Cuplul Lăcătuș – Prunea scrie istorie în Copou. Rețeta promovării Iașiului în Liga 1: stabilitate financiară, transferuri inspirate și un retur aproape perfect

  • Publicat:
  • Actualizat:

Doar un sezon au fost nevoiți suporterii Iașiului să suporte supliciile ligii secunde. Revenit în fotbalul românesc după ceva mai mult de un an de absență, Marius Lăcătuș a reușit să readucă aerul de primă ligă în Copou. A fost o promovare scrisă în 2014, după un parcurs aproape perfect. După un sezon de toamnă dezastruos, în care echipa nu s-a regăsit nici după înlocuirea lui Costel Enache cu Marius Lăcătuș, fosta glorie a Stelei a transformat radical echipa în iarnă și a realizat un obiectiv ce părea compromis la un moment dat.

Dincolo de importantul aport al jucătorilor, interesant este că promovarea a fost reușită de doi foști mari rivali în teren, dar prieteni în afara lui: o fostă glorie a Stelei, cel mai iubit fost fotbalist din Ghencea, alături de un idol al tribunelor din „Ștefan cel Mare”.

Adversari în teren în „clasicele” SteauaDinamo, Lăcătuș și Prunea nu și-au ascuns amiciția din afara terenului. Au fost chiar colegi de cameră la echipa națională, au lucrat împreună și în Liga I, la FC Brașov, iar la Iași simbioza perfectă dintre cei doi au dus la o promovare meritată.

A doua promovare pentru Prunea

Huiduit vara trecută după retrogradare, Prunea are un merit important în această a doua promovare consecutivă în Liga I. S-a „bătut” când a trebuit cu oficialii echipelor oaspete, a pus presiune pe arbitri la momentul oportun și a fost inspirat cu aducerea lui Lăcătuș. Dar poate cel mai important „succes” al lui Prunea s-a petrecut în iarnă, când a reușit să aducă în Copou tot ce era mai bun în Liga a doua. Caparco, Liviu Mihai, Radovic, Pălimaru, Plămadă și Bosoi au fost titulari aproape meci de meci, iar al șaptelea transfer, Călugăru, a intrat și el bine de pe bancă în unele partide.

Sigur, au fost și momente neinspirate din partea președintelui executiv, cel mai notoriu fiind cel în care a fost implicat Costel Enache. Înaintea venirii lui Lăcătuș, Prunea și Costel Enache au intrat într-un conflict care a dus la schimbarea tehnicianului, dar după un adevărat circ.

În plus, o altă „bilă neagră” în acest sezon pentru Prunea este pierderea gratis a doi jucători tineri, crescuți în Copou, internaționalii de tineret Herghelegiu și Avrămia semnând cu Craiova, la intrarea în ultimele șase luni de contract. „Nu a fost vina mea, am moștenit niște contracte păguboase”, a explicat Prunea.

2014, un an perfect

De cealaltă parte, Marius Lăcătuș nu a avut un debut fericit în Copou. Acomodarea s-a prelungit, iar după o iarnă gestionată excelent a urmat un an 2014 de vis, cu o promovare anunțată de un sezon regulat perfect, cu opt victorii din tot atâtea posibile.

CSMS nu a confirmat nici în amicalele din iarnă, dar a impresionat în meciurile oficiale, mulți antrenori apreciind forța ofensivă a echipei ieșene. Astfel, după o toamnă în care nu a câștigat decât un meci (cu Slobozia) din patru în fața principalelor adversare la primele poziții (celelalte fiind Rapid, Clinceni, Berceni), ieșenii și-au subordonat rivalele în acest an, obținând victorii clare împotriva tuturor acestor patru formații. Câteva exemple: 2-0 în Giulești, 2-1 și 3-0 la Clinceni, 4-1 acasă și 3-1 la Berceni.

Un lot echilibrat

Sigur, principalii artizani ai promovării sunt jucătorii, cei care au dus greul acestui sezon. Dacă pe banca tehnică mutarea s-a produs devreme, după etapa a 8-a, lotul de jucători a fost simțitor îmbunătățit în iarnă. Atunci s-a renunțat la o serie de jucători care au evoluat sub așteptări în tur, iar în locul lor au fost aduși Caparco, Liviu Mihai, Bosoi, Pălimaru, Radovic și Plămadă și Călugăru.

