După aproape 3 ani de la retragerea din activitate, Boştină a explicat cum a ratat transferul în străinătate: "Salariul era de un milion de euro pe an". De ce s-a dus la Dinamo

25 feb 2015 16502 afişări Liga 1
După aproape 3 ani de la retragerea din activitate, Boştină a explicat cum a ratat transferul în străinătate: "Salariul era de un milion de euro pe an". De ce s-a dus la Dinamo

După 305 de meciuri jucate în Liga I, la Oţelul Galaţi (82), Steaua Bucureşti (96), Dinamo Bucureşti (73) şi “U” Cluj (54),  şi 4 partide în tricoul echipei naţionale,  fostul mijlocaş severinean Gabriel Boştină a revenit pe meleagurile natale şi, momentan, a ieşit din fenomenul sportiv.

Acesta a explicat cum a ratat un transfer în străinătate şi de ce nu consideră că a trădat  prin trecerea în `Ştefan cel Mare`.  “Pe când eram la Steaua, am avut ofertă de la FC Moscova, unde  urma să am salariu de un milion de dolari pe an. Primea şi clubul o sumă foarte bună din transferul meu. Eram la apogeul carierei mele. Protasov ,antrenor la Steaua şi Gigi Becali, nu concepeau echipa fără mine. Pur şi simplu n-a vrut să-mi dea drumul.  A zis că nu-l interesează banii şi că îmi măreşte salariul. Paradoxal, peste un an am ajuns la Dinamo. N-am mai fost dorit chiar de Becali, deşi Gheorghe Hagi, care venise antrenor,  m-a vrut la echipă. Nici acum nu înţeleg de ce nu m-a mai vrut patronul. Nu consider că am trădat prin plecarea  mea la Dinamo, fiindcă nu am fost crescut în Ghencea şi am fost nevoit să plec. Venisem de la Oţelul Galaţi. De atunci, o singură dată am mai vorbit cu Becali. Pe când eram la Universitatea  Cluj, m-a sunat să se asigure că se va juca corect meciul cu CFR Cluj. Era după `Cazul Valiza`”, a dezvăluit Boştină la Galaxy TV.

Fostul internaţional a rememorat şi perioada în care Severinul se putea lăuda numeroşi jucători în Liga I, nu ca în prezent, când îl mai are doar pe Andrei Enescu, la CSMS Iaşi. Tot atunci, Severinul dădea un contingent şi la echipa naţională. "Ţin minte că la un turneu al echipei naţionale în Portugalia, am fost convocaţi 5 severineni. Eu, Mirel Rădoi, Flavius Stoican, Florin Şoavă şi Dorel Stoica. Stăteam toţi la o masă şi nu ne venea să credem: dintr-un oraş de  vreo 100.000 de locuitori, eram 5 băieţi la echipa naţională, plus că în Liga I mai jucau Cornel Mihart şi Bobi Verdeş. Vă închipuiţi ce echipă putea avea Severinul, dacă jucam toţi acasă. Puteam face una doar de localnici. Mai era Costi Gărgălie, ulterior au mai apărut Cătălin Doman, Andrei Enescu sau Georgian Tobă, iar în liga secundă erau mai mulţi, la FC Drobeta”, a spus Boştină.

"Aş fi jucat gratis pentru Severin"

Fost  junior la FC Drobeta, acesta a debutat în Divizia C la CS Severnav, de unde a ajuns la fosta divizionară secundă Cimentul Fieni. De acolo, a fost luat de Mihai Stoica la Oţelul Galaţi, iar cariera sa a continuat cu Steaua şi Dinamo. S-a retras de la U Cluj, dar regretă şi în prezent că nu şi-a putut încheia cariera la Severin: “Mai puteam juca un sezon, dar am refuzat să merg la Ploieşti, când Walter a mutat tot lotul de la Cluj. Sunt supărat, că tot atunci a promovat Severinul, în premieră, în Liga I şi nu am fost sunat de nimeni din conducere, deşi îmi doream să-mi închei cariera acasă. În acel tur, nu era niciun localnic la echipă. Doar în iarnă, când a ajuns şi Dorel Stoica, am fost chemat,  dar mi-am luxat umărul  la un antrenament. Destinul a făcut să nu pot  juca pe stadionul pe care am debutat  la 7 ani  şi am marcat primul meu gol”.

Acesta e convins că putea salva echipa locală din postura de antrenor-preşedinte, funcţie pe care a deţinut-o şi la U Cluj: “Eram acasă şi oamenii mă opreau pe stradă şi îmi cereau să mai las şi eu din pretenţii şi să semnez cu Severinul, dar mie dacă mi se propunea aş fi jucat gratis, fără să cer niciun ban. Dacă eram eu în conducere, echipa  niciodată  nu retrograda şi nu ajungea să nu primească licenţa. Oricum, nu trebuie lăsată să se desfiinţeze, chiar dacă acea echipă nu se identifica cu istoria Severinului, fiindcă fusese adusă de la Craiova. Putem aduce să joace aici orice echipă, se aude acum de CSU Craiova, poate să vină şi Steaua, dar trebuie să avem şi noi echipa noastră, care să joace pe Municipal, chiar dacă e în liga a III-a. Să avem identitatea noastră. Mândria e când avem o echipă care să fie alcătuită în mare parte din localnici, aşa cum era AS Drobeta de la sfârşitul anilor 80 - începutul anilor 90. Dacă tot s-a făcut acest stadion din banii  publici, din banii severinenilor, nu e normal să avem echipa noastră şi să fie formată din  jucători localnici?  Pe parcurs, putem aduce şi străini, dacă cei din Severin nu dau randament”.

Nu e dispus să investească în fotbal

Boştină a admis că nu e dispus să investească în fotbal nici măcar o parte din sutele de mii de euro câştigate în Liga I, dar n-ar refuza să  pună umărul la un proiect viabil pentru sportul local. “Eu nu sunt dispus să investesc din banii mei, dar dacă mi s-ar propune un proiect, care să înceapă de la liga a III-a, nu aş refuza. Dar să fie ceva serios. Un proiect transparent, la vedere, nu pe la spatele oamenilor. Să spunem exact cât avem bugetul şi ce obiective ne putem propune cu aceşti bani. E o discuţie mai amplă, care se poate face doar dacă stai de vorbă cu specialişti. Nu e normal să pui un politician să conducă o echipă, dacă el nu se pricepe la fotbal.  Avem câteva  şcoli de fotbal de copii particulare, avem Clubul Sportiv Şcolar, care joacă la juniori republicani, dar, din păcate, aceşti copii nu au unde juca după ce termină junioratul. Am vrut să fac şi eu o şcoală de fotbal, unde s-au construit ulterior terenurile de tenis de langă Penitenciar, dar mai aveam  un an de contract cu U Cluj. Oricum, m-am lăsat prea devreme, deşi aveam 35 de ani.  Dacă ar fi să mă implic, aş face-o la Severin, U cluj si la cele două echipe bucureştene la care am  jucat. În politică nu m-aş implica. Cel puţin în politica zilei de astăzi, deşi parcă se vede o schimbare de câteva luni. Am primit o propunere şi de la Şimian, am vorbit cu domnul primar de acolo, care mi-a zis că dacă ar avea buget pentru liga a III-a, ar vrea să îl ajut. Are Filiaşul echipă de liga a III-a,  plus multe comune, dar Severinul - nu. E strigător la cer. Din anii 70, când s-a făcut acest stadion, nu cred că Severinul a fost în această situaţie, să nu aibă fotbal în niciun eşalon. Am înţeles totuşi că acum primăria a vrut să ia pe Minerul, dar conducătorii de la Valea Copcii nu au vrut s-o dea. Nici nu înţeleg de ce mai trebuiau să negocieze, atâta timp cât Minerul nu avea bani nici pentru prima etapă”.

După retragerea din activitatea sportivă, Gabriel Boştină şi-a deschis o cafenea în Drobeta Turnu Severin, intitulată “Barcelona”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.