EXCLUSIV | Adevăratul motiv pentru care Albin nu a mai ajuns la antrenament şi a fost dat afară de Dinamo: "Arăta ca Doroftei după meciul cu Balbi"

18 aug 2017 45704 afişări Liga 1
EXCLUSIV | Adevăratul motiv pentru care Albin nu a mai ajuns la antrenament şi a fost dat afară de Dinamo: "Arăta ca Doroftei după meciul cu Balbi"
  • Prietenul la nevoie se cunoaşte. Nu şi în fotbal. Nu întotdeauna. Cosmin Contra i-a pus amicului Juan Albin sub crampoane gazonul pe care uruguayanul şi-ar fi recâştigat prestanţa. A avut aşteptări de la el, dar sud-americanul i-a întors spatele prin tot ce a făcut timp de o lună
  • ProSport vă spune ce se ascunde în spatele deciziei oficialilor de la Dinamo de a se despărţi de Juan Albin după numai o lună.
  • O sursă bine informată povesteşte pentru ProSport cum arăta mijlocaşul uruguayan în ziua în care nu s-a prezentat la antrenament, decizie care l-a înfuriat pe antrenorul Cosmin Contra

Ruptura dintre Dinamo şi uruguayanul Juan Albin s-a produs în două mişcări şi trei secunde, iar rapiditatea cu care s-a petrecut totul a iscat semne de întrebare asupra acurateţii cu care au fost prezentate faptele. Sub paravanul inadaptării fizice a mijlocaşului şi a imposibilităţii găsirii unui confort psihic, Cosmin Contra (într-o conferinţă de presă) şi Ionel Dănciulescu (aseară, în emisiunea lui Radu Naum de la Digisport) au mai marşat pe ideea renunţării bruşte la sud-american şi din cauza unui act de indisciplină: absenţa de la o şedinţă de antrenament. Lipsa uruguayanului de la Săftica a fost cauzată însă de un incident care nu i-a permis să dea nas în nas cu stafful "câinilor" şi cu colegii lui.

Ce a spus Contra la conferinţa de presă

"Acum două seri mi-a trimis un mesaj că este obosit psihic şi fizic, că nu poate da randamentul pe care îl aştept de la el şi că are nişte probleme familiale care îl împiedică să dea randament maxim. I-am zis să se liniştească şi să meargă a doua zi la antrenament. Nu s-a dus la antrenament şi acesta a fost un factor care m-a făcut să iau decizia să ne despărţim de Juan Albin. În secunda doi am vorbit cu Adi Mutu şi i-am transmis decizia mea. Pentru că, indiferent dacă îmi doresc sau nu un jucător, nimeni nu este mai presus de club. L-am înţeles pe Albin, dar indisciplina la mine nu există, indiferent de nume şi de statutul pe care poate să-l aibă. Şi am decis împreună cu conducerea şi cu Albin că e mai bine să ne despărţim. Este o deziluzie, dar în acelaşi timp toţi suntem oameni şi avem probleme personale. El a ales să-mi spună având această relaţie cu mine, pentru că nu ştiam. Gândul lui era să plece la familie. Decizia este definitivă".

Ce a spus Dănciulescu

"Am avut speranţe mari când l-am adus. Trebuie să recunoaştem că este un eşec al nostru, am crezut că putem să-l facem la fel de bun ca în perioada de la Petrolul. A venit nepregătit, cu kilograme în plus. Am crezut până în ultima clipă că se poate face ceva cu el, dar nu a fost aşa. Nu a fost vorba de o problemă extrasportivă, s-ar fi aflat dacă era vorba de aşa ceva. Pe Cosmin l-a deranjat faptul că au vorbit prin mesaje, iar Albin a transmis că are probleme, că nu se poate adapta. Cosmin aştepta să aibă o discuţie cu jucătorul, dar el nu a venit la întâlnire. Asta l-a deranjat enorm pe antrenor", a declarat Dănciulescu la Digisport.

Dinamoviştii şi-au făcut şi mea culpa pentru eşecul din privinţa readucerii fostului jucător din Primera la parametri normali ai unui fotbalist profesionist. Şi acest aspect a făcut parte din construcţia unei ieşiri din scenă elegante. Prieteni de mulţi ani, Contra şi Albin au ales să meargă pe un gentlemen-agreement. Antrenorul a mutat corect, şi-a asumat o parte din vină şi a format un speech cu argumente solide pentru ca fostul său coechipier din Primera şi elev de la Petrolul şi Dinamo să nu iasă pe uşa din dos, iar stângaciul cu execuţii fine nu a avut nicio pretenţie financiară.

Întrebările logice care se pun dacă versiunea ar fi fost sută la sută cea prezentată de Dinamo

1. De ce nu i s-a mai acordat niciun bilet de favoare unui fotbalist care şi-a pierdut doar condiţia fizică, nu şi calităţile tehnice. Răbdarea e o virtute pe care Contra o deţine, iar antrenorul dinamovist a demonstrat în trecut că deţine capacitatea de a repune pe linia de plutire fotbalişti care pluteau în derivă. Fotbalişti de talia uruguayanului nu cresc în copaci, iar şansele ca echipa din Ştefan cel Mare să mai convingă un jucător cu un bagaj tehnic asemănător devin infime.

2. Dacă Albin a călcat pe bec şi alarma ceasului nu i-a dat deşteptarea să se dea jos din patul Hotelului Rin din Otopeni pentru a merge la şedinţa de pregătire din Săfica, de ce nu i s-a dat un firesc ultim avertisment sau de ce n-a fost cocoşat de şefi cu o amendă grea? "Albin e cel mai valoros fotbalist străin care a jucat în România", spunea anul trecut Adrian Mutu, la Digisport Matinal - emisiunea lui Dan Filoti

Scânteia care a aprins în realitate butoiul de pulbere este alta. Juan Albin nu s-a prezentat la antrenamentul formaţiei Dinamo din dimineaţa zilei de miercuri din motive lesne de înţeles. Povesteşte pentru ProSport o sursă bine informată. "Şi în interiorul hotelului, dar şi în parcarea hotelului RIN din Otopeni, Albin a purtat numai ochelari de soare în cursul zilei de miercuri. Ochelarii i-a purtat pentru a masca o vânătaie din dreptul ochiului drept. Ochelarii nu-i puteau ascunde şi buza umflată pe care o avea. Avusese o noapte de pomină". Pentru a nu fi luat la întrebări de staff şi pentru a nu încasa ironiile colegilor, Albin a preferat să spună pas antrenamentului şi să poarte o discuţie bărbătească, faţă-n faţă cu prietenul său, Cosmin Contra. Ce se întâmplase de fapt? "Albin a mers într-un club din centrul Bucureştiului şi a încasat-o. Urmele unui contact mai dur i-au rămas pe faţă. Şi nu s-a aflat la prima ieşire de acest gen. Arăta ca Doroftei după meciul cu Balbi", dezvăluie pentru ProSport un om apropiat al clubului Dinamo.

Odată ajunsă informaţia la urechile lui Contra, fostul fundaş al naţionalei a luat foc. Cu un gust sălciu rămas după actul de indisciplină al elevului său, Contra şi apropiaţii săi au recurs la un demers logic pentru a redresa situaţia. Au pus la cale despărţirea pe cale amiabilă din care nu ar fi avut nimeni de suferit. Nici Dinamo, care renunţă în mijlocul campionatului la un un fotbalist exponenţial, nici Albin care îşi va căuta împlinirea la o nouă echipă. Contra i-a întins o mână unui fotbalist de clasă, însă uruguayanul a tratat cu dispreţ gestul fostului său coleg prin tot ce a făcut în cele 31 de zile de şedere în România.

Fotbalist cu mult peste media străinilor sosiţi în România, Albin se înscrie în clubul jucătorilor valoroşi cu înclinaţie spre autodistrugere precum Wesley, Costly, Nikolic sau Ricardo Gomes.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.