Iar rezultatele s-au văzut. Caparco a fost poate cel mai constant jucător ieșean, dând siguranță în poartă, Radovic a securizat flancul drept al apărării, Plămadă, alături de rutinatul Mihalache, a fost sigur în centrul apărării. Iar de la mijloc în sus, Liviu Mihai, Bosoi și Pălimaru au făcut legea, cei trei marcând mai mult de jumătate din golurile echipei în 2014. Adus ca fundaș dreapta în Copou, Bosoi a fost urcat cu succes de tehnician în linia mediană, alte mutări câștigătoare ale lui Lăcătuș fiind retragerea lui Țigănașu în stânga defensivei și urcarea ca închizător sau chiar în linia ofensivă (vezi meciul cu Rapid) a fundașului central Crețu.

Stabilitate financiară

Pe lângă cei doi, nu trebuie uitat omul din umbră, primarul Gheorghe Nichita. Într-o perioadă în care majoritatea echipelor se zbat într-o sărăcie lucie, iar cuvintele de ordine sunt fie falimentul, fie insolvența, primarul Gheorghe Nichita are rolul extrem de important de a fi asigurat în Copou liniștea financiară atât de necesară. Chiar dacă au fost restanțe la prime și salarii, jucătorii și staff-ul tehnic au avut în permanență siguranța unei stabilități din punct de vedere financiar, iar acest lucru se datorează municipalității. Bugetul clubului în acest sezon a fost de aproape un milion de euro, iar media salariilor de 2-3.000 de euro pe lună.

Au readus publicul la stadion

Publicul a avut și el partea lui la această promovare. După un start de sezon ratat în care la meciuri veneau doar câteva sute de spectatori, CSMS a încheiat campionatul cu aer de primă ligă. Rezultatele au readus publicul la stadion, iar la ultimele etape din campionat media a fost de 3-4000 de spectatori, la meciurile cu Rapid și Clinceni fiind câte 7.000 de spectatori.

Fanii i-au îndrăgit rapid pe jucători, iar portarului italian Caparco i-au dedicat chiar un filmuleț cu cele mai frumoase parade din 2014. „M-am simțit minunat la Iași și vreau să rămân să joc în prima ligă. Mă bucur mult pentru promovare și sper să le oferim suporterilor momente frumoase și în Liga I”, a declarat italianul Caparco.

La rândul său, golgeterul echipei, Clement Pălimaru, unul dintre jucătorii care au dus greu în acest an, a declarat că speră să înscrie goluri importate și în elită: „Mă bucur pentru titlul de golgeter, sper ca în sezonul viitor să înscriu goluri la fel de importante și să-mi ajut echipa meci de meci. Va fi mult mai greu, dar cu o pregătire bună în vară și cu un lot echilibrat cred că putem face față în Liga I”.

Incertitudini

Copoul este în sărbătoare, însă oficialii clubului par retinuți. La fel cum au gestionat iarna, oficialii din Copou trebuie să trateze cu maximă seriozitate pauza competițonală. De la cantonament și până la lotul de jucători, toate trebuie puse cap la cap dacă se vrea ca Iașiul să nu fie o prezență trecătoare în Liga 1, așa cum s-a întâmplat și la precedenta promovare, când echipa din Copou a picat după doar un an.

Antohi: „Lăcătuș trebuie să continue”

Sezonul viitor se anunță infinit mai greu, în condițiile în care vor retrograda șase echipe, iar oficialii sunt dispuși să investească. „Avem trei puncte pe care ne vom axa în această pauză competițională, investițiile, staff-ul și completarea lotului cu jucători de valoare, așa cum s-a întâmplat în iarnă. Vom încerca să păstrăm jucătorii cărora le-a expirat împrumuturile, Țigănașu și Plămadă, dar trebuie să aducem și alți jucători care să ne ajute să ținem echipa în prima ligă. În ceea ce privește banca tehnică, în mod normal Marius Lăcătuș trebuie să continue. Cunoaște bine lotul, a făcut un sezon bun, are o relație bună cu jucătorii, vrea maximum de la fiecare meci. Vom vedea după ultima etapă ce se va întâmpla, atât în privința băncii tehnice, cât și a președintelui Florin Prunea, care a avut un rol important în această promovare”, a precizat prof. Leonida Antohi, președintele Comitetului Director al CSMS Iași.

Cum vede Marius Lăcătuș sezonul viitor

Tehnicianul Iașiului este de părere că echipa sa poate rămâne în prima ligă în sezonul viitor, dar pentru acest lucru este nevoie de investiții în lotul de jucători. „Va fi o luptă foarte grea în sezonul viitor, este nevoie de un lot echilibrat și de concurență pe fiecare post pentru a rămâne în Liga I. Vor trebui făcute investiții. Dacă se va întâmpla acest lucru, sunt convins că Iașiul nu va fi doar o echipă care doar a trecut prin liga I, ci va rămâne în elită”, a declarat Marius Lăcătuș, care își dorește să continue la Iași. „Mă simt bine la Iași și sper să continui, dar încă nu știu ce va fi. Voi discuta cu conducerea clubului după ultima etapă. Sunt condiții normale pe care trebuie să le discuți la orice club când promovezi în Liga I. Oricum, cu Lăcătuș sau fără, cu Prunea sau fără, echipa trebuie să meargă mai departe”.

Tehnicianul a explicat că ultimul său obiectiv pentru acest sezon este locul I. „Vreau neapărat să câștigăm meciul cu ACS Berceni, pentru a termina pe locul I. Ar fi păcat să ratăm primul loc chiar în ultima etapă și să risipim acum, pe final, toată munca. Nu am vrut niciun moment să profităm de neșansa altora sau de probleme cu licența ale altor formații. Noi vrem să promovăm pe meritul nostru, de pe primul loc”, a mai spus Marius Lăcătuș.

Pe aceeași temă
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Raed Arafat, lăsat cu gura căscată de o întrebare privind restricţiile: „Certificat verde unde?!“ VIDEO
Raed Arafat, lăsat cu gura căscată de o întrebare privind restricţiile: „Certificat verde unde?!“ VIDEO
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai…
Rico Verhoeven este de neoprit! L-a învins pe Jamal cu un ochi închis după ce a încasat o lovitură dură! Imagini cu impact emoțional
Rico Verhoeven este de neoprit! L-a învins pe Jamal cu un ochi închis după ce a încasat o lovitură dură!…
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Amanta lui Reghe, anunţul care o va înfuria rău pe Anamaria Prodan
Amanta lui Reghe, anunţul care o va înfuria rău pe Anamaria Prodan
Se întâmplă în aceste momente în România! Medicii au făcut anunțul!
Se întâmplă în aceste momente în România! Medicii au făcut anunțul!
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Anamaria Prodan și-a făcut fiul să plângă cu ce a spus despre Reghecampf!Totul s-a întâmplat în public, oamenii au rămas înmărmuriți
Anamaria Prodan și-a făcut fiul să plângă cu ce a spus despre Reghecampf!Totul s-a întâmplat în public, oamenii au rămas…
Este total interzis în România! Guvernul a decis. Reguli obligatorii în România
Este total interzis în România! Guvernul a decis. Reguli obligatorii în România
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep…
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână după ce a filmat imagini de coşmar. Câţi pacienţi mai sunt în viaţă astăzi
O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână după ce a filmat imagini…
Ce criptomonede deține Elon Musk și de ce are o afinitate pentru dogecoin
Ce criptomonede deține Elon Musk și de ce are o afinitate pentru dogecoin
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Noi detalii despre momentul tragic în care Alec Baldwin a împuşcat-o pe Halyna Hutchins. Ce s-a întâmplat de fapt
Noi detalii despre momentul tragic în care Alec Baldwin a împuşcat-o pe Halyna Hutchins. Ce s-a întâmplat de fapt
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată:
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată: "Mi-a spus să-i…
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Șoferii sunt revoltați: După lărgirea DN7 la patru benzi au apărut limite de viteză de 50 km/h. Ce spune CNAIR
Șoferii sunt revoltați: După lărgirea DN7 la patru benzi au apărut limite de viteză de 50 km/h. Ce spune CNAIR
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy