Drumul spre glorie, decăderea și renașterea. Povestea ultimelor luni din viața echipei FC Botoșani

Redactor:
Andrei Pal
Drumul spre glorie, decăderea și renașterea. Povestea ultimelor luni din viața echipei FC Botoșani
  • Publicat:
  • Actualizat:

FC Botoșani s-a impus, duminică, 13 decembrie, pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj, scor 2-1. Este a treia victorie consecutivă a formației moldave, care pare că a depășit momentul mai puțin fast. Revenirea lui Michael Ngadeu, dar și faptul că tot lotul este valid, sunt pilonii pe care s-au construit forma echipei din acest moment, este de părere Cornel Șfaițer, patronul formației moldave.

„În momentul de față atmosfera este ok, după trei victorii consecutive. Imediat după meci am vorbit cu băieții, în vestiar și le-am spus că mai avem cinci zile, să-și aducă aportul și la următorul meci cu Chiajna, ca să încheiem cu bine, pentru că va fi o partidă grea, cu o echipă dificilă. Am practicat un joc bun în astea trei partide”, a mărturisit, pentru ProSport, patronul formației moldave.

Europa League, motivul rezultatelor slabe din startul sezonului

În vară, aflată în fața primului sezon european din istorie, la doar doi ani de la promovarea în Liga 1, FC Botosani promitea o campanie frumoasă. În acest sens, conducerea s-a mișcat rapid pe piața transferurilor, mai ales că primul meci, cu georgienii de la Tskhinvali, bătea deja la ușă. Cum oamenii care au dus greul campania trecută aveau nevoie de înlocuitori pe masură, jucători cunoscuti în Liga 1, precum Pleșca, Dan Roman, Cordoș, Brata, Plamadă sau Raul Costin, și străini promițători, cazul lui Iliev, Dimitrov, Robertson, Cabrera și Neziri, anunțau un sezon de neuitat pentru clubul dirijat de Cornel Șfaițer și Valeriu Iftime. Odată cu rămânerea lui Martinus, care nu a ajuns la un numitor comun cu Steaua, speranțele fanilor moldoveni creșteau și erau alimentate de entuziasmul din vocea conducătorilor.

Șapte zile de vacanță au avut la dispoziție compenenții lotului, după ce au reușit să se califice în premieră în preliminariile unei competiții europene. Echipa patronată de Șfaițer a profitat de faptul că CFR Cluj, Dinamo și CS U Craiova nu au îndeplinii condițiile pentru a evolua în Europa, iar aceștia le-au luat locul. 2 iulie este data când botoșănenii au debutat oficial, în meciul de „acasă”, cu FC Tskhinvali, scor 1-1.


FC Botoșani a participat, în premieră, vara trecută, în preliminariile Europa League. Primul meci s-a terminat 1-1, cu FC Tskhinvali.

Acest lucru a afectat cel mai mult evoluția echipei, dar și lipsa de omogenitate a jucat un rol important în evoluțiile formației moldave. Lipsa rezultatelor a dus și la schimbarea lui Leo Grozavu cu Cristi Pustai.

„Cel mai mult ne-a afectat faptul că am început atât de devreme competiția. Echipa și-a revenit acum, dar rămân la părerea mea. Vacanța foarte scurtă ne-a afectat, jucătorii care au venit nu au reușit să se integreze. Noi eram deja angrenați, unii erau în vacanță. Am și renunțat la foarte mulți jucători, iar aici am greșit puțin. Am pierdut din omogenitate, din forța de grup”, a mai spus Șfaițer.

Alături de echipe precum Astra, CFR Cluj și CS U Craiova, botoșănenii erau văzuți drept o candidată la titlul de campioană. Mirel Rădoi, fostul antrenor al Stelei, îi vedea drept o echipă care va avea un cuvânt greu de spus în lupta pentru coroana de campioană în Liga 1. Dincolo de ironia fostului antrenor stelist, care nu le-a inclus pe Dinamo și ASA printre candidatele la câștigarea titlului, nominalizarea botoșănenilor ieșea în evidență.

„Este un campionat lung și greu. Pentru titlu ne vom bate cu CFR Cluj, Astra, FC Botoșani și CSU Craiova. Sunt echipe foarte puternice, care pot pune mari probleme”, declara Mirel Radoi dupa înfrângerea în fata Astrei, scor 2-1.

În momentul de față echipa pare că a trecut peste șocul participării în competiția intercluburi și a reușit o serie de trei victorii consecutive. Elevii lui Cristi Pustai au reuși să învingă, la scor de neprezentare, pe cei de la Pandurii Tg. Jiu. După această serie invincibilă, pentru botoșăneni urmează ultimul meci din acest an, contra Concordiei Chiajna.

„Victoriile aduc victorii. Am bătut Petrolul,  echipă pe care nu am învins-o niciodată. Am bătut și CFR-ul, la fel, o echipă pe care nu reușisem să o învingem. Am avut și un pic de șansă.  Aportul cel mai mare îl au jucătorii, dar și antrenorii. E un lucru bun când ai tot lotul valid, din punct de vedere medical, ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp.  Revenirea lui Ngadeu este un lucru important pentru echipă. Dacă Ngadeu era în echipă la începutul campionatului, sigur prindeam play-off-ul. E un jucător important pentru noi, arată o maturitate excelentă în joc. El ne-a lipsit cel mai mult.  Totul pleacă de la temelie. Am suferit în compartimentul defensiv, de la accidentarea lui Ngadeu am tot căutat formule de fundași centrali, dar nu am reușit să găsim. Lângă Ngadeu joacă oricine bine”, a mai adăugat patronul botoșănenilor, pentru ProSport.

Pustai, alegerea perfectă pentru oficialii echipei din Botoșani

Cristi Pustai a reușit să readucă echipa pe linia de plutire. Rezultatele au fost aproape imediate. Un egal cu ASA Tg. Mureș și o victorie, pe teren propriu, în compania celor de la CS U Craiova au fost primele meciuri ale lui Pustai pe banca formației din Botoșani. Schimbarea de antrenor produce un șoc în cadrul lotului, iar acest lucru s-a făcut remarcat și la Botoșani.


„Profesorul” Cristi Pustai i-a luat locul, pe banca tehnică a formației moldave, lui Leo Grozavu. Contractul cu FC Botoșani expiră la vară

„Schimbarea de antrenor a fost un lucru pozitiv, deși știți că Botoșaniul nu  este adepta schimbărilor de antrenori.  Șocul schimbării face minuni.  Cristi Pustai este un tehnician pe care l-am dorit, dar știți foarte bine ce performanțe a obținut. Și la Gaz Metan  și la Pandurii. Se pare că am făcut o alegere bună și îmi doresc să continuăm în aceeași formulă și din vară. Obiectivul nostru, în momentul de față, este să clasăm cât mai sus în clasament. M-aș bucura enorm de mult să continuăm colaborarea și să obținem performanțe împreună. Schimbările dese de antrenor nu fac bine”, a conchis patronul a celor de la Botoșani.

3 ani, se vor împlini în vără, de la momentul promovării în Liga 1
2 antrenori a schimbat conducerea botoșăneană de la promovare
1 participare în Europa League este cea mai mare performanță obținută de formația moldavăcelor de la FC Botoșani, Cornel Șfaițer.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen