Destăinuirile lui Emeric Ienei, o legendă a Stelei: "Îl cunosc pe Gigi Becali de când avea 16-17 ani! Cu toată gura lui mare, cred că e influenţat"

30 ian 2013 17444 afişări Liga 1
Destăinuirile lui Emeric Ienei, o legendă a Stelei: "Îl cunosc pe Gigi Becali de când avea 16-17 ani! Cu toată gura lui mare, cred că e influenţat" "Inima mea bate pentru fotbal!"

INTRĂ ÎN CONCURS PENTRU A CÂŞTIGA BILETE LA STEAUA - AJAX

INTRĂ ÎN CONCURS PENTRU A CÂŞTIGA BILETE LA CFR - INTER

 

Emeric Ienei face în curând 76 de ani şi tocmai a trecut peste o operaţie dificilă pe cord.
Se simte bine acum, iar gândul îi stă tot la fotbal, la naţională şi la Steaua, echipa cu care a câştigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni.

Cum v-aţi simţit după operaţie?
Tuşeam un pic, mă durea. În timpul operaţiei nu am simţit nimic, normal, eram în anestezie totală.

V-aţi uitat după operaţie să vedeţi ce tăietură aveţi?
Nu m-am uitat pentru că eram bandajat. Eram într-o rezervă în care a stat şi soţia mea. În fiecare dimineaţă şi după prânz, control, iar după şase zile mi-au dat drumul acasă.

Şi cum vă simţiţi acum?
Multă lume mă întreabă, mi-e şi jenă să zic. Dom'le, nu simt nimic! Dar ştiu eu ce e acolo, înăuntru?

Faceţi sport? Ceva mişcare?
Da, doctorul mi-a spus să fac zilnic plimbări lungi. Şi fac asta şi dimineaţa, şi după-amiaza. Acum, mă simt bine! Am slăbit 12 kilograme.

Şi trebuie să ţineţi regim strict?
Da şi mi-a fost greu. Oricum, nu exageram eu nici înainte, plus că sunt şi un tip din ăsta disciplinat, deformaţie profesională, deşi nu am fost profesionist militar. Dar, îţi dai seama, fără sare, fără zahăr, fără grătar. Totuşi, mi-a spus şi doctorul după o lună: «Domnu' Ienei, trebuie să intraţi în normal».

Bănuiesc că v-a sunat multă lume...
Da, foarte mulţi m-au sunat. Telefonul bineînţeles că a fost la soţia mea, dar îmi spunea de fiecare dată când suna cineva.

Un pahar cu vin roşu de Revelion!

Şi băieţii de la Steaua '86?
M-au sunat, cred că toţi. Şi de Revelion la fel. Apropo, l-am făcut cu Duckadam la Moeciu şi am băut un pahar de vin roşu. Doctorul chiar mi-a spus că în fiecare zi pot să beau un pahar de vin roşu.

Mai aveţi dureri?
Nu am avut şi n-am. Acum o săptămână a fost frig aici, la Oradea. Am ieşit la plimbare şi, când trăgeam aer, am simţit un pic şi după aia m-a deranjat puţin aerul ăla foarte rece.

Vă uitaţi la meciuri?
Mă uit! Mi-au spus doctorii că emoţii, că nu ştiu ce. Şi le-am zis: "Ce boală e asta? E boală a stresului şi a bătrâneţii. Zic, nu vă supăraţi, de bătrâneţe nu pot să scap, pentru că anii înaintează, iar de stres, ce să fac? Toată viaţa noastră este un stres. Mai ales în zilele noastre. Dar inima mea nu poate fără fotbal!

Cum vi se pare fotbalul actual? Cu criza asta, cu echipe care se desfiinţează, sunt în insolvenţă...
Aici sunt şi nişte probleme morale, pentru că patronii ştiau când au preluat echipele că jucătorii au nu numai obligaţii, ci şi nişte drepturi contractuale. Cred că e artificială această criză.

Greşelile Stelei

Steaua şi CFR Cluj au nişte rezultate...
Dacă ne uităm aşa la Steaua, la CFR, au făcut nişte rezultate. La Cluj acolo se lucrează mai bine! La Steaua e o mare meteahnă, pentru că ei vor să facă rezultate oricum şi nu se bazează pe ceva. Plus că au ignorat anumite lucruri. Eu şi pe cei de la CFR îi condamn, pentru că au renunţat la tinerii jucători români. Uite Ajaxul! Ei au o echipă tânără de tot şi o strategie prin care cresc jucători şi apoi îi vând. Şi supravieţuiesc, participă mereu în cupele europene. Uite, la Steaua s-a renunţat la Centrul de Copii şi Juniori. Îi costa mult mai puţin decât să aducă jucători fără nume şi fără valoare.

Dacă aşa a gândit patronul... El dă banii, el e şeful!
Da, eu îl cunosc de când avea 16-17 ani, că venea pe lângă echipă. Dar cred că el este influenţat. Cu toată gura lui mare, îl influenţează cei de lângă echipă.

Luptele interne din club afectează şi echipa?
Să nu ajungem acolo, să afecteze echipa! Deocamdată nu, dar s-ar putea să ajungă acolo. Lotul este mare, umflat. Eu le-am spus că nu trebuie aduşi atât de mulţi jucători şi că trebuie valoare. Nu sunt împotriva fotbaliştilor străini, nu sunt deloc, dar să fie valoroşi şi în jurul lor să crească jucătorii noştri tineri. Şi pe cei de la Cluj i-am condamnat un pic, pentru că joacă numai doi jucători români, şi asta este în dauna echipei naţionale. Piţurcă are nişte dificultăţi fantastice să facă o echipă performantă.


Emeric Ienei a fost operat pe cord la Cluj pe 22 septembrie 2012 de doctorul Adrian Molnar

Diagnosticul a fost angină pectorală instabilă cu multiple leziuni de stenoze strânse şi obstrucţii pe arterele coronare

Pe cordul lui nea Imi au fost efectuate trei by-pass-uri

Gigi Becali e un coleric, un impulsiv. El spune acum ceva, iar peste două ore zice că nu a spus
Emeric Ienei


Despre Reghecampf: "Să aibă mai multă personalitate!"

Lui Reghecampf ce i-ar mai trebui ca să devină un antrenor mare?
A pornit foarte bine, îmi place aşa de el, îl cunosc destul de bine, dar trebuie să aibă mai multă personalitate în cercul lui. Trebuie să-şi cunoască foarte bine jucătorii, să stea de vorbă cu ei, să se uite în ochii lor şi să-i convingă de nebunia lui. Unii jucători sunt dificili şi, dacă nu stai de vorbă cu ei, o iau razna.

Mai poate pierde Steaua titlul?
Nu cred, dar trebuie să aibă grijă.

Cu Ajax vedeţi vreo şansă?
Până când n-ai jucat, ai toate şansele. Dar Ajax e o echipă solidă, i-am văzut cu Feyenoord.

Despre Hagi: Meteahna lui Hagi

Hagi putea fi mai mare?
Hagi a avut o meteahnă foarte mare. El a venit foarte tânăr la Sportul, toată lumea îi dădea mingea, iar el nu se mai uita unde să paseze şi voia singur să facă totul.

El recunoaşte asta, că atunci când era tânăr, ţinea mingea foarte mult.
Ştii când a început el să joace după talentul şi după calităţile pe care le-a avut? La Galatasaray. Atunci a avut maturitate în joc. Eu nu-i dădeam voie să vină spre mijlocul terenului şi să îşi ia singur mingea. Îi ziceam: «Stai, mă, aici, în faţă! Tu eşti Hagi, să te marcheze pe tine! Şi, dacă eşti mai în faţă, faci 20 de metri şi tragi la poartă, în loc să vii mai mult în spate şi să oboseşti repede».

Treaba cu rentele viagere, propusă de Hagi, pentru componenţii Stelei 86 cum o vedeţi?
Ar fi ceva extraordinar. Eu îmi reproşez că, atunci când am fost secretar de stat şi am făcut renta viageră, nu i-am băgat şi pe colegii mei de la Steaua 86. Poate din prea mult bun simţ. Regret şi acum.

Despre managerul Stelei: "Câteodată o ia razna!"

De managerul Stelei ce spuneţi?
El e un băiat deştept, inteligent, dar o ia razna câteodată. Şi nu e bine. Eu am avut şi o discuţie cu taică-su. Ne-am întâlnit la Sevilla, la un meci cu Betis, era antrenor Olăroiu. El de atunci o cam luase razna. I-am spus lui taică-su: "Dom'le, suntem cam de aceaşi vârstă. Spune-i dumneata să se mai oprească, să mai pună şi frână.

Şi tatăl lui ce a zis?
A zis că ştie, dar că nu are ce să-i facă. A exagerat mult cu fostele glorii ale Stelei…El e un tip inteligent, dar face nişte gafe impardonabile. Păi nu-l laşi pe Duckadam să le dea indicaţii portarilor? Sau lui Tudorel Stoica nu-i permiţi să vorbească despre Steaua? Ne ferim aşa, un pic să mai vorbim. Dar dorinţa noastră este să meargă echipa.

Şi dumneavoastră vă feriţi?
Şi eu mă feresc puţin. Nu vreau să intru în anumite lucruri. Dar nu mi-e ruşine să-i spun când greşeşte. Dar ce face el? Nu are drept de semnătură şi totuşi semnează? Trebuie să aibă şi el un echilibru. Postul de manager este legat sută la sută de antrenor. Antrenorul spune de ce jucători are nevoie. Dar nu tu aduci fotbalişti, ca manager. Cel mult, poţi să propui.

Dar şi pe dumneavoastră v-a repezit de câteva ori.
Da, dar nu-l bag eu prea mult în seamă. El îşi arogă nişte puteri în echipă pe care nu le are sau nu ar trebui să le aibă. Eu, dacă aş fi antrenor, foarte repede i-aş spune care e locul lui.

Aţi avut un om de genul ăsta la echipele pe care le-aţi antrenat?
Nu, dar eu îl puneam la punct dacă aş fi avut.

Despre echipa naţională: E musai să-i batem pe unguri!

Aveţi speranţe pentru naţională?
Am speranţe, dar această revigorare a echipei naţionale trebuia să înceapă acum patru-cinci ani, când era Răzvan selecţioner.

Ne calificăm sau nu la Mondiale?
E greu. Dacă îi batem pe unguri la ei acasă, avem un mare avantaj... Apoi, dacă batem şi la noi, venim pe locul doi, deşi eu cred că şi la locul întâi mai avem şanse.

Olandezii ne-au bătut cam tare la Bucureşti, 4-1. Asta e diferenţa?
E o diferenţă, trebuie să recunoaştem. Totuşi, prea tare ne-au bătut.

Ţineţi cu România în meciul cu Ungaria, nu?
Păi cu cine?

Cum vi se pare actuala naţională?
Avem acum un grup de jucători buni, dar depinde cum vor fi folosiţi.

Pe cine v-aţi baza la naţională dintre jucătorii tineri?
Pantilimon, Tătăruşanu, îmi place Chipciu, deşi e cam obraznic. Îmi place şi Maxim. Marica ar trebui să crească foarte mult acum, are doar 25 de ani.

Despre Mutu: "Nu e apt mereu pentru performanţă"

Mutu ne mai poate ajuta?
Eu îl cunosc relativ bine, eu l-am promovat la naţională. El este un jucător extrem de dornic de a face performanţă, dar nu este apt pentru treaba asta întotdeauna! Eu cred că a avut şi ghinion fantastic. Când a jucat la Chelsea, era titular în momentul în care a venit Mourinho. Mourinho a venit cu oamenii lui, iar Mutu a fost pus deoparte. Chiar în acea perioadă a divorţat, iar asta l-a marcat. Plus că, nejucând, au venit prietenii. Ştii cum sunt prietenii... Unii sunt de bună credinţă, iar alţii vor să scoată de la tine nişte bani. Iar "prietenii" ăştia, din a doua categorie, au pus mâna pe el. Mutu este un jucător în jurul căruia trebuia să creştem nişte tineri fotbalişti.

Despre Chivu: "Mai elevat decât Mutu"

Aşa, şi în jurul lui Chivu ar fi trebuit să crească nişte jucători... Dumneavoastră cum aţi perceput retragerea lui Chivu?
Şi pe Chivu tot eu l-am promovat la naţională. Un băiat mult mai elevat decât Mutu. Nici Mutu nu este un băiat prost, dar Chivu este mai ponderat. Chivu nu a avut calităţile lui Mutu. Chivu a avut forţă, inteligenţă. Nu are viteză prea bună, nu are mobilitate. Eu de asta am spus că nu e bine să joace fundaş central, ci fundaş stânga. El şi la tinreret a jucat fundaş central, iar eu l-am trecut în margine. El a avut acea problemă cu federaţia, cu Lupescu. Plus că a venit şi acel accident.

Despre Chiricheş: "Nu e de Milan sau Barcelona"

Chiricheş?
Eu cu Chiricheş nu sunt împăcat. Cineva trebuie să discute cu el şi să îi spună cum să joace în zona aceea unde el are treabă multă. El nu deosebeşte zonele, unde şi cum poate să joace, şi face greşeli. Riscă foarte mult acolo. Piţurcă trebuie să îi spună: «Băi, tu eşti fundaş central! Ţine zona aici! Nu am nimic să te duci înainte când suntem în superioritate numerică, dar tu eşti plătit ca apărător!» Dar e un jucător de perspectivă. Nu de Milan sau Barcelona, dar are nişte calităţi foarte bune. Din păcate, nu are nici un joc de cap foarte bun.

Despre Tănase: "Calităţi extraordinare"

Tănase?
Are nişte calităţi extraordinare, jucător care poate să facă diferenţa, ştie să dribleze, poate să facă superioritate numerică în atac, intră de pe stânga, face fenta pe dreapta şi trage la poartă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.