Cum se votează în Liga I! Prosport vă prezintă taberele care vor vota cu Dragomir şi Iorgulescu la alegerile LPF. Mitică se îndoieşte de Steaua

31 oct 2013 15665 afişări Liga 1
Cum se votează în Liga I! Prosport vă prezintă taberele care vor vota cu Dragomir şi Iorgulescu la alegerile LPF. Mitică se îndoieşte de Steaua

Cluburile dependente de banii proveniţi de la stat înclină să îi acorde voturile lui Gino Iorgulescu la alegerile de pe 14 noiembrie

Dragomir se bazează pe prieteniile mai vechi cu Porumboiu, Becali sau Niculae


Opt cluburi din Liga I supravieţuiesc cu ajutorul banilor publici. Opt voturi pot influenţa decisiv lupta pentru preşedinţia LPF la alegerile programate pe 14 noiembrie. Într-o discuţie cu unul dintre reporterii ProSport, un preşedinte care conduce un club finanţat şi din banii statului a oferit perspectiva ideală pentru modul în care aceste echipe vor vota în cadrul Adunării Generale de dinaintea meciului-tur cu Grecia.

- Cu cine votaţi?
- Deocamdată nu ştim. Aşteptăm un semn de sus, pe linie politică. Dacă nu avem nicio indicaţie, ne vom decide noi.


Dumitru Dragomir se teme de implicarea politicului în lupta pentru alegeri. „Dacă se bagă, atunci intru în panică“, a recunoscut cel care a fost ţinut în funcţie de două ori cu ajutorul intervenţiilor venite „de sus“. ProSport a încercat să afle care sunt preferinţele celor opt formaţii din Liga 1 dependente de banii publici, dar şi modul în care sunt împărţite taberele cu două săptămâni înaintea alegerilor.

Propulsat de PD-L, susţinut de USL
În public, cel mai puternic aliat al lui Iorgulescu înaintea alegerilor este Gheorghe Ştefan, preşedintele de onoare al Ceahlăului şi unul dintre membri marcanţi din PD-L: „A venit momentul ca Dragomir să înţeleagă că trebuie o schimbare“. Părerea celui supranumit „Pinalti“ este împărtăşită şi de alţi oameni influenţi din fotbalul nostru, singura diferenţă fiind că unii dintre aceştia reprezintă alte culori politice decât primarul de la Piatra-Neamţ. În mod paradoxal, în jurul lui Gino Iorgulescu se naşte o coaliţie, fie ea şi de conjunctură, între PD-L şi USL, cealaltă forţă politică dispusă să îl sprijine pe Iorgulescu.

Pe vremea când omul de afaceri era preşedintele lui FC Naţional, actualul premier, Victor Ponta, era văzut des în tribunele stadionului din Cotroceni, iar acum colegii acestuia din teritoriu pot înclina balanţa la alegerile pentru şefia LPF. Poli Timişoara, echipa care primeşte 2 milioane de euro de la primăria condusă de USL-istul Nicolae Robu, ar putea merge pe mâna lui Iorgulescu, la fel şi FC Botoşani, acolo unde 1,6 milioane de lei intră în conturile clubului de la autorităţile locale. În Botoşani, primar este tot un reprezentat al USL, Ovidiu Portariuc.

Tot sub influenţa USL este şi Concordia Chajna, prin primarul Mircea Minea, personaj implicat activ în viaţa clubului. Acesta rămâne însă misterios atunci când este întrebat de alegeri: „Încă nu ne-am hotărât cu cine vom vota pe 14 noiembrie!“. Alte cluburi din Liga I aflate în sfera USL sunt Săgeata Năvodari şi Petrolul. Oficialii ploieştenilor au avut zilele trecute o întâlnire cu Gino Iorgulescu în urma căreia şi-au dat acordul pentru a-l susţine pe acesta la alegeri.

Dragomir se bazează pe prieteni
În dreptul lui Dumitru Dragomir stau în acest moment câteva cluburi cu greutate din Liga I. Nu neapărat în clasament, dar cu siguranţă în culise. Cel mai devodat aliat al actualului preşedinte este Ioan Horoba, preşedintele unei formaţii care primeşte ajutor din partea statului, prin intermediul TransGaz. Preşedintele Ligii se mai bazează şi pe alte prietenii mai vechi. „Eu nu cred că Niculae de la Astra, care mi-e prieten de o viaţă – prieten, nu amic, reţineţi!  - o să fie împotriva mea. La el, la Porumboiu şi la Gigi Becali nu am emoţii“, a explicat Dragomir la postul TVH2O.

Oamenii din Ligă sunt siguri că vor primi voturile de la FC Vaslui şi Astra, dar au dubii în ceea ce priveşte opţiunea campioanei: „Nu ştim în ce tabără se va plasa Steaua, acolo lucrurile sunt mai complicate şi votul nu se va baza exclusiv pe prietenia dintre Gigi şi Mitică“.

Eu am relaţii cu foarte mulţi politicieni, mai ales că am un business de aşa natură, toată lumea se plimbă prin restaurante. Mă văd cu toţi, dar nu la modul să le cer ceva
Gino Iorgulescu, candidat preşedinţie LPF

Principalul criteriu? Garanţia că obţine 35 de milioane de euro din drepturile TV şi o demisie de onoare în alb cu termen până la 1 martie
Dinu Gheorghe, preşedinte Astra

Cum ar putea vota cluburile care primesc bani publici

ACS Poli Timişoara (USL)
Varianta oficială: vot secret
Intenţie: Gino Iorgulescu
2 milioane de euro din bani publici

Concordia Chiajna (USL)
Varianta oficială: nehotărâţi
Intenţie: Gino Iorgulescu
- Primăria nu dă bani echipei, ci asigură doar logistica, spune edilul Minea

Ceahlăul (PD-L)
Varianta oficială: Gino Iorgulescu
1.600.000 de euro din bani publici

Corona Braşov (PD-L)
Varianta oficială: nehotărâţi
Intenţie: Gino Iorgulescu
700.000 de euro de la Consiliul Local pentru bugetul clubului

Petrolul Ploieşti (USL)
Varianta oficială: nehotărâţi
Intenţie: Gino Iorgulescu
- clubul primeşte doar bonusuri de performanţă din partea autorităţilor locale

Săgeata Năvodari (USL)
Varianta oficială: vot secret
Intenţie: Gino Iorgulescu
500.000 de euro din bani publici

Gaz Metan
Varianta oficială: Dumitru Dragomir
„Nu este treaba voastră câţi bani primim noi de la Transgaz“
Ioan Horoba, preşedinte Gaz Metan

FC Botoşani (USL)
Varianta oficială: Gino Iorgulescu
380.000 de euro din bani publici

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.