Derby la butoane

Redactor:
Sergiu Petre
  • Publicat:
  • Actualizat:

Aflăm că, atunci când vorbește la telefon cu Gigi Nețoiu (foto dreapta), Gigi Becali (foto stânga) e „puișor frumos”. Gigi Nețoiu e „puiuț drăguț”. Sau invers. Nu reușim însă să ne amuzăm citind stenogramele DNA pentru că ne trag de mânecă subiectele discutate de ei. Unele pline de substraturi hidoase.

Publicate ieri de ziarul Adevărul, noile stenograme apărute în dosarul „Valiza” vizează discuțiile purtate de Gigi Becali și Gigi Nețoiu pe finalul sezonului trecut. Uniți de o prietenie grotească și de interese convergente pe finalul unui sezon în care vizau titlul și, respectiv, salvarea de la retrogradare, cei doi au urzit la telefon un final de sezon în care se vedeau, fiecare în parte, cu porția sa de succes. Ca laitmotiv, în dialogul dintre Becali și Nețoiu apare în mai multe rînduri o idee: „Doar nu-s ei mai deștepți ca noi, nu?”. După cum stă treaba, s-au cam înșelat…

În tot acest context, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, adică una dintre persoanele care ar trebui să ia atitudine, ne-a oferit ieri o declarație foarte relevantă cu privire la calitatea oamenilor din fotbalul românesc: „Mă doare-n cur de stenograme. Eu nu sunt implicat“. Orice alt comentariu e de prisos.Turcu: „Îl bat pe Badea. Îi dau cu sticla în cap…”

Într-una dintre discuțiile lor, Nețoiu și Becali îl ironizează pe finanțatorul dinamovist Vasile Turcu (foto dreapta), aflat în conflict de un an și jumătate cu președintele Consiliului de Administrație al lui Dinamo, Nicolae Badea. La scurt timp după această conversație, la meciul Dinamo – Steaua (2-1), disputat pe 4 mai 2008, Gigi Becali a încercat să-i pună pe cei doi să vorbească deschis despre acest conflict. Scena a avut loc într-una din lojele stadionului Dinamo. „Ia zi, bă Vasile, ce ziceai tu…cu sticla?”. În acel moment, Turcu i s-a adresat direct lui Badea: „Nu eu, dom` președinte, n-am zis”, după care s-a întors spre Becali: „Gigi, stai în banca ta!”.

GIGI NEȚOIU: Ce facem cu Turcu, că e belea cu Turcu?
GIGI BECALI: Ce-i cu el?
NEȚOIU: Îi spun aseară: „Vezi că Badea te măn… te lucrează”
(…)
NEȚOIU:
„Băi, face, mă duc și-l bat, ce-i fac lu’ Badea dacă îl… îi dau cu sticla în cap”. „Bă, stai viteazule, ușor, că dacă te vede ăla, numai când îl vezi p-ăla te c… pe tine.”
BECALI: Cum? Și ce, ce a zis, ce mizerie? Ce mizerie? Ce, să plece?
NEȚOIU: I-a zis să plece, să se ducă, să plece Turcu…
BECALI: Cine? Cine?
NEȚOIU: Suporterii, mă, suporterii.
BECALI: A! Suporterii. A! A! A!
NEȚOIU: I-a… i-a pus ăla, i-a pus Badea. Înțelegi?! Eu i-am spus de ieri: „Bă, vezi că s-a pus Badea pe tine”. Înțelegi?
BECALI: Aha! Și foarte bine, ca să se învețe minte de fraier.
NEȚOIU: Da! Păi dacă e papagal, nu?
BECALI: Dă-l în p…a mea de fraier, nu?
NEȚOIU: Păi da! Băga-și-ar p… în mă-sa! Ce? El îi spunea lu’ Victor (n.r. – Victor Becali): „Mă duc acum îi dau cu sticla în…”
BECALI: “Ce să dai tu, parașută?”
NEȚOIU: „Bă, parașuta dracu’!” (n.r. – râde)

Becali: „Trebuie cu jucătorii, mă, direct”

Într-o conversație purtată înaintea meciului FC Vaslui – Poli Iași (0-0, disputat pe 19 aprilie 2008), Nețoiu îi explică lui Becali cum a decis să premieze jucătorii gazdelor în caz de victorie sau egal cu echipa lui Ionuț Popa. Iașiul era atunci în luptă directă pentru evitarea retrogradării cu Dacia Mioveni, echipa lui Nețiou. „Comandantul” povestește dezamăgit cum atunci când a încercat „să facă” patronul Vasluiului, Porumboiu, sau cu antrenorul de atunci al moldovenilor, Emil Săndoi, „nu a făcut nimic”.

GIGI NEȚOIU: Păi, am vorbit eu cu… am vorbit cu ăștia. Am trimis pe cineva acolo azi de la Focșani de la mine, un director…da?… să vorbească cu băieții… o sută de mii să-i bată pe Iași. Înțelegi?
GIGI BECALI: Exact, și cu cine joacă?
NEȚOIU: Și la egal, să nu piardă…
BECALI: Cu cine joacă ei?
NEȚOIU: Cu Iașiul, mă, cu Vasluiul acum. Și am trimis la Vaslui eu.
BECALI: Aha! Aha!
NEȚOIU: Dire..direct la…
BECALI: Așa!
NEȚOIU: La ei. Că nu mai fac…
BECALI: Hai! Bravo! Gata!
NEȚOIU:… că data trecută am făcut cu Săndoi și cu Porumboiu.
BECALI: Gata! Da!
NEȚOIU: Înțelegi? La Farul… Și nu am făcut nimic. Și acum am…
BECALI: Păi de ce? Ești nebun? Trebuie cu jucătorii, mă, direct. Ești nebun…
NEȚOIU: Păi da, mă, așa am trimis acum…

Gigi se pregătește de „El Clasico”: „Borcea, vrei așa? Nu vrei, dă-te în p… mea!”

Dacă până acum, având sub ochi stenogramele discuțiilor lui Gigi Becali cu diverși alți oameni de fotbal s-a vorbit despre premieri și despre cât de legale sunt ele, dialogurile telefonice dintre patronul stelist și Gigi Nețoiu induc mai nou și ideea mult mai gravă că ar fi existat și tentative de a determina alte echipe să piardă meciuri! Și nu e vorba de echipe oarecare, ci de… Dinamo! Discuția Becali – Nețoiu la care ne referim este purtată înainte de partida Dinamo – Steaua, care a decis pe finalul campionatului trecut soarta titlului. Pierdut cu 2-1 de Steaua, acest derby a făcut-o pe CFR Cluj campioană în defavoarea echipei din Ghencea. Înaintea partidei, Becali și Nețoiu vorbesc despre o întâlnire cu Borcea în care Becali urma să-i propună o înțelegere de ultim moment. Prin fotbalul românesc s-a auzit în acele zile că președintele dinamovist avusese însă deja o discuție, purtată în străinătate cu patronul lui CFR Cluj, Arpad Paszkany, astfel că o eventuală intervenție a lui Gigi Becali devenea inutilă.

GIGI BECALI: Păi am vorbit, mă, și cu BORCEA. Și cu toți trebuie să ne vedem azi.
GIGI NEȚOIU: Păi, îl chemăm după amiază pe BORCEA. Care e problema?
GIGI BECALI: Și cu toți.
GIGI NEȚOIU: Păi eu l-am sunat și are telefonul închis. Înțelegi?
GIGI BECALI: Și pe țigani…
GIGI NEȚOIU: Pe…
GIGI BECALI: …pe țiganii de la TIMIȘOARA, țiganii. Vedem. Chemăm pe ăla, pe… chemăm pe un reprezentant al țiganului.
GIGI NEȚOIU: Păi, …ă …ăla, pe ROȘIANU trebuie să-l chemăm.
GIGI BECALI: Nu pe ROȘIANU, pe ăl… pe ăla, pe MAVLEA îl chem.
GIGI NEȚOIU: Pe cine?
GIGI BECALI: Pe IULIAN MAVLEA, ăla.
GIGI NEȚOIU: Da, da!… A! Da! Da! Da! Da! Ă‚la, dar nu cred că…
GIGI BECALI: „Băi țiganilor, ce faceți?”
GIGI NEȚOIU: Mda!
GIGI BECALI: Înțelegi?
GIGI NEȚOIU: Da! Da!
GIGI BECALI: Înțelegi?! Că și… ca să se țină de cuvânt, ar fi bine să-i bați tu pe CFR, să joci… Înțelegi?! Cum ar veni să joci fi… M-ai înțeles tu?
GIGI NEȚOIU: Bă, tată, eu, eu… Da! Eu înțeleg, îți dai seama că înțeleg perfect și după aia, după aia…
GIGI BECALI: Da! Și ăștia nu se țin de cuvânt după aia, țiganii. M-ai înțeles?!
GIGI NEȚOIU: Da! Da! Da! Da! Da!
GIGI BECALI: Înțelegi tu?! Deci trebuie toate cheile în mână.
GIGI NEȚOIU: Da! Da! Da!
GIGI BECALI: Trebuie să ai tu finala în mână. M-ai înțeles?!
(…)
GIGI NEȚOIU:
Am înțeles! Eu zic să… facem o discuție cu… cu BORCEA după-masă?
GIGI BECALI: Păi da, bineînțeles, cu BORCEA…
GIGI NEȚOIU: Eu iau legătura cu NAȘU. Eu l-am sunat și are telefonul închis, dacă nu… îl punem pe MARIUS să-l sune acasă… Înțelegi?! Și dacă e, după masă facem o discuție.
GIGI BECALI: Noi ne întâlnim noi cu BORCEA întâi, să vedem ce zice și după aia dacă e… chemăm pe… las pe nea GIOVANI. Mă înțelegi?!
GIGI NEȚOIU: Da! Da! Da! Da! Da!
GIGI BECALI: Ne întâlnim cu BORCEA și „Băi, vrei așa?”
GIGI NEȚOIU: Mda!
GIGI BECALI: „Nu vrei, du-te în p… mea!” Înțelegi? Pe urmă cu BORCEA, pe urmă cu ăla și cu ălălaltu, MITICĂ‚. MITICĂ‚ ăla nu e problemă.
GIGI NEȚOIU: Da! Da, tată, da! Da!
GIGI BECALI: Că ăla, ăla vrea, îți dai seama! Ă‚la, cel mai tare… primul cel mai avantajat ăla e.
GIGI NEȚOIU: Cine?
GIGI BECALI: MITICĂ‚.
GIGI NEȚOIU: Da! Da! Da! Da!
GIGI NEȚOIU: Ă‚la joacă finala, e gata, e dus…Becali știa cu mult înainte să se întâmple că Timișoara va fi depunctată!

Un alt pasaj important al discuțiilor dintre Gigi Becali și Gigi Nețoiu este cel în care cei doi vorbesc despre o eventuală depunctare a Timișoarei, cu șase luni înainte ca o decizie a FRF să fie luată. Patronul Stelei ținea strânsă legătură cu Claudio Zambon, pionul cel mai important în procesul de depunctare, și i-a dezvăluit și lui Nețoiu această teorie. Până la finalul convorbirii, pe care n-am cuprins-o aici din lipsă de spațiu, cei doi interlocutori ajunseseră la un consens: pedeapsa potrivită pentru Marian Iancu (foto stânga) ar fi fost retrogradarea din Liga I.

GIGI BECALI:
Am vorbit cu Zambon astăzi!
GIGI NEȚOIU: Aha! Aha!
BECALI: Și el mi-a zis: „Dom’le, eu hotărârea o țin și cum ți-e dumitale mai bine, că s-ar putea…”
NEȚOIU: Da!
BECALI: „E posibil să dea… s-aibă, să dea pierderea meciurilor!”. M-ai înțeles?
BECALI: Dar… sigur îi depunctează zece puncte, m-ai înțeles?
NEȚOIU: Îhî, îhî, îhî!
BECALI: Aia-i cea mai ușoară.
NEȚOIU: Îhî, îhî!
BECALI: Da’ depinde, vedem cum o dai. E posibil să dai, să fie și altfel.
NEȚOIU: Păi și…
BECALI: Da’ depunctarea e sigură.
NEȚOIU: Păi decizia… Deci… decizia UEFA ce zice? Cât, depunctare de… câte puncte?
(…)
BECALI:
Păi e posibil, cel mai minim e zece puncte, m-ai înțeles?
NEȚOIU: Minim zece puncte. Aha!

Își ironiza partidul

În discuțiile sale cu Nețoiu, Gigi Becali nu ezita să glumească pe seama celeilalte pasiuni din viața sa: Partidul Noua Generație. Întrebat dacă are o mașină la dispoziție la Târgu Mureș, Becali a replicat amuzat: „Am…Măi, ești nebun la cap? De ce am, mă, partid acolo? Că oriunde mă duc în țară am partidul, bă! Ești nebun la cap? Am partidul. Partidul Comunist Român”.

"Mă doare în cur că au apărut și alte stenograme. Suntem în țara șoaptelor și mai inventează și ei, ca să justifice miliardele cheltuite. Nu sunt toate adevărate și nu e nimic concret" – Dumitru Dragomir, președinte LPF

"E o diferență între a premia jucătorii să învingă și să-i dai bani ca să piardă. Iancu să-și aducă aminte cum și-a premiat fotbaliștii să piardă la Piatra Neamț" – Gigi Nețoiu, fost patron Dacia Mioveni

"Acest «Pipi» Nețoiu să dispară din contextul fotbalistic. El este un binoclu, un om de colțul străzii. Gigi Becali l-a sunat pentru că poate să ofere servicii. Oameni ca el mai găsiți în Olanda, sub felinare" – Marian Iancu, președinte FC Timișoara

"Acum nu pot să fiu supărat, că vorba poetului, orice chip cu minte de oaie creață poate să facă pe oricine cum vrea" – Adrian Porumboiu, patron FC Vaslui

"Dacă apare în vreo stenogramă că cineva a mituit o echipă să piardă, atunci trebuie să se ia măsuri, dar până acum nu a fost cazul. Pe mine nu m-ar deranja dacă cineva i-ar premia pe jucătorii mei" – Cornel Penescu, patron FC Argeș

Știri despre
Pe aceeași temă
Laurette și-a făcut cont pe OnlyFans! Cât trebuie să scoţi din buzunar dacă vrei să o vezi pe mulatră în ipostaze incendiare
Laurette și-a făcut cont pe OnlyFans! Cât trebuie să scoţi din buzunar dacă vrei să o vezi pe mulatră în…
Ciudăţeniile contraofensivei majore anunţate de armata ucraineană în regiunea Herson: „Din punct de vedere militar, pur şi simplu nu are sens”
Ciudăţeniile contraofensivei majore anunţate de armata ucraineană în regiunea Herson: „Din punct de vedere militar, pur şi simplu nu are…
Guvernul Japoniei către tineri: Vă rugăm să beţi mai mult alcool. Motivul invocat de autorităţi
Guvernul Japoniei către tineri: Vă rugăm să beţi mai mult alcool. Motivul invocat de autorităţi
Gigi Becali, oprit în trafic în timpul intervenției telefonice la TV! Ce i-a transmis polițistul
Gigi Becali, oprit în trafic în timpul intervenției telefonice la TV! Ce i-a transmis polițistul
Ce sumă va primi David Popovici după ce a devenit dublu campion european. Înotătorul a fost recompensat cu 200.000 de euro după Mondiale
Ce sumă va primi David Popovici după ce a devenit dublu campion european. Înotătorul a fost recompensat cu 200.000 de…
Operațiunea Unthinkable! Planul lui Churchill de a INVADA Uniunea Sovietică....
Operațiunea Unthinkable! Planul lui Churchill de a INVADA Uniunea Sovietică....
Motivul absurd pentru care o tânără de 25 de ani și-a anulat nunta, cu doar o lună înainte. De ce a rupt logodna din cauza meniului de nuntă
Motivul absurd pentru care o tânără de 25 de ani și-a anulat nunta, cu doar o lună înainte. De ce…
ESTE ALERTĂ maximă la granița cu ROMÂNIA! Anunțul venit direct de la vârful NATO: Este gata să intervină!
ESTE ALERTĂ maximă la granița cu ROMÂNIA! Anunțul venit direct de la vârful NATO: Este gata să intervină!
Adio, doamnă! Marea actriță a murit la 64 de ani
Adio, doamnă! Marea actriță a murit la 64 de ani
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus
Modul „diabolic” în care un tânăr s-a răzbunat pe cel cu care l-a înşelat logodnica
Modul „diabolic” în care un tânăr s-a răzbunat pe cel cu care l-a înşelat logodnica
Cristiano Ronaldo a scăpat ieftin după ce a distrus telefonul unui suporter. Portughezul şi-a cerut scuze pentru gestul nesportiv
Cristiano Ronaldo a scăpat ieftin după ce a distrus telefonul unui suporter. Portughezul şi-a cerut scuze pentru gestul nesportiv
BANCUL ZILEI: Bulă și Alinuța încearcă o nouă poziție sexuală: “Hai să-ți fac un 86 pe gratis!”
BANCUL ZILEI: Bulă și Alinuța încearcă o nouă poziție sexuală: “Hai să-ți fac un 86 pe gratis!”
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat…
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Cum răspundem la flash-urile șoferilor agresivi? Recomandarea Poliției Române
Cum răspundem la flash-urile șoferilor agresivi? Recomandarea Poliției Române
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!