Dovezile ȘOCANTE ale caracatiței care a sugrumat Liga 1:** „Jucătorii sunt folosiți de patroni pentru blaturi!” Mărturii incredibile despre mafia care a TRUCAT fotbalul

Dovezile ȘOCANTE ale caracatiței care a sugrumat Liga 1:**
  • Publicat:
  • Actualizat:

Petrolul – Concordia 3-4. În minutul 84, scorul era 3-1. O persoană care ar fi pariat câte o sută de lei pe scorul corect, pe „1 pauză, 2 final” și pe numărul de goluri, ar fi încasat în jur de 15.000 de lei, de 50 de ori mai mult. În București, au existat case de pariuri unde s-a mizat pe aceste cote. A avut cineva un pont sau a fost pur și simplu un meci nebun?

În fotbalul mondial, mafia pariurilor a devenit un organism cunoscut în urma cazului Grobbelaar, portarul din Zimbabwe judecat și achitat în cele din urmă după ce fusese acuzat că a ajutat un sindicat al pariorilor din Asia să trucheze meciuri din Premier League. În 1996, când Grobbelaar apărea în fața tribunalului, Divizia A își consuma zilele de aur ale Cooperativei. „Din acest grup făceau parte președinții a 7-8 cluburi care decideau la începutul sezonului cine retrogradează, cind merge în cupele europene și cine ia titlul”, povestește un șef de club din anii ’90 sub protecția anonimatului. Blaturile se făceau simplu: eu iau trei puncte la mine acasă, tu le iei la tine acasă. Presa vremii a identificat o parte din tentaculele Cooperativei: Gloria, Ceahlăul, FC Brașov, Dinamo, FC Argeș, FCM Bacău, FC Național, Petrolul și Farul.

Terenul era pregătit pentru apariția unei noi specii de blat: aranjamentul la pariuri. La sfârșitul anilor ’90, în România se deschideau primele case de pariuri. Inițial, biletele se completau de mână, acum un parior are conturi online la marile case de pariuri din lume. De la sistemul reciprocităților, șefii din fotbalul românesc au fost puși în fața unor câștiguri facile nebănuite. Iar consecințele au început să apară.

Ponturi la Liga a doua

Prima divizie atinsă a fost Liga a doua. „Acum 3-4 ani de zile, casele de pariuri din România au pierdut mulți bani pe partidele din B”, spune angajatul unei agenții din București. „Nu știam de ce au ținut atâția din echipă să le introduc internet wireless în cantonamentul de la stadion. Majoritatea aveau laptop în cameră și cu o zi sau două înainte de joc discutau cu alții, cu privire la aranjamentele pe care le făceau, ce evenimente să se mai întâmple într-un meci, care ia cartonaș roșu, în ce minut și multe altele”, rememorează Alin Simota, finanțatorul Jiului Petroșani.

Ionuț V. este șofer de taxi în București. Blocat în traficul infernal din centru, povestește: „Acum 3-4 ani aveam un prieten la Dinamo II. Mă ruga să pariez pentru el. Mi-a dat într-un sezon aproape 20 de ponturi. Jucam pentru el câteva sute de euro, băgam și eu 500 de lei. La început mi-a fost frică, dar niciun pont primit de la el n-a dat greș. Am făcut mulți bani în anul ăla. Din ei mi-am luat Skoda asta”.

Grigorescu e parior

În 2008, un timișorean scria pe emailul unei emisiuni de sport că fostul șef al arbitrilor, Nicolae Grigorescu, este văzut în fiecare vineri la o casă de pariuri din oraș. „Joacă pe meciurile de B și e băiat bun. Ne dă și nouă niște ponturi. Câștigăm bani de pe urma dânsului”. Contactat, Grigorescu a negat timid acuzațiile.

Tot la Timișoara, în 2009, un alt fost arbitru a adus mirosul banilor trecuți prin gențile pariorilor în vestiarul unei echipe de Liga 1. Înainte de Poli – Dinamo Zagreb, Alexa a fost contactat de Sorin Altmayer. I s-au promis 500.000 de euro ca să trântească meciul din grupele Europa League. Contactul era pe filiera croată.

„Băieții buni” din Liga 1

Vara lui 2011. Un om de afaceri din România, pasionat de fotbal, se află în vacanță pe Coasta Dalmată. Printr-un prieten, cunoaște un anume Goran, iar discuția ajunge la fotbal. Croatul îl lasă mască: „În România am vreo 3-4 băieți buni, persoane importante la cluburi, care mi-au băgat mulți bani în cont”.

„În România, jucătorii nu fac blaturi la pariuri de capul lor. În Occident, ei sar peste patroni, dar la noi, fotbaliștii sunt folosiți de patroni, iar ei se aleg cu firimituri, dacă putem numi firimituri sume de câteva zeci de mii de euro”, spune un fost președinte de club de Liga 1.

În septembrie 2010, casele de pariuri din România au intrat în alertă. Pe victoria Urziceniului cu Dinamo se pariau sume uriașe în străinătate. Fostă campioană, Unirea a jucat cu o echipă cârpită. Și a câștigat!

Nebuloasa Chiajna

Miercuri, la două etape distanță de Vaslui – Concordia 4-0, cu trei greșeli uriașe ale lui Baruch, un nou episod îndoielnic. Petrolul-Concordia s-a terminat 3-4, după ce echipa lui Răchită a condus cu 3-1 în minutul 85. Potențialul de câștig era unul uriaș. „În zona Piața Chibrit, o gașcă de pariori a scos bani pe acest meci. Sunt aceiași care făceau sute de milioane pe week-end în urmă cu 3 ani la Liga a II-a. De obicei, ei sunt ultima mână atunci când apare un pont. Știu multe, dar nu vreau să-mi apară numele, mi-e teamă”, spune un parior înrăit care locuiește în zonă. La Concordia, antrenor este Laurențiu Reghecampf. Anul trecut, în publicația Sportline, un portar din Bulgaria l-a nominalizat pe român pe locul 2 în topul blatiștilor din campionatul vecin. Reghe a jucat câteva meciuri în 1999 la Litex. În 2005, a fost suspectat de autoritățile germane de implicare în trucarea unor meciuri, însă a fost declarat nevinovat.

La meciul meu cu Gloria Buzău din 2009 cineva a câștigat 20 de milioane de euro. Tentaculele sunt împinse peste tot, e evident că sunt și în România implicați
Adrian Porumboiu, finanțator FC Vaslui

20 de milioane de euro pe an încasează Real Madrid din contractul de sponsorizare cu celebrul brand de pariuri, Bwin

Un personaj controversat l-a sunat pe jucătorul nostru, Marius Neculai. I-a spus să mai găsească încă 3 coechipieri dispuși să trântească meciul cu Progresul. Urma să-l sune din nou a doua zi la prânz. A sunat, însă Neculai nu a mai răspuns și mi-a mărturisit totul
Auraș Brașoveanu, președinte Dunărea Galați, înainte de un meci cu Progresul în 2008

Un zvon: un șef de club din România ar paria pe o firmă offshore din Statele Unite. Banii ies curați, plătește și impozite.

Reghecampf a intrat în cloacă de mulți ani. În momentul în care intri într-o horă, e greu să mai ieși. Nu mai ai scăpare!
Dumitru Tudor, zis „Ciorbă”, fost impresar

Reghecampf: „Nu joc la pariuri, nici măcar la loto!”

Fostul internațional stă de 4 meciuri pe banca Concordiei. La două dintre jocuri, s-a vorbit de blat

Laurențiu, se discută din nou despre implicarea ta în lumea pariurilor…
Ce pariuri?

Meciul Petrolul – Concordia a atras din nou discuții…
Ce discuții? Ei au avut 3-1, noi am câștigat cu 4-3 pe voință și determinare. Oamenii sunt nebuni dacă au impresia că eu am făcut ceva la pariuri. Eu nu joc nici la loto.

Au fost oameni care au spus că a fost blat și la Vaslui.
Atunci m-a durut, pentru că era vorba de băiatul ăsta, de Baruch. Dar îți spun sincer că pe mine nu mă interesează discuțiile astea. Nu le bag în seamă. Pe cine să iau în seamă? Pe Ciorbă? De ce nu se întreabă lumea dacă nu cumva Chiajna are jucători buni, o echipă bună? Dacă le bat pe Steaua și pe Dinamo se va spune că a fost blat, nu?

Ești curat?
Normal. Chiar toată lumea crede că Reghecampf este miezul? Nu pot eu să le fac pe toate. Vreau să mai spun un lucru. Dacă cineva vine și spune că m-a văzut pe mine intrând într-o casă de pariuri, în secunda doi mă retrag din fotbal. Eu habar nu am de cote, de nimic. N-am jucat la pariuri nici în Germania, nici în România.

În Germania ai fost cercetat.
Da, dar la final autoritățile și-au cerut scuze. Nu aveam eu nicio treabă cu ancheta lor.

În toamna lui 2011, echipa lui Reghecampf, FC Snagov, a fost implicată în două scandaluri. La meciurile cu Farul (3-3) și Săgeata (2-2), oficialii adversarelor au acuzat Snagovul de legături cu lumea pariurilor

„Țiganii” conduc Italia

Unul dintre grupurile interlope care aranjează meciuri pentru pariuri în Italia este cel al „Țiganilor”, condus de macedoneanul Hristijan Ilievski. Fugit din țara în al cărei fotbal își desfășura afacerile murdare și refugiat la Skopje, acesta a recunoscut într-un interviu în presa italiană că a câștigat bani buni în urma partidelor trucate. Recent, Matteo Gritti, portarul adus în această iarnă de Petrolul, a fost bănuit că ar avea legături cu oamenii din „Clanul Țiganilor”, iar după înfrângerea cu 2-0 în fața Rapidului, ProSport a publicat informația că în Italia s-ar fi pariat masiv pe rezultatul corect al meciului.

El sigur n-a fost blat

Chris Kirkland, un portar care a trecut și pe la Liverpool, a reușit să intre în istorie datorită unui pariu! Când a împlinit 15 ani, tatăl său, Eddie, a mizat, împreună cu câteva rude și prieteni de familie, suma de 100 de lire pe faptul că fiul său va ajunge să joace în naționala Angliei. Zece ani mai târziu, portarul a debutat în echipa condusă atunci de Steve McClaren, într-un meci amical contra Greciei. Eddie Kirkland a avut pentru pariul său nebun o cotă de 100 la 1 și a primit din partea unei case de pariuri 18.800 de lire.

Nașu’ unui fotbal murdar

„Se strâng date, informații și vor dispărea multe personaje din fotbalul nostru. E în desfășurare o investigație la nivel național”
Mircea Sandu, președinte FRF

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare