țină corpul. Am norocul că, atunci când vine vorba de portari, cluburile nu se uită la buletin. Valoarea, calitatea, experiența. Asta contează. Știu multe exemple de portari care s-au retras abia la 42 de ani. Nu vreau asta, dar trei, patru ani tot o să mai apăr.

Ce o să faci după?
Știu ce nu vreau să fac: să fiu antrenor sau impresar. Pentru prima mi se pare că trebuie să ai o anumită chemare. Pe a doua o găsesc un business murdar. Înainte, un impresar trebuia să îi găsească o echipă bună jucătorului pe care îl reprezenta. Acum, mulți sunt mână în mână cu anumiți conducători de cluburi și nu-l mai pun pe primul plan pe jucător, ci mai degrabă își văd de propriile interese. În România mi se pare că murdăria asta a luat amploare.

(întrerupe din nou reporterul ProSport)

Cel mai probabil o să devin antrenor de portari. Dar de copii. Mi se pare că așa o să pot să fac o diferență. Pentru că, atunci când ai 18-19 ani și faci pasul către o echipă mare, dar tu nu ai școala de portari, o să îți fie greu să-ți îndrepți anumite probleme. Indiferent cât de bun ești sau cât de talentat.

„Tătărușanu iese destul de rău pe centrări”

Cu ce foști colegi de la Steaua mai ții legătura?
M-am întâlnit cu Ghionea etapa trecută și am vorbit. Nu îl mai văzusem de o grămadă de timp. Nu am păstrat vreo legătură specială. Mai dau de câte unul când avem meciuri în campionat. A existat chiar și un moment ciudat în turul campionatului ăstuia, când am întâlnit-o pe Steaua. Nu știam niciun jucător de acolo. Toți pe care îi cunoșteam fie au plecat, fie s-au retras. Mă uitam după vreo față cunoscută și nimic. N-am găsit-o.

În campionatul ăsta a fost Steaua prea puternică sau au fost restul echipelor prea slabe?
Și așa, și așa. Anul ăsta multe cluburi au avut probleme financiare. S-au concentrat pe alte aspecte, fotbalul a căzut pe locul doi. Când eram eu la Steaua, campionatul a fost mai tare. Acum, nu prea mai e. Păi înainte, Dinamo și Rapid luptau până în ultima etapă pentru un loc bun. Acum, niciuna dintre ele nu merită să fie în Europa League. Nici nu cred că vor ocupa, la final, un loc care să le permită asta.

E Tătărușanu un portar bun sau nu? Părerile sunt împărțite când vine vorba de el.
Din punctul  meu de vedere, e un portar bun. Are viitor și chiar îi doresc multă baftă. Are anumite probleme, nu iese tocmai bine pe centrări, dar a crescut mult și sunt sigur că o să poată să-și îndrepte problema asta. Eu îl văd pe el jucând la o echipă importantă din Europa.

Cum comentezi situația Rapidului? Cum ar arăta Liga I fără ea?
Campionatul României nu are multe echipe cu nume. Ar fi Steaua, Dinamo și Rapid. Situația este, așadar, ciudată. Și deloc în regulă. Ar trebui să fie păstrate astfel de echipe, nu retrogradate în anonimat. Îmi pare rău și de suporterii ei. După cei ai Petrolului, mi se par fabuloși.

De blaturi în România ai auzit? Ai participat la vreunul?
Am citit în ziar de multe dintre ele. Eu le sunt recunoscător părinților că m-au învățat ce e bine și ce e rău. Tocmai de asta cred că mai bine nu intri în teren decât să participi la o asemenea prostie.

Știu că e greu pentru Cosmin (n.r. – Contra) să schimbe ceva la echipă. Are rezultate bune, nu o să riște să-l scoată pe Bornescu din poartă. Îmi știu valoarea, vreau să plec la o echipă unde să fiu titular
Vasili HAMUTOVSKI, portar Petrolul Ploiești

Prima întâlnire cu Steaua, în calitate de adversar al ei, am simțit-o direct la inimă. Mă încălzeam și suporterii m-au chemat să-i salut, mi-au scandat numele. Nu pot să descriu sentimentul pe care l-am avut atunci
Vasili HAMUTOVSKI, portar Petrolul Ploiești

Nu Steaua rămâne vârful meu de carieră. A fost o perioadă frumoasă, dar atât. M-am simțit cu adevărat un jucător important atunci când am evoluat în Germania (n.r. – Augsburg, 2.Bundesliga, 2008-2010)
Vasili HAMUTOVSKI, portar Petrolul Ploiești

28 de apariții în tricoul naționalei Belarusului are Vasili Hamutovski

50 de meciuri a apărat portarul pentru Steaua, în perioada 2003-2006

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…