Ei sunt copiii Clujului! Vezi cum arată 11-le ideal din toate timpurile format din jucătorii crescuţi de U şi CFR

12 apr 2011 6870 afişări Liga 1
Ei sunt copiii Clujului! Vezi cum arată 11-le ideal din toate timpurile format din jucătorii crescuţi de U şi CFR Ei sunt copiii Clujului! Vezi cum arată 11-le ideal din toate timpurile format din jucătorii crescuţi de U şi CFR

Am călătorit în timp cu ajutorul lui Nicolae Szoboszlay şiMarius Bretan. Ce a ieşit? O echipă ideală a jucătorilor crescuţide "U" şi CFR de-a lungul anilor

ProSport, Ediţia de Transilvania, îţi oferă o trupă virtuală acelor mai valoroşi fotbalişti ce au urmat primii paşi în fotbal la"U" sau CFR. Dacă decenii la rând "şepcile" au fost principaliifurnizori de talente, în prezent rivalii din Gruia îşi propun să-idepăşească.

Pentru a evita inerentele confuzii şi omisiuni specifice unormateriale complexe, Nicolae Szoboszlay a fost soluţia perfectă încazul de faţă. Prin mâna venerabilului care a debutat la "U" în1943, ca jucător, au trecut aproape toţi fotbaliştii formaţi de"alb-negri" în ultimii 40 de ani. Între 1976 şi 1985 a fostcoordonatorul centrului de copii şi juniori al "studenţilor", iardin '85 şi până astăzi a fost implicat activ în proiectelecentrului. "După părerea mea, dacă ar fi să-i alegem peunii dintre cei mai valoroşi, aceştia ar putea fi: FelicianMureşan, Petru Emil, Alexandru Suciu, Tim Câmpeanu II, OvidiuSabău, Zsolt Musznay, Iasko, Pojar, Meszaros şi TibiBălan", sunt jucătorii de remarcat în viziuneaantrenorului emerit.

De laGuga, la Goga

Sub "şapca roşie" a Universităţii s-au format, au explodat, s-auremarcat sau au făcut pasul spre glorie mulţi alţi jucători. De laAurel Guga, în anii '20, primul căpitan al naţionalei României,până la Dorin Goga, în zilele noastre. "Formarea începe dela nivelul de copii", subliniază Szoboszlay, pentru o maimare acurateţe. De ce acest detaliu? Pentru că mulţi jucătoriemblemă ai lui "U", ce şi-au petrecut o viaţă în cadrul clubului,nu au deprins neapărat primele lecţii de fotbal în curtea"studenţilor". De pildă, Remus Câmpeanu a poposit pe "Moina" la 18ani, venind de la Dermata Cluj. Regretatul Dan Anca a fost adus dela Turda înainte de majorat, iar Mihai Adam, de trei ori golgheteral României, de două ori la "U" şi încă o dată cu CFR, a devenit"student" după patru ani petrecuţi în tricoul "Sârmei" din CâmpiaTurzii.

Bretan,simbol CFR-ist, format de "U"

Marius Bretan face parte din seria jucătorilor cu care "U" s-apăcălit serios, dar şi din pleiada zecilor de nume care s-auperindat de-a lungul istoriei între Gruia şi Moina. Schimbul dejucători dintre cele două grupări rivale a fost pentru mulţi ani oîntreprindere foarte comună şi notorie. "Au renunţat laŢegean, unul dintre cei mai talentaţi mijlocaşi din fotbalul nostrula acea vreme. L-au dat la schimb pe excepţionalul golgheter MihaiAdam, pentru a-l lua pe Vasile Soo, de la CFR. Ca o revanşă, Adam amai ieşit o dată golgheterul primei ligi", rememorezăBretan felul în care au ajuns să îmbrace tricoul "vişiniu" doipioni elementari ai marii trupe "feroviare" din perioada 1969-1976.Echipă al cărei lider şi căpitan era tocmai Marius Bretan,jucătorul ce deţine recordul prezenţelor în prima ligă la CFR, cu199 de jocuri. Fostul mijlocaş dreapta a făcut junioratul tocmai la"U"... "În opinia mea, şi CFR a lansat câţiva jucătoridemni de menţionat în această echipă, precum Cristi Dulca, ViorelVişan, Augustin Ţegean sau Ilie Lazăr", a specificatBretan.

CASETA CUFIECARE JUCATOR

Zoli Iasko - A adunat 84 de partide în 14 sezoanela "U", cu o pauză de patru ani. A fost unul dintre cei maitalentaţi portari ai generaţiei sale, extrem de apreciat deprietenul său, Gică Hagi. O accidentare gravă, suferită la 19 ani,i-a frânat ascensiunea.

Viorel Vişan - Jucător polivalent, putea evolua peambele benzi ale apărării, dar şi la mijloc. A strâns în jur de 300de partide în Liga 1. A jucat şi la Poli Timişoara, cu care acâştigat o Cupă a României.

Cristi Dulca - Poate cel mai important produs alCFR-ului. Adus la Rapid de Mircea Lucescu, unde a câştigat un titluşi o cupă, a participat la Cupa Mondială din Franţa 1998. Are 6selecţii la naţională.

Felician Mureşan - Considerat unul dintre cei maipromiţători fundaşi ai României la vremea sa, a evoluat în loturilenaţionale de juniori, unde a jucat 17 partide, într-o epocă în carepartidele internaţionale erau mult mai rare.

Cristinel Pojar
- Un fotbalist care s-a dedicat totalUniversităţii. Are în CV 194 de partide în "alb şi negru" şi 8goluri. Cariera lui s-a intersectat cu cea a "Generaţiei de Aur". Afost coleg cu Popescu şi Dan Petrescu, însă doar la loturilenaţionale de juniori.

Neluţu Sabău - O personalitate a fotbaluluiromânesc ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. "Poate cel maivaloros produs al lui U", susţine Nicoale Szoboszlay.

Petru Emil - "Mijlocaş ofensiv ce aducea cuDobrin, complet, cu calităţi ieşite din comun", îl descrie MariusBretan. A luat două titluri şi o cupă cu Dinamo, după care a s-aîntors la Cluj, unde s-a retras la CFR, la doar 28 de ani.

Zsolt Musznay - "Mijlocaş de mare fineţe", cum îlcreiona ziaristul Mihai Ionescu, are 135 de meciuri pe prima scenăşi 21 de goluri. După 3 sezoane la "U", a ajuns la Steaua, apoi înprima ligă din Belgia. Are 6 partide printre "tricolorii"mari.

Tibi Bălan - "Putea ajunge un mijlocaş de clasăeuropeană. Din motive pe care nu vreau să le comentez, nu areuşit", a menţionat Szoboszlay. La 30 de ani cele mai notabilerealizări sunt cele 6 selecţii la naţională şi alte 6 partide înLiga Campionilor.

Septimiu Câmpeanu II - Nepotul legendarului RemusCâmpeanu, Tim a fost unul dintre cei mai prolifici atacanţi dinistoria Ligii 1. În 346 de partide a înscris 149 de goluri. A jucatdouă ediţii de campionat şi la Steaua Bucureşti, unde a bifat 21 dereuşite.

Cristian Coroian - Considerat unul dintre cei maicerebrali jucători români, "Coro" poate evolua oriunde la mijloculterenului şi în atac, fiind folosit chiar şi în defensivă. Extremde longeviv, la cei 38 de ani ai săi se mândreşte cu 300 de partideîn Liga 1.

8

titluri naţionale de juniori are "U" Cluj în palmares şi 3 latineret

"Dacă în trecut "U" scotea jucători pe bandă rulantă, acum CFR obate. Condiţiile, infrastrucura şi numărul mare de copii care vinla noi sunt elementele a căror roade se văd deja", Gheorghe Vasile,coordonatorul centrului de copii şi juniori CFRCluj

PRIMUL11

Iasko ("U", 1981-1992)*

V. Vişan (CFR, 1960-1976) Dulca(CFR, 1992-1995) F. Mureşan ("U", 1956-1962)Pojar ("U", 1984-1998)

Sabău ("U", 1984-1988) Petru Emil("U", 1956-1964) Muzsnay ("U", 1983-1988)T. Bălan ("U", 1997-2000)

Câmpeanu II ("U", 1970-1982, 1984-'88)Cristian Coroian (CFR, 1993-1996)

Rezerve: Marcel Lăzăreanu ("U", 1978-1982) -Marius Bretan ("U", 1961-1967), IlieLazăr (CFR, 1990-1992), Radu Sabo ("U",1988-1996), Răzvan Cociş ("U", 2001-2004),Augustin Ţegean ("U", 1965-1967), AlparMeszaros ("U", 1982-1988)

*în paranteză perioada petrecută de fiecare jucător la primul clubdin carieră

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.