Desfiinţaţi!

4 feb 2009 23 afişări Liga 1
Desfiinţaţi! 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/3857616/2/ceau3.jpg

Scandalizaţi după înfrângerea cu Danemarca, 0-3 în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 1990, Nicolae şi Elena Ceauşescu s-au dezlănţuit în timpul Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din 12 octombrie 1989.

Discuţia, publicată ieri de săptămânalul Sportmagazin, a avut loc la o zi după eşecul de la Copenhaga. Deşi tema nu era pe ordinea de zi, Nicolae Ceauşescu a început şedinţa exprimându-şi dezamăgirea faţă de rezultatul naţionalei. Aprobat imediat de Elena Ceauşescu, a anunţat că, dacă selecţionata condusă la acea vreme de Emeric Ienei nu va învinge Danemarca pe teren propriu, va desfiinţa cluburile de la care au fost selecţionaţi jucătorii. Dinamo, Steaua şi Universitatea Craiova erau grupările care aveau atunci jucători la naţională, unde evolua un singur stranier, Cămătaru (Charleroi).

Atac dur la Dinamo


În timpul discuţiei (foto, facsimil), dinamoviştii sunt descrişi ca „cei de la Interne”, iar Steaua e „Armata”. Elena Ceauşescu încearcă să arunce responsabilitatea pe cei de la Dinamo, rivalii Stelei, echipa de suflet a fiului preferat al ei, Valentin Ceauşescu. În schimb, Nicolae Ceauşescu îi critică pe dinamovişti, pe care îi acuză că pun presiune pe arbitri. Dictatorul considera că practicile acestora „au dus de râpă sportul”.

La o lună după această şedinţă, pe 15 noiembrie 1989, România a învins Danemarca în returul de la Bucureşti, scor 3-1. Balint, de două ori, şi Sabău au marcat golurile succesului care e posibil să fi salvat cele trei cluburi.NICOLAE CEAUŞESCU: Aţi văzut, aseară, ce s-a întâmplat cu meciul de fotbal?! Mi se pare că se ocupă un membru al guvernului de sport.
(…)
ELENA CEAUŞESCU: În orice caz, ne-am făcut de râs.
NICOLAE CEAUŞESCU: I-am spus şi lui Bobu că dacă aici nu câştigă cele două puncte, pur şi simplu desfiinţăm cluburile care au dat jucătorii în echipa naţională. Să le comunicaţi şi celor de la Interne – le-am spus şi eu la telefon -, armata este şi ea aici?, au avut şi ei jucători.
(...)
ELENA CEAUŞESCU: Armata a dat numai doi jucători, unul este de la Universitatea, iar restul, toţi, de la Dinamo.
NICOLAE CEAUŞESCU: Internele i-au învăţat aşa? Acasă să marcheze 10 goluri într-un meci, pe arbitri – dacă ei nu câştigă – le spun că îi arestează. I-am spus lui Postelnicu că dacă un arbitru mai face aşa nu mai arbitrează. Acest lucru a dus la dezorganizarea şi, în ultimă instanţă, a dus de râpă sportul.

CINE A JUCAT ÎN MECIUL CARE I-A ENERVAT PE CEAUŞEŞTI

- Silviu Lung (Steaua)
- Ştefan Iovan (Steaua)
- Iosif Rotariu (Steaua)
- Gheorghe Hagi (Steaua)
- Mircea Rednic (Dinamo)
- Ioan Andone (Dinamo)
- Michael Klein (Dinamo)
- Ioan Sabău (Dinamo)
- Dănuţ Lupu (Dinamo)
- Dorin Mateuţ (Dinamo)
- Gică Popescu (Univ.Craiova)
- Rodion Cămătaru (Charleroi)

"Nu putea Ceauşescu să desfiinţeze Dinamo şi Steaua. Eram cluburile care reprezentau România. În afară de fotbal şi de Nadia, ce mai aveam?" - Dănuţ Lupu, pentru Sportmagazin

"Noi nu am simţit o presiune în plus la meciul din retur. Nu ştiu dacă chiar ar fi făcut aşa ceva" - Gică Popescu, fost internaţional


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.