De Gino veritas! De ce are dreptate Dragomir când dă vina pe implicarea politicului în fotbal. Detaliile care îi confirmă temerile

De Gino veritas! De ce are dreptate Dragomir când dă vina pe implicarea politicului în fotbal. Detaliile care îi confirmă temerile
  • Publicat:
  • Actualizat:

Un om care a lucrat cu Gino Iorgulescu explică fluxul emoțional actual din fotbalul românesc: „Există un curent anti-Dragomir, pornit nu se știe de unde, asemănător cu ce s-a întâmplat la ultimele alegeri parlamentare. Dacă puneai pe lista de candidați un sac de cartofi pe care scria USL, lumea îl vota. Spun asta cu tot respectul pentru Gino”

Pe site-ul Sport.ro, utilizatorii au votat în proporție de 62 la sută pentru Iorgulescu, dar pe 14 noiembrie va conta votul altor utilizatori. Aparent, Liga 1 este încă mulțumită de șeful ei clarvăzător care, timp de 17 ani, nu a avut rival. Iorgulescu a mai candidat în 2000, iar în 2003 a încercat un puci, dezamorsat în ultima clipă de Adrian Năstase, premierul de atunci, însă în ultimii 5 ani cele 200 de milioane de euro obținute din contractul pentru drepturile TV cu RCS RDS au anesteziat pornirile revoluționare ale finanțatorilor din campionat.

În 2014 însă, specialiștii media estimează o reducere cu 50 la sută a sumei obținute de la televiziuni. Tot în 2014, sunt alegeri la FRF care vor produce unde semnificative de șoc. Fotbalul românesc e în transformare – niciun analist media nu se riscă încă să se pronunțe dacă în bine sau rău – iar Dragomir este primul aflat în calea curentului. Următorul ar fi Mircea Sandu. Amândoi se agață energic de sforile puterii în încercarea de a-și păstra influența, cu riscul ca interesele personale să intre pe o traiectorie de coliziune.

„Este Mircea Sandu în spatele lui Iorgulescu?”. Întrebarea adresată prin telefon, la postul TVH20, nu l-a surprins pe  Dumitru Dragomir.

„Mă abțin. (Pauză de câteva secunde). Dar mai sunt și alții, vă rog, nu mă trageți de limbă! Eu l-am susținut mereu pe Mircea Sandu, el pe mine mai puțin”. Vocea sforarului care a avut Liga 1 în buzunarul de la piept atâția ani trăda o îngrijorare străină publicului până luni. Cu câteva ore mai devreme, pe același ton, Dragomir spusese că se va panica „doar dacă intervine politicul”.

Teorie sau conspirație?

Cine sunt „și alții”?  Ieri, șeful LPF a vorbit prin gura unui angajat anonim de la Ligă: „Iorgulescu este susținut de Mircea Sandu, Gică Popescu, Hagi și frații Becali, evident cu sprijin politic”. Teoria conspirației în varianta fotbalistică se hrănește însă cu evenimente și declarații. Ieri dimineață, Iorgulescu și Mircea Sandu erau surprinși la Casa Fotbalului de un reporter Sport.ro, aflat acolo cu o altă treabă. „Am fost la sediul FRF pentru a depune un dosar identic cu cel de la ligă, să am o dovadă dacă-mi resping candidatura”, s-a justificat Iorgulescu, exagerat de precaut. De ce Sandu, și nu procurorii, ar avea nevoie de dovezi în cazul unui abuz al lui Dragomir, asta numai fostul președinte de la FC Național știe, dar oferă și indicii: „Pentru faptul că am jucat împreună, Mircea Sandu are, poate, o afinitate pentru mine. El nu se poate însă implica pentru mine, nu riscă el ca președinții de club să-i  divulge lui Dragomir că a intervenit”.

Popescu îl apreciază

Gică Popescu le mărturisea recent apropiaților că și el s-a gândit la Iorgulescu în urmă cu ceva timp. Ieri, candidatul la președinția FRF s-a rezumat să spună: „Este bine că are cineva curajul să candideze împotriva lui Dragomir. Îl apreciez pe Gino pentru că se bate cu omul care n-a avut până acum contracandidat”. Un alt personaj considerat aliat al lui Iorgulescu, Victor Becali a comentat laconic: „Gino sau Dragomir? Sunt mai prieten cu Gino decât cu Dragomir, dar nu votez eu”.

Fluxul emoțional l-a cuprins și pe Gheorghe Ștefan, omul care a susținut oficial candidatura lui Iorgulescu: „Îl susțin pe Gino la Ligă și pe Gică Popescu la FRF”.
 
„În afară de Ștefan, mai sunt doi-trei care-l susțin pe Gino până la capăt. Nu-i știu, dar îi bănuiesc”, a început Dragomir numărătoarea de voturi. Zilele trecute, actual șef al Ligii a făcut un lucru necaracteristic, care-i trădează nesiguranța. A ieșit din birou și a mers la Năvodari, împreună cu vicepreședintele LPF, Sandu Boc, pentru a discuta cu finanțatorii clubului. În week-end-ul următor, Dragomir își va continua traseul electoral în țară.

