Dinamo – Steaua, văzut de Ianuare Stoican, tatăl lui Flavius: „Dacă fiul meu mă ascultă, o va învinge pe Steaua cu 14-6”

Dinamo - Steaua, văzut de Ianuare Stoican, tatăl lui Flavius:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Undeva la marginea Severinului, într-o casă situată pe Calea Craiovei, locuiește Ianuare Stoican, tatăl antrenorului de la Dinamo București, Flavius Stoican. Da, Ianuare Stoican, așa îl cheamă! De ce poartă acest nume, vom afla în rândurile următoare ale interviului realizat cu un om plin de umor ce are în curte un miniteren de fotbal, unde mai schimbă pase cu nepotul său Ayan, fiul fratelui lui Flavius Stoican.

Născut pe 24 noiembrie 1976, în orășelul Vânju Mare, județul Mehedinți, fundașul Flavius Stoican a debutat la seniori la nici 14 ani, direct în Divizia B, la AS Drobeta, unde a fost promovat de Ilie Balaci, fost antrenor-jucător la echipa severineană, în 1990. La 19 ani era achiziționat de Universitatea Craiova, iar în 2002 a ajuns la rivala Dinamo București, transfer care a iscat un imens scandal.

Și-a început cariera de antrenor la 33 de ani, la Minerul Valea Copcii Mehedinți, divizionară C cu care a ajuns până în șaisprezecimile Cupei României, unde a fost eliminat, chiar pe terenul din Vânju Mare, de defuncta Internațional Curtea de Argeș, care s-a impus la loviturile de departajare. După periplurile la FCM Reșița, CS Mioveni, Chindia Târgoviște și Dinamo II București, Stoican a ajuns la prima echipă a „câinilor roșii”, iar pe 17 aprilie joacă din nou în Cupa României, dar în semifinale, unde are de remontat handicapul din meciul-tur cu Steaua (2-5).

„Dacă m-ar asculta ar câștiga mereu. Eu îl mai cert”

– Cum a ajuns Flavius la fotbal?
– Flavius s-a născut la Vânju Mare, ca și mine, dar la vârsta de șapte ani l-am adus la Severin, ca să facă fotbal la AS Drobeta, cu regretatul antrenor Jan Olteanu. La 13 ani și jumătate Ilie Balaci l-a promovat la echipa de seniori, într-un meci la ICIM Brașov! Când a intrat în repriza secundă, arbitrul credea că pe teren a pătruns vreun copil de mingi, când l-a văzut pe Flavius așa mic! La 14 ani Balaci l-a pus să bată un penalti, la un meci AS Drobeta – FC Caracal parcă! A marcat, după ce l-a fentat pe portar, care îi striga ca nu-i va da gol. Au fost peste 15.000 de spectatori la un meci banal, nu ca acum, când sunt stadioanele goale și în prima ligă. La meciul Drobeta – Rapid, din 1990, decisiv pentru promovarea în Divizia A, au fost 30.000 de spectatori la Severin. Din păcate, la Mehedinți, acum nu mai avem echipă nici măcar în Liga a III-a.

– A avut o carieră mare ca jucător, la Craiova și Dinamo, a evoluat și în străinătate și la echipa națională. Cum va fi Flavius Stoican ca antrenor?
– Până acum e bine, dar dacă m-ar asculta ar câștiga mereu. Eu îl mai cert. Acum e la început de carieră, mai greșește și el, dar poate să ajungă departe. Oricum, mi-au plăcut ultimele meciuri ale lui Dinamo, chiar dacă n-a câștigat cu Steaua și Petrolul.

– Cum caracterizați gestul lui Flavius, după eliminarea de la Ploiești?
– Arbitrul l-a eliminat justificat cu Petrolul, dar trebuie să vedem cauzele care l-au determinat să recurgă la acel gest. Normal că răbufnești când te fură arbitrul.

– Mulți jucători mari a dat Mehedințiul…
– Da, numai după Revoluție de aici au plecat Sorin Vlaicu, Costin Șoavă, Flavius Stoican, Mirel Rădoi, Gabi Boștină sau Dorel Stoica, jucători care au evoluat și în națională. Toți foarte talentați, care puteau juca la orice club mare din Europa. Păi Dorel Stoica are 10 clase peste Xavi Alonso, dar el nu a avut șansa să se nască la Madrid.

– Real Madrid a scris istorie în anii ‛60! Pentru dumneavoastră, care a fost cea mai valoroasă echipă pe care ați văzut-o?
– Craiova Maxima, de departe. A fost cea mai frumoasă echipă, cu cel mai frumos public din întreg fotbalul românesc.

„Dacă aș fi eu antrenor, ar bate pe Steaua la 7-8 goluri diferență”

– Dar din lume?
– Brazilia anilor ‛60 – ‛70 îi avea în atac pe Pele, Didi și Gava, Garrincha și Zagallo. Pe ei nu-i interesa dacă luau 6 goluri, că marcau șapte. Dacă l-ar fi avut și pe Iordache în poartă, mai luau un campionat mondial. Și Jiul Petroșani avea un cvintet în atac, unde jucau Martinovici, Libardi, Peronescu… Petroșaniul juca fotbal pe vremea aceea, chiar dacă era, așa, o echipă mai muncitorească. Și Dinamo ar putea juca acum la fel. I-am spus lui Flavius să-l țină pe Țucudean, că ăla dă gol pe final. Sunt mulți jucători tineri talentați prin țară, dar cred că impresarii strică jucătorii.

– Ce trebuie să facă Dinamo ca să elimine Steaua din semifinalele Cupei României?
– Eu cunosc foarte bine fotbalul și am văzut mii de partide. Am fost la meci și în ziua nunții mele! Am jucat fotbal la județ, la Înainte Vânju Mare, am jucat și handbal, și mereu vreau să câștig la scor. Îmi doresc ca Flavius să bată cu 7-0, nu să joace la 1-0. Spectacol e când se marchează goluri multe. Dacă aș fi eu antrenor, ar bate pe Steaua la 7-8 goluri diferență. Chiar dacă iau 6 goluri, dau 14!

„Dacă ajungi în finală, îți tai un miel când te întorci la Severin!”

– Ce îl sfătuiți pe Flavius înaintea marelui derby?
– Flaviuse, am avut multe bucurii în viață, dar dacă acum bați la scor pe Steaua sunt cel mai fericit! Dacă mă asculți și bagi trei atacanți, câștigi sigur. Dacă ajungi în finală, îți tai un miel când te întorci la Severin!

– Aveți și un nepot fotbalist!
– Da, e băiatul fratelui lui Flavius. Ayan joacă aici la Luceafărul Drobeta, e mijlocaș. Poate ajunge și el mare fotbalist, dacă se ține de treabă.

– Fata lui Flavius, joacă acum handbal la SSP 181 București, dar clubul Dinamo nu are și secție de handbal feminin. Unde o vedeți jucând la seniori pe nepoata dumneavoastră?
– Da, Lorena a plecat în iarnă de la CSS Drobeta și joacă în Capitală, la juniori. E foarte talentată. Cred că e cea mai bună din țară, la generația ei. Dacă are antrenor, ajunge departe. Nu mai avem Oltchimul, dar poate juca la CSM București, care are un proiect galactic ca la Vâlcea,  apoi sper să plece în străinătate.

– Vă cheamă Ianuarie, dar sunteți născut în luna septembrie…
– În buletin sunt trecut Ianuare. Cred că ăla care a scris în certificatul de naștere nu știa carte. Tata a vrut să facă 12 copii. Eu am fost primul și mi-a zis Ianuarie. N-a mai ajuns până la decembrie, că s-a apucat la 30 de ani de făcut copii. S-a oprit la al cincilea, dar la ceilalți nu le-a mai pus nume de luni.

„Unchiule, bați Steaua cu 3-0 și te califici în finală. Marchează Bilinski, Rotariu și Lazăr. Îi țin pumnii”
mesajul lui Ayan, nepotul de 8 ani al lui Flavius

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen