"Era nevoie de bun simţ ca Vaslui să meargă mai departe". Fostul jucător al moldovenilor, Nuno Viveiros, descrie ultimele luni petrecute în România şi situaţia incertă în care se află vasluienii

17 mai 2014 2129 afişări Liga 1
"Era nevoie de bun simţ ca Vaslui să meargă mai departe". Fostul jucător al moldovenilor, Nuno Viveiros, descrie ultimele luni petrecute în România şi situaţia incertă în care se află vasluienii
  • FC Vaslui a rămas fără licenţă şi, uşor – uşor, şi fără titularii cu ajutorul cărora moldovenii au reuşit să se menţină în prima jumătate a clasamentului, şi chiar să se claseze, la un moment dat, şi pe loc de Europa League.
  • Nuno Viveiros (30 ani) face parte din jucătorii care s-au despărţit deja de “galben-verzi”, după ce şi-a reziliat unilateral contractul cu Vaslui. Lusitanul descrie ultimele luni petrecute în România, dar şi atmosfera care se crease în jurul echipei.

Nuno, cum te simţi după tot ce s-a întâmplat la FC Vaslui?

(oftează) Sunt trist. Îmi pare rău pentru că toţi am muncit foarte mult în acest sezon. Îmi pare rău că nu putem să ne bucurăm de munca noastră şi de locul pe care urma să terminăm, dar mai ales pentru că ne-am chinuit gratis. Şi când spun gratis, mă refer de la salarii până la cele mai mici condiţii de organizare a unui meci.

Recent ţi-ai reziliat contractul unilateral...
Da. N-aş fi făcut-o. Am vrut să termin acest sezon, chiar dacă ştiam toţi jucătorii că nu am primit licenţa şi că nu vom mai juca în Liga I. Am ajuns, însă, într-un punct în care nu se mai vedea nicio luminiţă la capătul acestui tunel. Antrenamentele nu se mai puteau numi aşa, organizarea jocurilor era aproape imposibilă, inclusiv să mâncăm ne era greu pentru că peste tot erau datorii de plătit. Aşa că am decis să mă despart de Vaslui.

De ce crezi că ar fi fost necesar pentru ca FC Vaslui să nu treacă prin aceste momente?
De bun simţ. E prima condiţie pentru un club care are pretenţii de Europa. Noi am fost victimele unui război care nu ne aparţinea. Porumboiu şi Damian trebuiau să lase deoparte orgoliile şi să găsească o cale de mijloc pentru a scoate echipa la mal. Noi ne-am făcut datoria cu vârf şi îndesat şi asta se vede şi din poziţia pe care terminăm acest sezon.

E cu atât mai dureros acest final cu cât echipa a luptat pentru un loc de Europa League?
Exact. Dacă n-ar fi apărut aceste probleme, cu salariile, cu licenţa, să fiţi siguri că am fi terminat pe poziţia pentru Europa. Este frustrant să ştii că ai muncit, că te-ai dăruit, iar ei nici măcar un minimum de salarii n-au vrut să ţi-l plătească. Ştim cu toţii că, în România, să ai două – trei luni de întârziere e ceva normal şi puteam să înţelegem, însă  noi aveam cel puţin opt de restanţe, chiar şi zece, iar incertitudinea era pe zi ce trece mai mare. Ne uitam în jurul nostru şi nu vedeam pe nimeni care să ne răspundă la vreo întrebare. E ceva incredibil şi de neacceptat. Tocmai de aceea am zis „punct”.

„Probabil vom fi singurii care am învins Steaua în acest sezon, iar asta spune multe”

Ai mai trecut prin asemenea greutăţi în cariera ta?
Nici vorbă, nici nu credeam că se poate ajunge vreodată la aşa ceva. Norocul meu a fost că am avut familia aproape de mine, care m-a încurajat în permanenţă, iar natura meseriei mele mi-a permis ca, de-a lungul timpului, să spun bani deoparte pentru „zile negre” şi să nu mor de foame. Din nefericire, alţi colegi de-ai mei şi aici mă refer la cei tineri, nu au avut norocul meu şi au fost nevoiţi să se târască de pe o zi pe alta cu banii părinţilor, ai bunicilor.  Partea mai grea abia acum o să vină pentru că atunci când va intra clubul în insolvenţă, aceşti jucători vor fi legaţi de Vaslui şi nu se vor mai putea transfera.

Au fost chiar şi câteva situaţii apărute în premieră în fotbalul românesc. Şi mă refer la jucători care nu pot evolua pentru că nu li s-au achitat penalităţile pentru cartonaşele galbene. Chiar şi tu eşti în situaţia asta...
Da. Am încercat chiar să îmi plătesc taxa din banii mei, înainte de meciul cu U Cluj. Stăteam de patru etape pe bară şi m-am oferit să achit eu, însă nu s-a dorit asta. Asta demonstrează profesionalismul de la FC Vaslui.

Cum îţi aminteşti de victoria cu Steaua, din retur (n.r: 1-0)? Au fost multe peripeţii în acea zi...
A fost o zi atipică. O zi în care eram hotărâţi să nu ne prezentăm la meci. Cu o seară înainte, ne-am strâns un grup de jucători şi am discutat cu domnul Porumboiu, însă nu i-am promis nicio secundă că ne vom duce la meci. A rămas că ne vom gândi şi că vom vorbi şi cu ceilalţi colegi. Am decis a doua zi să plecăm cu toate riscurile, mai exact cu o călătorie făcută chiar în ziua meciului şi, din fericire, am câştigat. Probabil vom fi singurii din acest sezon care am învins Steaua, iar asta spune multe şi contează enorm pentru noi .

Te mai întorci în România?
(oftează) Grea întrebare. Am stat şase ani acolo, m-am simţit bine, dar în acest moment sunt aproape sigur că nu mă voi mai întoarce. Poate dacă aş şti că există o echipă cu un plan serios, care să îmi ofere siguranţă, deşi ştiu că au mai rămas foarte puţine. Fotbalul din România va ajunge într-o situaţie foarte grea dacă nu vor veni oameni cu bani care să investească acolo... Asta e, îmi va fi greu să uit prin ce-am trecut, dar mergem înainte. Măcar să-mi recuperez la FIFA o parte din banii restanţi, deşi nu cred că se va mai întâmpla asta.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.