Dezvăluiri explozive în cazul de dopaj care zguduie Liga 1! ANAD, război total cu Astra Giurgiu: cele 6 întrebări care pot salva sau ucide clubul patronat de Ioan Niculae | EXCLUSIV

Autor: Andrei Trifan Publicat: 07 Mar. 2021, 21:26 Actualizat: 07 Mar. 2021, 21:42 Fotbal Intern

Cel mai grav scandal de presupus dopaj din Liga 1 ar putea să aibă consecințe teribile asupra celor de la Astra Giurgiu, fapt ce a dus la un adevărat război purtat în culise între clubul patronat de Ioan Niculae și ANAD (Agenția Națională Anti-Doping). ProSport a discutat cu surse din ambele părți implicate și vă prezintă cele 6 întrebări care vor decide soarta grupării giurgiuvene. 

Astra a invocat numeroase viicii de procedură și e convinsă că au existat erori incredibile ale celor de la ANAD, instituție condusă de fostul mare arbitru Cristi Balaj, motiv pentru care cazul „Ioniță-Seto-Fatai” nu va afecta prezența în Liga 1.

Pe de altă parte, cei de la ANAD sunt siguri că au fost respectate în amănunt toate detaliile legale și că dosarul este unul „beton”, iar cei care sunt în măsură să ia decizii de sancționare a vionvaților o vor putea face fără urmă de îndoială.

ANAD, război total cu Astra Giurgiu: cele 6 întrebări care pot salva sau ucide clubul! Ce acuzații își aduc cele două părți

Alex Ioniță, Takayuki Seto și Kehinde Fatai ar fi făcut anumite substanțe (vitamine), intravenos, la o reputată clinică de specialitate, iar ANAD a deschis un dosar la finalizarea căruia cei trei fotbaliști de la Astra Giurgiu ar putea fi suspendați, iar clubul s-ar putea alege cu sancțiuni dure din partea LPF, inclusiv cu retrogradarea din Liga 1.

Ancheta ANAD, efectuată cu scopul de aflare a adevărului despre decizia celor trei jucători de a-și injecta vitamine, are, din punctul vedere al Astrei, mari lacune, care ar putea să distrugă, din start, cazul într-o instanță, fie ea sportivă sau civilă.

ProSport vă prezintă câte trei întrebări și câte trei răspunsuri la întrebările vitale din caz, obținute pe surse, de la Astra Giurgiu și de la ANAD. În funcție de acestea și de interpretarea lor se vor decide eventualele sancțiuni pentru fotbaliști și pentru clubul patronat de Ioan Niculae.

Întrebările de la Astra Giurgiu, răspunsurile ANAD

De ce nu au fost testați antidoping cei trei jucători acuzați?

 Era inutilă testarea celor trei fotbaliști. Aici este vorba despre o metodă interzisă, nu despre o substanță interzisă. Vorbim despre cantitate. Fiind vorba despre vitamine, este posibil ca în momentul în care au ieșit pe ușa clinicii să nu mai poată fi depistați oricum. Au fost efectuate verificările necesare și au fost strânse datele necesare.

De ce nu a fost făcut un control țintă la Astra Giurgiu, așa cum se specifică în broșura de sancțiuni publicată de ANAD pe site-ul oficial?

Testările țintă sunt pentru cluburile unde se consideră că ar putea exista o practică de grup. A fost un caz în acest sens cu o echipă de rugby. Testăm dacă există o substanță interzisă, aici nu a existat, și dacă exista presupunerea că se face acest lucru la nivel de club. Astra a invocat multe vicii de procedură, dar ANAD și-a făcut treaba după litera legii. Nu au nicio șansă dacă ei consideră că testarea țintă era obligatorie în acest dosar.

De ce fotbaliștii străini au fost audiați în limba română, în condițiile în care întrebările specifice au nuanțe pe care un străin, fie el și vorbitor de română, le-ar putea înțelege / interpreta greșit?

Takayuki Seto și Kehinde Fatai vorbesc foarte bine limba română. Întrebările au fost simple și au oferit detalii concrete, au răspuns fără niciun fel de problemă. Singurul care nu și-a schimbat versiunea a fost Alex Ioniță, ceea ce, evident, că este ciudat. Totul, însă, s-a schimbat când Seto și Fatai au aflat că e vorba de dopaj în ceea ce privește cantitățile de vitamine introduse în corp. De ce nu au cerut translator de prima dată? Pentru că nu erau influențați și au vrut să fie corecți. Ce s-a întâmplat apoi și de ce au ales să nu mai participe la audieri nu putem decât să intuim…

Întrebările ANAD, răspunsurile de la Astra Giurgiu

De ce fotbaliștii Takayuki Seto și Kehinde Fatai nu s-au mai prezentat la audieri și și-au schimbat versiunea inițială legată de cantitățile de vitamine introduse în corp?

Pentru că prima audiere a fost făcută într-un mod bizar, în limba română, și nu au știut exact ce vorbesc. Audierea inițială a fost făcută de un reprezentant ANAD la stadionul din Ploiești, în limba română, fără a fi permisă prezența vreunui membru de specialitate (medicul echipei), care să le explice ce sunt întrebați, deși oficialii noștri au cerut acest lucru, dar au fost refuzați. Jucătorii au făcut la clinică exact cantitatea propusă de cei de la clinică, nu au știut nicio secundă care este cantitatea exactă. Audierea a fost făcută fără niciun fel de reprezentare legală, nu au avut nici măcar translator, și acum fotbaliștii vorbesc doar prin avocat, pentru că el înțelege limba română și termenii tehnici.

De ce jucătorii nu au înștiințat clinica unde au efectuat procedura că sunt sportivi de performanță și au limitări impuse de profesie?

Doar jucătorii pot spune acest cu certitudine, dar noi suntem convinși că toți din clinică știau că sunt fotbaliști la Astra și că noi nu i-am trimis acolo ca pe niște cetățeni obișnuiți. Chiar dacă a existat un comunicat în care s-a spus că au fost tratați ca niște oameni de rând, pentru că nu ar fi comunicat că sunt sportivi de performanță, lucrurile sunt simple. Soția unuia dintre cei trei fotbaliști a fost cea care a insistat ca ei să meargă și doar știa că bărbatul ei este jucător la Astra. În plus, chiar clinica în speță și-a făcut reclamă, pe facebook, cu poza care a și declanșat toată ancheta și îi numea fotbaliști ai Astrei. Cred că nimeni nu poate sugera că noi, ca și club, am fi încercat să îi trimitem pe ascuns.

De ce s-au făcut presiuni și a fost amenințat Alex Ioniță, fotbalistul pe declarația căruia se bazează cel mai mult dosarul ANAD, de către Astra Giurgiu, dacă clubul vrea să se afle adevărul în acest caz?

Suspendarea contractului lui Alex Ioniță nu a fost o metodă de amenințare a sa, pentru că Astra Giurgiu a decis ca toate contractele celor din dosar să fie suspendate imediat.  Mai mult, clubul Astra îi va da în judecată pe toți cei trei dacă va avea prejudicii din cauza acțiunii lor. Jucătorii nu pot dovedi niciodată că au avut acordul clubului sau că l-au cerut pentru ceea ce au făcut. Este răspunderea lor pentru ceea ce au făcut, iar clubul Astra, când a avut primul indiciu a ceea ce au făcut, a luat imediat decizia suspendării contractelor. La prima consecință a acestui dosar asupra Astrei, noi îi vom da în judecată.

Ce spunea Astra Giurgiu în comunicatul oficial, după ce ANAD a început anchetarea lui Alex Ioniță, Takayuki Seto și Kehinde Fatai

Clubul Astra nu a fost implicat în niciun fel în „tratamentul” efectuat de către cei 3 jucători, aflând de această problemă ulterior, chiar de la ofiţerul ANAD, care s-a prezentat la stadionul din Ploieşti pentru a lua declaraţii jucătorilor. Facem precizarea că declaraţiile luate atunci jucătorilor nu s-au făcut în prezenţa unui oficial al clubului nostru, avocat sau doctorul echipei, deşi, era vorba şi despre jucători care nu stăpânesc limba română la perfecţie (cu atât mai puţin unităţile de măsură, substanţele active, etc)

– Am luat decizia de a suspenda imediat contractele celor trei şi nu putem fi acuzaţi de lipsa celor incriminaţi la anumite termene de judecată, atâta timp cât ei nu au mai fost prezenţi la antrenamente, unul dintre jucători plecând în ţara natală – Japonia (Seto Takayuki). Astra nu are responsabilitati legate de viata privata a jucatorilor angajati, deci nu avea

parghi de a opri un cetăţean japonez să plece la familia sa…

– ANAD nu a luat un punct de vedere al doctorului echipei noastre cu privire la această situaţie, noi fiind disponibili cu orice lămurire asupra situaţiei, dar, cu tot respectul, considerăm că la acest moment suntem trataţi ca nişte „condamnaţi”, mai degrabă, deşi, este evident că nu avem vreo legătură cu demersul celor trei fotbalişti si nu clubul nostru este judecat.

– Este evident că nici ANAD nu consideră că clubul nostru este culpabil în această speță având în vedere faptul că nu ni s-a cerut nicio declarație măcar.

– Desigur, suntem stupefiaţi că există această variantă – că laboratoare medicale acreditate, medici români, ar fi putut administra unor sportivi tratamente în cantităţi interzise de legile antidoping (pentru că înţelegem că substanţele administrate, tipul tratamentului, sunt legale, doar cantitatea ar reprezenta „problema”) şi, fără a fi specialişti sau avocaţii laboratorului respectiv, dupa informatiile pe care noi le-am obtinut de la jucatori consideram că substanţa activă administrată jucătorilor a fost, cantitativ, respectată, până la proba contrarie”, se arată în comunicatul giurgiuvenilor.

(Cei trei fotbaliști ai Astrei Giurgiu, Seto, Ioniță și Fatai, sunt anchetați în scandalul de dopaj ce zguduie Liga 1)

Ce spunea Cristi Balaj despre suspendarea pe care o riscă Astra Giurgiu

ANAD nu sancționează clubul, nu propune depunctarea. Forul organizator, conform legii, este cel care ia această decizie. Dar cunosc ce prevede legea, cunosc articolul la care se încadrează faptele, dar nu mi se pare corect să-mi dau cu părerea. Nivelul sancțiunii este diferit atunci când nu a existat intenție. Suntem obligați să respectăm codul, greșeli nu se acceptă. Codul a devenit drastic la nivel mondial. Noi de la ANAD nu participăm la dezbateri, doresc doar o decizie corectă”, a declarat Cristi Balaj, președintele ANAD.

Ce spunea Ioan Niculae despre retrogradarea Astrei Giurgiu și mesajul dur pentru Alex Ioniță

Ioniță a intrat în belelele astea din cauza lui. Să asculte bine la mine ceea ce îi transmit acum: Dacă este găsit vinovat, noi îl vom da în judecată, pe el personal!

 O eventuală suspendare a sa ne va aduce un prejudiciu imens de imagine, dar îmi doresc și recuperarea banilor. Exclud retrogradarea Astrei, ăsta este ultimul lucru ce ni s-ar putea întâmpla. Clubul nostru nu poate fi umilit în acest hal din cauza unor tâmpenii făcute de unul și altul, dar vreau să văd ce verdict se va da până la urmă.

 Ioniță trebuia să se gândească foarte bine ce consecințe pot avea declarațiile sale date în fața comisiei. Dacă s-a dus acolo și a spus ca un nerod verzi și uscate, așa cum probabil a fost învățat, nu va scăpa ușor, așa cum crede el.

 Îl avertizez public: În cazul în care o să fie găsit vinovat, noi îl vom da în judecată pentru recuperarea banilor pe care i-am dat pe el. Nu am nicio treabă cu CFR Cluj, nu l-au trimis ăia sau noi pe la clinica aia. Nici Astra nu are nicio vină. Noi nu facem poliție cu jucătorii”, a declarat Ioan Niculae, omul care finanțează Astra Giurgiu, pentru ProSport.

Ce spune Legea antidoping și de ce riscă Astra, de fapt, retrogradarea

 Articolul din Legea antidoping care face referire la sancționarea cluburilor când mai mulți sportivi sunt vinovați de încălcarea regulamentului este Articolul 62. La alineatul 2 se specifică: „În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor„. Pentru ca totul să fie clar, articolul 2 spre care face trimitere alineatul amintit anterior precizează: „Constituie încălcări ale reglementărilor antidoping: utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă”. Speța dintre ANAD și Astra face parte la ultima variantă, metoda interzisă.

(Foto: Sancțiuni pentru cei care se dopează. Pot primi și patru ani de suspendare)

Autor: Andrei Trifan Publicat: 07 Mar. 2021, 21:26 Actualizat: 07 Mar. 2021, 21:42 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de fapt, și ce a făcut cu banii
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de fapt, și ce a făcut cu banii
Ministerul Apărării recrutează ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri. Care sunt condiţiile
Ministerul Apărării recrutează ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri. Care sunt condiţiile
Ameninţări cu ruperea coaliţiei de guvernare după demiterea lui Voiculescu. „Sunt colegi care susţin ieşirea USR de la guvernare”
Ameninţări cu ruperea coaliţiei de guvernare după demiterea lui Voiculescu. „Sunt colegi care susţin ieşirea USR ...
Suma fabuloasa la care Ilie Dumitrescu l-a evaluat pe Gica Hagi. Cat considera ca valora dupa Campionatul Mondial din 1994
Suma fabuloasa la care Ilie Dumitrescu l-a evaluat pe Gica Hagi. Cat considera ca valora dupa Campionatul Mondial din 1994
Cafeaua, medicament natural pentru boala de ficat gras. Ce cantitate e recomandată zilnic?
Cafeaua, medicament natural pentru boala de ficat gras. Ce cantitate e recomandată zilnic?
E disperat. Și-a vândut și casa din lipsa banilor. Din ce trăiește acum Leonard Doroftei
E disperat. Și-a vândut și casa din lipsa banilor. Din ce trăiește acum Leonard Doroftei
Cine îi ia locul lui Iohannis. Băsescu a dezvăluit numele. El ar putea fi următorul președinte al României
Cine îi ia locul lui Iohannis. Băsescu a dezvăluit numele. El ar putea fi următorul președinte al României
Un preot din Italia şi-a uimit credincioşii cu anunţul făcut la finalul liturghiei: „Sunt îndrăgostit”
Un preot din Italia şi-a uimit credincioşii cu anunţul făcut la finalul liturghiei: „Sunt îndrăgostit”
Cutremurător ce a scris în biletul de adio Dana, directoarea de grădiniță care s-a spânzurat! Avea doi copilași
Cutremurător ce a scris în biletul de adio Dana, directoarea de grădiniță care s-a spânzurat! Avea doi copilași
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI de ea!”
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI de ea!”
Un băiat de 11 ani a chemat-o în pădure pe fetița de 9 ani cu care se juca online. Ce a urmat e terifiant
Un băiat de 11 ani a chemat-o în pădure pe fetița de 9 ani cu care se juca online. Ce a urmat e terifiant
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa ei: 'De multe ori...'
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa ei: 'De multe ori...'
Roxana Nemeş aruncă bomba. Cine câştigă, de fapt, Survivor România. Cei de la Kanal D vor fi disperați că s-a aflat
Roxana Nemeş aruncă bomba. Cine câştigă, de fapt, Survivor România. Cei de la Kanal D vor fi disperați că s-a aflat
Secretele se duc în pământ. A murit omul din spatele celei mai mari fraude din istorie
Secretele se duc în pământ. A murit omul din spatele celei mai mari fraude din istorie
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei fără reacții
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei fără reacții
Polițiștii locali primesc noi puteri. Ce înseamnă asta pentru șoferi
Polițiștii locali primesc noi puteri. Ce înseamnă asta pentru șoferi
Detaliul terifiant descoperit la noile nave militare chineze. Nu s-a mai folosit de mii de ani, iar NATO nu are răspuns
Detaliul terifiant descoperit la noile nave militare chineze. Nu s-a mai folosit de mii de ani, iar NATO nu are răspuns
Noi criterii de carantinare: Testările, rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor
Noi criterii de carantinare: Testările, rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Roboţi înarmaţi împotriva Ucrainei? Ministerul Apărării de la Moscova anunţă că armata rusă va dispune „în curând” de tancuri fără pilot FOTO
Roboţi înarmaţi împotriva Ucrainei? Ministerul Apărării de la Moscova anunţă că armata rusă va dispune „în curând” ...
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
Ce primești când comanzi Kia Stonic, cel mai ieftin SUV disponibil pe piața din România
Ce primești când comanzi Kia Stonic, cel mai ieftin SUV disponibil pe piața din România
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
FOTO. Adina Buzatu, apariție neașteptată în costum de baie, în Dubai!
FOTO. Adina Buzatu, apariție neașteptată în costum de baie, în Dubai!