Cum putea fi Dinamo peste Steaua! "Câinii" l-au dat afară şi a ajuns să câştige două Cupe ale Campionilor! O poveste incredibilă, made in România!

23 ian 2011 548 afişări Comentează şi tu Liga 1
Cum putea fi Dinamo peste Steaua! "Câinii" l-au dat afară şi a ajuns să câştige două Cupe ale Campionilor! O poveste incredibilă, made in România! Puteau face istorie! Dinamo l-a dat afară şi a ajuns să câştige 2 Cupe ale Campionilor

Culmea ridicolului: să fii cel maibun antrenor din lume şi să-ţi facă echipa patronul în România! S-aîntâmplat la Bucureşti, în 1946, eroul păţaniei fiind legendarulmaghiar de origine evreiască Bela Guttmann, tehnicianul a căruitactică, dar şi filosofie despre joc au schimbat faţa fotbalului înlume, specialiştii comparându-l cu Herbert Chapman şi JoseMourinho. La vremea aceea în vârstă de 46 de ani, Guttmann fuseseangajat ca antrenor la Ciocanul, echipă rebotezată Dinamo doi animai târziu. Aventura la Bucureşti a luat sfârşit brusc, după 13meciuri oficiale, când Guttmann a primit primele indicaţiitehnico-tactice de la conducătorul clubului.

Venit în România cu un an înainte,chiar la finalul celei de-a doua conflagraţii mondiale, Guttmann afost angajat ca antrenor la Ciocanul Bucureşti, viitoarea Dinamo.Antrenorul a fost adus de la Vasas Budapesta, împreună cu alţi doijucători maghiari, pentru a schimba fotbalul autohton. La vremeaaceea, Ungaria era o putere fotbalistică de talie mondială (jucasefinala Mondialelor din 1938 şi avea s-o joace din nou în 1954), cumult peste România.

"OK, pari să ştii regulile de bază"

Bela Guttmann a lăsat o Ungarieruinată de război pentru promisiunile românilor. Contextul eradelicat, România tocmai recăpătase Transilvania de Nord după patruani de teroare hortystă, resentimentele erau majore, dar Guttmann aprimit asigurări că nu va avea de suferit. Ca să fie pus la adăpostde foametea care afecta deja întreaga Europă şi de inflaţiagalopantă, maghiarul a fost plătit, pentru munca depusă laCiocanul, în natură, mai precis în produse alimentare. Timp decinci luni, Guttmann i-a învăţat pe români să joace fotbal dupămetode revoluţionare la acea vreme şi a descoperit fotbalişti careulterior au confirmat la echipa naţională, pentru asta primind înschimb pâine, cartofi, făină şi mălai.

Mandatul lui Bela Guttmann laCiocanul a luat sfârşit brusc, la finalul anului 1946."Conducătorul clubului a venit la mine după un meci şi mi-aspus ce jucători să bag pe teren. I-am răspuns: «OK, tu conduciclubul, pari să ştii regulile de bază ale jocului». Şi amplecat", avea să relateze ulterior Guttmann, a căruipoveste seamănă izbitor cu ce se întâmplă chiar şi acum, după maibine de 60 de ani.

N-a pututla noi, i-a învăţat pe alţii

Şi mai trist e că, prin acestepisod, fotbalul românesc a ratat o ocazie unică de a fi modernizatprin influenţa unui antrenor de talie mondială. Acest lucru eevidenţiat de evoluţia ulterioară a lucrurilor. Guttmann a schimbatdecisiv mai întâi fotbalul brazilian, care i-a preluat şi folositprincipiile mult timp după aceea, apoi pe cel portughez.

Folosindu-i filosofia şi sistemulde joc, brazilienii au luat trei titluri mondiale în 12 ani, iarportughezii s-au clasat pe locul 3 la Cupa Mondială din 1966,performanţă pe care n-au mai repetat-o de atunci.

Bela Guttmann şifotbalul său

A trăit între 13 martie 1900 şi 28august 1981

A jucat la Törekves, MTK Budapesta, Hakoah Viena, BrooklynWanderers, New York Giants, New York Hakoah, New York SC

Ca jucător, a disputat patru partide pentru Ungaria. A câştigatdouă titluri naţionale în Ungaria şi unul în Austria

A antrenat: Hakoah Viena, Twente Enschede, Ujpest, Vasas, Ciocanul,Kispest, Padova, Triestina, Quilmes, Apoel Nicosia, AC Milan,Vicenza, Sao Paulo, FC Porto, Benfica, Penarol Montevideo,Servette, Panathinaikos, Austria Viena

Ca antrenor, a câştigat douătitluri cu Ujpest (1939, 1947), unul cu Sao Paulo (1957), unul cuFC Porto (1959), două cu Benfica (1960, 1961), unul cu Penarol(1962), de două ori Cupa Campionilor cu Benfica (1961, 1962), CupaEuropei Centrale cu Ujpest (1939)

E considerat inventatorul sistemului 4-2-4, care a înlocuitcelebrul "WM" (sistemul 3-2-5) şi a dominat fotbalul mondial înanii 60-70

Metodele de antrenament şi sistemul de joc maghiar duse de el înBrazilia au revoluţionat fotbalul din această ţară, care a câştigatapoi, folosind filosofia lui Guttmann, trei titluri mondiale înintervalul 1958-1970 (Vicente Feola, antrenorul brazilienilor laCupa Mondială din 1958, fusese asistentul tehnicianului maghiar laSao Paulo în 1957).

Există însă şi unele semne deîntrebare asupra veridicităţii acuzaţiilor aduse de Guttmann.

A demisionat sau afost demis?

Ultimul său meci pe banca echipeiCiocanul a fost o înfrângere usturătoare, 2-6 cu Carmen. La finalulturului, când a demisionat, maghiarul a lăsat echipa pe locul 4, cu8 victorii, un egal, 4 înfrângeri, golaveraj 35-18 şi 17 puncte. Peprimele locuri se aflau două superputeri ale campionatului intern,ITA (22 de puncte) şi CFR (19 puncte), cu care Guttmann sedescurcase bine: 0-1 la Arad şi 2-0 acasă, cu CFR. După plecareamaghiarului, Ciocanul a înregistrat un recul. A terminat sezonul pelocul 6, în retur n-a mai obţinut decât 13 puncte, golaverajulfiind egal: 22-22.

Angelo Niculescu, la acea vremetitular la Carmen, n-a auzit de incidentul invocat de Guttmann şiare dubiile sale: "M-ar mira să fi fost aşa... Patronul eraun evreu foarte bogat, om serios, nu se preta la astfel deintervenţii... De obicei, venea a doua zi după meci la club şidiscuta cu stafful executiv. Dar nu intra peste antrenor. Poate ofi fost vreun şef administrativ, dar m-ar mira şi asta, pentru cădirector tehnic era un tip, Sandu Vogl, foarte competent şiinteligent. El a şi plecat, de altfel, în străinătate, apoi alucrat foarte mulţi ani la Real Madrid".

"Antrenorul este precum undresor de lei. Domină fiarele şi-şi duce la bun sfârşit spectacolulatât timp cât le ţine sub control cu încredere şi fără frică. Înmomentul în care devine nesigur pe energia sa hipnotică şi primascânteie de frică îi străluceşte în ochi, e pierdut" BelaGuttmann, cel mai bun antrenor din istorie, despre meseria sa

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.