DEZBATERE | Retrogradare sau nicio pedeapsă pentru ASA în scandalul „Mită în elicopter”? Echipele din Liga 1, împărțite: „Dacă îi retrogradează, îmi pare rău că ia Steaua titlul”. Reacția mureșenilor: „Nu picăm, suntem liniștiți!”

DEZBATERE | Retrogradare sau nicio pedeapsă pentru ASA în scandalul
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport a inițiat un sondaj printre oficialii din Liga 1 privind situația în care se află ASA Târgu Mureș. Fostul președinte al CCA, Vasile Avram, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a primit mită de la omul de afaceri Sorin Țerbea pentru a facilita prezența unor arbitri la meciurile lui FCM Târgu Mureș, fosta denumire a echipei care ocupă locul secund în Liga 1. Există precedentul FC Argeș, când echipa argeșeană a fost retrogradată pentru corupție, însă situația e diferită: Sorin Țerbea, omul care a „lucrat” pentru FCM în culise nu era oficial al echipei.

Un parcurs excelent în returul Ligii 1 a adus-o pe ASA Târgu Mureș în postura de a se lupta cu șanse reale pentru titlul de campioană. Echipa antrenată de Liviu Ciobotariu a reușit să câștige 25 din cele 27 de puncte puse în joc în această primăvară și s-a apropiat la doar două lungimi de liderul Steaua.

Doar că lucrurile s-ar putea complica pentru ardeleni! Motivul? Condamnarea la trei ani de închisoare pentru Vasile Avram, pentru implicarea în dosarul „mită în elicopter”. Concret, Avram a fost trimis în judecată pentru că, în mai 2011, când era supervizor la meciul de fotbal FCM Târgu Mureș – „U” Cluj, a primit de la omul de afaceri Sorin Țerbea (decedat între timp) suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreați de echipa de fotbal din Târgu Mureș la jocurile ediției de campionat 2011-2012.

Poate fi, ASA, astfel sancționată cu retrogradarea? Reacția oficială a FRF a fost clară: „Vom aștepta motivarea instanței, apoi departamentul juridic al Federatiei va analiza situația”. Însă precedentul a fost deja stabilit în 2009, când FC Argeș a fost retrogradată pe motive de corupție. Va fi aceasta și soarta ASA-ului?


Țerbea și Vasile Avram, atunci când au fost reținuți. Omul de afaceri a decedat în iunie 2013, după un accident de elicopter

„Eu dădusem niște bani împrumut, trebuia să îi recuperez din drepturile TV”

Situația pare extrem de complicată, însă poate fi descifrată. În primul rând, formația târgmureșeană nu se mai numește FCM, ci ASA, însă mutarea nu a fost decât una de rebranding, deci ASA este, practic, continuatoarea echipei care a fost implicată într-un scandal de corupție. Vinovatul este, însă, Sorin Țerbea. Care nu avea vreo funcție oficială la ASA în acel moment. Însă nuanțele care stau în spatele verdictelor sunt gri. Justificarea vine chiar din partea lui Țerbea. „Eu dădusem niște bani împrumut echipei de fotbal FCM Târgu Mureș, pe care trebuia să mi-i recuperez din drepturile TV. Nu i-am primit direct de la LPF, încă nici nu i-am primit”, spunea omul de afaceri în noiembrie 2011. Așadar, chiar dacă din punct de vedere scriptic aceste lucruri nu pot fi dovedite, implicarea lui Țerbea la echipa ardeleană e clară. De aici se naște și întrebarea privind legitimitatea participării ASA-ului și în următorul sezon al Ligii 1.


Valeriu Iftime susține că ASA ar trebui retrogradată, iar curățenia în fotbal făcută până la capăt

„Dacă ne-am apucat să facem curățenie, să o facem până la capăt”

Cum Federația nu a oferit decât un răspuns prin care cere momente de așteptare, pentru a putea vedea motivarea judecătorilor, ProSport a luat legătura cu conducătorii celorlalte echipe din Liga 1, pentru a „lua temperatura” privind cazul echipei târgmureșene. Întrebarea adresată a fost una simplă: „Trebuie ASA să fie retrogradată în cazul Țerbea – Avram?”. Iar răspunsurile au fost destul de clare. În spatele unor abțineri au stat, aproape de fiecare dată, aceleași răspunsuri: „Regulamentul trebuie aplicat”. Una dintre cele mai tranșante poziții a fost cea a finanțatorului lui FC Botoșani, Valeriu Iftime: „Dacă este demonstrat că a avut impact asupra arbitrilor, atunci legea trebuie aplicată. Nu ai ce căuta într-o competiție dacă ai trișat. Suntem într-un concurs sportiv. După ce m-a bătut pe mine, am spus că ASA câștigă campionatul pentru că este o echipă mai bună ca Steaua și are o afinitate specială cu arbitrii. Este o problemă complicată. Dacă avem un regulament, el trebuie aplicat. Moral, ei sunt vinovați. Dacă tot ne-am apucat să facem curățenie, să o facem până la capăt. Dacă ASA a greșit, în opinia mea trebuie retrogradată. Îmi pare rău că va câștiga Steaua campionatul„.

O luare de poziție tranșantă a avut și Constantin Zotta, președintele lui FC Brașov. „Răspunsul trebuie să îl dea regulamentul disciplinar. Acolo scrie că o persoană sau terți… Personal, nu cred că s-a întâmplat., însă fondul a fost deja judecat, FRF trebuie doar să ia act de decizia instanței. Cred că trebuie aplicat regulamentul. Dacă Țerbea nu era oficialul clubului, nu ar fi fost condamnat Avram. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare”, a indicat Zotta, sugerând către o retrogradare a echipei mureșene.


Florin Prunea, unul dintre oamenii care cer exonerarea echipei mureșene

Prunea și Tănase nu vor retrogradarea: „E un caz inedit, dar în mod clar nu trebuie retrogradați”

Există, însă, și două voci extrem de tranșante care susțin că echipa care se bate la titlu în acest moment nu trebuie să fie retrogradată. Prima este cea a lui Florin Prunea, președintele lui CSMS Iași. „Nu cred că e cazul să se discute despre retrogradarea celor de la ASA. Retrogradarea echipei FC Argeș și situația de acum sunt diferite. Atunci s-a luat decizia imediat, nu s-a mai așteptat finalul procesului. Cei care sunt acum la ASA n-ar merita una ca asta. Ce vină au Ciobotariu, N”Doye și ceilalți pentru ce s-a întâmplat acum nu știu câți ani? Ei muncesc cinstit, pe teren. Să așteptăm să vedem ce spun comisiile federației, singurele care au toate elementele pentru a evalua corect cazul, dar după părerea mea trebuie lămurit un lucru: era Țerbea o persoană oficială la ASA? Avea drept de semnătură pentru club?”, argumentează Prunea.

Pe aceleași argumente marșează și președintele Concordiei Chiajna, Cristian Tănase: „Nu suntem de acord cu retrogradarea celor de la ASA. Acele acte de corupție au fost acum câțiva ani, s-au dictat deja niște sancțiuni în justiție. Acum sunt alți oameni, ar fi păcat de munca lor. Ar trebui găsită o pedeapsă de principiu, sigur că da, dar undeva, între ce s-a întâmplat cu Steaua după cazul Valiza și ce s-a întâmplat cu FC Argeș. E un caz inedit, nu știu ce măsură s-ar putea lua, dar în mod clar nu retrogradarea”. 

Cine se ferește și cine nu comentează

Pe de altă parte, oficialii Petrolului, ai lui CSU Craiova sau ai Astrei nu au dorit să se pronunțe, la fel ca și Ioan Horoba, președintele lui Gaz Metan Mediaș. Toți au indicat că regulamentele ar trebui aplicate, însă se feresc să comenteze unul dintre subiectele care pot dinamita Liga 1 în acest final de sezon. Eugen Pîrvulescu, președintele de la Pandurii, sau Vlad Munteanu, omologul său de la Universitatea Cluj, au menționat doar că regulamentele în vigoare trebuie respectate, declarațiile lor putând fi citite în sinteza de mai jos. Altfel, oficialii Stelei, ai Viitorului și ai Rapidului nu au putut fi contactați, în timp ce șefii lui Dinamo s-au limitat să nu comenteze subiectul. 


Narcis Răducan susține că ASA e liniștită: nu va retrograda din cauza acestui scandal

Un singur lucru e cert: situația seamănă cu cea a clubului FC Argeș, însă acolo era clar că finanțatorul Cornel Penescu avea o funcție la club. În acest moment, poziția oficială a echipei situate pe locul secund în Liga 1 este una clară. „Nu ne temem de o eventuală retrogradare, cred că totul este în regulă. Am vorbit cu avocați sportivi și ni s-a transmis că nu riscăm absolut nimic, astfel că totul este în regulă. Nu vom retrograda, suntem foarte liniștiți. Ne concentrăm pe fotbal și vrem să avem rezultate cât mai bune, împotriva curentului anti-ASA din ultimele zile”, a precizat președintele Narcis Răducan pentru ProSport.


CUM AU RĂ‚SPUNS OFICIALII ECHIPELOR DIN LIGA 1

  • Steaua – oficialii nu au putut fi contactați
     
  • Petrolul Nu mă pronunț, avem noi destule probleme” (Andi Crângu, director executiv)
     
  • CSU Craiova – „Nu pot să mă pronunț. Lăsăm la latitudinea federației” (Felix Grigore, manager general)
     
  • Astra Giurgiu – „Regulamentele trebuie respectate, dar nu vreau să mă pronunț” (Gabriel Cazan, președinte)
     
  • Dinamo București – oficialii nu au dorit să comenteze
     
  • Viitorul – oficialii nu au putut fi contactați
     
  • FC Botoșani – „Dacă este demonstrat că a avut impact asupra arbitrilor, atunci legea trebuie aplicată. Moral, ei sunt vinovați”. (Valeriu Iftime, finanțator)
     
  • Pandurii Târgu Jiu – „Să se respecte regulamentele, eu nu îmi doresc să intru în polemici. Dacă s-a dat o decizie, atunci e clar” (Eugen Pîrvulescu, președinte)
     
  • CSMS Iași – „Nu cred că e cazul să se discute despre retrogradarea celor de la ASA. Retrogradarea echipei FC Argeș și situația de acum sunt diferite. Atunci s-a luat decizia imediat. Cei care sunt acum la ASA n-ar merita una ca asta” (Florin Prunea, președinte)
     
  • Concordia Chiajna – „Nu suntem de acord cu retrogradarea celor de la ASA. Acele acte de corupție au fost acum câțiva ani, s-au dictat deja niște sancțiuni în justiție. Acum sunt alți oameni, ar fi păcat de munca lor”. (Cristian Tănase, președinte)
     
  • FC Brașov – Dacă Țerbea nu era oficialul clubului, nu ar fi fost condamnat Avram. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare” (Constantin Zotta, președinte)
     
  • Universitatea Cluj – „Opinia noastră este conformă cu regulamentul. Dacă regulamentul spune că trebuie retrogradați, atunci să se decidă asta” (Vlad Munteanu, președinte)
     
  • Gaz Metan Mediaș –Nu știu ce conține motivarea sentinței. Nu intervin, sunt regulamente, să fie respectate. Nu mă pronunț”. (Ioan Horoba, președinte)
     
  • Ceahlăul – „Eu sunt de părere că toate regulamentele trebuie să fie respectate” (Viorel Măstăcăneanu, președinte CA)
     
  • Rapid București – oficialii nu au putut fi contactați
     
  • CFR Cluj„Dacă domnul Țerbea nu era un oficial al clubului, nu cred că răspunderea pentru fapta unui terț se poate extinde asupra clubului”. (Răzvan Zăvăleanu, administrator judiciar)
     
  • Oțelul Galați„Mie îmi pare rău pentru că la ASA s-a început un proiect serios, însă nimeni nu e mai presus de lege. Una e una, alta e alta. Există precedentul FC Argeș, există cazuri în străinătate de mituire de arbitri. Trebuie să avem toleranță zero față de astfel de lucruri”. (Ovidiu Burcă, team manager)
Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai tari memeuri
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai…
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte?…
Cum s-a schimbat viața
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia…
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape de copiii săi
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape…
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din peisaj”
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din…