OFICIAL | Dinamo, exclusă din Europa. Licenţa pentru participarea în cupele europene a fost retrasă. Comunicatul "alb-roşilor"

21 mai 2014 91418 afişări Liga 1
OFICIAL | Dinamo, exclusă din Europa. Licenţa pentru participarea în cupele europene a fost retrasă. Comunicatul "alb-roşilor"

Dinamo consideră că retragerea licenţei nu este una corectă. Iată comunicatul oficial al "alb-roşilor":

"Considerăm că decizia de a ni se retrage licenţa de participare în competiţiile europene în ediţia 2014-2015 nu este una corectă. Dacă ţinem cont de faptul că am îndeplinit toate criteriile la momentul depunerii documentelor şi licenţa ne-a fost acordată deja, iar echipa a terminat campionatul pe locul 4, poziţie care ne permite accesul în tururile preliminare ale UEFA Europa League, credem că suntem îndreptăţiţi să atacăm decizia cu Apel şi vom face acest lucru în cel mai scurt timp posibil. Conducerea clubului îşi reafirmă din nou determinarea de a face toate demersurile pentru ca Dinamo să joace sezonul acesta în competiţia europeană pentru care ne-am calificat pe teren.

FC Dinamo Bucureşti

Prin Purtător de cuvânt, Dorin Irimia"


Licenţa pentru participarea în cupele europene a echipei Dinamo a fost retrasă. Dinamo poate face apel la această decizie în termen de cinci zile. Iată comunicatul postat pe site-ul FRF:

"Prin Hotărârea nr. 26/21.05.2014, Comisia pentru acordarea licenţei cluburilor admite cererea şi retrage licenţa clubului Dinamo 1948 SA pentru participarea la competiţiile de club UEFA în sezonul 2014-2015, cu drept de apel în 5 zile de la comunicarea de astăzi, la Comisia de apel pentru licenţierea cluburilor.

Cererea de intrare în insolvenţă a clubului Dinamo, înaintată de acţionarul principal Ionuţ Negoiţă chiar pe 14 mai 2014, la împlinirea a 66 de ani de la înfiinţarea clubului, echivalează cu eliminarea echipei din circuitul cupelor europene pentru cel puţin un an. Vestea a dat-o ieri Viorel Duru, şeful Comisiei de Licenţiere din cadrul FRF, acesta precizând că expulzarea dinamoviştilor – o premieră ruşionasă pentru club – se va petrece indiferent dacă Tribunalul Bucureşti va aproba sau nu, pe 28 mai, cererea înaintată de SC Dinamo 1948 SA", se spune pe site-ul FRF.

Constantin Anghelache a comentat această decizie a Federaţiei.

"Vom vedea ce se va întâmpla. Un moment important va fi pe data de 28 mai, până atunci nu mă pronunţ. O să mă documentez să vedem ce trebuie făcut. E un moment greu atunci când soliciţi intrarea în insolvenţă. Ceea ce ne-am propus, s-a întâmplat. Ne-am clasat pe locul patru aşa cum ne-am propus. Orice jucător este transferabil în limitele sportive şi ale ofertelor venite pe adresa clubului", a spus Anghelache la Dolcesport.

Având 56 de puncte după 33 de etape disputate, formaţia condusă de Flavius Stoican va ocupa poziţia a patra în clasamentul Ligii I la finalul sezonului, loc care i-ar permite să participe în turul doi preliminar al Ligii Europa, ediţia 2014-2015. Următoarea echipă în clasament care deţine licenţă pentru cupele europene este CFR Cluj, acum pe poziţia a cincea, cu 51 de puncte.


“Am solicitat un punct de vedere scris clubului Dinamo despre intrarea în insolvenţă. (…) Dacă astăzi Dinamo ne va informa că a intrat în insolvenţă, asta presupune retragerea licenţei pentru participarea în cupele europene”, preciza luni dimineaţă Viorel Duru.

Contactat de ProSport, purtătorul de cuvânt al clubului Dinamo, Dorin Irimia, a confirmat că informarea a fost deja trimisă către Comisia de Licenţiere: “Am trimis o înştiinţare prin care le-am comunicat cererea depusă la Tribunalul Bucureşti şi că aşteptăm un răspuns oficial. Nu pot să vă spun cu exactitate ziua în care a fost trimis, dar astăzi ar trebui să fie deja în posesia Comisiei de Licenţiere. Domnul Duru va face adresă către UEFA, iar dumnealui poate trimite înştiinţarea chiar dacă dosarul nu este gata”.

Informaţia oferită de acesta ne-a fost confirmată de Viorel Duru: “Clubul Dinamo a transmis astăzi, 19 mai, scrisoarea prin care înstiinţa FRF, ca licenţiator naţional, despre cererea de intrare în insolvenţă înregistrată la Tribunalul Bucureşti sub nr. 16020/3/2014 şi că a primit termen pentru judecarea cererii în data de 28.05.2014”.

“Protecţia faţă de creditori” echivalează cu excluderea din cupele europene

Tribunalul Bucureşti va decide la data de 28 mai dacă cererea de intrare în insolvenţă a SC Dinamo 1948 SA este acceptată. Există şanse foarte mari ca licenţa de cupă europeană să fie retrasă înaintea acestui termen, dacă propunerea lui Viorel Duru va fi adoptată de Comisia de licenţiere. “Da, licenţa poate fi retrasă până la data judecării cererii de intrare în insolvenţă. Voi notifica şi Comisia pentru acordarea licenţei cluburilor, în baza art. 13 alin. 6 coroborat cu art. 48 alin. 2, art. 50 alin. 2 şi Anexa VII (E) din Regulamentul Naţional de Licenţiere a Cluburilor (RNLC), cu propunerea de a se retrage licenţa pentru participarea la competiţiile de club UEFA, în sezonul 2014-2015”, a sunat declaraţia în limbaj specific pe care ne-a acordat-o Duru.

Conform Articolului 48 alineatul 2 din RNLC, solicitantul de licenţă trebuie să confirme “dacă solicitantul de licenţă sau orice entitate mamă a solicitantului de licenţă inclusă în perimetrul de raportare a solicitat sau a primit protecţie faţă de creditori conform legislaţiei aplicabile în materia insolvenţei, în cele 12 luni anterioare sezonului competiţional pentru care se solicită licenţa”.

Cu alte cuvinte, cererea înaintată la 14 mai de către acţionarul majoritar dinamovist reprezintă “protecţia faţă de creditori” deoarece clubul va fi supus procedurilor aferente insolvenţei. Mai mult decât atât, acest document se încadrează în reglementările acestui articol întrucât a fost datat înaintea începerii sezonului 2014-2015.

Alineatul 2 al Articolului 50 din RNLC stipulează că “deschiderea procedurii de insolvenţă” reprezintă un eveniment ce trebuie corelat cu următoarea consecinţă: “Clubul licenţiat trebuie să notifice licenţiatorul în scris, în termen de cinci zile lucrătoare, cu privire la orice modificări semnificative, incluzând, dar fără a se limita la acestea, evenimente de importanţă economică majoră, de natură să influenţeze negativ situaţia financiară a clubului, care au survenit până la sfârşitul sezonului pentru care s-a acordat licenţa”. 

Pe 2 iunie aflăm reprezentantele României în cupele europene

Răspunsul oficial oferit de Viorel Duru reporterilor ProSport a clarificat şi problema responsabilităţilor pe care le are forul european în această situaţie: “Nu forul european ia decizia de retragere a licenţei, ci licenţiatorul naţional. Ulterior, la data de 30 mai 2014, termenul limită stabilit de UEFA, FRF va transmite lista cluburilor din prima ligă care deţin licenţa pentru participarea la competiţiile de club UEFA în sezonul 2014-2015. În plus, la data de 2 iunie 2014, termenul limită impus de UEFA, FRF va transmite clasamentul final al Ligii I pentru sezonul 2013-2014 şi câştigătoarea Cupei României. Tot pe data de 2 iunie, FRF va transmite la UEFA documentele definitive pentru înscrierea cluburilor româneşti în ediţia 2014-2015 a cupelor europene”.

Dinamo pierde licenţa de Europa indiferent de răspunsul Tribunalului Bucureşti

Directorul Sistemului Naţional de Licenţiere al FRF a oferit un răspuns clar în privinţa şanselor “câinilor” de a juca în tururile preliminare ale Europa League. Chiar dacă instanţa de judecată va decide că actul prin care SC Dinamo 1948 SA cere intrarea în insolvenţă nu trebuie acceptat, clubul bucureştean pierde licenţa de participare în cupele europene. “Simpla solicitare de intrare în insolvenţă duce la refuzarea/retragerea licenţei, conform Anexa VII (E) alin. 4 din RNLC”, a afirmat Viorel Duru.

Anexa mai sus menţionată ia în discuţie şi ipoteza în care Tribunalul Bucureşti refuză cererea: “Pentru evitarea oricăror neclarităţi, licenţa trebuie refuzată, de asemenea, chiar dacă clubul debitor în cauză nu mai primeşte protecţie faţă de creditori la momentul luării deciziei privind licenţierea. Regula se aplică cluburilor solicitante de licenţă pentru participarea la competiţiile de club UEFA”.

Articol realizat de Cătălin Rusu

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.