EXCLUSIV | Cum i s-a impus de către conducere lui Ionuț Chirilă să-l introducă la ASA pe fiul directorului executiv. Cazul „Petriș 2”. „Chirilă a avut coloană vertebrală! Lucra chestii moderne la antrenamente”

Autor: Dan Mirea Publicat: 23 Apr. 2017, 10:48 Actualizat: 24 Apr. 2017, 16:31 Liga 1

Ionuț Chirilă a fost îndepărtat de la ASA Târgu Mureș, după doar 12 zile de la numirea sa în funcția de antrenor principal. În locul său a fost numit Ionel Ganea, care va conduce până la finalul sezonului destinul echipei, care pare condamnată la retrogradarea în Liga 2, fiind pe ultimul loc în play-out, cu 11 puncte.

  • Fostul antrenor de la Concordia și ASA Târgu Mureș nu a putut fi contactat de ProSport

Omul care i-a lansat în fotbalul mare pe Lucian Sânmărtean, Paul Codrea Florentin Petre, Tararache, Voicu, regretații Hâldan și Cezar Dinu, Mitea, Marica, D. Niculae, Bratu, Raț și Mărgăritescu a încercat să-și implementeze flosofia despre fotbalul modern și la Târgu Mureș. Identificarea tinerilor cu potențial imens de creștere, oferirea unor bilete de încredere acestora și reinventarea unor jucători cu pedigree au reprezentat câteva rânduri dintr-o mai consistentă „to do list”. Iar CV-ul bogat care includea fiecare etapă de antrenorat de la juniori, echipă națională de juniori, două reprezentative de tineret – un must have pe care puțini antrenori români îl au azi, și modul în care a reconfigurat traseul Concordiei Chiajna în trecut cu jucători care evoluează acum la Viitorul (Purece, Râmniceanu, Roșu) sau Astra (Florea) și implementarea unui fotbal spectacol la trupa ilfoveană – revelația campionatului în sezonul 2013-2014 – îi alimenta cu ambiție pe șefii din Ardeal.

Cu o viziune modernă despre fotbalul actual, fiul fostului mare gazetar Ioan Chirilă și-a apropiat jucătorii și s-a făcut înțeles, însă până la urmă  a plecat cu scandal de la ASA Târgu Mureș, iar oficialii echipei i-au propus un joc pe care tehnicianul nu l-a acceptat, susțin sursele ProSport.

Astfel, la Târgu Mureș a avut loc în mandatul fostului fotbalist de la Victoria un nou epidod „Petriș” din perioada Ilie Stan, de această dată rolul jucându-l Cătălin Cherteș, directorul general de la ASA. Prin declarațiile unor jucători de la ASA, ProSport vă oferă tușele care lipseau dintr-un tablou prezentat de Ionuț Chirilă într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută.


„E un cerc la ASA pe care nu poți să-l schimbi, până nu reîncepe totul de la zero. E totul numai pe pile și pe relații

Sursele contactate de ProSport susțin să totul a fost miere și lapte, la ASA Târgu Mureș, până la meciul din campionat cu FC Botoșani, din data de 31 martie, atunci când Chirilă nu a ascultat de oficiali: „Atitudinea față de Chirilă s-a schimbat după meciul cu Botoșani. Jucătorilor cu influență din vestiar li s-a impus acest lucru, fară ca mai apoi ceilalți să-i urmeze. E un cerc la ASA pe care nu poți să-l schimbi, până nu reîncepe totul de la zero. E totul numai pe pile și pe relații„, spune un jucător de la ASA, sub protecția anonimatului.

INFO În anul 1996, Ionuț Chirilă urma să antreneze Dinamo, o echipă cu Tararache, Petre, Hâldan, Cezar Dinu, Voicu, Lică, Popistașu, jucători pe care el îl crescuse și îi lansase la juniorii din Ștefan cel Mare, însă conducătorii i-au trântit ușa în nas. A fost chemat de la naționala de juniori, însă a fost pus doar secundul lui Marian Bondrea. După ani, lui Stramaccioni i s-a dat Interul de către Moratti după ce antrenase doar două grupe de juniori la Roma.

„Conducătorii au dat telefoane să întrebe de ce copilul nu e pe bancă? De atunci a început tot”

Ce le-a perturbat liniștea oficialilor ardeleni? Fidel metodelor sale, antrenorul care a calificat naționala de juniori la Campionatul European din Austria 1996 a marșat doar pe cei mai valoroși fotbaliști la acel moment. Nu a ascultat ce i s-a picurat în ureche și, pentru asamblarea unei echipe competitive, a mizat pe un nucleu cu șanse mari de reușită. Sursa ProSport evidențiază un moment în care Chirilă a arătat că nu are coloana vertebrală din carton.

„Ce se întâmplă acolo!? Trebuie să fie în lot băieții care au părinți cu bani! La meciul cu Botoșani (n.r. – 2-0), aici e cea mai mare problemă. La Botoșani am mers 20 de jucători și între ăștia era și băiatul domnului Cherteș (n.r. – director general). Pe foaia de joc Carlos Cherteș nu era trecut. Când conducătorii au văzut foaia de joc, au dat telefoane să întrebe de ce copilul nu e pe bancă? De atunci a început tot.

Chiar Carlos mi-a spus că foarte nervoși au plecat conducătorii de la stadion. Carlos Cherteș rămâne în continuare în echipă, pentru că trebuie să-și facă CV-ul. Tatăl lui știe că nu mai există continuitate după ce echipa va pica în Liga 2, așa că băiatul trebuie să aibă jocuri pe bancă, pentru că la 17 ani totuși dă bine să fii în lot la o echipă din Liga 1″. 

„Carlos Cherteș e un jucător foarte lent, de asta probabil că nu a jucat în mandatul lui Ionuț Chirilă”

Un fost fotbalist de la ASA, sub protecția anonimatului


„Chirilă lucra niște chestii moderne. Orice făcea… mingea trebuia să fie la picior, multe pase, mi s-a părut un antrenor modern”

Iureșul oficialilor a continuat după meciul de la Botoșani, iar din acel moment s-a produs ruptura dintre conducere și Ionuț Chirilă. De această dată, directivele s-au mutat din direcția lui Chirilă spre cei mai influenți jucători ai vestiarului: „Păcat, a fost un om cu coloană vertebrală la ASA Târgu Mureș, nu le-a făcut jocurile celor din conducere și a fost dat afară. Chirilă mi se părea că lucra niște chestii moderne: trasee și automatisme de joc în condiții de adversitate și spații mici, rapiditate și multă tacticizare. Nu se axa pe chestii vechi. Orice făcea… mingea trebuia să fie la picior, multe pase, mi s-a părut un antrenor modern. Tot timpul era intensitate. El, dacă ar fi lăsat în pace… Chirilă e un om cu coloană vertebrală, iar la Târgu Mureș nu știu dacă a mai fost vreunul așa. Cine nu ascultă de oficiali, nu are viață lungă. Absolut e așa. Și de asta nici mulți antrenori nu rezistă. În plus, unul dintre colegii mei a fost scos din lot fără să-l vadă Ganea”, spune un alt fotbalist din lotul ASA.


La câteva zile după plecarea de la Târgu Mureș, Ionuț Chirilă susținea o conferință de presă în care sublinia momentele cheie ale unei perioade cu un traseu de Montagne Russe.  „Am intrat într-un record de Guinness Book. Sunt unul dintre puținii antrenori care au fost demiși după doar 12 zile. Când m-a sunat domnul Maior să preiau ASA i-am spus un singur lucru: «Ca să construiești un joc consistent, o echipă puternică, ai nevoie de minimum 6 luni. Cine spune că poate construi mai repede, minte”.

Tehnicianul bucureștean știa ce armură trebuie să poarte pentru a bloca săgețile venite din interior la ASA, și din partea conducătorilor, dar și din partea unor fotbaliști care din frustrarea generată de pierderea locului de titular, deschideau sezonul la glume ieftine, de internat.  „Mi-am asumat responsabilitatea să vin la Târgu Mureș, în condițiile în care campania de transferuri era închisă, nu eu am făcut pregătirea, nu eu am ales jucătorii, nu am putut să fac selecție. Am acceptat, probabil după multe alte refuzuri, ale altor antrenori, să preiau o echipă pe ultimul loc, în insolvență, la un pas de faliment. Este ușor, în această meserie, să spui că ai nevoie de 9 jucători, să te dea afară în 6 luni, după care să vină alt antrenor și să ceară alți 9-10.
 I-am spus lui Claudiu Maior: «Ești sigur că vrei să faci asta cu mine? Nu mă chema dacă nu ești sigur». Mi-a spus: «Ionuț, nimeni nu se va atinge de tine 2 luni și jumătate.»

Metoda pumnului în gură aplicată la Târgu Mureș n-a fost patentată de ieri de azi. Schema pe care se bazează șefii din Ardeal e una veche. A fost simțită chiar pe pielea lui chiar de unul dintre cei mai în formă jucători români din Liga 1. Sergiu Hanca, unul dintre jucătorii de bază ai lui Cosmin Contra, la Dinamo, și omul care a dat cele mai multe pase de gol în actualul sezon al Ligii 1, a petrecut patru ani la ASA Târgu Mureș, iar „boom-ul” pe care acesta l-a înregistrat în carieră s-ar fi putut petrece mai devreme, dar interesele au primat în jurul echipei. Hanca juca rezervă și la Dinamo e unul dintre cei mai buni. Îl băgau și îi spuneau: „Ai jucat ca o cizmă”. Eu cu tatăl lui Hanca suntem foarte buni prieteni. Iar tatăl lui Hanca și Maior sunt prieteni dintr-un cerc foarte mare. Îi spunea lui Maior: „Hai, bagă-l și pe el, pentru că merită”. Iar Sergiu juca într-un meci, o făcea foarte bine, iar Maior îi reproșa că uite ce face, că a jucat slab, că a spus taică-tu să te bag în meci și ești cizmă. Îl băga forțat doar dacă îi zicea tatăl lui Hanca”, susține o altă sursă ProSport.

Episodul în care a fost implicat Ionuț Chirilă în 12 zile și metodele de lucru ale oficialilor din Târgu Mureș vorbesc despre fața ascunsă a fotbalului românesc. O față urâtă, una în care disprețul arătat de conducători față de oamenii cu care lucrează, sub pretextul că-și plătesc antrenorul și jucătorii!, arată nu numai lipsă de profesionalism și necunoașterea realităților actuale din fotbalul modern, ci și o lipsă crasă de respect și trăsături de caracter îndoielnice.

Autor: Dan Mirea Publicat: 23 Apr. 2017, 10:48 Actualizat: 24 Apr. 2017, 16:31 Liga 1
Pe aceeași temă
TOP 30 - Cele mai CRĂCĂNATE vedete din România. S-a văzut TOT
TOP 30 - Cele mai CRĂCĂNATE vedete din România. S-a văzut TOT
„Regina a murit“: mesajul distribuit ca o glumă care s-a dovedit unul cât se poate de serios
„Regina a murit“: mesajul distribuit ca o glumă care s-a dovedit unul cât se poate de serios
INCREDIBIL! Ce s-a gasit in BUNCARUL SECRET al lui Ceausescu! Descoperirea care a UIMIT Romania
INCREDIBIL! Ce s-a gasit in BUNCARUL SECRET al lui Ceausescu! Descoperirea care a UIMIT Romania
Ludovic Orban a eliberat din funcţia de consilier de stat o fină a lui Liviu Dragnea
Ludovic Orban a eliberat din funcţia de consilier de stat o fină a lui Liviu Dragnea
Il mai tineti minte pe Dayro Moreno? Becali a crezut ca a dat lovitura cu el, dar nu a convins! A ajuns la 34 de ani si poate prinde transferul carierei! Ce echipa il vrea
Il mai tineti minte pe Dayro Moreno? Becali a crezut ca a dat lovitura cu el, dar nu a convins! A ajuns la 34 de ani si poate ...
Cum fac amor sârboaicele. Orice bărbat înnebunește! Practica sexuală care șochează!
Cum fac amor sârboaicele. Orice bărbat înnebunește! Practica sexuală care șochează!
A luat LA TEST un Audi de peste 70.000 de euro și l-a făcut DAUNĂ TOTALĂ. Cine se afla la volan?
A luat LA TEST un Audi de peste 70.000 de euro și l-a făcut DAUNĂ TOTALĂ. Cine se afla la volan?
Corina Creţu, dezvăluiri despre cum controla Dragnea guvernul în 2017. „Mi-a spus: «Trebuie să vorbesc cu Liviu»“
Corina Creţu, dezvăluiri despre cum controla Dragnea guvernul în 2017. „Mi-a spus: «Trebuie să vorbesc cu Liviu»“
Veste TRISTĂ: Încă un mare actor a MURIT. DOLIU în lumea artistică. Era unul dintre cei mai îndrăgiţi
Veste TRISTĂ: Încă un mare actor a MURIT. DOLIU în lumea artistică. Era unul dintre cei mai îndrăgiţi
Este SUPERBA Scarlett Johansson călătoare în TIMP? IMAGINILE care au provocat controverse puternice
Este SUPERBA Scarlett Johansson călătoare în TIMP? IMAGINILE care au provocat controverse puternice
S-a terminat cu petrecerile la bloc, muzica tare sau vecinii gălăgioşi: Amenzile cresc la MII DE EURO, iar cei care deranjează primesc sute de ore de muncă în folosul comunităţii
S-a terminat cu petrecerile la bloc, muzica tare sau vecinii gălăgioşi: Amenzile cresc la MII DE EURO, iar cei care deranjează ...
Se face transferul. Ionuţ Radu pleacă de la Genoa:
Se face transferul. Ionuţ Radu pleacă de la Genoa: "Antrenorul îl urmărea de foarte mult timp"
Adevărul despre slănina de porc! Doctorii spun cât este de periculoasă, de fapt
Adevărul despre slănina de porc! Doctorii spun cât este de periculoasă, de fapt
Cu câți bărbați s-a culcat Bianca Drăgușanu, de când a devenit celebră
Cu câți bărbați s-a culcat Bianca Drăgușanu, de când a devenit celebră
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
SOCANT! Ce s-a intamplat la inmormantarea bunicii lui Lazarus! Oamenii au fost de-a dreptul ULUITI...
SOCANT! Ce s-a intamplat la inmormantarea bunicii lui Lazarus! Oamenii au fost de-a dreptul ULUITI...
Alexandra și Luiza, găsite:
Alexandra și Luiza, găsite: "Sunt la mine" BOMBĂ în cazul Caracal
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui şofer s-a viralizat [VIDEO]
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui ...
Patru bărbaţi acuzaţi de viol în grup şi crimă, ucişi de poliţie „în timpul reconstituirii”. Localnicii au sărbătorit moartea lor cu focuri de artificii
Patru bărbaţi acuzaţi de viol în grup şi crimă, ucişi de poliţie „în timpul reconstituirii”. Localnicii au sărbătorit ...
Carmen Harra, anunţ-şoc după ce „a dat” preşedintele României: „E mai aproape decât credeam! Va fi măcel!”
Carmen Harra, anunţ-şoc după ce „a dat” preşedintele României: „E mai aproape decât credeam! Va fi măcel!”
Mercur în Săgetător! Vin ZILE GRELE pentru 3 zodii
Mercur în Săgetător! Vin ZILE GRELE pentru 3 zodii
A fost considerată cea mai sexy femeie din lume, dar astăzi a ajuns de nerecunoscut. Și-a distrus fața cu operațiile estetice
A fost considerată cea mai sexy femeie din lume, dar astăzi a ajuns de nerecunoscut. Și-a distrus fața cu operațiile ...
SOC! A fost surprins de mana cu o alta femeie, iar acum a facut primele declaratii! Mesajul public catre sotia sa a facut inconjurul internetului
SOC! A fost surprins de mana cu o alta femeie, iar acum a facut primele declaratii! Mesajul public catre sotia sa a facut ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci. Ce se întâmplă în timp ce ele sunt pe teren a UIMIT pe toată lumea - VIDEO
Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci. Ce se întâmplă în timp ce ele sunt pe teren a UIMIT pe toată lumea - VIDEO
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. Transformarea e DRAMATICĂ
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. ...
Anamaria Ferentz, accident groaznic de mașină, în America! Ce se întâmplă acum cu vedeta
Anamaria Ferentz, accident groaznic de mașină, în America! Ce se întâmplă acum cu vedeta
Horoscop Zodia Pești 9 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Pești 9 Decembrie 2019
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie