Dilema falsului număr "9". De ce nu poate Steaua continua cu succes aplicarea sistemului folosit contra Chiajnei. Comparaţie cu Barcelona

18 feb 2014 9795 afişări Liga 1
Dilema falsului număr "9". De ce nu poate Steaua continua cu succes aplicarea sistemului folosit contra Chiajnei. Comparaţie cu Barcelona

Momentul în care ofiţerul de presă al Stelei a adus, pe stadionul din Ghencea, foile de joc pentru partida campioanei cu Concordia Chiajna a reprezentat o ştire în sine. Faptul că, fără să fie forţat de accidentări, Laurenţiu Reghecampf a preferat să trimită pe teren un prim ”11” în care îşi făceau loc, conform ”fişei postului”, nu mai puţin de şase mijlocaşi şi niciun atacant i-a bulversat câteva clipe pe cei care căutau să aşeze pe teren fotbaliştii echipei gazdă. Imediat, site-urile de sport din România au prezentat informaţia cum că Reghe va juca cu un număr 9 fals, ceea ce presupunea că Alexandru Chipciu va fi cel mai avansat fotbalist al Stelei, urmând totodată să aibă şi cel mai important rol de pe teren. 

Nefolosită în meciurile de pregătire din această iarnă, schema gândită de către antrenorul Stelei a dat rezultate împotriva unei echipe complet nepregătită pentru ineditul tactic cu care s-a întâlnit, motiv pentru care campioana a bătut fără probleme echipa antrenată de Ionuţ Chirilă. Chiar şi aşa, folosirea unui număr 9 fals presupune calităţi individuale pentru mai mulţi dintre titulari, calităţi pe care elevii lui Laurenţiu Reghecampf nu le au, cel puţin deocamdată, exersate.

Ce înseamnă folosirea unui număr 9 fals. Beneficii şi cerinţe obligatorii

În ciuda faptului că sistemul fără vârf clasic a fost folosit în ultimii ani cu succes de FC Barcelona, cea mai bună echipă de club din lume, modelul nu a fost adoptat de alte cluburi. Cu toate că este la fel de uşor de aşezat pe teren ca orice alt sistem de joc, cel în care se foloseşte numărul 9 fals necesită ca unii fotbalişti, în puncte cheie, să aibă o serie de calităţi care cu greu se găsesc în fotbalul actual. Sistemul cu un fals număr 9 aplică un principiu pe cât de simplu, pe atât de greu de combătut atunci când e bine pus în practică: indiferent de modalitatea de marcare a falsului număr 9, apărarea adversă se va găsi descoperită, fie în centru, fie pe benzi, situaţie cauzată de superioritatea dată de un om în plus la construcţie.

Concret, urmărind exemplul Barcelonei, falsul număr 9 este Lionel Messi, un fotbalist care are calităţi excepţionale de dribler, pasator şi finalizator, un jucător care se descurcă foarte bine în criză de timp şi spaţiu. Sistemul catalanilor a pus, de-a lungul timpului, probleme serioase adversarilor incapabili de a se adapta din punct de vedere defensiv situaţiei în care fundaşii centrali au dificultăţi în a-şi adapta marcajul, om la om sau în zonă, faţă de un vârf... fals. Adversarii Barcelonei s-au găsit în două posturi: fie făceau marcaj în zonă şi îi dădeau o libertate prea mare lui Messi, fie argentinianul era marcat om la om, ceea ce provoca un dezechilibru între jucătorii rămaşi în linia de fund. Mai departe, o altă cerinţă obligatorie ar fi aceea că fundaşii de bandă trebuie să aibă apetit şi calităţi pentru jocul ofensiv. Păstrând forţa exemplului anterior, Dani Alves, Adriano şi Jordi Alba sunt cei care contribuie, aproape esenţial, la funcţionarea sistemului de joc cu număr 9 fals.

Ce a însemnat folosirea unui număr 9 fals pentru Steaua. Comparaţie cu exemplul FC Barcelona

Sistemul imaginat de Laurenţiu Reghecampf a presupus prezenţa unui singur mijlocaş la închidere (Mihai Pintilii), care joacă în spatele a doi centrali cu un plus la ceea ce înseamnă calitate tehnică (Lucian Sânmărtean şi Nicuşor Stanciu). Mai departe, Adi Popa şi Cristian Tănase au fost extreme, în timp ce Alexandru Chipciu, falsul număr 9, a fost cel responsabil pentru coborârea în linia de mijlocaşi pentru a primi baloane, iar Varela şi Pîrvulescu fundaşii de bandă cu atribuţii ofensive. În teorie, exact modalitatea după care a fost organizată în ultimii ani FC Barcelona. În practică, un sistem folosit cu succes de către Reghecampf deşi calităţile necesare pentru mai mulţi dintre aceşti fotbalişti nu sunt antrenate.

1. Chipciu nu are calităţile necesare noii posturi

Într-un sistem de joc în care este folosit un număr 9 fals, fotbalistul care îndeplineşte acest rol are misiunea de a coborî în linia de mijloc pentru a lua mingi. Mişcarea destabilizează linia de fund a adversarului, în zonă centrală, în condiţiile în care cel puţin unul dintre cei doi fundaşi centrali urcă după adversar şi lasă un spaţiu gol în defensivă. În cazul în care se păstrează linia de fundaşi centrali, iar responsabilitatea marcajului revine mijlocaşului defensiv, echipa din defensivă abandonează aproape orice intenţie ofensivă şi se concentrează exclusiv pe ”distrugere”. Revenind la prima situaţie, dacă nu fac asta, iar falsul număr 9 are calităţi tehnice sau un şut precis, lucrurile sunt la fel de periculoase. Pentru a acoperi spaţiul, ceilalţi fundaşi strâng în mijloc şi îi permit falsului număr 9 să aibă trei opţiuni de continuare a fazei:

a) acţiune individuală şi eliminarea fotbaliştilor adverşi din joc prin dribling. Sau şut la poartă. Adică ceea ce Lionel Messi face deseori la Barcelona sau ceea ce Manchester United reuşea să pună în practică atunci când îl avea pe Carlos Tevez. Un fotbalist de acest tip, cu faţa la poartă, nu poate să nu aibă succes în condiţiile în care are în faţă doi fundaşi care se retrag cu spatele. Sau un central care acoperă, cu fundaşii de bandă, urcarea celuilalt central la marcaj. Numai că în cazul Stelei nu există un jucător capabil să facă asta sau, dacă există, sigur nu este Alex Chipciu. Acolo unde Chipciu a corespuns cerinţelor din ”fişa postului” a fost faza din care a şi marcat pentru 4-0. Mijlocaşul a coborât până la 25 de metri, a interceptat o pasă de la Sânmărtean şi a şutat. Golul a venit ca urmare a unei gafe uriaşe a portarului Râmniceanu, însă Chipciu a făcut o parte din ceea ce trebuie să facă un fals număr 9.

 

b) pasă către fundaşii de viteză urcaţi în ofensivă. Una dintre cerinţele importante pentru folosirea cu succes a sistemului cu număr 9 fals presupune existenţa în primul ”11” a unor fundaşi de bandă cu apetit ofensiv. Adică ceea ce fac la FC Barcelona Dani Alves şi Jordi Alba. În momentul în care falsul număr 9 a recepţionat balonul în centru cu adversarul în marcaj, fundaşii de bandă speculează spaţiile lăsate pe laterale de mobilizarea în centru a liniei defensive adverse.

c) continuarea fazei cu mijlocaşii centrali sau cu cei de bandă. Profitând de superioritatea apărută în momentul în care coboară, numărul 9 fals poate dezvolta faza de joc combinând fie cu mijlocaşii centrali, fie cu cei de bandă. Adică fie cu Xavi sau Iniesta, fie cu Alexis şi Neymar. Ambele opţiuni au avantaje. Prima constă în faptul că ofensiva are loc cu rapiditate în faţa unei defensive scoase din sistem, a doua constă în specularea spaţiilor apărute pe benzi, dar trebuie finalizată prin pătrundere pentru a elimina handicapul lipsei de soluţii din careu, lucru care face ca o centrare să nu fie o soluţie oportună.

2.  Latovlevici e singurul fundaş ”tip Jordi Alba”

În ceea ce priveşte calităţile ofensive ale fundaşilor de bandă Steaua nu stă deloc bine. Iasmin Latovlevici a fost singurul jucător care a reuşit să îşi speculeze cu succes apetitul ofensiv printr-o foarte bună colaborare cu Cristi Tănase. În rest, Paul Pîrvulescu a dovedit că este foarte precis în apărare, dar fără să îşi asume riscuri în atac, iar pe dreapta lucrurile stau şi mai prost. Georgievski nu are calitatea tehnică pentru a participa cu succes la faza de atac, iar Varela, soluţia găsită contra Chiajnei, este fundaş central de meserie, greoi şi neantrenat pentru postura în care ar trebui să centreze în careu. Cu toate astea, Varela a fost extrem de ofensiv în meciul câştigat uşor cu Concordia, profitând de ziua foarte proastă a fundaşului stânga de la Chiajna, Savin.

3. Mijlocaşii de bandă au abilitatea de a penetra spaţiile libere pe ieşirile din zonă a vârfului fals

Condiţie care poate apărea ca urmare a îndeplinirii situaţiei de la punctul 1, litera c), continuarea fazei numărului 9 fals cu mijlocaşii de bandă presupune ca aceştia să aibă o forţă de pătrundere în careu advers suficient de mare pentru a elimina necesitatea centrării în condiţiile lipsei de soluţii în careu. Dacă Neymar şi Alexis sunt fotbalişti care pot, ba chiar excelează, la capitolul scoaterea adversarului direct din joc prin dribling, paralela nu se aplică şi la Tănase şi Adi Popa. Mijlocaşul dreapta al Stelei are drept calitate principală viteza, iar acţiunile reuşite ale lui Popa sunt, statistic, reuşite doar speculând diferenţa de viteză faţă de fundaşul întâlnit. Pe stânga, Tănase preferă în multe situaţii pătrunderea din lateral, însă exemplele trecute demonstrează faptul că decarul are la ”dispoziţie” un singur tip de dribling cu care fundaşii din Liga I sunt deja familiarizaţi.

Concluzie: permanentizarea sistemului e riscantă şi l-ar ţine pe bancă pe Piovaccari. În plus, încă nu a fost testat contra unui adversar puternic

Schimbarea atât de radicală sistemului presupune un proces îndelungat şi o serie de partide de pregătire, de preferat amicalele iernii, în care fotbaliştii să se adapteze.În cazul în care sistemul cu un număr 9 fals ar fi adoptat definitiv la Steaua, în lotul campioanei nu îşi mai găsesc justificare fotbalişti precum Federico Piovaccari şiPantelis Kapetanos, oameni pe care nu îi poţi adapta noilor condiţii.

Modificările operate de Reghecampf par totuşi cu caracter temporar în ideea în care, profitând de partidele cu adversari net inferiori din perioada următoare, antrenorul poate căuta soluţii şi pentru integrarea rapidă a lui Lucian Sânmărtean. Problemele Stelei cu acest sistem ar putea apărea în momentul în care vor întâlni o echipă mult mai bine organizată defensiv decât a fost Chiajna, echipă pe care va fi mult mai greu să o dezechilibreze în condiţiile în care Steaua nu are un număr 9 fals, păstrând proporţiile, cu calităţi precum cele enumerate mai sus în dreptul lui Lionel Messi. 


Dependenţa sistemului de un singur jucător: Guardiola îşi ”construieşte” un Messi

Şocul provocat de anunţul trecerii lui Mario Gotze de la Borussia Dortmund la rivala Bayern Munchen a fost depăşit în intensitate de constatarea că fotbalistul a avut probleme serioase în a-şi găsi un loc în echipa lui Pep Guardiola. Totuşi, în ultima perioadă, a ieşit tot mai mult în evidenţă încercarea antrenorului de a-l transforma pe Gotze, dintr-un clasic ”al doilea vârf”, într-un fals număr 9. În ciuda mărturisirilor lui Franz Beckenbauer, cel care crede că ”Guardiola îşi bate joc de calităţile lui Gotze atunci când îl pune în faţa unui zid format din doi fundaşi centrali”, specialiştii au notat planul antrenorului prin care vrea să facă din Gotze ceea ce avea la Barcelona în Lionel Messi. Totuşi, anunţul că Bayern l-a luat pe Robert Lewandowski dă de înţeles că Guardiola se pregăteşte, prin aducerea unui număr 9 clasic, situaţiei în care transformarea lui Mario Gotze nu se va putea realiza.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.