Dezvăluiri explozive în cazul de dopaj care zguduie Liga 1! ANAD, război total cu Astra Giurgiu: cele 6 întrebări care pot salva sau ucide clubul patronat de Ioan Niculae | EXCLUSIV

  • Publicat:
  • Actualizat:

Cel mai grav scandal de presupus dopaj din Liga 1 ar putea să aibă consecințe teribile asupra celor de la Astra Giurgiu, fapt ce a dus la un adevărat război purtat în culise între clubul patronat de Ioan Niculae și ANAD (Agenția Națională Anti-Doping). ProSport a discutat cu surse din ambele părți implicate și vă prezintă cele 6 întrebări care vor decide soarta grupării giurgiuvene. 

Astra a invocat numeroase viicii de procedură și e convinsă că au existat erori incredibile ale celor de la ANAD, instituție condusă de fostul mare arbitru Cristi Balaj, motiv pentru care cazul „Ioniță-Seto-Fatai” nu va afecta prezența în Liga 1.

Pe de altă parte, cei de la ANAD sunt siguri că au fost respectate în amănunt toate detaliile legale și că dosarul este unul „beton”, iar cei care sunt în măsură să ia decizii de sancționare a vionvaților o vor putea face fără urmă de îndoială.

ANAD, război total cu Astra Giurgiu: cele 6 întrebări care pot salva sau ucide clubul! Ce acuzații își aduc cele două părți

Alex Ioniță, Takayuki Seto și Kehinde Fatai ar fi făcut anumite substanțe (vitamine), intravenos, la o reputată clinică de specialitate, iar ANAD a deschis un dosar la finalizarea căruia cei trei fotbaliști de la Astra Giurgiu ar putea fi suspendați, iar clubul s-ar putea alege cu sancțiuni dure din partea LPF, inclusiv cu retrogradarea din Liga 1.

Ancheta ANAD, efectuată cu scopul de aflare a adevărului despre decizia celor trei jucători de a-și injecta vitamine, are, din punctul vedere al Astrei, mari lacune, care ar putea să distrugă, din start, cazul într-o instanță, fie ea sportivă sau civilă.

ProSport vă prezintă câte trei întrebări și câte trei răspunsuri la întrebările vitale din caz, obținute pe surse, de la Astra Giurgiu și de la ANAD. În funcție de acestea și de interpretarea lor se vor decide eventualele sancțiuni pentru fotbaliști și pentru clubul patronat de Ioan Niculae.

Întrebările de la Astra Giurgiu, răspunsurile ANAD

De ce nu au fost testați antidoping cei trei jucători acuzați?

 Era inutilă testarea celor trei fotbaliști. Aici este vorba despre o metodă interzisă, nu despre o substanță interzisă. Vorbim despre cantitate. Fiind vorba despre vitamine, este posibil ca în momentul în care au ieșit pe ușa clinicii să nu mai poată fi depistați oricum. Au fost efectuate verificările necesare și au fost strânse datele necesare.

De ce nu a fost făcut un control țintă la Astra Giurgiu, așa cum se specifică în broșura de sancțiuni publicată de ANAD pe site-ul oficial?

Testările țintă sunt pentru cluburile unde se consideră că ar putea exista o practică de grup. A fost un caz în acest sens cu o echipă de rugby. Testăm dacă există o substanță interzisă, aici nu a existat, și dacă exista presupunerea că se face acest lucru la nivel de club. Astra a invocat multe vicii de procedură, dar ANAD și-a făcut treaba după litera legii. Nu au nicio șansă dacă ei consideră că testarea țintă era obligatorie în acest dosar.

De ce fotbaliștii străini au fost audiați în limba română, în condițiile în care întrebările specifice au nuanțe pe care un străin, fie el și vorbitor de română, le-ar putea înțelege / interpreta greșit?

Takayuki Seto și Kehinde Fatai vorbesc foarte bine limba română. Întrebările au fost simple și au oferit detalii concrete, au răspuns fără niciun fel de problemă. Singurul care nu și-a schimbat versiunea a fost Alex Ioniță, ceea ce, evident, că este ciudat. Totul, însă, s-a schimbat când Seto și Fatai au aflat că e vorba de dopaj în ceea ce privește cantitățile de vitamine introduse în corp. De ce nu au cerut translator de prima dată? Pentru că nu erau influențați și au vrut să fie corecți. Ce s-a întâmplat apoi și de ce au ales să nu mai participe la audieri nu putem decât să intuim…

Întrebările ANAD, răspunsurile de la Astra Giurgiu

De ce fotbaliștii Takayuki Seto și Kehinde Fatai nu s-au mai prezentat la audieri și și-au schimbat versiunea inițială legată de cantitățile de vitamine introduse în corp?

Pentru că prima audiere a fost făcută într-un mod bizar, în limba română, și nu au știut exact ce vorbesc. Audierea inițială a fost făcută de un reprezentant ANAD la stadionul din Ploiești, în limba română, fără a fi permisă prezența vreunui membru de specialitate (medicul echipei), care să le explice ce sunt întrebați, deși oficialii noștri au cerut acest lucru, dar au fost refuzați. Jucătorii au făcut la clinică exact cantitatea propusă de cei de la clinică, nu au știut nicio secundă care este cantitatea exactă. Audierea a fost făcută fără niciun fel de reprezentare legală, nu au avut nici măcar translator, și acum fotbaliștii vorbesc doar prin avocat, pentru că el înțelege limba română și termenii tehnici.

De ce jucătorii nu au înștiințat clinica unde au efectuat procedura că sunt sportivi de performanță și au limitări impuse de profesie?

Doar jucătorii pot spune acest cu certitudine, dar noi suntem convinși că toți din clinică știau că sunt fotbaliști la Astra și că noi nu i-am trimis acolo ca pe niște cetățeni obișnuiți. Chiar dacă a existat un comunicat în care s-a spus că au fost tratați ca niște oameni de rând, pentru că nu ar fi comunicat că sunt sportivi de performanță, lucrurile sunt simple. Soția unuia dintre cei trei fotbaliști a fost cea care a insistat ca ei să meargă și doar știa că bărbatul ei este jucător la Astra. În plus, chiar clinica în speță și-a făcut reclamă, pe facebook, cu poza care a și declanșat toată ancheta și îi numea fotbaliști ai Astrei. Cred că nimeni nu poate sugera că noi, ca și club, am fi încercat să îi trimitem pe ascuns.

De ce s-au făcut presiuni și a fost amenințat Alex Ioniță, fotbalistul pe declarația căruia se bazează cel mai mult dosarul ANAD, de către Astra Giurgiu, dacă clubul vrea să se afle adevărul în acest caz?

Suspendarea contractului lui Alex Ioniță nu a fost o metodă de amenințare a sa, pentru că Astra Giurgiu a decis ca toate contractele celor din dosar să fie suspendate imediat.  Mai mult, clubul Astra îi va da în judecată pe toți cei trei dacă va avea prejudicii din cauza acțiunii lor. Jucătorii nu pot dovedi niciodată că au avut acordul clubului sau că l-au cerut pentru ceea ce au făcut. Este răspunderea lor pentru ceea ce au făcut, iar clubul Astra, când a avut primul indiciu a ceea ce au făcut, a luat imediat decizia suspendării contractelor. La prima consecință a acestui dosar asupra Astrei, noi îi vom da în judecată.

Ce spunea Astra Giurgiu în comunicatul oficial, după ce ANAD a început anchetarea lui Alex Ioniță, Takayuki Seto și Kehinde Fatai

Clubul Astra nu a fost implicat în niciun fel în „tratamentul” efectuat de către cei 3 jucători, aflând de această problemă ulterior, chiar de la ofiţerul ANAD, care s-a prezentat la stadionul din Ploieşti pentru a lua declaraţii jucătorilor. Facem precizarea că declaraţiile luate atunci jucătorilor nu s-au făcut în prezenţa unui oficial al clubului nostru, avocat sau doctorul echipei, deşi, era vorba şi despre jucători care nu stăpânesc limba română la perfecţie (cu atât mai puţin unităţile de măsură, substanţele active, etc)

– Am luat decizia de a suspenda imediat contractele celor trei şi nu putem fi acuzaţi de lipsa celor incriminaţi la anumite termene de judecată, atâta timp cât ei nu au mai fost prezenţi la antrenamente, unul dintre jucători plecând în ţara natală – Japonia (Seto Takayuki). Astra nu are responsabilitati legate de viata privata a jucatorilor angajati, deci nu avea

parghi de a opri un cetăţean japonez să plece la familia sa…

– ANAD nu a luat un punct de vedere al doctorului echipei noastre cu privire la această situaţie, noi fiind disponibili cu orice lămurire asupra situaţiei, dar, cu tot respectul, considerăm că la acest moment suntem trataţi ca nişte „condamnaţi”, mai degrabă, deşi, este evident că nu avem vreo legătură cu demersul celor trei fotbalişti si nu clubul nostru este judecat.

– Este evident că nici ANAD nu consideră că clubul nostru este culpabil în această speță având în vedere faptul că nu ni s-a cerut nicio declarație măcar.

– Desigur, suntem stupefiaţi că există această variantă – că laboratoare medicale acreditate, medici români, ar fi putut administra unor sportivi tratamente în cantităţi interzise de legile antidoping (pentru că înţelegem că substanţele administrate, tipul tratamentului, sunt legale, doar cantitatea ar reprezenta „problema”) şi, fără a fi specialişti sau avocaţii laboratorului respectiv, dupa informatiile pe care noi le-am obtinut de la jucatori consideram că substanţa activă administrată jucătorilor a fost, cantitativ, respectată, până la proba contrarie”, se arată în comunicatul giurgiuvenilor.

(Cei trei fotbaliști ai Astrei Giurgiu, Seto, Ioniță și Fatai, sunt anchetați în scandalul de dopaj ce zguduie Liga 1)

Ce spunea Cristi Balaj despre suspendarea pe care o riscă Astra Giurgiu

ANAD nu sancționează clubul, nu propune depunctarea. Forul organizator, conform legii, este cel care ia această decizie. Dar cunosc ce prevede legea, cunosc articolul la care se încadrează faptele, dar nu mi se pare corect să-mi dau cu părerea. Nivelul sancțiunii este diferit atunci când nu a existat intenție. Suntem obligați să respectăm codul, greșeli nu se acceptă. Codul a devenit drastic la nivel mondial. Noi de la ANAD nu participăm la dezbateri, doresc doar o decizie corectă”, a declarat Cristi Balaj, președintele ANAD.

Ce spunea Ioan Niculae despre retrogradarea Astrei Giurgiu și mesajul dur pentru Alex Ioniță

Ioniță a intrat în belelele astea din cauza lui. Să asculte bine la mine ceea ce îi transmit acum: Dacă este găsit vinovat, noi îl vom da în judecată, pe el personal!

 O eventuală suspendare a sa ne va aduce un prejudiciu imens de imagine, dar îmi doresc și recuperarea banilor. Exclud retrogradarea Astrei, ăsta este ultimul lucru ce ni s-ar putea întâmpla. Clubul nostru nu poate fi umilit în acest hal din cauza unor tâmpenii făcute de unul și altul, dar vreau să văd ce verdict se va da până la urmă.

 Ioniță trebuia să se gândească foarte bine ce consecințe pot avea declarațiile sale date în fața comisiei. Dacă s-a dus acolo și a spus ca un nerod verzi și uscate, așa cum probabil a fost învățat, nu va scăpa ușor, așa cum crede el.

 Îl avertizez public: În cazul în care o să fie găsit vinovat, noi îl vom da în judecată pentru recuperarea banilor pe care i-am dat pe el. Nu am nicio treabă cu CFR Cluj, nu l-au trimis ăia sau noi pe la clinica aia. Nici Astra nu are nicio vină. Noi nu facem poliție cu jucătorii”, a declarat Ioan Niculae, omul care finanțează Astra Giurgiu, pentru ProSport.

Ce spune Legea antidoping și de ce riscă Astra, de fapt, retrogradarea

 Articolul din Legea antidoping care face referire la sancționarea cluburilor când mai mulți sportivi sunt vinovați de încălcarea regulamentului este Articolul 62. La alineatul 2 se specifică: „În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor„. Pentru ca totul să fie clar, articolul 2 spre care face trimitere alineatul amintit anterior precizează: „Constituie încălcări ale reglementărilor antidoping: utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă”. Speța dintre ANAD și Astra face parte la ultima variantă, metoda interzisă.

(Foto: Sancțiuni pentru cei care se dopează. Pot primi și patru ani de suspendare)

Pe aceeași temă
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Popovici, gest superb! Un medaliat olimpic canadian a făcut postarea zilei pe Instagram FOTO
Popovici, gest superb! Un medaliat olimpic canadian a făcut postarea zilei pe Instagram FOTO
Carantină pentru persoanele nevaccinate care vin din Grecia. CNSU a actualizat lista ţărilor din zona roşie DOCUMENT
Carantină pentru persoanele nevaccinate care vin din Grecia. CNSU a actualizat lista ţărilor din zona roşie DOCUMENT
„Cea mai rușinoasă înfrângere din fotbalul românesc!” Gigi Becali, categoric la finalul meciului cu Karagandy
„Cea mai rușinoasă înfrângere din fotbalul românesc!” Gigi Becali, categoric la finalul meciului cu Karagandy
Care sunt cele mai avariate și cel mai atent conduse mașini din Europa. Poziția surpriză ocupată de modelele Dacia
Care sunt cele mai avariate și cel mai atent conduse mașini din Europa. Poziția surpriză ocupată de modelele Dacia
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din Grecia, cu amanta
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din Grecia, cu amanta
Ana Maria Popescu îl face încă o dată praf pe ministrul Eduard Novak după ce acesta și-a cerut scuze: "E strigătul unui om care a reușit indiferent de condiții"
Ana Maria Popescu îl face încă o dată praf pe ministrul Eduard Novak după ce acesta și-a cerut scuze: "E strigătul unui om care a reușit indiferent de condiții"
Un turist român, care a intrat cu mașina pe plaja din Halkidiki și a rămas blocat, a fost scos de soldați
Un turist român, care a intrat cu mașina pe plaja din Halkidiki și a rămas blocat, a fost scos de soldați
'A omorât-o pe mămicuţa mea!' - Strigătul de durere al tinerei care și-a găsit mama zăcând pe asfalt
'A omorât-o pe mămicuţa mea!' - Strigătul de durere al tinerei care și-a găsit mama zăcând pe asfalt
A vrut să-și ia bagajele din mașină, dar toată lumea i-a văzut fundul. Cum a fost surprins un model
A vrut să-și ia bagajele din mașină, dar toată lumea i-a văzut fundul. Cum a fost surprins un model
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă, femeia a încremenit!
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă, femeia a încremenit!
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Un comentator a fost dat afară după o remarcă rasistă la JO. Ce a spus, în direct, la adresa unui asiatic
Un comentator a fost dat afară după o remarcă rasistă la JO. Ce a spus, în direct, la adresa unui asiatic
Adevărul despre Toni Iuruc. Simona va fi șocată! Ce a făcut în 2020? Rușine uriașă
Adevărul despre Toni Iuruc. Simona va fi șocată! Ce a făcut în 2020? Rușine uriașă
Topul liceelor din Bucureşti după ultima medie de admitere
Topul liceelor din Bucureşti după ultima medie de admitere
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care puţini s-ar aştepta
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care puţini s-ar aştepta
Lidl va aduce un aparat care este „la modă” în această perioadă
Lidl va aduce un aparat care este „la modă” în această perioadă
Jigniri la adresa sportivei Ana Maria Popescu din partea unui consilier PNL:
Jigniri la adresa sportivei Ana Maria Popescu din partea unui consilier PNL: "Nu merita să poarte medalia la gât, ci să şi-o bage în fund"
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
CTP despre comportamentul Ana Mariei Popescu, la aeroport: „Tupeu de mahala“
CTP despre comportamentul Ana Mariei Popescu, la aeroport: „Tupeu de mahala“
Este oficial: 45.000 de lei de la stat să vă schimbaţi maşina. Cum puteţi accesa banii
Este oficial: 45.000 de lei de la stat să vă schimbaţi maşina. Cum puteţi accesa banii
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la piscină
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la piscină
Cum i-a ajutat Jean-Claude Van Damme, fără să vrea, pe hoții care au furat bijuterii de 3 milioane de euro la Paris
Cum i-a ajutat Jean-Claude Van Damme, fără să vrea, pe hoții care au furat bijuterii de 3 milioane de euro la Paris
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
La ce preț ajunge mașina de familie Skoda Superb prin Programul Rabla? Este cea mai iubită mașină de familie în România
La ce preț ajunge mașina de familie Skoda Superb prin Programul Rabla? Este cea mai iubită mașină de familie în România
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani