EXCLUSIV | Ema Dolha şi marea problemă a tinerilor fotbalişti români: "La Bistriţa era noapte, dar noi continuam să ne antrenăm la lumina unei fabrici. Acum...". Mentalitatea care trebuie schimbată urgent

3 sep 2018 3805 afişări Liga 1
EXCLUSIV | Ema Dolha şi marea problemă a tinerilor fotbalişti români: "La Bistriţa era noapte, dar noi continuam să ne antrenăm la lumina unei fabrici. Acum...". Mentalitatea care trebuie schimbată urgent
  • Emilian Dolha (39 de ani), actual antrenor de portari, şi-a prezentat, în cadrul emisiunii ProSport LIVE, percepţia despre felul în care unii fotbalişti români aleg, în prezent, să-şi petreacă timpul liber după antrenamente.

Fostul goalkeeper de la Rapid şi Dinamo consideră că mai mulţi jucători tineri plini de calităţi pedalează în gol în carieră şi din cauza modului superficial cu care-şi tratează meseria. Într-un tablou mai larg care înfăţişează regresul sau felul în care bat pasul pe loc o serie de talente ale României, cel mai bun portar din Polonia din 2006 pune în cap de listă, drept principală explicaţie, superficialitatea pe care aceştia o afişează în pregătire. Pe scurt, foarte puţini sportivi de azi aleg să-şi rupă o bucăţică din timpul liber pentru a mai investi tot în ei. 

"Înainte de anii 2000 nu exista internet, nu exista nimic. Nu existau telefoane mobile, aveam dorinţa, tot timpul, de a ne antrena, de a munci foarte, foarte mult. Ţin minte că la Bistriţa eram o generaţie destul de ok şi ne antrenam la lumina de la fabrica de electrică. Deci era noapte şi noi continuam să ne antrenăm", face Dolha o incursiune prin oraşul în care a debutat în primul eşalon. "Acum, ei termină antrenamentul şi sunt pe telefoanele mobile. În secunda doi sunt pe telefoanele mobile, pe Instagram, pe Facebook. Au alte preocupări", mai spune, zâmbind la cutie, Ema Dolha, ultima dată antrenor de portari la Sepsi Sfântu Gheorghe.

Singurul portar român care a evoluat în campiontul Rusiei consideră că automulţumirea e o boală gravă a sportivului român. Una care macină şi distruge. Una care taie orice elan de dezvoltare profesională. Iar când în context intervin factori care-l pot destabiliza din punct de vedere emoţional pe fotbalist, căderea survine firesc.

"Trebuie să faci o mişcare de un milion de ori la antrenamente pentru a spera că-ţi iese în meci"

"Dacă nu eşti preocupat şi dedicat meseriei acesteia, sută la sută, în fiecare zi,  nu se poate! Nu se poate să spui că m-am antrenat azi bine şi mâine nu. Tu trebuie să faci o mişcare de un milion de ori la antrenament ca să speri că la meci îţi iese, pentru că la meci e invers, spaţiile se dilată sau se comprimă, exact invers de ce ai tu nevoie şi atunci intervine presiunea, factorii, publicul, presa, patronul şi aşa mai departe. O presiune artificială, care ţi-e indusă, dar aceasta este societatea în care trăim", conchide Dolha, referindu-se subtil atât la eroarea lui Andrei Vlad, portarul FCSB-ului, în meciul cu Rapid Viena, de joi, 2-1, cât şi la scăderea încrederii unor jucători care nu rezistă cazanului de presiune exercitat de finanţatorii care pretind că ştiu la centimă toate secretele oricărui post dintr-un prim 11.

Născut pe 3 noiembrie 1979, Dolha (1,96 m) a jucat la Gloria Bistriţa (1996-1999), Rapid (2000-2006), Wisla Cracovia (2006-2007), Lech Poznan (2007-2008), Dinamo (2008-2011), Fakel Voronesh (2011-2012), Gloria Bistriţa (2012-2013) şi U Cluj (2013-2015). A îmbrăcat tricoul naţionalei de două ori. A fost campion cu Rapid în 2003 şi câştigător al Cupei cu trupa din Giuleşti în 2002 şi 2006. În 2002 şi 2003 a cucerit cu gruparea lui Mircea Rednic Supercupa României.


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.