Dorin Mateuţ: „Dorm cu gheata mea de 19 ani!“

23 mar 2009 2180 afişări Liga 1
Dorin Mateuţ: „Dorm cu gheata mea de 19 ani!“ 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/4071268/1/aa.jpg

Îmbrăcat în trening, un om cotropit încet-încet de firele albe stă în uşa unei cârciumi de cartier aruncate la două staţii de stadionul Ghencea. E afacerea unui fost câştigător al „Ghetei de Aur“, Dorin Mateuţ.

Departe de fotbal, departe de criză. „Să trăiţi, nea Mateo! Suntem de la ziar, am venit pentru un interviu. Vă căutăm de mult timp şi am vrea...” Ce interviu, măi, băieţi?  Nu am ce să spun! Am lăsat fotbalul la o parte. Nu am mai vorbit cu nimeni, ce pot să zic? Ne invită totuşi la o masă. Face câteva ture, dă un telefon, iar apoi se aşază pe un colţ cu o ţigară neaprinsă în gură.  „Păi asta vrem să vă întrebăm. De ce fotbalul nu mai face parte din viaţa dumneavoastră? De la suporteri până la foştii colegi, nimeni nu mai ştie nimic de Mateuţ“, vine prima întrebare, practic cea mai importantă. Aprinde ţigara şi, fără să tragă vreun fum, o pune pe marginea  scrumierei, parcă pentru a lăsa loc mai repede unui răspuns încruntat. „Nu am mai avut chef. Am toate carnetele de antrenor, dar nu am mai avut chef. Atât!”. În spatele lui, pe un perete, stă o plasmă fixată pe un program sportiv. O ştire cu maşina lui Tamaş. Îşi întoarce capul şi spune printre dinţi. „Figuri! Noi, când ne-am calificat la Campionatul Mondial, am primit 40.000 de lei şi un video“.

Cel mai important trofeu!

Rămâne în trecut, aici pare că se simte mai bine. Discuţia se intersectează inevitabil cu  „Gheata de Aur“, distincţia atât de mult râvnită înainte de ’90 şi la fel de hulită după. „E cel mai important trofeu al meu. Îl ţin în dormitor. Doarme cu mine de 19 ani”, se înviorează fostul mijlocaş. Nu are stare. Se ridică după o brichetă şi necăjeşte un ospătar. „Hai, mă, mai cu chef!”. Replica omului îmbrăcat într-un costum comun nu întârzie. „Stai bre! Ce, eu am fost sportiv ca matale?!”. Se întoarce, dar nu vrea să mai stea jos. „Trebuie să mă duc la bancă. De ăştia nu scapi niciodată!”.Vrem să facem o fotografie, iar omul în trening acceptă. „Mergem acasă să mă pozaţi cu gheata”.

Două străzi  mai departe, Mateuţ coboară mândru scările unei vile. În mână are gheata care pare turnată ieri. Se lasă fotografiat şi se întoarce grăbit în casă. În urma sa mai rămâne un ultim răspuns al unui om care lasă de înţeles că  a „divorţat” de fotbal. „Pe asta nu o atinge nimeni! E a mea!”.


"Meciul din Ghencea când am bătut Steaua cu 3-0 îmi vine cel mai des în minte. Când am ajuns acasă, mă aşteptau Lăcătuş şi Bumbescu. Erau prietenii mei"
- Dorin Mateuţ, fost mijlocaş Dinamo


"Nu am înţeles de ce s-a izolat Mateo. Era unul dintre cei mai buni elevi ai mei la Şcoala de Antrenori" - Mircea Rădulescu, Directorul Şcolii de Antrenori

"Ce să zic despre escapadele jucătorilor de azi?E treaba lor, e viaţa lor, e cariera lor. Dacă intră pe teren şi joacă perfect ce mai contează? Eu am intrat în cârciumă când m-am lăsat!"
- Dorin Mateuţ, fost mijlocaş Dinamo 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.