DERBY DE ROMÂNIA 163 | Extremele ultimului deceniu: supremația dinamovistă în era UEFAntastică, insolvența, paradisul financiar și „cea mai puternică echipă a Stelei de după Revoluție”

Redactor:
Andrei Pal
DERBY DE ROMÂNIA 163 | Extremele ultimului deceniu: supremația dinamovistă în era UEFAntastică, insolvența, paradisul financiar și
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • SteauaDinamo se va disputa, duminică, de la 20:30, în etapa a 6-a din play-off-ul Ligii 1, și va fi LIVE BLOG pe ProSport
  • În cei 68 de ani de istorie s-au înregistrat 135 de meciuri în campionatul intern
  • 44 de titluri au câștigat împreună cei doi granzi: 26 Steaua și 18 Dinamo

Steaua – Dinamo e meciul care, pentru o zi, împarte Bucureștiul în două tabere. E meciul care face inima din pieptul suporterilor să pulseze la auzul cuvântului „derby”. E meciul care „te definește ca jucător”, „provoacă insomnii” sau partida înaintea căreia arbitrii „mâncau praf de cretă ca să facă temperatură și să fie indisponibili”. Steaua – Dinamo va mai umple o pagină, a 163-a, în cartea plină de istorie. Orgoliu, ambiție, dorință, pasiune, entuziasm, devotament, loialitate. Un melanj seducător de sentimente închegate în inimile fanilor și jucătorilor. De la dedicația lui Ioan Andone pentru Valentin Ceaușescu, la „Piromania dinamovistă” sau celebrul „le-am stins lumina”, unicul derby din fotbalul românesc a fost mereu plin de evenimente care i-au marcat istoria, cu momente mai mult sau mai puțin plăcute de partea ambelor formații.

Ultimul deceniu le-a rezervat celor două mari rivale momente în care și-au împărțit dominația în meciurile directe. Cu serii de meciuri fără înfrângere, calificări în Champions League și campionate câștigate în șir. ProSport prezintă extremele supremației din confruntările Steaua – Dinamo în ultimii 10 ani.

Supremația dinamovistă în era UEFAntastică

Deși părtașe a sezonului istoric din Cupa UEFA, atunci când Steaua și Rapid au ajuns până în sferturile celei de-a doua competiții intercluburi, fiind nevoite să joace un meci sută la sută românesc pentru a-și asgiura un loc în semifinale, steliștii au obținut o singură victorie în derby, începând cu data de 9 aprilie 2006 până pe 25 aprilie 2011. În 2007, Adrian Neaga aducea singura victorie stelistă în meciul cu marea rivală, la un meci în Ghencea. Restul de meciuri directe din perioada 2006 – 2011 terminându-se la egalitate sau cu victoria lui Dinamo.


2007. Ionel Dănciulescu (în centru) marchează spectaculos, din foarfecă, în Ghencea. Steaua – Dinamo 2-4.

! 10 meciuri fără victorie în derby-uri a înregistrat Steaua în perioada aprilie 2006 – aprilie 2011

Descătușarea roș-albastră: trofeul Cupei României

Perioada de secetă din meciurile cu Dinamo a luat sfârșit într-un moment cum nu se putea mai bun pentru Steaua. Antrenați pentru acel meci de Cosmin Olăroiu, steliștii au câștigat, la Brașov, primul derby după cinci ani, într-un meci marcat de două momente: autogolul decisiv al lui Ștefan Bărboianu și lacrimile șiroind pe obrajii lui Gabriel Torje în momentul în care Tătărușanu ridica trofeul deasupra capului. A fost semnalul decăderii dinamoviste…


2011. Stadionul din Brașov a fost martorul triumfului Stelei din Cupa României, 2-1, după un autogol decisiv al lui Ștefan Bărboianu. Lacrimile lui Torje sunt semnalele pasiunii dintr-un asemenea meci.

Paradisul financiar din Europa, insolvența, momentul Ludogoreț și „cea mai bună echipă a Stelei de după Revoluție”

Steaua a rămas neînvinsă timp de 12 partide în fața marii rivale. Mai 2011 – august 2015 este intervalul în care roș-albaștrii au reușit să obțină nouă victorii și trei remize în fața marii rivale din București. Tot în această perioadă, steliștii au reușit o calificare în optimile Europa League, unde au învins Chelsea și Ajax, una în grupele Ligii Campionilor și au vândut jucători precum Raul Rusescu, Vlad Chiricheș și Florin Gardoș pe sume cotate la 16 milioane de euro. Adunați banilor veniți din calificările în grupele Ligii sau în fazele superioare din Europa League, rețeta financiară a fost una de succes pentru steliști. Au ratat o a doua calificare consecutivă în Ligă, după meciul pierdut la loviturile de departajare, cu Ludogoreț,  când un fost dinamovist, Cosmin Moți, le-a interzis visul unor noi nopți magice la „masa bogaților”. A fost momentul care a declanșat regresul în Ghencea.


