Dilema falsului număr „9”. De ce nu poate Steaua continua cu succes aplicarea sistemului folosit contra Chiajnei. Comparație cu Barcelona

Dilema falsului număr
  • Publicat:
  • Actualizat:

Momentul în care ofițerul de presă al Stelei a adus, pe stadionul din Ghencea, foile de joc pentru partida campioanei cu Concordia Chiajna a reprezentat o știre în sine. Faptul că, fără să fie forțat de accidentări, Laurențiu Reghecampf a preferat să trimită pe teren un prim „11” în care își făceau loc, conform „fișei postului”, nu mai puțin de șase mijlocași și niciun atacant i-a bulversat câteva clipe pe cei care căutau să așeze pe teren fotbaliștii echipei gazdă. Imediat, site-urile de sport din România au prezentat informația cum că Reghe va juca cu un număr 9 fals, ceea ce presupunea că Alexandru Chipciu va fi cel mai avansat fotbalist al Stelei, urmând totodată să aibă și cel mai important rol de pe teren. 

Nefolosită în meciurile de pregătire din această iarnă, schema gândită de către antrenorul Stelei a dat rezultate împotriva unei echipe complet nepregătită pentru ineditul tactic cu care s-a întâlnit, motiv pentru care campioana a bătut fără probleme echipa antrenată de Ionuț Chirilă. Chiar și așa, folosirea unui număr 9 fals presupune calități individuale pentru mai mulți dintre titulari, calități pe care elevii lui Laurențiu Reghecampf nu le au, cel puțin deocamdată, exersate.

Ce înseamnă folosirea unui număr 9 fals. Beneficii și cerințe obligatorii

În ciuda faptului că sistemul fără vârf clasic a fost folosit în ultimii ani cu succes de FC Barcelona, cea mai bună echipă de club din lume, modelul nu a fost adoptat de alte cluburi. Cu toate că este la fel de ușor de așezat pe teren ca orice alt sistem de joc, cel în care se folosește numărul 9 fals necesită ca unii fotbaliști, în puncte cheie, să aibă o serie de calități care cu greu se găsesc în fotbalul actual. Sistemul cu un fals număr 9 aplică un principiu pe cât de simplu, pe atât de greu de combătut atunci când e bine pus în practică: indiferent de modalitatea de marcare a falsului număr 9, apărarea adversă se va găsi descoperită, fie în centru, fie pe benzi, situație cauzată de superioritatea dată de un om în plus la construcție.

Concret, urmărind exemplul Barcelonei, falsul număr 9 este Lionel Messi, un fotbalist care are calități excepționale de dribler, pasator și finalizator, un jucător care se descurcă foarte bine în criză de timp și spațiu. Sistemul catalanilor a pus, de-a lungul timpului, probleme serioase adversarilor incapabili de a se adapta din punct de vedere defensiv situației în care fundașii centrali au dificultăți în a-și adapta marcajul, om la om sau în zonă, față de un vârf… fals. Adversarii Barcelonei s-au găsit în două posturi: fie făceau marcaj în zonă și îi dădeau o libertate prea mare lui Messi, fie argentinianul era marcat om la om, ceea ce provoca un dezechilibru între jucătorii rămași în linia de fund. Mai departe, o altă cerință obligatorie ar fi aceea că fundașii de bandă trebuie să aibă apetit și calități pentru jocul ofensiv. Păstrând forța exemplului anterior, Dani Alves, Adriano și Jordi Alba sunt cei care contribuie, aproape esențial, la funcționarea sistemului de joc cu număr 9 fals.

Ce a însemnat folosirea unui număr 9 fals pentru Steaua. Comparație cu exemplul FC Barcelona

Sistemul imaginat de Laurențiu Reghecampf a presupus prezența unui singur mijlocaș la închidere (Mihai Pintilii), care joacă în spatele a doi centrali cu un plus la ceea ce înseamnă calitate tehnică (Lucian Sânmărtean și Nicușor Stanciu). Mai departe, Adi Popa și Cristian Tănase au fost extreme, în timp ce Alexandru Chipciu, falsul număr 9, a fost cel responsabil pentru coborârea în linia de mijlocași pentru a primi baloane, iar Varela și Pîrvulescu fundașii de bandă cu atribuții ofensive. În teorie, exact modalitatea după care a fost organizată în ultimii ani FC Barcelona. În practică, un sistem folosit cu succes de către Reghecampf deși calitățile necesare pentru mai mulți dintre acești fotbaliști nu sunt antrenate.

1. Chipciu nu are calitățile necesare noii posturi

Într-un sistem de joc în care este folosit un număr 9 fals, fotbalistul care îndeplinește acest rol are misiunea de a coborî în linia de mijloc pentru a lua mingi. Mișcarea destabilizează linia de fund a adversarului, în zonă centrală, în condițiile în care cel puțin unul dintre cei doi fundași centrali urcă după adversar și lasă un spațiu gol în defensivă. În cazul în care se păstrează linia de fundași centrali, iar responsabilitatea marcajului revine mijlocașului defensiv, echipa din defensivă abandonează aproape orice intenție ofensivă și se concentrează exclusiv pe „distrugere”. Revenind la prima situație, dacă nu fac asta, iar falsul număr 9 are calități tehnice sau un șut precis, lucrurile sunt la fel de periculoase. Pentru a acoperi spațiul, ceilalți fundași strâng în mijloc și îi permit falsului număr 9 să aibă trei opțiuni de continuare a fazei:

a) acțiune individuală și eliminarea fotbaliștilor adverși din joc prin dribling. Sau șut la poartă. Adică ceea ce Lionel Messi face deseori la Barcelona sau ceea ce Manchester United reușea să pună în practică atunci când îl avea pe Carlos Tevez. Un fotbalist de acest tip, cu fața la poartă, nu poate să nu aibă succes în condițiile în care are în față doi fundași care se retrag cu spatele. Sau un central care acoperă, cu fundașii de bandă, urcarea celuilalt central la marcaj. Numai că în cazul Stelei nu există un jucător capabil să facă asta sau, dacă există, sigur nu este Alex Chipciu. Acolo unde Chipciu a corespuns cerințelor din „fișa postului” a fost faza din care a și marcat pentru 4-0. Mijlocașul a coborât până la 25 de metri, a interceptat o pasă de la Sânmărtean și a șutat. Golul a venit ca urmare a unei gafe uriașe a portarului Râmniceanu, însă Chipciu a făcut o parte din ceea ce trebuie să facă un fals număr 9.

 

b) pasă către fundașii de viteză urcați în ofensivă. Una dintre cerințele importante pentru folosirea cu succes a sistemului cu număr 9 fals presupune existența în primul „11” a unor fundași de bandă cu apetit ofensiv. Adică ceea ce fac la FC Barcelona Dani Alves și Jordi Alba. În momentul în care falsul număr 9 a recepționat balonul în centru cu adversarul în marcaj, fundașii de bandă speculează spațiile lăsate pe laterale de mobilizarea în centru a liniei defensive adverse.

c) continuarea fazei cu mijlocașii centrali sau cu cei de bandă. Profitând de superioritatea apărută în momentul în care coboară, numărul 9 fals poate dezvolta faza de joc combinând fie cu mijlocașii centrali, fie cu cei de bandă. Adică fie cu Xavi sau Iniesta, fie cu Alexis și Neymar. Ambele opțiuni au avantaje. Prima constă în faptul că ofensiva are loc cu rapiditate în fața unei defensive scoase din sistem, a doua constă în specularea spațiilor apărute pe benzi, dar trebuie finalizată prin pătrundere pentru a elimina handicapul lipsei de soluții din careu, lucru care face ca o centrare să nu fie o soluție oportună.

2.  Latovlevici e singurul fundaș „tip Jordi Alba”

În ceea ce privește calitățile ofensive ale fundașilor de bandă Steaua nu stă deloc bine. Iasmin Latovlevici a fost singurul jucător care a reușit să își speculeze cu succes apetitul ofensiv printr-o foarte bună colaborare cu Cristi Tănase. În rest, Paul Pîrvulescu a dovedit că este foarte precis în apărare, dar fără să își asume riscuri în atac, iar pe dreapta lucrurile stau și mai prost. Georgievski nu are calitatea tehnică pentru a participa cu succes la faza de atac, iar Varela, soluția găsită contra Chiajnei, este fundaș central de meserie, greoi și neantrenat pentru postura în care ar trebui să centreze în careu. Cu toate astea, Varela a fost extrem de ofensiv în meciul câștigat ușor cu Concordia, profitând de ziua foarte proastă a fundașului stânga de la Chiajna, Savin.

3. Mijlocașii de bandă au abilitatea de a penetra spațiile libere pe ieșirile din zonă a vârfului fals

Condiție care poate apărea ca urmare a îndeplinirii situației de la punctul 1, litera c), continuarea fazei numărului 9 fals cu mijlocașii de bandă presupune ca aceștia să aibă o forță de pătrundere în careu advers suficient de mare pentru a elimina necesitatea centrării în condițiile lipsei de soluții în careu. Dacă Neymar și Alexis sunt fotbaliști care pot, ba chiar excelează, la capitolul scoaterea adversarului direct din joc prin dribling, paralela nu se aplică și la Tănase și Adi Popa. Mijlocașul dreapta al Stelei are drept calitate principală viteza, iar acțiunile reușite ale lui Popa sunt, statistic, reușite doar speculând diferența de viteză față de fundașul întâlnit. Pe stânga, Tănase preferă în multe situații pătrunderea din lateral, însă exemplele trecute demonstrează faptul că decarul are la „dispoziție” un singur tip de dribling cu care fundașii din Liga I sunt deja familiarizați.

Concluzie: permanentizarea sistemului e riscantă și l-ar ține pe bancă pe Piovaccari. În plus, încă nu a fost testat contra unui adversar puternic

Schimbarea atât de radicală sistemului presupune un proces îndelungat și o serie de partide de pregătire, de preferat amicalele iernii, în care fotbaliștii să se adapteze.În cazul în care sistemul cu un număr 9 fals ar fi adoptat definitiv la Steaua, în lotul campioanei nu își mai găsesc justificare fotbaliști precum Federico Piovaccari șiPantelis Kapetanos, oameni pe care nu îi poți adapta noilor condiții.

Modificările operate de Reghecampf par totuși cu caracter temporar în ideea în care, profitând de partidele cu adversari net inferiori din perioada următoare, antrenorul poate căuta soluții și pentru integrarea rapidă a lui Lucian Sânmărtean. Problemele Stelei cu acest sistem ar putea apărea în momentul în care vor întâlni o echipă mult mai bine organizată defensiv decât a fost Chiajna, echipă pe care va fi mult mai greu să o dezechilibreze în condițiile în care Steaua nu are un număr 9 fals, păstrând proporțiile, cu calități precum cele enumerate mai sus în dreptul lui Lionel Messi. 


Dependența sistemului de un singur jucător: Guardiola își „construiește” un Messi

Șocul provocat de anunțul trecerii lui Mario Gotze de la Borussia Dortmund la rivala Bayern Munchen a fost depășit în intensitate de constatarea că fotbalistul a avut probleme serioase în a-și găsi un loc în echipa lui Pep Guardiola. Totuși, în ultima perioadă, a ieșit tot mai mult în evidență încercarea antrenorului de a-l transforma pe Gotze, dintr-un clasic „al doilea vârf”, într-un fals număr 9. În ciuda mărturisirilor lui Franz Beckenbauer, cel care crede că „Guardiola își bate joc de calitățile lui Gotze atunci când îl pune în fața unui zid format din doi fundași centrali”, specialiștii au notat planul antrenorului prin care vrea să facă din Gotze ceea ce avea la Barcelona în Lionel Messi. Totuși, anunțul că Bayern l-a luat pe Robert Lewandowski dă de înțeles că Guardiola se pregătește, prin aducerea unui număr 9 clasic, situației în care transformarea lui Mario Gotze nu se va putea realiza.

 

 

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…