"E labil psihic!" Arbitrul fără milă: dă roşu meci de meci!

4 ian 2014 11157 afişări Liga 1
"E labil psihic!" Arbitrul fără milă: dă roşu meci de meci!

Un arbitru care scoate prea des cartonaşul roşu din buzunar nu este considerat neapărat un arbitru bun. Cartonaşele, galbene sau roşii, nu ţin strict de litera regulamentului, ci şi de spiritual acestuia. Un cartonaş roşu “prea uşor acordat” poate crea tensiuni inutile, pe care un arbitru nu le mai poate controla la un moment dat. Anii trecuţi, rolul de dur în arbitrajul românesc a fost preluat de la Alexandru Tudor de Istvan Kovacs, care avea parcă o plăcere de “killer” când dicta o eliminare. Sezonul acesta, “omul negru” este Sebastian Colţescu, care a acordat nu mai puţin de 11 “roşii” în 10 partide arbitrate, adică mai bine de unul pe meci! E drept, trei au fost date în Vaslui - Steaua 0-1, partidă în care Colţescu a greşit, conform părerii specialiştilor, la două dintre acestea.

“Am vorbit în două limbi: cu fluierul şi cartonaşul!”

L-am contactat pe fostul mare arbitru internaţional Nicolae Rainea şi l-am întrebat cine crede că a dat cele mai multe cartonaşe roşii în primele 19 etape din acest campionat. A răspuns fără ezitare şi fără să cunoască datele statistice: Colţescu. Apoi, Rainea ne-a purtat prin istoria fotbalului: “Cartonaşele au fost introduse în fotbal în 1970. Până atunci, arbitrii arătau cu degetul şi ameninţau jucătorul că va fi dat afară. Cartonaşele au ajutat publicul să înţeleagă mai bine, să identifice jucătorul sancţionat. Eu am fost întrebat de mai multe ori în ce limbi mă înţelegeam cu jucătorii când arbitram în străinătate şi am răspuns că aveam două limbi: fluierul şi cartonaşul!”.

Cum e mai bine, să scoţi repede cartonaşele din buzunar sau să fii mai ponderat? Răspunde acelaşi Rainea: “Uneori, de frică sau pentru a nu scăpa jocul din mână, arbitrul abuzează de cartonaşe. Asta e o mare greşeală. Arbitrul trebuie să simtă momentul psihologic, nu trebuie să facă abuz. Acum, ce-i drept, e şi foarte greu de separat: lovirea cu cotul sau cu braţul, henţul în mod voit sau fără intenţie, poziţia mâinii. Toate acestea sunt la latitudinea arbitrului”.

“Trebuie scos din arbitraj”

Revenim la Colţescu, “omul negru”, “killerul” sau “omul cu roşul”. Rainea îl consideră labil psihic: “I se pune pata în multe meciuri. 11 cartonaşe roşii în 10 meciuri sunt extrem de multe. E campionul campionilor în domeniu. Număraţi-i şi cartonaşele galbene, sunt convins că a dat foarte multe (n.r. - 4,3 media pe meci; Tudor are aproape 6!). Dacă ar fi fost după mine, l-aş fi scos pe Colţescu din arbitraj. În ultimii trei ani, a greşit cât am greşit eu în 30 de ani! Din păcate, nu e pregătit pentru această meserie. Veţi vedea că va mai greşi!”

După părerea lui Rainea, mai sunt vreo doi arbitri activi care nu sunt compatibili cu această meserie. Unul din ei: Radu Petrescu.

Contactat telefonic, Sebastian Colţescu ne-a spus că Regulamentul UEFA nu îi permite să comenteze nimic despre activitatea lui.

4 etape a stat Colţescu după erorile din Vaslui - Steaua 0-1

Topul celor mai duri arbitri români

LocArbitruCart. roşii

Cart. galbene

MeciuriMedia notelor ProSport
1 Sebastian Colţescu 11 43 10 1,80
2 Alexandru Tudor 6 85 15 2,40
3 Marius Avram 6 69 13 2,07
4 Istvan Kovacs 5 73 14 2,35
5 Ovidiu Haţegan 4 71 13 2,53
6 Cristian Balaj 3 53 13 2,46
7 George Rădulescu 2 30 10 2,60

În acest top au fost luaţi în considerare arbitrii cu peste 10 meciuri în primele 19 etape din actuala ediţie de campionat

Statistică: Răzvan TOMA

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.