Hrănite politic, votează politic

La fel ca multe alte cluburi din Liga 1, Săgeata este hrănit din placenta bugetară de primăria locală. Ieri, reporterii ProSport au sunat la un astfel de club pentru a afla cum va vota conducerea cu o zi înainte de meciul cu Grecia de la Atena. Dialogul următor este sută la sută autentic.

Reporter: Cu cine votați?
Conducător: Deocamdată nu știm. Așteptăm un semn de sus, pe linie politică. Dacă nu avem nicio indicație, ne vom decide între noi.

Întrebat dacă are sprijin politic, Iorgulescu a parat ieri cu o înțepătură discretă: „Nu se mai implică politicul acum. Poate pe vremea domnului Dragomir se implica, el știe mai bine că a fost parlamentar”. În 2003, Iorgulescu a încercat să-l dea jos pe actualul său rival, însă avea nevoie de 9 semnături pentru a convoca Adunarea Generală. Zece cluburi, printre care și Ceahlăul lui Ștefan, i-au promis sprijinul. Ce a urmat? Povestește George Becali: „L-am luat pe Dragomir de mână și l-am dus la Hrebenciuc chiar în noaptea aia. Am plecat apoi la Adrian Năstase, care era premier. Până dimineața, 5 dintre cluburi se răzgândiseră. Eu i-am salvat scaunul”. A doua zi, 6 cluburi – printre ele și Ceahlăul – și-au retras sprijinul pentru Iorgulescu. Năstase a sunat prefecții și președinții de consilii județene PSD.

Ponta, fanul FC Național

Printr-o întorsătură inexplicabilă a destinului, șeful corpului de control al lui Adrian Năstase între 2001 și 2004 era Victor Ponta. Pe vremea când Gino Iorgulescu o finanța  pe FC Național, actualul premier era des văzut în tribunele din Cotroceni, fiind considerat un apropiat al contracandidatului lui Dragomir la viitoarele alegeri.

„Eu am relații cu foarte mulți politicieni, mai ales că am un business în care toată lumea umblă prin restaurante și mă văd cu toți, dar nu la modul la care să le cer ceva”, a explicat Iorgulescu natura conexiunilor sale cu lumea politică.  În 2005, el renunța la FC Național și rămânea să se ocupe de afaceri, printre care și lanțul de restaurante Trattoria Il Calcio, pe care-l deține împreună cu Cosmin Olăroiu și Vali Sălăgean, zis și Coardă.

Viitorul candidat – asta în cazul în care Liga lui Dragomir îi acceptă candidatura – a adoptat o atitudine relaxată înainte de alegeri. „Dragomir a zis că mă bate cu 17-1, deci dacă-i iau două voturi îl bat. Am convingerea că am o șansă, altfel nu mă băgam”. Propria subestimare e doar o mască a lui Iorgulescu, un fost președinte de club care a supraviețuit bine-merci în sistemul îndoielnic condus 17 ani de Dragomir și care știe că doar un om care cunoaște sistemul îl poate da jos pe Dragomir.

Tot sub o mască, a indiferenței, se ascunde și Dragomir. Într-o avanpremieră a celor două săptămâni care vor urma până la alegeri, șeful Ligii a răbufnit nervos la TVH2O: „Putea să-mi fie frică dacă se înscria Hagi, nu Iorgulescu, n-aș fi putut să-l atac pe Hagi care are o școală de fotbal în care bagă banii lui. De oameni care au falimentat cluburi, care au datorii la bănci, au păcălit lumea, jucătorii, nu-mi e frică de astfel de oameni”.

Ștefan are nevoie de o marionetă, dar nu vreau să spun că Gino este o marionetă. Crede că dacă pune directori la Hidro-electrica, poate face asta și aici
Dumitru DRAGOMIR, președinte LPF

Sandu nu mai candidează la FRF, eu nu mai candidez la primărie, același lucru trebuie să-l facă și Dragomir. A venit momentul să spună stop
Gheorghe Ștefan, președinte de onoare Ceahlăul

În 5 mai 2008, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, era trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită, iar Gino Iorgulescu, fost președinte al FC Național și fost membru în Adunarea Generală a LPF, a fost deferit justiției pentru dare de mită, spălare de bani și participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual. Miza a fost, curios, chiar terenul pe care s-a construit actualul sediu al Ligii.  În 2012, cei doi au fost achitați în lipsă de probe.

Eu sunt pentru schimbare, și la FRF, și la LPF
Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani

Noi îl propunem la Ligă pe Ioan Horoba
Ioan Mureșan, președinte CFR Cluj

Eu votez cu Dragomir, locul lui Gino e la FRF, nu la LPF
Ioan Horoba, președinte Gaz Metan

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
A rămas blocat pe linia de tramvai, iar la fel a păţit şi autoutilitara care a venit să îl ajute. Cum a fost rezolvat blocajul din Bucureşti
A rămas blocat pe linia de tramvai, iar la fel a păţit şi autoutilitara care a venit să îl ajute.…
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
Șansă istorică pentru SIMONA HALEP. Anunț venit astăzi, 18 APRILIE: Se fac demersuri
Șansă istorică pentru SIMONA HALEP. Anunț venit astăzi, 18 APRILIE: Se fac demersuri
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
De Rossi va continua ca antrenor al Romei
De Rossi va continua ca antrenor al Romei
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…