2014. Anul în care diferența din Steaua și Dinamo a fost netă în favoarea roș-albaștrilor din toate punctele de vedere. Supremația Stelei era în desfășurare.

În acest timp, victoriile în fața marii rivale continuau, iar Dinamo părea că se afundă tot mai rău în insolvența în care intrase pe 12 iunie 2014. Fără rezultate importante în campionat, cu un loc șapte ocupat în ultima stagiune, nimic nu anunța o echilibrare a balanței puterii. Scandalul dintre CSA Steaua și clubul patronat de Gigi Becali i-a îndepărat pe fani de stadionul Ghencea, iar suporterii au încetat să mai vină la meciuri. Dinamo l-a acontat pe Mircea Rednic drept antrenor principal, în timp ce Steaua îl schimba pe Costel Gâlcă, antrenorul cu care a cucerit trei trofee într-un sezon, cu finul patronului, Mirel Rădoi.

Într-un sezon în care, până la revenirea lui Laurențiu Reghecampf pe banca Stelei, achizițiile campioanei se făceau doar la nivel declarativ, când patronul îi promitea finului echipă de Champions League pe scările lojelor de pe Arena Națională, iar roș-albaștrii ratau prezența într-o grupă de cupă europeană după 12 ani de calificări consecutive, Dinamo își aducea jucători precum Miha Mevlja, Ante Puljic, Antun Palic, Marcel Essombe sau Harlem Gnohere. Și a urmat confruntarea directă…


2016. Balanța s-a echilibrat, iar diferența dintre cele două echipe nu mai este la fel de pronunțată. Rivalele merg cap la cap.

Disputat pe Stadionul din Ștefan cel Mare din pricina problemelor Arenei Naționale cu avziul ISU, după tragedia din Colectiv, meciul dintre cele două echipe s-a terminat cu victoria dinamoviștilor, care așteptau de patru ani o nouă victorie în derby. Autogolul lui Varela și golurile lui Palic și Gnohere învingeau, fără emoții mari, „cea mai puternică echipă a Stelei de după Revoluție”, așa cum susțineau steliștii, prin vocea patronului.

Reconfigurarea traseului în play-off

După un start total opus al celor două formații, lucrurile s-au inversat odată cu intrarea în play-off. Dacă Dinamo a început campionatul bine, lucru la care s-a adăugat ieșirea din insolvență, pronunțată pe 24 septembrie, și lăsând impresia că poate produce supriza în lupta pentru titlu, Steaua a început destul de slab, cu rezultate obscure. „Alb-roșii” au intrat în play-off de pe locul secund, în timp ce campioana s-a zbătut și acces în această fază a competiției de pe locul cinci. Pauza de iarnă a aprins scânteia revirimentului stelist. Aducerea lui Laurențiu Reghecampf și transferuri precum Marica, Pintilii, Tamaș sau Momcilovic păreau să reechilibreze confruntarea, cele două meciuri directe încheindu-se cu rezultate de egalitate (0-0 și 1-1), ambii antrenori rămânând neînvinși în fața marii rivale.


SALUT! Cei doi antrenori, Mircea Rednic și Laurențiu Reghecampf sunt, încă, neînvinși în meciurile cu rivala din București.

Episodul cu numărul 163 aduce față-n față două echipe cu un moral bun, implicate, mai mult sau mai puțin, în lupta pentru titlu. După începutul bun, Dinamo n-a reușit decât o singură victorie în play-off, cea de la Ovidiu, cu Viitorul, scor 2-1, în timp ce Steaua n-a pierdut niciun meci, având patru victorii consecutive. Pe fondul formei de moment, cu fanii reîntorși în tribune, și cu presiunea obiectivului, Steaua va încerca să fie formația care dă tonul în confruntarea de duminică. Clasicul fotbalului românesc va avea parte de o audiență numeroasă la întoarcerea pe Arena Națională: 41.000 de bilete se vânduseră până vineri seară, la închiderea caselor.  Dinamoviștii vor prezenți, la rândul lor, în număr de 8.500.


Echipele probabile:

Steaua: Niță – Enache, Varela, Tamaș, Toșca – Bourceanu, Pintilii – Popa, Stanciu, Hamroun – Chipciu
Dinamo: Cerniauskas – Hanca, Puljici, Mevlja, St. Filip – Anton, Palici – Rotariu, Bicfalvi, Kortzorg – Gnohere


! 44 de titluri au câștigat împreună cei doi granzi, 26 Steaua și 18 Dinamo, potrivit datelor Ligii Profesioniste de Fotbal;

! În total, de 135 de ori s-au întâlnit cele două echipe în campionat, în 41 de jocuri s-a impus Steaua, în 46 Dinamo, iar 48 de partide s-au încheiat la egalitate.

! 361 de goluri s-au înscris în acele meciuri din campionat, 183 – Steaua și 178 – Dinamo, ceea ce înseamnă o medie excelentă de aproape 2,7 goluri/meci;

! Prima confruntare dintre cele două echipe a avut loc pe 21 noiembrie 1948, CSCA București – Dinamo 0-1, marcator Marin Apos.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele