Cum își poate salva Dinamo decarul? STUDIU DE CAZ: Cosmin Matei, între speranță și certitudine

Cum își poate salva Dinamo decarul? STUDIU DE CAZ: Cosmin Matei, între speranță și certitudine
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Cosmin Matei a început sezonul din postura de căpitan, decar și primul executant al loviturilor de la 11 metri la Dinamo
  • Mijlocașul de 22 de ani a terminat prima parte a campionatului și fără banderolă, și fără statutul de principal executant al penalty-urilor
  • În loc să facă pasul cel mare spre confirmare, Matei a făcut unii mici, dintre care câțiva înapoi. Ce trebuie să facă Dinamo pentru a nu pierde un talent precum actualul său decar?

Cosmin Matei (22 de ani) este unul dintre jucătorii de bază ai lui Dinamo. Căpitan până în urmă cu puțin timp, mijlocașul a fost prezentat fanilor la începutul sezonului drept viitorul număr 10 al echipei – după despărțirea de Alexe (împrumutat la Sassuolo) -, iar evoluțiile din returul campionatului trecut au certificat alegerea șefilor. Dacă nimeni nu poate să-i nege talentul, modul în care el sau echipa la care e legitimat îl gestionează devine o chestiune extrem de importantă.
Numai că a existat o distanță considerabilă între așteptările tuturor de la începutul actualului campionat și ceea ce a demonstrat Matei pe teren.


Mi-aș dori ca în urma evoluțiilor bune, Dinamo să devină dependentă de mine

Cosmin Matei, mijlocaș Dinamo

Totul a culminat cu retragerea banderolei de căpitan după victoria cu Pandurii din sferturile Cupei României (1-0), atunci când tânărul jucător a gesticulat nervos în momentul în care a fost schimbat cu Lazăr (min. 70). Reacția a venit după ce la meciul cu Astra din campionat (1-2),  același Matei a fost eliminat de centralul Istvan Kovacs după ce a aplaudat, cu trimitere la arbitru, scandarea ultrașilor dinamoviști: „Afară cu ungurii din țară”.
ProSport și-a propus o dezbatere despre viitorul lui Cosmin Matei, nu să dea verdicte. Am discutat cu mai mulți oameni care au interacționat cu jucătorul, cu foști colegi ori antrenori de-ai acestuia, pentru a afla dacă nu cumva talentatul puști Matei este într-o perioadă mai mult decât dificilă a carierei. Dacă nu cumva se merge pe muchie de cuțit și care ar fi soluțiile pentru ca Dinamo, și fotbalul românesc până la urmă, să nu mai piardă un talent tocmai atunci când îi apăruseră atâtea oportunități.

Cum își gestionează jucătorul talentul și viața personală
În cantonamentele lui Dinamo din Anglia, din vară, Cosmin Matei s-a numărat printre evidențiați. Folosit mai mult play-maker decât mijlocaș de bandă sub comanda lui Mulțescu, dinamovistul a părut că va continua evoluția ascendentă din returul campionatului trecut. La revenirea în țară, au apărut și primele recompense: numărul 10 pe tricou și banderola de căpitan! Apoi, după primele două etape, i s-a mărit și salariul, la 7.000 de euro lunar. Practic, erau îndeplinite cam toate criteriile pentru ca Matei să devină certitudinea care se anunța încă de la Steaua ori Astra.


16 meciuri de campionat a jucat Matei în toamnă la Dinamo, echipă pentru care a reușit două goluri și tot atâtea pase de gol


Timpul s-a scurs, la Dinamo s-a închegat greu noua echipă, rezultatele n-au fost dintre cele mai bune, iar lui Matei nu i-a fost ușor să iasă în evidență. Ori n-a fost capabil. Părerile sunt împărțite. „El e foarte talentat! Mustește de talent, dar nu are personalitatea necesară marilor campioni. Parcă nu are motivația necesară să facă pasul cel mare, iar dacă echipa nu-l ajută, nici el nu poate face diferența de cele mai multe ori!”, au povestit cei care l-au cunoscut îndeaproape. Aceeași oameni susțin că, deși s-a schimbat enorm în ultimii doi ani de când e la Dinamo, Matei nu a scăpat definitiv de pasiunea pentru jocuri de noroc. „El a avut mare noroc cu prietena lui, care l-a pus la punct. I-a impus să renunțe la aceste obiceiuri, dacă mai vor să fie împreună. Numai că și ea mai pleacă la părinți câteva zile, iar el se întoarce la pasiunea lui. Iar asta se vede la antrenamente, dar mai ales la meciuri!”. Surse din cadrul clubului Dinamo susțin că problemele lui sunt cunoscute atât de conducere, cât și de staff-ul tehnic, numai că nimeni nu l-a mai atenționat tocmai pentru că părea că este pe drumul cel bun. În plus, apropierea de jucători cunoscuți pentru viața lor extrasportivă exemplară – gen Dănciulescu ori Curtean – a fost încă o dovadă că mijlocașul se află pe drumul cel bun.


„Mamă ce premiu e la loto! Sper să câștig premiul cel mare și să mă las de fotbal!”

Cosmin Matei, în 2011, într-o discuție cu jucătorii și cu șefii Stelei apărută în presă, dar infirmată ulterior de jucător


Cum a gestionat conducerea talentul lui Matei
Actualul număr 10 a ajuns căpitan la inițiativa lui Gigi Mulțescu, fostul antrenor al „câinilor”, cel care a explicat conducerii că jucătorul de 22 de ani are potențial de lider de echipă. Iar șefii s-au conformat. I-au mărit salariul, l-au încurajat, dar n-au știut să gestioneze ieșirile acestuia. Și au existat câteva episoade concludente. Mai întâi, în etapa a doua, victoria cu 2-0 contra Vasluiului, Matei a ratat o lovitură de la 11 metri, parată de Antal, dar a reușit să înscrie până la urmă ultimul gol al partidei imediat după ce portarul de conjuctură al moldovenilor a respins. Mulțescu l-a atenționat atunci public, când a declarat că se gândește să schimbe atât executantul penalty-urilor, cât și căpitanul. Imediat, patronul Negoiță a reacționat, tot public: „Matei va rămâne căpitanul echipei!”. Ulterior, tehnicianul a decis ca Grigore să execute penalty-urile. La meciul cu U Cluj (6-0), când fundașul central a dat și transformat două, Matei ar fi comentat în vestiar. Conducerea a știut, dar a tăcut. Cam aceeași situație s-a repetat și după înfrângerea cu Steaua (1-2). Tot Mulțescu a punctat, dezamăgit, la final: „Mă așteptam la mult mai multe din partea căpitanului de echipă. Voi avea o discuție lămuritoare cu el!”. Nu s-a întâmplat nimic. Până în decembrie anul trecut, la sfertul de Cupă cu Pandurii (1-0).


1,3 milioane de euro este cota de piață a lui Cosmin Matei, conform transfermarkt.de

4 echipe a bifat Matei până acum în carieră: Farul, Steaua, Astra și Dinamo. El și-a făcut junioratul la Chindia Târgoviște


Schimbat în minutul 70 cu Lazăr, Cosmin Matei a gesticulat nervos la ieșirea de pe teren. De data aceasta, cum spuneam, șefii au luat act și au decis să-i ia banderola de căpitan decarului. Numai că modul în care s-a întâmplat a fost o dovadă a unei strategii ce se poate dovedi neproductivă pe termen lung. Să explicăm: imediat după meci, Stoican a comentat astfel reacția jucătorului său: „Matei? Am văzut că a fost nervos, dar mă bucură când un jucător arată că își dorește să joace. Asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun”. A doua zi, Ionuț Negoiță i-a convocat pe Matei și pe Stoican la el în birou și, după o ședință de o oră, a decis: noul căpitan al echipei va fi Dragoș Grigore. Ce a declarat Stoican după întrunire: „Am luat o decizie în folosul clubului! Ai alte așteptări de la un căpitan, el avea niște responsabilități în plus ca lider de grup. Mă voi baza în continuare pe omul și pe jucătorul Matei!”. Totul, la o distanță de doar câteva ore…


„Ieșirea mea nervoasă de după ce am fost schimbat mi-a cauzat pierderea banderolei. În niciun caz nu trebuia să am acea reacție. Pentru mine și pentru colegii mei echipa trebuie să fie pe primul loc”
Cosmin Matei, mijlocaș Dinamo


În loc de concluzie
Perioada următoare se anunță a fi extrem de importantă pentru Matei. Pentru acel Matei pe care îl așteaptă toată suflarea dinamovistă și pe care și l-a imaginat și selecționerul Pițurcă atunci când l-a adus la Steaua (2010). Rămâne de văzut în ce măsură jucătorul însuși va ști să gestioneze această situație și în ce măsură va fi ajutat de cei din club pentru a face trecerea de la „speranța” Matei la „certitudinea” cu același nume.
 


FOTOGENIC Matei s-a fotografiat cu ultimele produse ale colecției destinate fanilor dinamoviști 

„Când am venit la Dinamo, mi-am dat seama că am irosit foarte multe șanse. Am simțit că jucând pentru o echipă precum Dinamo este ultima mea șansă și am făcut și fac tot ce îmi stă în putință pentru a demonstra că am valoare și că merit să joc”

Cosmin Matei, mijlocaș Dinamo, mai 2013, într-un interviu pentru dolce-sport.ro

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Gigi Becali, bun de plată? Cum poate ajunge să plătească o avere pentru Siyabonga Ngezana
Gigi Becali, bun de plată? Cum poate ajunge să plătească o avere pentru Siyabonga Ngezana
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de clinica privată din Londra
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de clinica privată din Londra
Reacția tulburătoare a Iuliei Albu după ce a aflat că fostul său soț are cancer: „S-a adeverit ce bănuiam”
Reacția tulburătoare a Iuliei Albu după ce a aflat că fostul său soț are cancer: „S-a adeverit ce bănuiam”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara; se încălzeşte spre finalul săptămânii viitoare
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara; se încălzeşte spre finalul săptămânii…
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer: ”S-a adeverit ce bănuiam!” + Promisiunea făcută
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer: ”S-a adeverit ce bănuiam!” +…
DECIZIE pentru Elena Udrea. Se întâmplă chiar pe 6 iunie
DECIZIE pentru Elena Udrea. Se întâmplă chiar pe 6 iunie
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online