Dictatura Stelei. Thomas Neubert, prezenţa discretă resimţită diferit de Keşeru şi de Sânmărtean. "Nu credeam că îmi va fi atât de greu"

19 mai 2014 23442 afişări Liga 1
Dictatura Stelei. Thomas Neubert, prezenţa discretă resimţită diferit de Keşeru şi de Sânmărtean. "Nu credeam că îmi va fi atât de greu"
  • Influenţa campioanei asupra desfăşurării evenimentelor din fotbalul românesc în sezonul ce se încheie în această lună e analizată de ProSport în seria de materiale ”Dictatura Stelei”
  • După un prim sezon în care a fost considerat principalul factor în evoluţia Stelei, Thomas Neubert a trecut în umbră în al doilea an de colaborare cu Laurenţiu Reghecampf
  • Transferurile importante ale Stelei în pauza de pregătire de iarnă, Keşeru şi Sânmărtean, s-au adaptat diferit la regimul de antrenamente din Ghencea

Niciodată în istoria fotbalului românesc un preparator fizic nu a avut parte de o expunere media mai mare decât cea a lui Thomas Neubert. Neamţul "Tommy", cel pe care Laurenţiu Reghecampf l-a inclus drept "cerinţă obligatorie" pe lista negocierii propriului contract cu Steaua în vara lui 2012, a provocat discuţii interminabile în primul său sezon în Ghencea. Începând de la modul de lucru cu benzile TRX, trecând prin punguliţele cu lichid galben şi terminând cu acuzaţiile de doping venite din partea rivalilor, Tommy a reuşit să ţină capul de afiş în discuţiile legate de potenţa fizică a steliştilor. Potenţă care i-a ajutat, până la urmă, să facă diferenţa în Liga I în sezonul 2012/2013, atunci când superioritatea roş-albaştrilor a fost, în primul rând, de ordin fizic. Totuşi, menţiunile legate de prezenţa lui Neubert la Steaua s-au rărit în acest sezon, perioadă în care unele dintre metodele pe care neamţul le-a introdus în România au fost copiate de adversari. Chiar şi aşa, în interiorul vestiarului prezenţa lui Tommy a rămas la fel de puternică, exerciţiile făcute de preparatorul fizic fiind un adevărat calvar pentru jucătorii proaspăt sosiţi la Steaua.

120.000 de euro anual este salariul pe care Thomas Neubert îl încasează de la Steaua, cea mai mare sumă primită de un preparator fizic din fotbalul românesc

Lui Keşeru i-au trebuit 2 luni să se pună la punct

Contactul lui Claudiu Keşeru cu antrenamentele gândite de Thomas Neubert s-a petrecut în Marbella, Spania, cu prilejul cantonamentelor de iarnă ale Stelei. Adus de la Bastia, din Franţa, atacantul de 27 de ani a avut probleme serioase în a rezista ritmului pe care colegii lui păreau să nu îl resimtă atât de dificil. "Claudiu este un jucător foarte important pentru noi, însă va trebui să muncească mult mai mult. El va avea, cu siguranţă, evoluţii mai bune", spunea Laurenţiu Reghecampf, în iarnă, după ce Keşeru întârziase să impresioneze în primele amicale jucate în tricoul Stelei. Primul gol al atacantului a venit abia pe 1 martie, însă reuşita a fost una extrem de importantă pentru echipă. Keşeru a înscris golul de 1-1 în derby-ul din Liga I cu Dinamo, reuşind la acel moment să evite prima înfrângere din campionat a Stelei. "Trebuia să mă pun la punct cu forma fizică înainte să pot da randament. Mă bucur că am reuşit să sparg gheaţa chiar acum, în marele derby", spunea Keşeru după reuşită.

Două săptămâni mai târziu, atacantul mărturisea dificultăţile pe care le-a întâmpinat la venirea în Ghencea. "Am reuşit să mă adaptez, însă mi-a fost extrem de greu la început. E drept, multă lumea mi-a spus la ce trebuie să mă aştept, însă nu credeam că îmi va fi atât de greu", mărturisea vârful. Rezultatul adaptării lui Claudiu Keşeru la cerinţele de ordin fizic ale lui Thomas Neubert s-au tradus prin şapte goluri înscrise atât în Liga I, cât şi în Cupa României pentru Steaua.

Claudiu Keşeru a acuzat intensitatea exerciţiilor fizice comandate de Thomas Neubert în cantonamentul din Marbella, Spania. Foto: Alexandru Hojda


Sânmărtean a făcut faţă doar după un cantonament complet cu FC Vaslui

Celălalt transfer important al Stelei din această iarnă, Lucian Sânmărtean, a reuşit să treacă mult mai uşor peste perioada de adaptare cu rigorile de ordin fizic. Mijlocaşul de 34 de ani a venit în Ghencea imediat după ce acumulase la capitolul pregătire fizică în stagiile de cantonament ale lui FC Vaslui. "Lucian a făcut faţă fără probleme la toate cerinţele noastre. Lucrul acesta se întâmplă destul de rar, antrenamentele de aici sunt foarte dure", spunea Laurenţiu Reghecampf după primul contact cu noul transfer. Impactul evoluţiilor lui Lucian Sânmărtean a fost simţit de către fani imediat, mijlocaşul fiind rapid asimilat drept cel mai valoros fotbalist al Stelei.

Lucian Sânmărtean a reuşit să treacă în timp record peste problemele de adaptare cu antrenamentele lui Tommy, totul datorită faptului că a venit la Steaua imediat după perioada de cantonament făcută cu FC Vaslui. Foto: fcsteaua.com

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.